7 ενδείξεις για την πρόωρη ανίχνευση του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τείνουν να είναι υψηλότερα από ό, τι πρέπει να είναι.
7 ενδείξεις για την πρόωρη ανίχνευση του διαβήτη

Τελευταία ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου, 2018

Η ανίχνευση του διαβήτη δεν είναι κάτι ασήμαντο. Όταν κάποιος έχει υποψίες, αυτές γενικά προκύπτουν ως αποτέλεσμα συζήτησης με άλλους που έχουν αυτή την ασθένεια. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να καταναλώνουν πάρα πολλά γλυκά και πάρα πολλά πρόχειρα φαγητά, συχνά ακούνε ότι πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους ή αλλιώς μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη. Εντούτοις, η προειδοποίηση δεν θα είναι πλήρης αν δεν προσέξουν κάποιες ενδείξεις που θα τους επιτρέψουν να ανιχνεύσουν τον διαβήτη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανίχνευση του διαβήτη;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης οποιασδήποτε ασθένειας είναι να έχετε γνώση γι’ αυτήν. Όσο καλύτερα ενημερώνουμε τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Στην περίπτωση του διαβήτη, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτόν βρίσκονται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 40 και 60 ετών. Στην πλειονότητά τους, αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την αρρώστια μέχρι να εμφανίσουν κάποιο περιστατικό ή μέχρι να κάνει μια διάγνωση ο γιατρός.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση και δεν έχει καμία θεραπεία. Χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα λόγω ανεπαρκούς παραγωγής ή ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη.

Για την ανίχνευση του διαβήτη είναι απαραίτητο να κάνετε μια εξέταση αίματος. Ένα άτομο θεωρείται διαβητικό εάν το αίμα του περιέχει περισσότερα από 125 mg γλυκόζης ανά δεκατόλιτρο. Υπάρχουν διαφορετικά είδη του διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1. Το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη. Είναι πιο συνηθισμένο σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες. Για την θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει συνήθως να κάνουν ένεση ινσουλίνης και να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.
  • Διαβήτης τύπου 2. Το σώμα δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη. Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους, στους ανθρώπους με καθιστικό τρόπο ζωής ή στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.

– Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης ή της γλυκόζης, καθώς και μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

  • Διαβήτης κύησης. Αυτό το είδος διαβήτη παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ορμόνες “μπλοκάρουν” την λειτουργία της ινσουλίνης. Είναι πιο συνηθισμένο σε γυναίκες που μένουν έγκυες μετά την ηλικία των 25 ετών, εάν έχουν υπέρταση ή εάν παίρνουν πάρα πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Άλλα αίτια του διαβήτη κύησης είναι η γενετική ή το  σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Η θεραπεία βασίζεται στην άσκηση και στην κατάλληλη διατροφή.

 

Πώς να εντοπίσετε τον διαβήτη

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ενδείξεις που μπορούν να μας προειδοποιήσουν γι’ αυτήν την ασθένεια. Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι σποραδικά ή συγκεχυμένα.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να κάνετε μια εξέταση αίματος.

1.Συχνή επίσκεψη του μπάνιου, ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

συχνοουρία, διαβήτης- ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

Εάν έχετε ανάγκη για πιο συχνή ούρηση, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι του διαβήτη. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή από τους γιατρούς ως συχνοουρία και τείνει να είναι πιο συνηθισμένη τη νύχτα. Μπορεί να παρατηρήσετε τον εαυτό σας να ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα για να πάτε στο μπάνιο και να μην κοιμάστε καλά. Μπορεί επίσης να συμβεί ακόμα κι αν δεν έχετε αυξήσει την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε κάθε μέρα.

2.Απώλεια βάρους

Πρέπει να δώσετε προσοχή στην απώλεια βάρους. Ειδικά αν δεν έχετε κάνει αλλαγές στη διατροφή σας ή τη ρουτίνα άσκησης.

Εάν χάσετε βάρος “χωρίς λόγο” ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα με το πάγκρεας. Αν και αυτή η αιτία είναι πιο συχνή στα παιδιά, μπορεί να συμβεί και σε ενήλικες.

3.Διψάτε πολύ, ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

 

δίψα, διαβήτης, νερό ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

Δεν έχει σημασία πόσο πίνετε. Αν πάντα έχετε την αίσθηση ότι έχετε ξηροστομία ή ξηρό λαιμό, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι μπορεί να έχετε διαβήτη. Το γεγονός ότι το σώμα ζητάει περισσότερα υγρά είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα χρειάζεται να αναπληρώσει τα υγρά που χάνονται μέσω των ούρων (και τα δύο σημάδια τείνουν να εμφανίζονται μαζί).

Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να ικανοποιείτε τη δίψα σας με νερό, φυσικούς χυμούς ή φυτικά αφεψήματα. Μην πίνετε αναψυκτικά, καφέ, αλκοολούχα ποτά ή εμφιαλωμένους χυμούς, καθώς θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Πώς; Με την αύξηση των επιπέδων της ζάχαρης στο αίμα.

4.Αίσθημα φαγούρας ή μυρμήγκιασμα

Ένα άλλο σημάδι του διαβήτη που δεν σχετίζεται τόσο με το σάκχαρο του αίματος, αλλά με αγγειακά προβλήματα. Αυτά είναι γνωστά ως «νευροπαθήσεις» και προκαλούν τσούξιμο και αίσθημα αδυναμίας στα άκρα. Μπορούν να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5.Αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι

κούραση, διαβήτης, γυναίκα στο γραφείο ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

Δεν έχει σημασία πόσες ώρες κοιμάστε ή αν ξεκουράζεστε στο σπίτι όλο το σαββατοκύριακο, συνεχίζετε να έχετε έλλειψη ενέργειας και να αισθάνεστε κουρασμένοι. Η έλλειψη ενέργειας είναι ένα άλλο σημάδι ότι μπορεί να έχετε διαβήτη (τύπου 2).’

6.Θολή όραση

Στα πρώτα στάδια του διαβήτη, οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν ορισμένες αλλαγές με την όρασή τους και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να χρειαστούν γυαλιά.

Μόλις εντοπιστεί ο διαβήτης, είναι πραγματικά σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οπτομέτρη για να αποφύγετε ή να επιβραδύνετε την εμφάνιση προβλημάτων όπως, για παράδειγμα, αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις (χωρίς προσοχή ή θεραπεία) μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

7.Πληγές που δεν επουλώνονται, ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

πληγή, κόψιμο ένδειξη για την ανίχνευση του διαβήτη

Για παράδειγμα, αν το άτομο έχει κοπεί ή έχει τραυματίσει τον εαυτό του μαγειρεύοντας, και η πληγή δεν επουλώνεται σε κανονικό χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Γενικά, θεωρείται ένα σημάδι του διαβήτη.

Οι διαβητικοί έχουν προβλήματα με την αγγειογένεση η οποία προκαλεί την κατάσταση όταν οι πληγές να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το κανονικό για να επουλωθούν.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.