Αλλεργία στο νερό: Συμπτώματα και θεραπεία

Η αλλεργία στο νερό επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου με αξιοσημείωτο τρόπο. Πρόκειται για μια μάλλον σπάνια πάθηση. Θα μάθουμε περισσότερα γι' αυτήν εδώ.
Αλλεργία στο νερό: Συμπτώματα και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακούσει για τη λεγόμενη αλλεργία στο νερό, καθώς πρόκειται για μια πολύ σπάνια και αρκετά επικίνδυνη κατάσταση. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι μόνο 40 άτομα στον κόσμο έχουν λάβει αυτή τη διάγνωση.

Η αλλεργία στο νερό προκαλεί στο άτομο την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων ή άλλου είδους ερεθισμών στο δέρμα του όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό. Δεν έχει σημασία αν είναι ζεστό ή κρύο.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν αλλεργία ακόμα και στον ίδιο τους τον ιδρώτα ή τα δάκρυα. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους.

Τι είναι η αλλεργία στο νερό;

Η αλλεργία στο νερό είναι η δημοφιλής ονομασία που δίνεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται υδατογενής κνίδωση. Πρόκειται για μια μορφή κνίδωσης που εμφανίζεται όταν ερχόμαστε σε επαφή με το νερό, είτε μέσω του δέρματος είτε με την κατάποσή του.

Αυτή η σπάνια πάθηση παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία. Πρόκειται για ένα παράδοξο πρόβλημα, αφού το 60% του σώματος αποτελείται από νερό. Ακόμα κι έτσι όμως, όσοι πάσχουν αναπτύσσουν κνίδωση με φαγούρα αν έρθουν σε επαφή με το υγρό.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την αλλεργία στο νερό, αν και οι έρευνες προχωρούν σε πολλές χώρες. Εάν οι αρνητικές επιπτώσεις επεκταθούν στην περιοχή του λαιμού, είναι απειλητικές για τη ζωή.

Αιτίες της αλλεργίας στο νερό

Η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταφέρει να εντοπίσει τις αιτίες της αλλεργίας στο νερό. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Μία από αυτές παραπέμπει σε γενετική προέλευση. Συγκεκριμένα, θα αντιστοιχούσε σε μια μετάλλαξη στο γονίδιο 2q21, το ίδιο γονίδιο που συνδέεται με τη συγγενή ανεπάρκεια λακτάσης.

Μια άλλη υπόθεση υποστηρίζει ότι το νερό, αυτό καθαυτό, δεν είναι η αιτία της αλλεργίας, αλλά, μάλλον, κάποιες ουσίες που διαλύονται σε αυτό. Αναφέρεται επίσης ότι, κατά την επαφή με το υγρό, ορισμένα δέρματα δημιουργούν μια τοξική ουσία που οδηγεί στο σχηματισμό κνίδωσης.

Έχει επίσης προταθεί ότι συμβαίνει επειδή τα πάσχοντα άτομα έχουν στο δέρμα τους ένα αντιγόνο που διαλύεται κατά την επαφή με το νερό. Η ουσία αυτή θα ενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην τελευταία περίπτωση, έχει προταθεί ότι, κατά τη διάλυση, το αντιγόνο περνά μέσα από τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης από τα λευκά αιμοσφαίρια. Η ουσία αυτή προκαλεί στη συνέχεια οίδημα, διαστολή των τριχοειδών αγγείων και όλα τα συμπτώματα της κνίδωσης.

Genetics and water.
Μια γενετική αλλοίωση θα μπορούσε να είναι η εξήγηση για την αλλεργία στο νερό, καθώς μόνο 40 άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από αυτήν.

Συμπτώματα

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργίας στο νερό είναι η εμφάνιση μικρών κόκκινων εξογκωμάτων, μεταξύ 1 και 3 χιλιοστών, στο δέρμα. Αυτά εμφανίζονται 5 έως 30 λεπτά μετά την επαφή με το υγρό. Συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους μετά από 30 έως 60 λεπτά.

Είναι επίσης δυνατόν να εμφανιστούν μικρά σημάδια χωρίς ερυθρότητα. Ωστόσο, θα υπάρχει αίσθημα καύσου ή κνησμού στο δέρμα.

Τα σημάδια εμφανίζονται στα χέρια, στο λαιμό και στο στήθος.

Αυτή η αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Συριγμός κατά την αναπνοή
 • Δύσπνοια
 • Πρησμένο πρόσωπο
 • Η αίσθηση ότι υπάρχει εμπόδιο στο λαιμό.

