Μαγνητική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η μαγνητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό;
Μαγνητική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν δει αποτελέσματα από τη μαγνητική θεραπεία στα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Παρόλο που υπάρχει μικρή έρευνα, ενδιαφέροντα αποτελέσματα προέρχονται από πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη χρήση αυτής της θεραπευτικής επιλογής.

Η μαγνητική θεραπεία, που ονομάζεται επίσης μαγνητοθεραπεία, μπορεί να περιλαμβάνει στατικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ή παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ποικίλα στο χρόνο. Αυτά, σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του σώματος σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα;

Έρευνα για τη μαγνητική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευροφλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τη μυελίνη, δηλαδή το περίβλημα που σχηματίζεται γύρω από τα νεύρα και του οποίου η λειτουργία είναι να επιτρέπει στους νευρικούς παλμούς να μεταδίδονται γρήγορα κατά μήκος των νευρώνων.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο National Institute of Neurological Disorders and Stroke, αυτή είναι η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια που απενεργοποιεί τους νεαρούς ενήλικες. Αναπτύσσεται συχνά μεταξύ 20 και 40 ετών. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ηλικιωμένους και παιδιά.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ασθένεια, αλλά υπάρχουν θεραπείες για τη μείωση των επιθέσεων, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ειδικοί εξακολουθούν να ερευνούν θεραπευτικές επιλογές και έχουν ανακαλύψει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Για παράδειγμα, η έρευνα στο περιοδικό Clinical Neurology and Neurosurgery αναγνωρίζει τα οφέλη της μαγνητικής θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS). Συγκεκριμένα, τονίζει ότι τα παλμικά μαγνητικά πεδία μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο κοινών συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως παραισθησία ή αίσθηση καρφίτσας και βελόνων.

πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια από τις πιο δύσκολες ασθένειες που υπάρχουν, επομένως υπάρχει πολλή έρευνα για πιθανές θεραπείες

Πώς λειτουργεί η μαγνητική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Όπως έχουμε συζητήσει, υπάρχουν δύο μορφές μαγνητικής θεραπείας. Η πρώτη χρησιμοποιεί στατικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία περιλαμβάνουν στατικούς μαγνήτες, όπως αυτά που βρίσκονται σε βραχιόλια, πρότυπα παπουτσιών, περιδέραια και άλλες συσκευές. Η δεύτερη χρησιμοποιεί παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία χρησιμοποιούν ενεργειακά κύματα για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει τον πόνο.

Οι υποστηρικτές της στατικής μαγνητικής θεραπείας δηλώνουν ότι η εφαρμογή της μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου λόγω της επίδρασης των μαγνητών και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου τους όταν έρχονται σε επαφή με ιστούς. Είναι μια επιλογή που χρησιμοποιείται συχνά στην εναλλακτική ιατρική.

Από την πλευρά της, η παλμική θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικό πεδίο φαίνεται να παρέχει ηλεκτρική συχνότητα που διεγείρει τα ιόντα και τους ηλεκτρολύτες του σώματος. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνει την κυκλοφορία και την ενέργεια και μειώνει συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί εξακολουθούν να ερευνούν και προσπαθούν να αποδείξουν αυτές τις θεραπείες. Παρόλα αυτά, η θεραπεία με παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία βοηθά ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς έχει δείξει καλύτερα αποτελέσματα.

Προηγούμενες μελέτες, όπως αυτές που δημοσιεύθηκαν στο Research Research and Management, διαπίστωσαν ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και των επιβλαβών επιπτώσεων του στρες. Έχει εγκριθεί ακόμη και από το FDA για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ημικρανία.

Η αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι διεπιστημονική

φαγούρα στο χέρι
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρωνική νόσος και τα συμπτώματά της μπορεί να εμφανιστούν σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, όπως τα άκρα, με τη μορφή μυρμηγκιάσματος.

Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι η μαγνητική θεραπεία δεν είναι θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ασθένεια χρειάζεται μια διεπιστημονική προσέγγιση, δηλαδή τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών επαγγελματιών υγείας.

Ο γενικός στόχος είναι να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς και να επιβραδυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξέλιξη της νόσου. Ως εκ τούτου, μετά τη διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση και την πρόληψη των επιθέσεων και για την τροποποίηση της προόδου τους.

Αυτές περιλαμβάνουν επιλογές όπως οι ακόλουθες:

  • Κορτικοστεροειδή
  • Ocrelizumab (Ocrevus)
  • Βήτα ιντερφερόνες
  • Οξική γλατιραμέρη
  • Φουμαρικό διμεθύλιο (Tecfidera), μεταξύ άλλων

Εκτός από αυτό, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της κόπωσης, της αϋπνίας και μυοχαλαρωτικών. Η θεραπεία πρέπει επίσης να προέρχεται από επαγγελματίες της φυσικοθεραπείας, της διατροφής και της ψυχολογίας.

Δεν έχει σημασία ποια από τις θεραπείες ο ειδικός θα πρέπει να επιλέξει, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Αν θέλετε να δοκιμάσετε μαγνητική θεραπεία, φροντίστε να την ερευνήσετε διεξοδικά και να αναζητήσετε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
  • Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
  • Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
  • Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.