Γέννα του λωτού: Χαρακτηριστικά, κίνδυνοι και οφέλη

Ορισμένες οικογένειες πιστεύουν ότι η γέννα λωτός σέβεται την ιερότητα του τοκετού, αλλά μπορεί να διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Γέννα του λωτού: Χαρακτηριστικά, κίνδυνοι και οφέλη
María Irene Benavides Guillém

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό María Irene Benavides Guillém.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο σύγχρονος τοκετός δεν είναι πλέον συναισθηματικός και πνευματικά σημαντικός, έτσι όλο και περισσότερες αναζητούν άλλες επιλογές, όπως η γέννα του λωτού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό που μετέτρεψε τον τοκετό σε μια εξαιρετικά ιατρική, μεθοδική και ελεγχόμενη νοσοκομειακή διαδικασία ήταν η επιθυμία μείωσης της θνησιμότητας (θανάτου) και της νοσηρότητας (ασθένειας) μητέρων και μωρών.

Η επαρκής φροντίδα των μητέρων και των μωρών αποτελεί προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η εφαρμογή παρεμβάσεων υγείας βάσει τεκμηρίων μείωσε τον κατά προσέγγιση παγκόσμιο κίνδυνο θανάτου της μητέρας από 1 θάνατο ανά 73 γυναίκες σε 1 ανά 180.

Γι ‘αυτό οι γονείς πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι όταν αποφασίζουν πώς θέλουν να φέρουν το παιδί τους στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει πρακτικές που δεν βασίζονται σε στοιχεία όπως η γέννα του λωτού.

Τι είναι η γέννα του λωτού;

Αυτό το είδος γέννησης επικεντρώνεται στο να αφήσετε τον ομφάλιο λώρο ανέπαφο μετά τη γέννηση του μωρού. Το μωρό θα παραμείνει προσκολλημένο σε αυτό και στον πλακούντα έως ότου αποκολληθεί από μόνο του. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ της τρίτης και της δέκατης ημέρας μετά τη γέννηση.

Ο πλακούντας απαιτεί πλύσιμο για να απομακρυνθεί το υπόλοιπο αίμα και οι άνθρωποι συνήθως το τυλίγουν σε απορροφητικό υλικό, όπως μια πάνα. Τέλος, ο αρμόδιος το τρίβει με αλάτι και αρωματικά βότανα για να ρυθμίσει την υγρασία του και να αποτρέψει δυσάρεστες οσμές.

Η προέλευση αυτής της πρακτικής

Η γέννα του λωτού ή Lotus Birth πήρε το όνομά της από την Clair Lotus Day, η οποία το 1974 παρατήρησε ότι οι νεογέννητοι χιμπατζήδες διαχωρίζονται φυσικά από τον πλακούντα. Αυτό έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτό το γεγονός κατά τη γέννηση.

Ο σκοπός του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα

Η εγκυμοσύνη δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τον πλακούντα, καθώς δρα ως εμπόδιο και εμποδίζει το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο μωρό σαν να ήταν ξένο σώμα.

Επιπλέον, το οξυγόνο και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό για την ανάπτυξή του προέρχονται από τη μητέρα μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου. Επιπλέον, θα μπορούν να πάρουν οξυγόνο στο αίμα μέσω των δικών τους πνευμόνων μόλις γεννηθούν.

έμβρυο σε μήτρα
Ο πλακούντας τρέφει το μωρό ενώ βρίσκεται μέσα στη μήτρα.

Οφέλη που αποδίδονται στη γέννα του λωτού

Το πρώτο αναμενόμενο όφελος από τη γέννηση του λωτού είναι να αποτρέψει το παιδί από την ανάπτυξη αναιμίας, καθώς δεν θα υπάρξει καμία διακοπή στο πέρασμα του αίματος από τον πλακούντα. Υπάρχει επίσης ένα τεκμήριο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, καθώς ο ομφάλιος λώρος εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένος.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές είναι απλές υποθέσεις, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τις υποστηρίζουν.

Γιατί μερικές οικογένειες επιλέγουν τη γέννα του λωτού;

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μητέρες και οι πατέρες επιλέγουν τη γέννηση του λωτού δεν είναι κανένα από τα παραπάνω. Το κάνουν επειδή το βλέπουν ως εναλλακτική λύση που προσπαθεί να προσθέσει πνευματική σημασία στη στιγμή της γέννησης.

Από την προοπτική αυτή, ο πλακούντας είναι ένα ιερό όργανο, σύμβολο ζωής, γονιμότητας και άθραυστος δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού. Αυτή η πρακτική δικαιώνει το δικαίωμα της μητέρας και του νεογέννητου να επιλέγουν τις συνθήκες γέννησης.

