Διάστρεμμα στο γόνατο: Αιτίες, συμπτώματα και συστάσεις

Ένα διάστρεμμα στο γόνατο είναι ένας τραυματισμός που συχνά σχετίζεται με τον αθλητισμό, αλλά δεν συμβαίνει μόνο στους αθλητές. Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο!
Διάστρεμμα στο γόνατο: Αιτίες, συμπτώματα και συστάσεις
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ένα διάστρεμμα στο γόνατο είναι στην πραγματικότητα ένα γενικό όνομα για άλλους πιο συγκεκριμένους τραυματισμούς που συμβαίνουν σε αυτήν την άρθρωση. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διάστρεμμα στο γόνατο, καθώς η θεραπεία του εξαρτάται από τον τραυματισμένο σύνδεσμο. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη περιοχή του σώματος, ειδικά στους μαλακούς ιστούς της.

Οι γιατροί το θεωρούν διάστρεμμα όταν οι σύνδεσμοι τεντώνονται πέρα ​​από αυτό που είναι σε θέση να χειριστούν. Υπερβαίνουν το όριό τους, με αποτέλεσμα τραυματισμό. Αυτό οδηγεί στην απώλεια της χαρακτηριστικής ελαστικότητάς τους.

Στην περίπτωση του γόνατος, οι σταυρωτοί σύνδεσμοι (που βρίσκονται εντός της άρθρωσης), οι εξωτερικοί πλευρικοί σύνδεσμοι (στο εξωτερικό) ή οι εσωτερικοί πλευρικοί σύνδεσμοι μπορούν να τεντωθούν.

Αιτίες για το διάστρεμμα στο γόνατο

Τα διαστρέμματα γονάτου έχουν πολλαπλές αιτίες, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι κάθε σύνδεσμος έχει τον συγκεκριμένο μηχανισμό με τον οποίο τραυματίζεται. Οι σταυρωτοί σύνδεσμοι δεν τραυματίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι πλευρικοί.

Οι αθλητές είναι οι πιο εκτεθειμένοι και υπάρχει μεγαλύτερος ή μικρότερος κίνδυνος απόστασης ενός ή του άλλου ιστού. Αλλά όπως γνωρίζουμε καλά, είναι επίσης πιθανό να υποστεί τραυματισμό στο σπίτι και καθημερινά ατυχήματα.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένα πόδι που παγιδεύεται σε ένα χαλαρό πλακίδιο και, ως αποτέλεσμα, το κάτω άκρο περιστρέφεται. Επίσης, όσοι κάνουν αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού του συνδέσμου.

Μια άλλη κοινή αιτία είναι τα ατυχήματα που συνεπάγονται σύσφιξη των άκρων. Στην περίπτωση των πλευρικών συνδέσμων, οι άνθρωποι που παίζουν σπορ όπως το ράγκμπι είναι επιρρεπείς σε διαστρέμματα λόγω των πλευρικών προσκρούσεων μεταξύ των παικτών.

διάστρεμμα ποδιού
Το διάστρεμμα γόνατος είναι ένας κοινός τραυματισμός μεταξύ αθλητών. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από ατυχήματα στο σπίτι ή τα αυτοκίνητα.

Βαθμοί τραυματισμού από το διάστρεμμα στο γόνατο

Τα διαστρέμματα γονάτου ταξινομούνται σε βαθμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Αυτή η ταξινόμηση είναι κοινή σε διαστρέμματα συνδέσμου και καθορίζει τις θεραπείες.

Διάστρεμμα πρώτου βαθμού

Το διάστρεμμα γονάτου πρώτου βαθμού είναι η πιο ήπια μορφή. Σε γενικές γραμμές, το άτομο που πάσχει από την κλινική εικόνα έχει ανεκτά συμπτώματα που δεν είναι περισσότερο από ήπιο πόνο και λίγη ακινησία. Συμβαίνει όταν τα άτομα τραυματίζουν μερικές ίνες των συνδέσμων, αλλά όχι όλες. Επίσης, δεν υπάρχει ρήξη, επομένως είναι απίθανο να εμφανιστεί αιμάτωμα στην περιοχή.

Διάστρεμμα δεύτερου βαθμού

Σύμφωνα με την τραυματική ταξινόμηση, αυτός ο βαθμός διαστρέμματος στο γόνατο συνεπάγεται ρήξη περισσότερο από το ήμισυ του εμπλεκόμενου συνδέσμου. Η λειτουργική ανικανότητα είναι μέτρια και η δραστηριότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο πόνος απενεργοποιείται μέχρι το σημείο της αναγκαστικής ανάπαυσης.

