Φαγούρα στο δέρμα ή κνησμός: Συμπτώματα, αιτίες

Ο κνησμός, ή φαγούρα στο δέρμα, μπορεί να είναι μια αίσθηση που προκαλεί δυσφορία, λόγω της συνεχούς ανάγκης να ξύσετε, εκτός από δευτερογενείς τραυματισμούς. Τις περισσότερες φορές είναι μια διαταραχή που επιλύεται μόνη της.
Φαγούρα στο δέρμα ή κνησμός: Συμπτώματα, αιτίες
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η φαγούρα στο δέρμα, ή ο κνησμός, είναι συχνά ένας λόγος για τους ενήλικες και τα παιδιά να επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό. Υπάρχουν πολλές ποικίλες πιθανές αιτίες, από απλά ζητήματα έως πιο σοβαρά προβλήματα.

Οι ειδικοί την ορίζουν ως ένα ενοχλητικό συναίσθημα που προκαλεί την επιθυμία να ξύσετε τον εαυτό σας. Συνήθως είναι συνέπεια της αντανακλαστικής απόκρισης του σώματος σε ανοσοποιητικά ή χημικά ερεθίσματα. Είναι σχεδόν πάντα διαπιστωμένο ότι περιλαμβάνει την ουσία ισταμίνη.

Τι είναι ο κνησμός ή η φαγούρα στο δέρμα;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η φαγούρα είναι σύμπτωμα και όχι από μόνη της ασθένεια. Ως εκ τούτου, μπορεί να πάρει μια μεγάλη ποικιλία μορφών και ορισμένες μπορεί να μην σχετίζονται με το δέρμα. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί με τοπικό ή γενικευμένο τρόπο.

Είναι σημαντικό να την παρακολουθείτε από την αρχή. Υπάρχουν παράγοντες που την προκάλεσαν; Τι την μετριάζει; Έχει συμβεί ξανά; Πώς την αντιμετωπίσατε πριν; Εάν ναι, ποια ήταν η απάντηση του σώματος; Όλα αυτά θα χρησιμεύσουν ως διαγνωστικός οδηγός και θα βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση της προέλευσης.

Οξύς κνησμός είναι όταν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από έξι εβδομάδες. Εάν διαρκεί περισσότερο από αυτό, γίνεται μια χρόνια παραλλαγή. Μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, στον κορμό ή στα άκρα.

φαγούρα στο χέρι
Τόσο οι νέοι όσο και οι ενήλικες υποφέρουν από κνησμό και συχνά είναι ο λόγος για την επίσκεψη σε ιατρό.

Κύριες αιτίες για τη φαγούρα στο δέρμα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι πρωταρχικές δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να συνοδεύουν τη φαγούρα στο δέρμα. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να έχετε δερματολογική διαταραχή.

Από την άλλη πλευρά, σε εκείνους που δεν έχουν δερματικές βλάβες ή σε αυτούς που έχουν μόνο δευτερογενή βλάβη που προκαλείται από τον κνησμό, είναι πιθανό να υπάρχει εξωτερική αιτία. Περιλαμβάνουμε νευρολογικές και ψυχογενείς διαταραχές σε αυτήν την κατηγορία.

Εκείνοι με κνησμό και πρωτοπαθείς δερματικές αλλοιώσεις

Οι πιο συχνές δερματικές παθήσεις που προκαλούν γενικευμένη φαγούρα είναι οι ακόλουθες:

 • Κνίδωση (κυψέλες): που χαρακτηρίζεται από την παρουσία βλαβών που μοιάζουν με μάτι που μπορεί να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν μαζί και να εξαφανίζονται.
 • Ψώρα: λοίμωξη που προκαλείται από εκτοπαρασίτη.
 • Ατοπικό έκζεμα: φλεγμονή ή πλάκες στο πλαίσιο της ατοπικής και δερματίτιδας εξ επαφής.
 • Ανεμοβλογιά: μια ιογενής λοίμωξη που αναπτύσσεται ως φουσκάλες στο δέρμα.
 • Ψωρίαση: ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κλιμάκων που προκαλούνται από αυτοάνοση διαταραχή.

