Τι είναι το αμνιακό υγρό και ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Το αμνιακό υγρό είναι απαραίτητη ουσία για τη φυσιολογική κύηση. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τους προγεννητικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες.
Τι είναι το αμνιακό υγρό και ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το αμνιακό υγρό είναι η ουσία που περιβάλλει το έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο. Αυτός είναι ο σάκος στον οποίο σχηματίζεται και αναπτύσσεται το μωρό μέχρι τη στιγμή της γέννησης.

Το αμνιακό υγρό παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό, προστατεύει το σώμα του μωρού καθώς και τα όργανα της μητέρας. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας.

Λόγω του σημαντικού ρόλου του, το αμνιακό υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για να λάβει πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Μεταξύ άλλων, αυτό επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.

Τι είναι το αμνιακό υγρό;

Το αμνιακό υγρό είναι ένα διαυγές, σχεδόν διαφανές υγρό, αν και με κιτρινωπή απόχρωση. Είναι φυσιολογικό να έχει επίσης μερικές μικρές κηλίδες αίματος. Είναι συνήθως άοσμο.

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, μπορεί να γεμίσει με σβώλους που είναι νιφάδες του δέρματος του μωρού. Μετά από 40 εβδομάδες αποκτά γαλακτώδες χρώμα. Αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, μέταλλα, ουρία και κύτταρα του εμβρύου.

Η μητέρα αρχίζει να παράγει αυτή την ουσία στις 12 ημέρες κύησης. Στη συνέχεια αυξάνεται προοδευτικά μέχρι περίπου την 34η εβδομάδα. Στη συνέχεια μειώνεται ελαφρώς και οι μεμβράνες σπάνε όταν αρχίζει ο τοκετός, με αυτό που είναι γνωστό ως σπάσιμο των νερών.

Ένα έμβρυο στη μήτρα.
Το έμβρυο συνεισφέρει απολεπισμένα κύτταρα του δέρματος, τα οποία συσσωρεύονται καθώς περνούν οι εβδομάδες της κύησης, στο υγρό.

Ποια είναι η λειτουργία του;

Το αμνιακό υγρό παίζει βασικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης. Το έμβρυο επιπλέει μέσα σε αυτήν την ουσία. Αν δεν υπήρχε, η ανάπτυξη θα ήταν αδύνατη.

Αν και υπάρχουν ακόμη κενά στην επιστήμη σχετικά με αυτό το θέμα, γνωρίζουμε ότι οι κύριες λειτουργίες του αμνιακού υγρού είναι οι ακόλουθες:

 • Διευκολύνει την ανάπτυξη των οστών : Η ουσία επιτρέπει στο έμβρυο να κινείται ελεύθερα, χωρίς οι μεμβράνες του αμνιακού σάκου να κολλάνε στο σώμα του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς δυσκολίες.
 • Προωθεί την ανάπτυξη των μυών: Επιτρέπει στο έμβρυο να μετακινηθεί σε διαφορετικές θέσεις. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών.
 • Προστατεύει το έμβρυο: Το αμνιακό υγρό χρησιμεύει ως αμορτισέρ σε περίπτωση εξωτερικών χτυπημάτων ή ξαφνικών κινήσεων. Μειώνει επίσης τον αντίκτυπο των συσπάσεων της μήτρας.
 • Προστατεύει τη μητέρα: Το υγρό χρησιμεύει επίσης ως μαξιλάρι για τη μητέρα ενάντια στις κινήσεις του εμβρύου. Αποτρέπει επίσης τη βλάβη στα κοντινά όργανα και αποτρέπει τη συμπίεση του ομφάλιου λώρου.
 • Δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον: Διατηρώντας τη σωστή θερμοκρασία μέσα στη μήτρα. Παρέχει επίσης ένα στείρο περιβάλλον, δηλαδή χωρίς μικρόβια.
 • Επιτρέπει την ανταλλαγή βιοχημικών ουσιών και ρυθμίζει το pH.
 • Προωθεί την ανάπτυξη των πνευμόνων: Από το δεύτερο τρίμηνο, το έμβρυο εισπνέει και καταπίνει αμνιακό υγρό. Αυτό βοηθά τους πνεύμονες να αναπτυχθούν, καθώς και το γαστρεντερικό του σύστημα.
 • Βοηθάει την κίνηση στο κανάλι γέννησης: Το υγρό βοηθά το έμβρυο να εγκατασταθεί στο κανάλι γέννησης. Στη συνέχεια λιπαίνει την περιοχή για να διευκολύνει τη γέννηση.

