Συμπτώματα που προειδοποιούν για προβλήματα του θυρεοειδούς

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του θυρεοειδούς, ώστε να τον καταπολεμήσετε από την αρχή και να προλάβετε τις επιπλοκές.
Συμπτώματα που προειδοποιούν για προβλήματα του θυρεοειδούς
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι πιο συχνά από ό,τι φαντάζεστε. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά.

Κρυώνετε πολύ; Αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, ακόμη και όταν κοιμάστε 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα; Ανησυχείτε για τις εναλλαγές της διάθεσής σας; Ίσως είναι σκόπιμο να πάτε στο γιατρό, καθώς όλα αυτά τα σημάδια αποτελούν συμπτώματα διαφόρων προβλημάτων του θυρεοειδούς. Μείνετε μαζί μας και μάθετε τα πάντα γι’ αυτό.

Τι είναι ο θυρεοειδής;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ εξηγεί ότι ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό, στο ύψος της κλείδας.

Τώρα, σε τι χρησιμεύει ο θυρεοειδής; Παράγει τις ορμόνες που διαχειρίζονται ορισμένες θεμελιώδεις διεργασίες του οργανισμού, όπως η καύση θερμίδων και ο ρυθμός των καρδιακών παλμών. Για το λόγο αυτό, τα προβλήματα του θυρεοειδούς πρέπει να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται σωστά.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι ποικίλα και πολύ διαφορετικά, αν και το πιο γνωστό είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως:

 • Υπερθυρεοειδισμός: υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
 • Βρογχοκήλη: διεύρυνση του αδένα.
 • Οζίδια: παρουσία εξογκωμάτων.
 • Θυρεοειδίτιδα: διόγκωση του θυρεοειδούς.
 • Καρκίνος του θυρεοειδούς.

Όταν ένα άτομο πάσχει από προβλήματα θυρεοειδούς, μπορεί να εμφανίζει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά συμπτώματα. Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους ανισορροπιών στο σώμα, μπορεί να επηρεαστεί και η συναισθηματική υγεία.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η περίπτωση ενός ατόμου με υποθυρεοειδισμό. Όχι μόνο θα υπάρξει αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά μπορεί να υπάρχει και κατάθλιψη.

Αν και κάθε ένα από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο, έχουν κάποια κοινά συμπτώματα. Ακολουθούν τα 10 πιο συνηθισμένα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς.

Εάν εμφανίζετε αρκετά από αυτά, συνιστάται να επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια έγκαιρη αξιολόγηση. Τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο ως πληροφορίες.

10 συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα του θυρεοειδούς

Συμπτώματα που προειδοποιούν για προβλήματα του θυρεοειδούς

Τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία νόσου του θυρεοειδούς αδένα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν την παρουσία κάποιας άλλης διαταραχής. Η επαγγελματική συμβουλή είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση.

1. Προβλήματα του θυρεοειδούς: κόπωση και κούραση

Ο θυρεοειδής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κόπωση μπορεί συχνά να αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα άτομο που έχει προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να αισθάνεται πολύ πιο κουρασμένο ή να έχει την τάση να κουράζεται εύκολα. Θα νιώθει την ανάγκη για πολύ ύπνο: ακόμη και με 8 έως 10 ώρες ξεκούρασης την ημέρα, μπορεί να μην αισθάνεται αρκετά ξεκούραστο.

2. Αύξηση ή απώλεια βάρους

Συμπτώματα που προειδοποιούν για προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του ρυθμού του μεταβολισμού, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία το σώμα καίει θερμίδες. Ως εκ τούτου, όταν υπάρχει μια μεταβολή στο σωματικό βάρος ενός ατόμου, συχνά ζητείται η αξιολόγηση του θυρεοειδούς.