Ο αντίκτυπος από τη γέννα του λωτού σε ένα μωρό

Ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας σχηματίζουν μια μονάδα με το νεογέννητο και το νεογέννητο πρέπει να αποφασίσει σε ποιο σημείο είναι έτοιμο να τον αποχωριστεί

Μερικοί πιστεύουν ότι η διατήρηση του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου αποτρέπει την υποβολή του μωρού στο τραύμα του απότομου διαχωρισμού από τη μητέρα του και του οργάνου που το προστάτευσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ομοίως, οι γονείς αναφέρουν ότι περνούν περισσότερο χρόνο με τα μωρά τους καθώς είναι δύσκολο να τα μετακινήσουν ενώ είναι ακόμη προσκολλημένα στον πλακούντα.

Οι κίνδυνοι από τη γέννα του λωτού

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε γιατί η γέννα του λωτού δεν είναι ο κανόνας αν είναι τόσο καλή. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ αυτής της τεχνικής ως ασφαλούς και χρήσιμης πρακτικής.

Στην πραγματικότητα, η γέννα του λωτού είναι επικίνδυνη και οι περισσότεροι επαγγελματίες την αποθαρρύνουν. Εφόσον δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις υπέρ και υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες ενέχει κίνδυνο για τα νεογέννητα, δεν είναι ούτε ηθικό ούτε εφικτό να το προτείνουμε.

Σε αντίθεση με την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για το μωρό εάν δεν κόψει τον ομφάλιο λώρο, ο αποσυνθέτοντας πλακούντας μπορεί πραγματικά να γίνει πηγή βακτηρίων. Υπάρχουν αναφερόμενες περιπτώσεις ομφαλίτιδας (μόλυνση του ομφάλιου λώρου) και σήψη (μόλυνση του αίματος).

Επιπλέον, μια ανεξέλεγκτη και μόνιμη ροή αίματος από τον πλακούντα μπορεί να οδηγήσει σε ίκτερο (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος), πολυκυτταραιμία (πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια που προκαλούν αυξημένο ιξώδες αίματος) και θρόμβωση.

Συστάσεις σχετικά με τη γέννα του λωτού

Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα όταν αποφασίζετε υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να γεννηθεί το παιδί σας:

 • Ενημερωθείτε μέσω αξιόπιστων πηγών και ξεκαθαρίστε τυχόν αμφιβολίες και ανησυχίες με έναν γιατρό που εμπιστεύεστε.
 • Η παραδοσιακή μέθοδος (κολπική ή καισαρική) θα εξαρτηθεί από το ιστορικό της υγείας σας, την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης και την ευημερία του μωρού. Θα είναι ευκολότερο να αποφασίσετε εάν ο έλεγχος κύησης ήταν συνετός και να υποβληθείτε σε όλες τις υποδεικνυόμενες εξετάσεις.
 • Μην γεννήσετε το μωρό σας στο σπίτι, εκτός εάν η εγκυμοσύνη σας είναι χαμηλού κινδύνου. Αυτό αρκεί αν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μητέρα ή το παιδί της κινδυνεύει.
 • Η εύκολη πρόσβαση σε ένα κέντρο υγείας είναι το κλειδί. Η λειτουργία του δικτύου υγείας δεν είναι η ίδια σε όλες τις χώρες. Έτσι, έως και το 40% από τις εγκυμοσύνες μπορεί να έχει περιπλοκές κατά τον τοκετό.
 • Οι γιατροί συνιστούν ιδιαίτερα την προετοιμασία για τον τοκετό και αυτό περιλαμβάνει το πρόγραμμα γέννησης και τα προγεννητικά μαθήματα.

Ενεργή διαχείριση της γέννας

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό παραμένει η πιο κοινή αιτία θανάτου από τη μητέρα. Η ενεργή διαχείριση της γέννας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή αυτής της επιπλοκής.

Η ενεργή διαχείριση αναφέρεται σε τρεις συμπεριφορές:

Καθυστέρηση σύσφιξης ομφάλιου λώρου

Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης την  καθυστερημένη σύσφιξη του ομφάλιου λώρου. Συνίσταται στο να μην σφίγγετε ή να κόβετε αμέσως τον ομφάλιο λώρο, αλλά να περιμένετε τουλάχιστον ένα λεπτό μετά τη γέννηση του μωρού για να το κάνετε.

