Αίτια και αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά, τις γυναίκες, και τους ηλικιωμένους. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τα συμπτώματα, τα αίτια και τις πιθανές θεραπείες.
Αίτια και αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Παρότι δεν πρόκειται για ασθένεια, η αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων είναι κάτι το οποίο αναζητούν πολλοί άνθρωποι. Η ακράτεια ούρων δε σας επιτρέπει να γεμίσετε ή να ελέγξετε την κύστη σας. Αυτή είναι η επίπτωση βασικών διαταραχών που επηρεάζουν την κύστη.

Το χαρακτηριστικό της ακράτειας ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Κάποιος/α με ακράτεια ούρων δε μπορεί να ελέγξει την κύστη του/ης, έτσι τα ούρα διαρρέουν σε ακατάλληλες στιγμές. Ορισμένες φορές, αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας καταβάλει κάποια προσπάθεια, όπως όταν φτερνίζεστε ή βήχετε. Άλλες φορές, μπορεί να συμβεί επειδή γεμίζει η κύστη σας.

Η ακράτεια ούρων δεν είναι μονάχα ένα παθολογικό πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν επίσης κοινωνικές επιπτώσεις σε όσους ανθρώπους υποφέρουν από αυτή. Συχνά φοβούνται να μην υπάρξει διαρροή ούρων σε ακατάλληλη στιγμή ή μπροστά σε άλλους ανθρώπους.

Αίτια παροδικής ακράτειας ούρων

Η παροδική ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν η ακράτεια εξαφανίζεται για πολύ καιρό. Γενικά, μπορεί να την προκαλούν τα φαγητά, τα ροφήματα, ή τα φάρμακα τα οποία διεγείρουν την παραγωγή ούρων. Μόλις σταματήσει η διουρητική δράση, εξαφανίζεται η ακράτεια.

Ορισμένες ουσίες που μπορούν να το προκαλέσουν αυτό είναι τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή φρούτα, και ορισμένα φάρμακα για την υψηλή πίεσηΆλλα αίτια είναι:

 • Ουρολοιμώξεις: Ο ερεθισμός της κύστης μπορεί να είναι τόσο έντονος που προκαλεί διαρροή ούρων.
 • Δυσκοιλιότητα: Το έντερο είναι κοντά στην κύστη και μπορεί να τη διεγείρει αν έχετε σκληρά κόπρανα.
 • Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο οι ορμονικές αλλαγές, όσο και η μεγέθυνση της μήτρας μπορούν να κάνουν υπερδραστήρια την κύστη σας.
Ποτήρι με νερό

Αίτια χρόνιας ακράτειας ούρων

Από την άλλη, η ακράτεια ούρων που διαρκεί για αρκετό διάστημα έχει άλλα αίτια:

 • Πρόπτωση: Όταν αποδυναμώνονται οι πυελικοί μύες, τα πυελικά όργανα χαμηλώνουν. Παραδείγματος χάρη, αυτό συμβαίνει στις γυναίκες με περίπλοκες ή πολλαπλές γέννες. Αυτό το χαμήλωμα της θέσης των δομών ονομάζεται “πρόπτωση”.
 • Ηλικία: Η γήρανση αποδυναμώνει τους μυς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών της κύστης. Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση μειώνει τα οιστρογόνα και εκφυλίζει τους ιστούς του ουροποιητικού συστήματος.
 • Γυναικολογικές επεμβάσεις: Στην κύστη συγκρατούνται άλλα όργανα, ειδικότερα η μήτρα. Όταν οι γυναίκες κάνουν κάποια επέμβαση σε αυτή την περιοχή, ίσως βιώσουν ακράτεια ούρων.
 • Προβλήματα προστάτη: Στους άνδρες, συχνά προκαλούν ακράτεια τα προβλήματα του προστάτη. Το πρώτο απ’ αυτά είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, και, πιο σοβαρό, το δεύτερο είναι ο καρκίνος του προστάτη.
 • Νευρολογικές διαταραχές: Ορισμένα ζητήματα με το νευρικό σύστημα μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα της κύστης σας και να προκαλέσουν διαρροή των ούρων. Ο τεχνικός όρος είναι “νευρογενής κύστη”. Για την ακρίβεια, μπορεί να συμβεί σε νόσους όπως η νόσος Parkinson ή η πολλαπλή σκλήρυνση.
 • Ψυχολογικά αίτια: Το άγχος ή η αγωνία μπορούν αν προκαλέσουν προβλήματα στην κύστη επίσης. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών που βρέχουν το κρεβάτι τους είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού.
Παιδί με ενούρηση

Μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων

Δε χρειάζεστε πάντα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων. Μία από τις κύριες συμβουλές είναι να ρυθμίσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χωρίς να μειώσετε τις ποσότητες. Ακριβέστερα, μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμά σας ώστε να αποτρέψετε τον σχηματισμό μεγάλων ποσοτήτων ούρων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το καλύτερο πρόγραμμα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να πίνετε περισσότερο νερό το πρωί, έπειτα να το μειώνετε την υπόλοιπη ημέρα. Για τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, ορισμένες φορές είναι καλύτερο να τρώνε το δείπνο τους λίγο νωρίτερα. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος ανάμεσα στο φαγητό και τον ύπνο.

Φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων

Κάποιες φορές, όσο και να προσπαθείτε, δε μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι/ες σας. Τότε, ίσως χρειαστεί να στραφείτε στα φάρμακα. Άλλες φορές, η ακράτεια ούρων προκαλείται από κάποια ασθένεια η οποία απαιτεί ειδική αγωγή.

Αυτά τα φάρμακα έχουν στόχο να εξασφαλίσουν πως η κύστη δε διασπάται ακούσια. Επιπλέον, φροντίζουν να μένει κλειστή η ουρήθρα ενώ εισέρχονται στην κύστη τα ούρα. Για να γίνει αυτό, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιχολινεργικά.

Αυτό το είδος φαρμάκων κάνει δυσκολότερη τη σύσπαση του μυ της κύστης. Το πιο κοινό φάρμακο είναι η οξυβουτυνίνη. Τα αντιχολινεργικά είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά ίσως προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες. Ωστόσο, ασθενείς με γλαύκωμα και καρδιακή αρρυθμία δε μπορούν να πάρουν αυτά τα φάρμακα. Για όσους δεν υπάρχουν αντενδείξεις, αν οι παρενέργειες είναι πολύ έντονες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον/η γιατρό σας ώστε να σταματήσετε την αγωγή.

Τέλος, αν ούτε η διατροφή ούτε τα φάρμακα λειτουργήσουν, η τελευταία λύση είναι το χειρουργείο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García-González, José Juan, y Espinosa-Aguilar, Amilcar, y Vladislavovna Doubova, Svetlana, y Peña-Valdovinos, Abel, y Reyes-Morales, Hortensia (2008). Guía para el diagnóstico y tratamiento de la incontinencia urinaria en adultos mayores. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 46 (4), 415-422. [Fecha de consulta 27 de julio de 2020]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745522011
 • Madhuvrata P, Cody J, Ellis G, Herbison G, Hay-Smith E. Fármacos anticolinérgicos para el tratamiento sintomático de la vejiga hiperactiva en adultos. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 1. Art. No.: CD005429. DOI: 10.1002/14651858.CD005429
 • D.E. Irwin, I. Milsom, S. Hunskaar, K. Reilly, Z. Kopp, S. Herschorn, et al.Population-based survey of urinary incontinence, overactive bladder, and other lower urinary tract symptoms in five countries: results of the EPIC study. Eur Urol., 50 (6) (2006), pp. 1306-1315
 • Martínez Torres J, Rodríguez Adams E, García Delgado J. Tratamiento rehabilitador de las disfunciones del suelo pélvico. España: Editorial Académica Española; 2011. p. 2, 7.
 • Salinas J. Epidemiología de la incontinencia de orina en la menopausia. Revista Colombiana de Menopausia. 2014;5(3). Disponible en: https://encolombia.com/medicina/revistas-medicas/menopausia/vol- 5399/meno5399revison-incontinencia/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.