Αυτή η μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ εξηγεί ότι για την ανίχνευση, είναι σημαντικό να γίνονται εξετάσεις αίματος του θυρεοειδούς, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH): το ακριβέστερο μέτρο της δραστηριότητας του θυρεοειδούς.
 • Τ3 και Τ4: μέτρηση διαφορετικών θυρεοειδικών ορμονών.
 • TSI: μετρά τη θυρεοειδοτρόπο ανοσοσφαιρίνη (TSI).
 • Εξέταση αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων: μετρά τον αριθμό των αντισωμάτων (δείκτες στο αίμα)

Μια ξαφνική αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού, ο οποίος συμβαίνει όταν ο αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Και αντίστροφα, εάν υπάρχει μείωση του βάρους, αυτό μπορεί να υποδηλώνει υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή.

3. Προβλήματα του θυρεοειδούς: Σκαμπανεβάσματα στη διάθεση

Όταν υπάρχει δυσφορία στο σώμα, είναι φυσιολογικό να έχουμε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Οι διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν από μεγαλύτερη ευαισθησία, μέχρι κατάθλιψη, άγχος και στρες.

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να αναζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη και, φυσικά, να διατηρήσετε υγιεινές συνήθειες και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με την κατάλληλη ορμονική θεραπεία.

4. Γενικευμένοι πόνοι

Οι συχνοί πόνοι στους μύες, τις αρθρώσεις και τους τένοντες θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα ορμονικής διαταραχής του θυρεοειδούς αδένα. Από μόνοι τους, δεν αποτελούν σημαντικό σύμπτωμα, οπότε θα πρέπει να εξετάζονται και άλλα σημάδια προτού θεωρηθεί ότι πρόκειται για προβλήματα του θυρεοειδούς.

5. Αναπαραγωγικές δυσκολίες

Η ανισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς θα μπορούσε να προκαλέσει σε μια γυναίκα μεγαλύτερη δυσκολία στη σύλληψη, καθώς και διαταραχές στην έμμηνο ρύση, ακόμη και έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

6. Προβλήματα με τον θυρεοειδή: αίσθημα κρύου

Συμπτώματα που προειδοποιούν για προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι το όργανο που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και, ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας, ώστε το σώμα να λειτουργεί κανονικά.

Το γεγονός ότι έχετε κρύα χέρια ή πόδια κρύα, ή ότι αισθάνεστε κρύο, θα μπορούσε συχνά να αποτελεί ένδειξη δυσκολιών στον θυρεοειδή και, ως εκ τούτου, στον μεταβολισμό.

7. Κακή εμφάνιση των νυχιών, του δέρματος και των μαλλιών

Μέχρι στιγμής έχουμε αναφέρει ορισμένα πιθανά συμπτώματα, αλλά θέλουμε να σας δείξουμε την επιστημονική βάση που κρύβεται πίσω από αυτά. Επομένως, σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, η οποία δείχνει ρητά τα εξής:

“Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εκδηλώνονται αργά, συνήθως σε μια περίοδο ετών. Στην αρχή, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ή υποτονικοί. Αργότερα, μπορεί να αναπτύξετε άλλα σημάδια και συμπτώματα ενός επιβραδυνόμενου μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών, ξηρών μαλλιών.”

Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, όπως και με άλλους τύπους ασθενειών, όταν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια φαίνονται άσχημα, αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το ξηρό δέρμα, τα προβλήματα τριχόπτωσης και τα ραγισμένα νύχια είναι κοινά σημάδια του υποθυρεοειδισμού. Αυτά τα συμπτώματα αυξάνονται σταδιακά και απαιτούν θεραπεία ώστε να μην γίνουν χρόνια.

8. Προβλήματα του θυρεοειδούς: δυσκοιλιότητα

Η ίδια μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω εξηγεί ότι καθώς η ορμονική δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα μειώνεται, όλες οι σωματικές διεργασίες επιβραδύνονται και τα όργανα δυσκολεύονται να επιτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους.

Στην περίπτωση των πεπτικών λειτουργιών, υπάρχουν προβλήματα με τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, καθώς και δυσκολία στην αποβολή των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σωλήνα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια σοβαρή περίπτωση δυσκοιλιότητας.