Διάστρεμμα τρίτου βαθμού

Η πιο σοβαρή μορφή είναι η ρήξη των συνδέσμων. Συχνά είναι μια πλήρης ρήξη ενός από τους σταυρωτούς συνδέσμους ή των πλευρικών. Η κατάσταση είναι σοβαρή και περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Το άτομο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το γόνατό του μέχρι να ξεκουραστεί και να επουλωθεί. Μπορεί να εμφανιστούν αιματώματα, που υποδηλώνουν καταστροφή.

Συμπτώματα για το διάστρεμμα στο γόνατο

Μπορούμε να πούμε ότι ο πόνος είναι το χαρακτηριστικό σημάδι του διαστρέμματος, ανεξάρτητα από τον σύνδεσμο. Αυτό που μπορεί να ποικίλει είναι η θέση της δυσφορίας και η εμφάνισή της από τη μία ή την άλλη κίνηση. Οι σταυρωτοί σύνδεσμοι πονούν με την κίνηση μπροστά πίσω, ενώ οι άλλοι το κάνουν με τις πλευρικές κινήσεις.

Ο λειτουργικός περιορισμός εξαρτάται από τον βαθμό σοβαρότητας. Στις ελαφρύτερες μορφές, μπορείτε να συνεχίσετε το περπάτημα, αν και δεν θα πρέπει να τρέχετε. Από το δεύτερο βαθμό, η ανάπαυση είναι υποχρεωτική.

Το γόνατο και οι μαλακοί ιστοί μπορούν να διογκωθούν. Αυτό αλλάζει με τη θέση που υιοθετεί το άτομο. Όταν το κάτω άκρο εκτείνεται και ανυψώνεται, τα υγρά αναδιανέμονται και, χάρη στη βαρύτητα, ξεφουσκώνουν την περιοχή.

Ευτυχώς, αυτό ανακουφίζει επίσης τον πόνο. Από την άλλη πλευρά, εάν το άτομο δεν ξεκουράζεται, η φλεγμονή αυξάνεται και πιέζει τα νεύρα και τις αρτηρίες.

Το αιμάτωμα είναι μεταβλητό. Οι σύνδεσμοι δεν έχουν αγγείωση, επομένως η ρήξη τους δεν επιφέρει υποδόρια ροή αίματος, αν και οι γύρω ιστοί συμβάλλουν σε αυτό. Στον δεύτερο και τρίτο βαθμό, είναι σύνηθες να παρατηρούνται αλλαγές στο χρώμα του δέρματος λόγω εξαγγείωση αίματος.

Πιθανές θεραπείες για το διάστρεμμα στο γόνατο

Αν και η θεραπεία για διαστρέμματα γονάτου εξαρτάται από τον προσβεβλημένο σύνδεσμο και τον βαθμό σοβαρότητας, ορισμένα μέτρα είναι αρκετά κοινά για όλες τις μορφές:

 • Φάρμακα: Τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς ως ανακούφιση από τα συμπτώματα. Δεν λύνουν το κύριο πρόβλημα, αλλά ανακουφίζουν τον πόνο.
 • Ξεκούραση: Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για ανάκτηση. Πρέπει να ξεκουράσετε την άρθρωση για να προωθήσετε τη φυσική επούλωση, εάν είναι δυνατόν. Όταν υπάρχει καταστροφή, η ανάπαυση ενδείκνυται να μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.
 • Ακινησία: Η χρήση ενός επιδέσμου μπορεί να συμβάλει στην επαναπορρόφηση των υγρών που εξαγγειώθηκαν, καθώς και η άσκηση πίεσης στο γόνατο για την ανακούφιση του πόνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ειδικοί επιλέγουν μια άκαμπτη κάστα ή κάποιο άλλο σύστημα για τη διασφάλιση της σταθερότητας. Τα ελαστικά στηρίγματα γόνατος είναι μια προσιτή επιλογή για τραυματισμούς πρώτου βαθμού.
 • Χειρουργική επέμβαση: Ο τρίτος βαθμός διαστρέμματος του γόνατος απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Είναι απαραίτητο να επιδιορθώσετε τους σχισμένους συνδέσμους με επέμβαση. Ο χειρουργός θα αποφασίσει την καλύτερη τεχνική για την προώθηση της επακόλουθης ανάρρωσης. Όπως και μετά από μια περίπλοκη εγχείριση, η ανάκαμψη είναι συνήθως αργή.
γόνατο εξέταση
Η θεραπεία για το διάστρεμμα του γόνατος ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνονται με ανάπαυση, άλλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Ανάκτηση από το διάστρεμμα στο γόνατο

Η διαδικασία αποκατάστασης για ένα διάστρεμμα στο γόνατο περνά σε διαφορετικά στάδια. Το πρώτο είναι η ανάπαυση, η οποία είναι σχεδόν υποχρεωτική για όλους. Οι ασθενείς πρέπει να το σέβονται για να διασφαλίσουν μια εξέλιξη που θα αποκαταστήσει την ποιότητα ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να εξετάσετε την αργή αποκατάσταση αυτής της ζημιάς. Ένας μήνας είναι ο κανονικός χρόνος, αλλά αν είχατε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί δύο φορές περισσότερο. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε πολύ περισσότερο εάν σκέφτεστε να συνεχίσετε απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες, κάτι που συνεπάγεται σχέδιο αποκατάστασης που μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες.