Εκείνοι με κνησμό χωρίς πρωτογενείς δερματικές αλλοιώσεις

Εδώ, εκτός από τις πιο συχνές ασθένειες, παρουσιάζουμε μια ποικιλία διαταραχών που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν κανονικά.
 • Ογκολογικές ασθένειες: πιο συχνά, ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα όπως η πολυκυτταραιμία ή το λέμφωμα.
 • Ενδο- ή εξωηπατική χολόσταση: όπου η χολή δεν ρέει με τον κανονικό τρόπο.
 • Υπερ- ή υποθυρεοειδισμός: ανωμαλίες στα επίπεδα των ορμονών που απελευθερώνονται από τους θυρεοειδείς αδένες.
 • Ξηρό δέρμα: οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή εδώ, καθώς η φαγούρα στο δέρμα είναι συχνό στους ηλικιωμένους. Είναι πιθανό η αφυδάτωση να είναι η πιο κοινή αιτία για αυτό το δημογραφικό κομμάτι, αν και μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες. Εμφανίζεται συνήθως στα κάτω άκρα.

Εντοπισμένος κνησμός

Ο εντοπισμένος κνησμός που εμφανίζεται χωρίς εξάνθημα υποδηλώνει την πιθανότητα ψυχογόνου ή νευροπαθητικού κνησμού. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια αίσθηση καψίματος, πόνο ή απώλεια αίσθησης μπορεί να εμφανιστούν σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό οφείλεται σε διαταραχές αγωγιμότητας νεύρων που συνδέονται με νευροπάθειες. Τα περιφερικά νεύρα μεταδίδουν ανεπαρκώς πληροφορίες και δημιουργούν στην αίσθηση κνησμού στο δέρμα, προκαλώντας στο άτομο να θέλει να ξύνεται συνεχώς.

κνησμός στο πόδι
Οι διαφορετικές αιτίες του κνησμού απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τον λόγο που αναπτύχθηκε κατά πρώτο λόγο.

Γενική φροντίδα έως ότου λάβετε τη σωστή διάγνωση

Ο κνησμός είναι μια κοινή διαταραχή, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τους παθογόνους μηχανισμούς που προκαλούν την αίσθηση κνησμού. Ένα βασικό μέρος της αξιολόγησης αυτών των διαταραχών βασίζεται στην παρουσία μιας πρωτογενούς δερματικής διαταραχής.

Εάν εντοπιστούν πρωτογενείς δερματικές αλλοιώσεις, αλλά η διάγνωση παραμένει αβέβαιη, μπορεί να είναι χρήσιμη μια βιοψία δέρματος Γενικά, η απουσία σαφών και ορατών ζητημάτων υποδηλώνει ότι η αιτία είναι εξω-δερματολογική.

Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις προελεύσεις είναι αιχμηρές και οι βλάβες συχνά επιλύονται αυθόρμητα, υπάρχουν και άλλες μορφές που απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε την αιτία του κνησμού, είναι καλύτερο να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και καθαρά, ξύνοντας μόνο την πληγείσα περιοχή με την παλάμη του χεριού σας. Αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα, προσπαθήστε να φορέσετε βαμβάκι παρά συνθετικά υφάσματα ή μαλλί και αποφύγετε τα παρατεταμένα, ζεστά λουτρά.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε ουδέτερα σαπούνια και ενυδατικές κρέμες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να μην καταναλώνετε καφέ, αλκοόλ ή πικάντικα τρόφιμα, καθώς όλα αυτά μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση ισταμίνης στο σώμα. Υπάρχουν πολλές επιλογές για θεραπεία, αλλά είναι πάντα καλύτερο να δοθεί προτεραιότητα σε ιατρική συνταγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Castells M. and col, Mast cell-derived mediators, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/mast-cell-derived-mediators?search=histamina&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, editorial médica panamericana. Primera edición, 2001.
 • Fazio S., Pruritus: Overview of management, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/pruritus-overview-of-management?search=prurito&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Fazio S., Pruritus: Etiology and patient evaluation, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/pruritus-etiology-and-patient-evaluation?search=prurito&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • SCOTT MOSES, M.D., Fairview Lakes Regional Health Care, Lino Lakes, Minnesota, Am Fam Physician. 2003 Sep 15;68(6):1135-1142.
 • Villa-Arango, Ana María, Margarita María Velásquez-Lopera, and Ricardo Cardona. “Prurito crónico.” Revista Alergia México 66.1 (2019): 85-98.
 • Chirinos, Maria Fabiola, et al. “Notalgia parestésica: el prurito anonimo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2020).
 • Belda, Lydia Landete, and Esther Escriche Catalá. “Caso clínico complejo de lesiones cutáneas por prurito de origen renal.” Enfermería Dermatológica 10.29 (2016): 34-36.
 • del Valle Díaz, Sergio, et al. “Colestasis: un enfoque actualizado.” Medisan 21.7 (2017): 876-900.
 • Lagos, Armando, Andrés Tirado-Sánchez, and Rosa María Ponce-Olivera. “Actualidades en el tratamiento del prurito crónico.” Dermatología Revista Mexicana 60.3 (2016): 229-246.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.