9. Γνωστικά προβλήματα

Συχνά, τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς παραπονιούνται για κακή μνήμη και δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών που επιβραδύνουν διάφορες λειτουργίες του σώματος. Η κατάλληλη ιατρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης.

10. Προβλήματα του θυρεοειδούς: Φωνή και λαιμός

Όταν υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή, ο θυρεοειδής αδένας είναι πιθανό να διογκωθεί ή να διευρυνθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως πονόλαιμος, βραχνάδα, δυσφορία, πρήξιμο στο λαιμό ή ροχαλητό, μεταξύ άλλων.

Τι να κάνετε πριν από τα σημάδια των προβλημάτων του θυρεοειδούς;

Señales que alertan de los problemas en la tiroides.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα του θυρεοειδούς εντοπίζονται σε προχωρημένα στάδια, καθώς τα πρώιμα συμπτώματά τους συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα σημάδια, κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση. Η αγνόηση των συμπτωμάτων μιας πιθανής θυρεοειδοπάθειας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Εάν αντιμετωπίζετε αρκετά από αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες εξετάσεις. Επίσης, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς, δεν είναι κακή ιδέα να κάνετε τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andrade, M. G. G., Caldas, A. V. M., & Pin, Á. L. P. (2023). Enfermedad tiroidea subclínica y su relación con los trastornos menstruales. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS-ISSN 2806-5794.5(1), 348-358.
 • Araujo, Maryory, et al. (2018). Depresión en pacientes con hipotiroidismo y su asociación con el estado nutricional. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo 16.2 (2018): 97-108.
 • Benítez González, Yoandra. (2015). Tratamiento de la constipación, adecuado manejo en el adulto mayor. Correo Científico Médico19(2), 323-325. Recuperado en 10 de abril de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1560-43812015000200016&lng=es&tlng=pt.
 • Berta, E., Lengyel, I., Halmi, S., Zrínyi, M., Erdei, A., Harangi, M., Páll, D., Nagy, E. V., & Bodor, M. (2019). Hypertension in Thyroid Disorders. Frontiers in Endocrinology10. https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00482
 • Buey, G. Gutiérrez, and J. C. Galofré. “Protocolo del manejo de la disfunción tiroidea en el paciente anciano.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.13 (2016): 763-767.
 • Busnelli, V. (2022). ¿Es estrés o tu tiroides?: Cómo detectar los problemas de la glándula que dirige tu orquesta hormonal. Editorial El Ateneo.
 • de la Rosa Camejo, G., Chacón, Y. J. A., Alfonseca, A. A. C., Suárez, M. B., & Pérez, Y. M. (2020). Las alteraciones neurológicas en pacientes con hipotiroidismo. Revista científica estudiantil 2 de Diciembre3(1 (2020)), 32. https://revdosdic.sld.cu/index.php/revdosdic/article/view/32
 • Dunn, D., & Turner, C. (2016). Hypothyroidism in women. Nursing for Women’s Health20(1), 93–98. https://doi.org/10.1016/j.nwh.2015.12.002
 • Hernández, M., & Antonio, J. (2019). Ecografía del bocio y las enfermedades difusas que afectan al tiroides. Universidad Internacional de Andalucía.
 • Kuś, A., Kjaergaard, A. D., Marouli, E., Del Greco M, F., Sterenborg, R. B. T. M., Chaker, L., Peeters, R. P., Bednarczuk, T., Åsvold, B. O., Burgess, S., Deloukas, P., Teumer, A., Ellervik, C., & Medici, M. (2021). Thyroid function and mood disorders: A Mendelian randomization study. Thyroid: Official Journal of the American Thyroid Association31(8), 1171–1181. https://doi.org/10.1089/thy.2020.0884