Φροντίδα της μητέρας με σεβασμό

Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στοχεύουν στη μεταχείριση της μητέρας με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Προστατεύουν επίσης το απόρρητο, την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητά της.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η πρόληψη της μητρικής νοσηρότητας και του θανάτου, αλλά και η ενδυνάμωση των γυναικών και η δικαίωση των δικαιωμάτων τους. Αυτή η διαδικασία ξεκινά πριν από τη σύλληψη και συνεχίζεται μετά τη γέννηση του μωρού.

Εξανθρωπισμένος τοκετός

Η επαφή δέρματος με δέρμα είναι ζωτικής σημασίας κατά την πρώτη ώρα για τη διευκόλυνση του θηλασμού μετά τη γέννηση. Κυρίως όταν η μητέρα είναι καλά και το μωρό γεννιέται χωρίς επιπλοκές,

Η νοσοκόμα που παρακολουθεί τοποθετεί το νεογέννητο στην κοιλιά της μητέρας του, το στεγνώνει και αξιολογεί την αναπνοή του. Εν τω μεταξύ, περιμένουν λίγα λεπτά πριν κόψουν τον ομφάλιο λώρο. Στη συνέχεια, θα καλύψουν το μωρό με ένα κάλυμμα και μια στεγνή κουβέρτα.

Δεν παραλείπουν άλλη φροντίδα ρουτίνας, την αναβάλλουν μόνο μετά την πρώτη ώρα της στενής επαφής ενός μωρού με τη μητέρα τους.

γέννα σε νοσοκομειο
Η ιατρική φροντίδα στη γέννα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των μητέρων και των μωρών τους. Οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν την εξανθρωπιστική διαδικασία.

Η γέννα του λωτού δεν είναι καλή ιδέα

Παρά την απουσία επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τη γέννα του λωτού, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι οι γονείς που την έχουν βιώσει, την θεωρούν μια θετική εμπειρία που θα ήθελαν να επαναλάβουν.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η πνευματικότητά μας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ζωής μας. Η ιατρική γνώση, από την άλλη πλευρά, συχνά επικεντρώνεται στη βιολογική και φυσική πλευρά, παραμελώντας άλλες ανάγκες.

Η ιατρική περίθαλψη δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμη με τον κρύο, απάνθρωπο ή τραυματικό τοκετό. Υπάρχουν τρόποι συνδυασμού των ολιστικών αναγκών της μητέρας, του πατέρα και του παιδιού που δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Οι γονείς πρέπει να διερευνήσουν και να επαληθεύσουν τα χαρακτηριστικά της φροντίδας που παρέχεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τον τοκετό. Η γέννηση του λωτού δεν συνιστάται, αλλά πολλά κέντρα υγείας εφαρμόζουν κάποιες πολύ ευγενικές, ανθρώπινες και πνευματικές εναλλακτικές λύσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Steer-Massaro C. Neonatal Omphalitis After Lotus Birth. J Midwifery Womens Health. 2020;65(2):271-275.
 • Gönenç İM, Aker MN, Ay E. Qualitative Study on the Experience of Lotus Birth. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2019;48(6):645-653.
 • Hart Hayes E. Placentophagy, Lotus Birth, and Other Placenta Practices: What Does the Evidence Tell Us? J Perinat Neonatal Nurs. 2019;33(2):99-102.
 • Bonsignore A, Buffelli F, Ciliberti R, Ventura F, Molinelli A, Fulcheri E. Medico-legal considerations on “Lotus Birth” in the Italian legislative framework. Ital J Pediatr. 2019;45(1):39.
 • Ittleman BR, German KR, Scott E, Walker V, Flaherman VJ, Szabo J et al. Umbilical Cord Nonseverance and Adverse Neonatal Outcomes. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(2):238-240.
 • Ahmad N, Nor SFS, Daud F. Understanding Myths in Pregnancy and Childbirth and the Potential Adverse Consequences: A Systematic Review. Malays J Med Sci. 2019;26(4):17-27.
 • Monroe KK, Rubin A, Mychaliska KP, Skoczylas M, Burrows HL. Lotus Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(1):88-94.
 • Ittleman BR, Szabo JS. Staphylococcus lugdunensis sepsis and endocarditis in a newborn following lotus birth. Cardiol Young. 2018;28(11):1367-1369.
 • Zinsser LA. Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping. Women Birth. 2018;31(2):e73-e76.
 • Tricarico A, Bianco V, Di Biase AR, Iughetti L, Ferrari F, Berardi A. Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis. Pediatr Neonatol. 2017;58(3):281-282.
 • Rodríguez A. Una tendencia en la asistencia al nacimiento: El parto lotus. [tesis]. Universidad de Jaén; 2017.
 • Vidhya, Kalaimathy A. Lotus Birth -A Ritual or Scientific. Asian J. Nursing Edu. and Research. 2011;1(3): 92.93.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.