Τα οφέλη του θαλασσινού νερού: Τα γνωρίζετε;

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας αναφέρουν ότι η κατανάλωση θαλασσινού νερού είναι μια πρακτική που ενέχει αρκετούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να επωφεληθείτε από τα οφέλη του θαλασσινού νερού με άλλους τρόπους.
Τα οφέλη του θαλασσινού νερού: Τα γνωρίζετε;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, λέγεται ότι το θαλασσινό νερό βοηθά στην απαλλαγή του σώματος από την αρνητική ενέργεια. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην παραλία, κάνοντας μπάνιο στα ζεστά νερά, ελπίζοντας να ανανεωθούν. Άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να οργανώνουν τακτικές αποδράσεις σε παράκτιες περιοχές, για να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και να βρεθούν δίπλα στη θάλασσα, ακόμη και αν δεν κολυμπήσουν. Μάθετε τα πάντα για τα οφέλη του θαλασσινού νερού σε αυτό το άρθρο.

Σίγουρα, το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να κοιτάτε, να αισθάνεστε και να απολαμβάνετε το άρωμα της θάλασσας, τον άνεμο και τη ζεστασιά του ήλιου είναι ευεργετικό. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς αυξάνεται η ευεξία μας όταν αποφασίζουμε να κάνουμε διακοπές κοντά στη θάλασσα.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οφέλη του θαλασσινού νερού επεκτείνονται ακόμη και στην ψυχική υγεία. Ας τα ανακαλύψουμε παρακάτω.

Περίεργα στοιχεία για το θαλασσινό νερό

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού: Τα γνωρίζετε;

Περισσότερα από 4.000 χρόνια πριν στην Κίνα, ο αυτοκράτορας Fu-Shi, γνωστός ως πατέρας της θαλάσσιας ιατρικής, συνιστούσε την κατανάλωση θαλασσινού νερού και την κατανάλωση φυκιών για να παραμείνει κανείς υγιής.

Ο Γάλλος φυσιολόγος και φυσιοδίφης René Quinton ανακάλυψε ότι τα συστατικά του θαλασσινού νερού ήταν τα ίδια με εκείνα των κυττάρων του σώματος. Και υποστήριξε ότι το θαλασσινό νερό μοιάζει πολύ με το πλάσμα του αίματος.

Χρόνια αργότερα, ίδρυσε τα λεγόμενα “θαλάσσια ιατρεία” μαζί με τον Δρ. Jarricot. Χρησιμοποίησαν το θαλασσινό νερό για τη θεραπεία ασθενειών όπως η χολέρα, ο θυρεοειδής, ο υποσιτισμός, καθώς και δερματικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, εμφιάλωσαν το θαλασσινό νερό και το ονόμασαν “θαλάσσιο πλάσμα”. Αυτά τα ιατρεία δημιουργήθηκαν επίσης σε χώρες όπως η Κολομβία, η Αργεντινή, η Ισπανία, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Νότια Αφρική.

Οι ιδιότητες του θαλασσινού νερού

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει μελετηθεί το θαλασσινό νερό ως συμπληρωματικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι το υγρό αυτό έχει αρκετά μέταλλα που θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά, είναι καλύτερο να μην το καταναλώνουμε. Ούτε καν ως συμπλήρωμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη των μετάλλων που περιέχονται στο θαλασσινό νερό (μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο), είναι καλύτερο να καταναλώνετε τρόφιμα που τα περιέχουν, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέατα, ψάρια κ.λπ.

Στη χημική σύνθεση του θαλασσινού νερού μπορούμε να βρούμε ψευδάργυρο, ιώδιο, κάλιο και ιχνοστοιχεία όπως πυρίτιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να το καταναλώνει για να λάβει αυτά τα στοιχεία.

Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι το θαλασσινό νερό θα μπορούσε να είναι ένας καλός πόρος για τη φροντίδα του σώματος γενικά. Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών επούλωσης των πληγών.

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού: Τα γνωρίζετε;
Έχει αποδειχθεί ότι το καλύτερο υγρό για την υγεία είναι το πόσιμο νερό.