Κύρια προβλήματα που σχετίζονται με το αμνιακό υγρό

Τα κύρια προβλήματα που σχετίζονται με το αμνιακό υγρό έχουν να κάνουν με τον όγκο. Το έμβρυο χρειάζεται επαρκή ποσότητα για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Από αυτή την άποψη, θα αναλύσουμε 3 μη φυσιολογικές καταστάσεις.

1. Ανεπαρκές αμνιακό υγρό

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως ολιγοϋδράμνιος και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων που αφορούν τον ομφάλιο λώρο. Η έλλειψη υγρού σημαίνει ότι το έμβρυο έχει λιγότερο χώρο για να κινείται ελεύθερα.

Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι επίσης πιθανό να επηρεαστεί η ανάπτυξη των πνευμόνων, αφού το έμβρυο εισπνέει και εκπνέει αυτήν την ουσία. Ο πρόωρος τοκετός είναι επίσης πιο πιθανός.

Το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση της μητέρας, αλλαγές στον πλακούντα ή πρόωρη ρήξη των μεμβρανών. Εάν είναι σοβαρό, ο γιατρός πιθανότατα θα αποφασίσει να προωθήσει τον τοκετό για να αποφύγει μεγαλύτερους κινδύνους.

2. Μια περίσσεια αμνιακού υγρού

Αυτή η περίπτωση είναι επίσης γνωστή ως πολυϋδράμνιος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πρόωρος τοκετός, επομένως απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση. Οι γιατροί μπορεί να το αντιμετωπίσουν με φαρμακευτική αγωγή ή εξαλείφοντας την περίσσεια. Εάν εμφανιστεί αργά στην εγκυμοσύνη, μπορεί να μην υπάρχει ανάγκη για εντατική προσέγγιση.

Η περίσσεια αμνιακού υγρού προκαλείται συχνά από διαβήτη κύησης ή ανωμαλίες στο έμβρυο. Είναι πιο συνηθισμένο στην περίπτωση πολλαπλών κυήσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rincón, D., Foguet, A., Rojas, M., Segarra, E., Sacristán, E., Teixidor, R., & Ortega, A. (2014, September). Tiempo de pinzamiento del cordón umbilical y complicaciones neonatales, un estudio prospectivo. In Anales de Pediatría (Vol. 81, No. 3, pp. 142-148). Elsevier Doyma.
 • Vila BMA, Surí SY, Alfonso ÁB, et al. El desarrollo pulmonar en embriones humanos de ocho semanas: un acercamiento cuantitativo. Medicentro. 2016;20(1):46-55.
 • Madar, H., Brun, S., Coatleven, F., Chabanier, P., Gomer, H., Nithart, A., … & Sentilhes, L. (2016). Fisiología y regulación del líquido amniótico. EMC-Ginecología-Obstetricia, 52(4), 1-10.
 • Faneite, Pedro, et al. “Patologías del líquido amniótico: I: Polihidramnios: incidencia y repercusión perinatal.” Rev. obstet. ginecol. Venezuela (1999): 159-62.
 • Vigil de Gracia, Paulino et al. “Ruptura prematura de membranas.” Guía clínica de la Federación Latino Americana de Sociedades de Ginecología y Obstetricia 2 (2011).
 • Amador de Varona, Caridad Irene, et al. “Oligohidramnios: medidor de salud fetal.” Revista Archivo Médico de Camagüey 17.6 (2013): 121-128.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.