 • García Andrade, M. G., Mendoza Caldas, A. V., & Pin Pin, Ángel L. (2023). Enfermedad tiroidea subclínica y su relación con los trastornos menstruales . Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS – ISSN 2806-5794.5(1), 348–358. Recuperado a partir de https://www.editorialalema.org/index.php/pentaciencias/article/view/451
 • Gutiérrez Buey, G., & Galofré, J. C. (2016). Protocolo del manejo de la disfunción tiroidea en el paciente anciano. Medicine12(13), 763–767. https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.007
 • MedlinePlus. (s.f.). Enfermedades de la tiroides. Consultado en línea el 10 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/thyroiddiseases.html
 • Mora, Silvia Lorena, and Carmen Patricia Villamil Mora. “Problemas frecuentes de tiroides.” (2015).
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (s.f.). Pruebas de la tiroides. Consultado el 10 de abril de 2023. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/pruebas-diagnosticas/pruebas-tiroides
 • Office of Women’s Health. (s.f.). Enfermedad de la tiroides. Departamento de Salud y Servicios Humanos de los Estados Unidos. Consultado el 10 de abril de 2023. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
 • Pueyo, M. N., Melón, J. A., Gimeno, M. C. G., Hernández, I. L. M., Almunia, D. C., Alonso, S. L., Doste, G. C., Jiménez, M. J., & Otero, E. B. (2021). Relación entre disfunción tiroidea y fertilidad. European journal of health research7(1), 6. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7815827
 • Radu, L., Groppa, L., & Vudu, L. (2016). Musculoskeletal impairment in prymary hypothyroidism. Revista Medico-Chirurgicala a Societatii de Medici Si Naturalisti Din Iasi120(2), 244–251. https://revmedchir.ro/index.php/revmedchir/article/view/245
 • Ríos-Prego, M., Anibarro, L., & Sánchez-Sobrino, P. (2019). Relationship between thyroid dysfunction and body weight: a not so evident paradigm. International Journal of General Medicine12, 299–304. https://doi.org/10.2147/IJGM.S206983
 • Rivera, G. L., Adum, I. G., Rodríguez, M. F., & Mariani, R. (2017). Síndrome de Hoffman: reporte de un caso de miopatía tiroidea. Medicina21(2), 95–99. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8290119
 • Sherman, S., Tzur Bitan, D., Kridin, K., Pavlovsky, L., Hodak, E., & Cohen, A. D. (2021). Hidradenitis suppurativa is associated with hypothyroidism and hyperthyroidism: a large-scale population-based study. International Journal of Dermatology60(3), 321–326. https://doi.org/10.1111/ijd.15319
 • Silva, T. S., Faro, G. B. de A., Cortes, M. G. B., & Rego, V. R. P. de A. (2020). Primary hypothyroidism with exuberant dermatological manifestations. Anais Brasileiros de Dermatologia95(6), 721–723. https://doi.org/10.1016/j.abd.2019.07.010
 • Taylor, P. N., Albrecht, D., Scholz, A., Gutierrez-Buey, G., Lazarus, J. H., Dayan, C. M., & Okosieme, O. E. (2018). Global epidemiology of hyperthyroidism and hypothyroidism. Nature Reviews Endocrinology14(5), 301-316.
 • Velandia-Rátiva, A. N., Zarta-Rengifo, L. V., Guerrero-Peña, J. D., Rangel-Castellanos, K. T., Vargas-Rodríguez, L. J., & Rozo-Ortiz, E. J. (2022). Alteraciones cardíacas en los pacientes con enfermedad tiroidea. Revista colombiana de cardiologia29(1), 85–93. https://doi.org/10.24875/rccar.m22000122
 • Wémeau, J.-L., Bauters, C., do Cao, C., Ladsous, M., & Proust, E. (2022). Bocio. EMC – Tratado de Medicina26(3), 1–7. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(22)46831-0
 • Women’s International Pharmacy. (2017). Hipotiroidismo. Consultado el 10 de abril de 2023. https://www.womensinternational.com/blog/portfolio-items/hipotiroidismo/#:~:text=Si%20la%20temperatura%20est%C3%A1%20entre,(hipertiroidismo)%20o%20una%20infecci%C3%B3n.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.