Όσον αφορά τη φυσιοθεραπεία, ο κινησιολόγος καθορίζει την προσέγγιση. Μπορούν να εκτελεστούν μηχανικοί και χειροκίνητοι ελιγμοί ή μπορεί να ενσωματωθεί υπερηχογράφημα και μαγνητισμός. Ο ασθενής θα πάει σε τουλάχιστον 10 συνεδρίες.

Μπορεί να προληφθεί το διάστρεμμα του γονάτου;

Στο αθλητικό περιβάλλον, η πρόληψη τραυματισμών που σχετίζονται με αυτήν την πρακτική είναι ένα θέμα που αναφέρεται σε αμέτρητες μελέτες. Η αλήθεια είναι ότι τα διαστρέμματα γονάτου μπορούν να προληφθούν λαμβάνοντας προφυλάξεις κατά την άσκηση, προθέρμανση και εξάντληση των μυών.

Τέλος πάντων, υπάρχουν ατυχήματα που, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι αναπόφευκτα. Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος εάν έχουμε κατάλληλα υποδήματα, αλλά αυτό δεν εξαλείφει όλους τους κινδύνους.

Η φυσική κατάσταση είναι επίσης προστατευτικός παράγοντας. Άτομα με ήπιους μυς κάτω άκρων είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν διάστρεμμα επειδή αυτοί οι ιστοί λειτουργούν ως σταθεροποιητές των αρθρώσεων.

Σε περίπτωση πόνου ή φλεγμονής στο γόνατο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Μπορεί να μην παρατηρήσετε διάστρεμμα πρώτου βαθμού όταν συμβαίνει και μπορεί να αναπτύσσεται αργά. Η έγκαιρη διαβούλευση είναι μια άλλη μορφή που αποτρέπει την ανάπτυξη της βλάβης και την καταστροφή του συνδέσμου ακόμη περισσότερο από την αρχική ζημιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Olivera, G., M. S. Holgado, and J. Cabello. “Lesiones deportivas frecuentes en atención primaria.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 307-320.
 • Monsalve, Francisco J. “Enfoque del esguince de rodilla.” Enfoque del trauma ortopédico: Primera edición.
 • Lustig, S., et al. “Lesiones ligamentosas recientes de la rodilla del adulto.” EMC-Aparato Locomotor 46.2 (2013): 1-19.
 • Lucendo Marañés, L., et al. “Lesiones de la rodilla.” Canarias médica y quirúrgica (2012).
 • Mazières, B. “Diagnóstico de la rodilla dolorosa no traumática del adulto.” EMC-Aparato Locomotor 47.4 (2014): 1-15.
 • Peralta, Albert J. Macías, et al. “Consideraciones frente la gravedad de problemas de esguince en el paciente.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 4.5 (2019): 398-410.
 • Casero Seguido, Elisabet Wendy. “Vendaje Funcional VS Vendaje Neuromuscular en deportistas que han sufrido un esguince del LLI de la rodilla de grado I.” (2017).
 • Pelfort-López, X., et al. “Cirugía de revisión del ligamento cruzado anterior.¿ Uno o dos tiempos?.” Rev Esp Artrosc Cir Articul 27.3 (2020): 233-43.
 • Gaibor León, Ivonne Alexandra. Reeducación Funcional Postquirúrgica del Ligamento Cruzado anterior en la Rodilla Derecha. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Terapia Física, 2016.
 • Cárdenas Sandoval, Rosy Paola. Modelo computacional y experimental del comportamiento mecánico y biológico de fibroblastos aislados del ligamento colateral de la rodilla expuestos a estímulos biofísicos del ultrasonido. Diss. Universidad Nacional de Colombia-Sede Bogotá, 2019.
 • del Valle Soto, Miguel, et al. “Lesiones deportivas” versus” accidentes deportivos. Documento de consenso. Grupo de prevención en el deporte de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE).” Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte 35.1 (2018): 6-16.
 • Cardoso, Pedro Gil Guimarães. “Prevenção e Reabilitação de Lesões dos Músculos Isquiotibiais e do Ligamento Cruzado Anterior em Contexto Desportivo.” (2018).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.