Αμνησία κατά την εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε

«Τι ήθελα να κάνω στην κουζίνα;» «Ξέχασα τι ήθελα να πω». «Πού είναι τα κλειδιά μου;» Αυτά τα κενά μνήμης είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.
Αμνησία κατά την εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για την απώλεια μνήμης όταν μείνουν έγκυες. Ωστόσο, είναι η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη (μια μορφή αμνησίας που πλήττει τις νέες μητέρες) μύθος ή πραγματικότητα;

Υπάρχουν διάφορες δημοσιευμένες έρευνες που επισημαίνουν την ύπαρξη αλλαγών στον εγκέφαλο των μελλοντικών μητέρων. Αυτές οι αναδιαρθρώσεις ξεκινούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εξακολουθούν για δύο χρόνια μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχει η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη;

Ας το ανακαλύψουμε.

Η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη είναι πραγματική

Ένα μεγάλο ποσοστό εγκύων γυναικών λέει ότι ξεχνούν περισσότερο από το συνηθισμένο. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που αυτές οι γυναίκες επισημαίνουν ως «κοινές» κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η απώλεια του κινητού τηλεφώνου ή των κλειδιών τους, να ξεχάσουν να πάρουν πράγματα από το σούπερ μάρκετ, να ξεχάσουν να μαγειρέψουν,  να ξεχάσουν ένα ραντεβού κ.λπ..

Εντάξει, αλλά, αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σωστά; Πώς αποδεικνύεται ότι όλα αυτά οφείλονται στην εγκυμοσύνη;

Λοιπόν, η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη δεν επινοήθηκε από την επιστήμη, αλλά όλες οι μανάδες μιλούν γι αυτήν.

Επίσης, ορισμένοι γιατροί παραδέχονται ότι υπάρχουν γυναίκες που μπορεί προσωρινά να χάσουν τη μνήμη τους κατά τη διάρκεια ή και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Ίσως ανησυχούν απλώς για όλα όσα έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη τους, και έτσι αφήνουν όλα τα δευτερεύοντα θέματα να γλιστρούν από το μυαλό τους.

Επίσης, η εξάντληση των νέων μητέρων θα μπορούσε να έχει να κάνει με την αμνησία μετά τον τοκετό.

Μείωση της ικανότητας μνήμης σε νέες μητέρες

Αμνησία κατά την εγκυμοσύνη γυναικα στον καναπέ
Η γνωστική εξασθένηση των εγκύων γυναικών επιβεβαιώθηκε από έρευνα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Deakin στην Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia, υπάρχει σίγουρα γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές εξέτασαν 20 μελέτες που συνέκριναν τις γνωστικές λειτουργίες 709 εγκύων γυναικών με 521 που δεν ήταν έγκυες. Βρήκαν ότι οι έγκυες είχαν φτωχότερες γνωστικές λειτουργίες και λειτουργίες μνήμης από εκείνες που δεν ήταν έγκυες.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διεξαχθεί ακόμα αρκετή έρευνα προτού κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει επιστημονική στήριξη πίσω από την έννοια της αμνησίας στην εγκυμοσύνη.

Αμνησία κατά την εγκυμοσύνη στις νέες μητέρες

γυναίκα με μωρό
Ο εγκέφαλος μιας μητέρας προσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού της.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ή όχι η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη, μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι οι ορμονικές αλλαγές θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη μείωση της μνήμης μιας νέας μητέρας.

Αυτές οι ορμονικές τροποποιήσεις βοηθούν τη μητέρα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του να διατηρήσει το παιδί της υγιές και ζωντανό. Το γεγονός είναι ότι ο εγκέφαλος επιλέγει τις πιο αδύναμες συνδέσεις και τις εξαλείφει για να επικεντρωθεί σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: η συναισθηματική του σύνδεση και η ανταπόκριση στις ανάγκες ενός μωρού.

Τι ακριβώς είναι η αμνησία κατά την εγκυμοσύνη

Γυναίκα με κούπα καφε
Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με την αμνησίας σε νέες μητέρες.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να ισχυρίζονται ότι οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες βιώνουν απώλεια μνήμης, κατά γενικό κανόνα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες διαφωνούν.

Δεδομένα από άλλη μελέτη υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ικανότητα μιας γυναίκας να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες. Συγκεκριμένα, αυτές που σχετίζονται με τη χωρική μνήμη. Αυτό θα μπορούσε να έχει σχέση με τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης και προγεστερόνης στο σώμα μιας μελλοντικής μητέρας.

Ας δούμε μερικές κοινές καταστάσεις που συμβαίνουν συνήθως στις γυναίκες με αμνησία στην εγκυμοσύνη. Θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυσκολία στη χωρική μνήμη που αναφέραμε παραπάνω:

 • Βάζουν τα ρούχα στο πλυντήριο και μετά ξεχνούν να τα βγάλουν.
 • Θα ανοίξουν την πόρτα και θα αφήσουν τα κλειδιά στην πόρτα, απ’ έξω.
 • Ίσως θα πάνε στο σούπερ μάρκετ και δεν θα θυμούνται τι ήθελαν να αγοράσουν όταν φτάσουν εκεί.
 • Ομοίως, θα ξεχάσουν ότι έχουν φαγητό στο φούρνο… έως ότου η μυρωδιά του καμένου τους το θυμίσει!
 • Επίσης, μπορεί να σηκωθούν για να κάνουν κάτι και μετά να ξεχάσουν τι ήθελαν να κάνουν.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Εάν αισθάνεστε ότι ξεχνάτε πάρα πολύ, μην ανησυχείτε! Η αμνησία στην εγκυμοσύνη συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Για να την μειώσετε, σας συμβουλεύουμε τα εξής:

 • Κάντε μια λίστα υποχρεώσεων και μην ψωνίζετε χωρίς αυτήν.
 • Ζητήστε βοήθεια και μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα μόνες σας!
 • Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε (παρόλο που δεν είναι εύκολο να ησυχάσετε όταν έχετε ένα μωρό στο σπίτι). Ωστόσο, να θυμάστε ότι η υγεία σας είναι πιο σημαντική από το να έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι. Κοιμηθείτε όταν το μωρό κοιμάται, αν μπορείτε.
 • Απολαύστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Ζητήστε από τον σύντροφό σας ή ένα φίλο ή από κάποιο μέλος της οικογένειας να φροντίσει το μωρό όποτε είναι δυνατόν, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε δραστηριότητες μόνο για τη δική σας απόλαυση.
 • Άσκηση.
 • Κάντε παζλ ή παιχνίδια μνήμης.
 • Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά.

Αισθάνεστε ότι ταυτίζεστε με κάποιο από τα παραδείγματα που δώσαμε παραπάνω;

Εάν ναι, τότε πιθανότατα έχετε πάσχετε από μια μικρή απώλεια μνήμης! Η επιστήμη μπορεί να μην έχει ακόμη εγκρίνει τον όρο και τα δεδομένα μπορεί να είναι ασαφή. Ωστόσο, είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες και εμμένουν σε αυτό.

Εσείς τι νομίζετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.