7 αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο

Ο πόνος πίσω από το γόνατο προκαλείται συνήθως από μυϊκή υπερφόρτωση ή υπερκόπωση. Ακολουθούν 7 αιτίες που χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης.
7 αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου, 2022

Ο πόνος πίσω από το γόνατο έχει ποικίλες αιτίες και όλες απαιτούν ιατρική αξιολόγηση για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Ανατομικά, το πίσω μέρος του γόνατος ονομάζεται ποδοκνημική μοίρα. Περιέχει την ποδοκνημιαία αρτηρία, την ποδοκνημιαία φλέβα και διάφορους τένοντες και μύες.

Τα περισσότερα αίτια του πόνου εδώ έχουν την προέλευσή τους σε προβλήματα του κινητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στον ορθοπεδικό να τα αξιολογήσει.

Η προσέγγιση εξαρτάται από την αιτία. Σχεδόν πάντα συνίσταται στη συνταγογράφηση αντιφλεγμονωδών παυσίπονων, στον προγραμματισμό φυσικοθεραπείας και στην εφαρμογή τοπικών μεθόδων για τη μείωση της δυσφορίας.

Αιτίες πόνου πίσω από το γόνατο

Ακολουθούν ορισμένες συχνές αιτίες πόνου πίσω από το γόνατο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 7 πιθανούς λόγους για την κατάσταση αυτή.

1. Κιρσοί

Ο όρος κιρσοί αναφέρεται στη διαστολή των φλεβών. Στα κάτω άκρα είναι πιο συχνή στα πόδια και στις επιφανειακές φλεβικές οδούς.

Προκαλείται από την ανεπάρκεια των βαλβίδων που διευκολύνουν τη φλεβική επιστροφή στην καρδιά, η οποία προκαλεί κατακράτηση αίματος. Όταν υπάρχουν στην περιοχή του γλουτιαίου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο πίσω από το γόνατο. Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα βάρους των ποδιών ή να προκαλούν κνησμό.

Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική επέμβαση ή διήθηση. Ωστόσο, οι κιρσοί τείνουν να υποτροπιάζουν.

Várices detrás de las rodillas.
Οι κιρσοί προκαλούν πόνο επειδή επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε συσσώρευση υγρών στην περιοχή.

2. Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου που μαλακώνει τα άκρα των οστών. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά συνηθέστερα απαντάται στα χέρια, τα γόνατα, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη.

Όταν επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος, το πίσω μέρος του γόνατος είναι αυτό που υφίσταται τη μεγαλύτερη βλάβη. Έτσι, αποτελεί συχνή αιτία πόνου πίσω από το γόνατο.

Συνδέεται με τους ακόλουθους παράγοντες:

  • προχωρημένη ηλικία
  • προηγούμενοι τραυματισμοί των αρθρώσεων
  • επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της άρθρωσης
  • παχυσαρκία

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία . Τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν, αλλά η βλάβη δεν είναι αναστρέψιμη. Συνιστάται η φυσική αποκατάσταση, η διατήρηση υγιούς βάρους και ο έλεγχος του πόνου με φαρμακευτική αγωγή ή φυσικές τεχνικές…

3. Κύστη του Baker

Οι κύστες είναι διογκώσεις γεμάτες με υγρό. Η κύστη του Baker ονομάζεται επίσης κύστη του ποδοκνημίου λόγω της ανατομικής της θέσης.

Η κύστη του Baker περιέχει αρθρικό υγρό και σχετίζεται με άλλες παθολογίες του γόνατος, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμό του μηνίσκου ή φθορά του χόνδρου. Η επίλυσή της απαιτεί θεραπεία της υποκείμενης παθολογίας.

Εκδηλώνεται με πόνο πίσω από το γόνατο με την παρουσία ψηλαφητής και κινητής μάζας. Επιπλέον, συχνά υπάρχει περιορισµός της κάµψης του γόνατος, σφίξιµο, οίδηµα και αυξηµένη ευαισθησία.

4. Τενοντίτιδα ή θυλακίτιδα των μυών

Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή των τενόντων, ενώ θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή του αρθρικού σάκου μιας άρθρωσης. Οι τένοντες του ιγνυακού μυός βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηρού και του γόνατος. Εξαιτίας αυτού, όταν κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα, είστε πιο επιρρεπείς σε καταπόνηση των τενόντων και επακόλουθη φλεγμονή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προθερμαίνεστε πριν από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.