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού

Αν λοιπόν αναζητήσουμε άλλα οφέλη του θαλασσινού νερού αντί της κατάποσής του, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι το να επιπλέουμε ή να κολυμπάμε στη θάλασσα βοηθάει στη χαλάρωση των μυών μας λόγω του ιωδίου που περιέχει. Ταυτόχρονα, αυτό βοηθά στην αποκατάσταση από ορισμένους τραυματισμούς. Γι’ αυτό και είναι ιδανικό για όσους υποβάλλονται σε αποκατάσταση ή βρίσκονται στη μετεγχειρητική φάση μιας επέμβασης.

Για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις ή προβλήματα, συνιστάται συνήθως να αναπνέουν τη θαλάσσια αύρα.

Το κολύμπι στη θάλασσα συνιστάται επίσης, καθώς το θαλασσινό νερό βοηθά τους πνεύμονες να αποβάλλουν τις “τοξίνες”, όπως επισημαίνεται σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Oto-Rhino-Laryngologia Nova. Για το λόγο αυτό, το θαλασσινό νερό αποτελεί φάρμακο κατά του βήχα με φλέγματα και του κρυολογήματος.

Ομοίως, οι ασθενείς με αρθρίτιδα (ή οστεοαρθρίτιδα) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα οφέλη του θαλασσινού νερού. Το κολύμπι στη θάλασσα θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον έντονο πόνο που συχνά συνοδεύει τις ρευματικές παθήσεις, αν και δεν υπάρχουν πρόσφατα ερευνητικά άρθρα που να το επιβεβαιώνουν αυτό.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να τρίβουν με θαλασσινό νερό τις προσβεβλημένες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, τα αποκολλητικά στρώματα του δέρματος θα πέφτουν, πιο εύκολα, από μόνα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το τριχωτό της κεφαλής, όπου το δέρμα που ξεφλουδίζει μπορεί να προκαλέσει κνησμό.

Πριν καταφύγετε σε αυτή τη θεραπεία, συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό για να δείτε αν θα σας συστήσει αυτή τη θεραπεία.

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού: ανακούφιση

Εκτός του ότι είναι χρήσιμες για την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και την κάθαρση του μυαλού, οι βόλτες στην παραλία, σε επαφή με το θαλασσινό νερό, είναι εξαιρετικά ευχάριστες. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε με το σύντροφό σας ή να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα. Τα κύματα κάνουν μασάζ στα πόδια σας, ενώ η άμμος κάνει απολέπιση στις φτέρνες σας.

Όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα θα πρέπει να κάνουν “θαλασσοθεραπεία” τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το καλοκαίρι, θα μπορούσατε να κάνετε μια βουτιά στο τέλος της εργάσιμης ημέρας σας. Και, όταν κάνει κρύο, απλά αναπνεύστε το δροσερό αεράκι από τον παραλιακό πεζόδρομο. Και οι δύο δραστηριότητες είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία σας.

Αν ζείτε μακριά από την παραλία, μην περιμένετε τις διακοπές για να την επισκεφθείτε. Εκμεταλλευτείτε ένα Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές και απολαύστε τα οφέλη του θαλασσινού νερού.

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να το υποστηρίζουν, συχνά λέγεται ότι αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε, καλό θα ήταν να κάνετε μια βόλτα στην παραλία. Λέγεται ακόμη ότι θα μπορούσε να είναι αρκετό να καθίσετε για λίγο μπροστά στα κύματα, εισπνέοντας απλώς τον αέρα της θάλασσας.

Εν ολίγοις, τα οφέλη του θαλασσινού νερού συνδέονται στενά με τη χαλάρωση και την απελευθέρωση του στρες και της συναισθηματικής έντασης. Προς το παρόν, η επιστήμη δεν έχει επιβεβαιώσει τα ανωτέρω.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American Chemical Society. (2006). Chemistry in the community. Nueva York: W.H. Freeman.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • Park, Chris. (2007). A dictionary of environment and conservation. Oxford: Oxford UP.
  • Lagarto Parra, A., & Bernal Sologuren, I. (2002). Utilización terapéutica de las aguas y fangos mineromedicinales. Revista Cubana de Farmacia, 36(1), 62-68.
  • Kimata, H., Tai, H., & Nakajima, H. (2001). Reduction of allergic skin responses and serum allergen-specific IgE and IgE-inducing cytokines by drinking deep-sea water in patients with allergic rhinitis. Oto-Rhino-Laryngologia Nova, 11(6), 302-303.
  • Nani, M., Zura, S., Majid, F. A. A., Jaafar, A. B., Mahdzir, A., & Musa, M. N. (2016). Potential health benefits of deep sea water: a review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.