6 αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο και αντιμετώπιση

Σας έρχεται περίοδος πολύ αργά ή πολύ νωρίς; Η συχνή ακανόνιστη περίοδος μπορεί να αποτελεί σημάδι άλλων πιθανών προβλημάτων και ορμονικών ανισορροπιών. Μάθετε ποιες είναι οι έξι κύριες αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο.
6 αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο και αντιμετώπιση
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αλλαγές στην περίοδο και η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό προκειμένου να αποκλείσετε άλλα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν ακανόνιστη περίοδο και να λάβετε μια σωστή διάγνωση.

Ο έμμηνος κύκλος είναι μια βιολογική και ορμονική διεργασία του γυναικείου οργανισμού που επηρεάζει πολλές σωματικές και ψυχικές πτυχές της υγείας.

Γενικά, η περίοδος έρχεται κάθε 28 μέρες. Συνήθως διαρκεί από 3 ως 6 μέρες, ανάλογα με την ορμονική δραστηριότητα στο σώμα κάθε γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια κάθε έμμηνου κύκλου πραγματοποιούνται μερικές αλλαγές που παίζουν άμεσο ρόλο στη σεξουαλικότητα και στη γονιμότητα, αν και πολλές γυναίκες το αγνοούν αυτό.

Επιπλέον οι αλλαγές αυτές παίρνουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με τα στάδια της ζωής. Αυτό επειδή η παραγωγή ορμονών διαφέρει σημαντικά από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, είναι ουσιαστικό να κατανοήσουμε πώς πρέπει να ερμηνεύουμε την ακανόνιστη περίοδο, όταν αυτή προκύπτει, καθώς μπορεί να φανερώνει προβλήματα υγείας ή ορμονικές διαταραχές.

Μια περίοδος που έρχεται πιο νωρίς ή πιο αργά μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την ανίχνευση άλλων ανωμαλιών στον οργανισμό.

Αιτίες για ακανόνιστη περίοδο - Γυναίκα και περίοδος

Αν και δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή για να αποφύγουμε τις επιπλοκές.

Πολλές γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο δεν καταλαβαίνουν γιατί συμβαίνει αυτό. Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις έξι πιο σημαντικές αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο.

Αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο

1. Προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα

Οι διαταραχές που συνδέονται με τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες για την ακανόνιστη περίοδο.

Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει σημαντικές ορμόνες, οι ανισορροπίες που παρουσιάζει συνδέονται με τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων αμηνόρροιας ή ακανόνιστης περιόδου.

Μερικοί θεωρούν τον θυρεοειδή ως τον “κύριο αδένα”, επειδή ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα, τον μεταβολισμό και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αιτίες για ακανόνιστη περίοδο - Γυναίκα με πρόβλημα στον θυρεοειδή

2. Διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι σχεδιασμένα για τον έλεγχο των γεννήσεων και για την αποφυγή εγκυμοσύνης.

Τα χάπια αυτά διατηρούν το επίπεδο των οιστρογόνων υψηλό. Το σώμα το ερμηνεύει αυτό ως εγκυμοσύνη, κάτι που εμποδίζει τη γονιμοποίηση.

Μετά τη λήψη τους για 21 μέρες, υπάρχει μια περίοδος “ανάπαυσης”, όταν η περίοδος είναι απολύτως φυσιολογική.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές παρουσιάζονται ανωμαλίες όταν σταματήσετε να λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια. Μπορεί να μην υπάρχει καν εμμηνορρυσία λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Εκτιμάται ότι το 29% των γυναικών που σταματούν τη λήψη αντισυλληπτικών μετά από τακτική χρήση δεν έχουν περίοδο μέχρι και για τρεις μήνες.

Καλό είναι να γνωρίζετε επίσης πως η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να δημιουργήσει και ορισμένες παρενέργειες όπως αναφέρει Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία.

3. Προπόνηση υψηλής έντασης

Αιτίες για ακανόνιστη περίοδο - Γυναίκα γυμνάζεται

Η προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επινεφρίδια, στον θυρεοειδή αδένα και στην υπόφυση, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από αλλαγές στην εμμηνορρυσία.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που τρέχουν σε μαραθώνιους ή αγωνίζονται σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις σταματούν να έχουν περίοδο για έναν ή δύο μήνες λόγω των αλλαγών στην ορμονική δραστηριότητα.

Μάλιστα, το 81% των γυναικών μπόντι-μπίλντερ έχουν ακανόνιστη περίοδο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

4. Ορμονικές ανισορροπίες

Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως εκείνες που προκαλούνται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αποτελούν συνηθισμένη αιτία ανωμαλιών στον έμμηνο κύκλο.

Σε αυτήν την περίπτωση τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών μεταβάλλονται, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης.

Ως αποτέλεσμα, μεταβάλλεται και ο έμμηνος κύκλος, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί άλλα συμπτώματα όπως μη φυσιολογική τριχοφυΐα στο σώμα, ακμή και ξαφνικές αλλαγές στο βάρος.

Ένα άλλο ορμονικό πρόβλημα που προκαλείται είναι η αποκαλούμενη “πρόωρη εμμηνόπαυση” ή, με άλλα λόγια, η εμμηνόπαυση που ξεκινάει πριν την ηλικία των 40 ετών.

Σε αυτήν την περίπτωση η ακανόνιστη περίοδος συνοδεύεται από:

  • Κολπική ξηρότητα
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Συνεχείς μεταπτώσεις της διάθεσης

5. Αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες

Αιτίες για ακανόνιστη περίοδο - Γυναίκα λέει όχι στο ψωμί

Οι τροφικές δυσανεξίες και οι αλλεργίες συνδέονται στενά με την εμφάνιση ανωμαλιών στον έμμηνο κύκλο.

Σχεδόν πάντα επηρεάζουν τη δραστηριότητα των επινεφριδίων, κάτι που αυξάνει το άγχος και τις ανισορροπίες στις σεξουαλικές ορμόνες.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Ανακαλύψτε αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.

6. Διατροφικές ελλείψεις

Οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν επίσης τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και των επινεφριδίων.

Μια διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικές ουσίες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και προβιοτικά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης και να οδηγήσει σε διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός και η επινεφριδιακή κόπωση.

Όμως τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης δεν αυξάνουν απλά το άγχος. Αναστέλλουν επίσης τη δραστηριότητα πολλών σημαντικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Με το που έχετε την πρώτη ακανόνιστη περίοδο, είναι κρίσιμο να φροντίσετε να καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερα θρεπτικών τροφών.

Γενικά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες που συνδέονται με τις ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση προκειμένου να τις αντιμετωπίσετε σωστά.

Επιπλέον, είναι επίσης καλό να δείτε έναν γιατρό για να ελέγξετε με ακρίβεια τα επίπεδα των ορμονών σας.

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.