Διάγνωση

Η διάγνωση της αλλεργίας στο νερό πρέπει να γίνεται από δερματολόγο. Συνήθως διενεργείται μια απλή εξέταση, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα:

 1. Τοποθετήστε μια χάρτινη κομπρέσα εμποτισμένη σε νερό στην πλάτη του ατόμου, σε θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου.
 2. Περιμένετε 15 έως 30 λεπτά.
 3. Εάν, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, εμφανιστούν σημάδια κνίδωσης, ο ειδικός θα συμπεράνει ότι η εξέταση έδωσε θετικό αποτέλεσμα για αλλεργία στο νερό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποκλείσετε άλλες παρόμοιες καταστάσεις, όπως οι ακόλουθες:

 • Υδατογενής κνησμός: Αυτή η αντίδραση δεν προκαλεί κνίδωση, αλλά κνησμό. Σχεδόν πάντα περιορίζεται στα κάτω άκρα.
 • Χολινεργική κνίδωση: Οι βλάβες είναι παρόμοιες, αλλά δεν σχηματίζονται μόνο από την επαφή με το νερό.
 • Κνίδωση από κρύο: Υπάρχει αλλεργική αντίδραση στο κρύο νερό (και σε οτιδήποτε άλλο κρύο), αλλά όχι στο ζεστό ή το καυτό νερό.

Θεραπεία για την αλλεργία στο νερό

Η αλλεργία στο νερό είναι ανίατη, αλλά είναι δυνατόν να βρεθεί λύση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μόνο ήπια και ανεκτή αντίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν λαμβάνεται καμία ενέργεια, εκτός εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η συνήθης θεραπεία, όταν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, επικεντρώνεται στη χρήση αντιισταμινικών. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται 2 ώρες πριν από την επαφή με το νερό.

Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν αντιχολινεργικά, όπως η σκοπολαμίνη. Κρέμες ή έλαια φραγμού χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές, και συνήθως σε άτομα που κάνουν θαλάσσια σπορ.

Οι ακόλουθες θεραπείες μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές:

 • Υπεριώδες φως: Χρησιμοποιείται ακτινοβολία UVA, σε συνδυασμό με χορήγηση από το στόμα ψωραλένιων. Αυτό μπορεί να μειώσει την αντίδραση του δέρματος στην επαφή με το νερό.
 • Απευαισθητοποίηση: Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε διάφορες αλλεργίες. Λειτουργεί ως εμβόλιο. Συνίσταται στην έκθεση του ασθενούς στο νερό σταδιακά, έως ότου αναπτύξει ανοχή.
Phototherapy.
Η φωτοθεραπεία UVA χρησιμοποιείται στην αισθητική, αλλά και σε δερματολογικές θεραπείες για παθολογίες όπως η ψωρίαση ή η αλλεργία στο νερό.

Συμβουλές και φροντίδα για τους ασθενείς

Κανένα άτομο δεν μπορεί να απέχει εντελώς από την επαφή με το νερό. Επομένως, συνιστάται η λήψη μέτρων ώστε η παθολογία να μην αποτελεί απόλυτα περιοριστικό παράγοντα.

Συνιστώνται οι ακόλουθες συμβουλές:

 • Κάντε σύντομο ντους μόνο 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.
 • Φορέστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα για να κάνετε ντους, εάν η άμεση επαφή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
 • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό βοηθά στην αντιστάθμιση της έλλειψης ενυδάτωσης.
 • Αντικαταστήστε το νερό με αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων.
 • Πίνετε νερό χρησιμοποιώντας καλαμάκι. Αυτό αποτρέπει την επαφή του νερού με τα χείλη.
 • Προστατευθείτε από τη βροχή. Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
 • Μην ασχολείστε με σωματικές δραστηριότητες που οδηγούν σε υπερβολική εφίδρωση.
 • Εφαρμόστε λάδι λανολίνης ή κρέμες για την προστασία του δέρματος.
 • Αποφύγετε την επαφή με τη θάλασσα και τις πισίνες.

Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις του δερματολόγου. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες σε διάφορες χώρες για να βρεθούν τα αίτια της αλλεργίας στο νερό και κάθε πιθανή θεραπεία. Ορισμένα πειραματικά φάρμακα φαίνεται να δίνουν καλά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Järvelä, I., Enattah, N. S., Kokkonen, J., Varilo, T., Savilahti, E., & Peltonen, L. (1998). Assignment of the locus for congenital lactase deficiency to 2q21, in the vicinity of but separate from the lactase-phlorizin hydrolase gene. The American Journal of Human Genetics, 63(4), 1078-1085.
 • Alarcón, J. M. S., López, H. P., & González, Y. (2018). Urticaria a frigore. Folia Dermatológica Cubana, 10(1).
 • Buller Viqueira, E., Cabello Pulido, J., & Buller Viqueira, E. (2016). Urticaria acuagénica. Revista Clínica de Medicina de Familia, 9(1), 57-59.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.