5. Τραυματισμός μηνίσκου

Οι μηνίσκοι είναι χόνδροι σε σχήμα C που μαλακώνουν τον χώρο μεταξύ της κνήμης, της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού. Οι ξαφνικές κινήσεις, ιδιαίτερα οι πλάγιες ή περιστροφικές κινήσεις, μπορεί να προκαλέσουν ρήξη αυτών των ιστών.

Ανάλογα με την περιοχή του τραυματισμού, εμφανίζεται πόνος. Μπορεί να δημιουργηθεί πίσω από το γόνατο, στα πλάγια, μπροστά και κατά το περπάτημα, το ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών.

Επιπλέον, υπάρχει δυσκαμψία κατά την κινητοποίηση της άρθρωσης, πρήξιμο, αίσθηση ασταθούς γόνατος και αδυναμία κινητοποίησης του ποδιού.

Μπορεί να το βρείτε ενδιαφέρον: Διάστρεμμα του γόνατος: αιτίες και συμπτώματα

6. Τραυματισμός των πλάγιων και χιαστών συνδέσμων

Υπάρχουν 4 σύνδεσμοι που είναι υπεύθυνοι για τη σύνδεση του μηριαίου οστού με την κνήμη:

  • ενδιάμεσος πλευρικός σύνδεσμος
  • εξωτερικός πλάγιος σύνδεσμος
  • πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος
  • οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος

Ο τραυματισμός αυτών των δομών μπορεί να προκύψει από χτυπήματα στο γόνατο, υπερέκταση της άρθρωσης ή από την αλλαγή κατεύθυνσης κατά το τρέξιμο ή τη στροφή. Συνδέεται με το ποδόσφαιρο, το σκι και την καλαθοσφαίριση.

Εκδηλώνεται με αίσθημα αστάθειας, πόνο πίσω από το γόνατο και πρήξιμο.

7. Τενοντίτιδα του ποπλίτη μυός

Ο ποπλίτης μυς είναι κοντός, πεπλατυσμένος και τριγωνικός. Όταν υπάρχει υπερένταση ή μυϊκή υπερφόρτωση, μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή του τένοντα, προκαλώντας τενοντίτιδα του ποπλίτη.

Συνδέεται με το τρέξιμο, ιδίως σε κατηφόρα ή με το πολύ τεντωμένο πόδι. Επίσης, όταν στρέφεται απότομα το γόνατο.

Lesión de rodilla en el fútbol.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που επηρεάζει τα γόνατα από την ένταση των χτυπημάτων και την ανάγκη να τρέχουμε σχεδόν συνεχώς.

Πώς γίνεται η διάγνωση όταν υπάρχει πόνος πίσω από το γόνατο;

Η οριστική διάγνωση πρέπει να γίνει από τον γιατρό. Η ειδικότητα θα εξαρτηθεί από τη σχετική αιτία.

Οι κιρσοί αξιολογούνται από τον καρδιολόγο ή τον φλεβολόγο. Ενώ το κινητικό σύστημα είναι ο τομέας του ορθοπεδικού.

Θα πρέπει να αξιολογηθεί η μορφολογία του γόνατος, η παρουσία σημείων φλεγμονής (θερμότητα, ερυθρότητα, πόνος ή αύξηση του όγκου), η κινητικότητα και οι διάφοροι ελιγμοί που επιτρέπουν να γνωρίζουμε την προέλευση του τραυματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται συχνά απεικονιστικές μελέτες- ιδίως μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία του πόνου πίσω από το γόνατο

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Συνήθως περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κρέμες ή τζελ για τη μείωση της τοπικής φλεγμονής και, εάν ο πόνος δεν βελτιώνεται, διήθηση με κορτικοστεροειδή. Επιπλέον, συνοδεύεται από φυσική αποκατάσταση και ακόμη και από στιγμιαία ακινητοποίηση.

Ο πόνος πίσω από το γόνατο είναι συνήθως μυϊκής ή τενόντιας προέλευσης και σχετίζεται με έντονη σωματική άσκηση. Θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή γιατρού κάθε φορά που το σύμπτωμα δεν βελτιώνεται ή είναι τόσο έντονο που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.