Εγκυμοσύνη στα 45. Ποιες οι πιθανότητες να συμβεί φυσικά;

Σημαντικός αριθμός γυναικών πλέον, καθυστερούν το σχεδιασμό μιας εγκυμοσύνης μέχρι τα τελευταία αναπαραγωγικά τους χρόνια. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα και ένας από αυτούς είναι η ηλικία.
Εγκυμοσύνη στα 45. Ποιες οι πιθανότητες να συμβεί φυσικά;
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Εγκυμοσύνη στα 45 με φυσική σύλληψη ονομάζεται το νέο φαινόμενο που αναδεικνύεται στην πλειονότητα των αναπτυγμένων χωρών. Λόγοι πολλών ειδών μεταξύ άλλων οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί, ωθούν τις γυναίκες να καθυστερήσουν μια επιθυμητή εγκυμοσύνη μέχρι την τελευταία φάση των αναπαραγωγικών τους χρόνων.

Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που είχαν μία φυσική εγκυμοσύνη στα 45 ή και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, σε αυτήν την κατηγορία, ο αριθμός των περιπτώσεων όπου η εγκυμοσύνη προέκυψε φυσικά, δεν είναι ένα στοιχείο γνωστό σε όλους. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τις πιθανότητες να προκύψει φυσικά μια εγκυμοσύνη στα 45.

Η γυναικεία γονιμότητα

Η γονιμότητα μεταβάλλεται με την πάροδο της ηλικίας. Η έναρξη της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας σημειώνεται με την πρώτη ωορρηξία και έμμηνο ρύση. Η φάση αυτή ξεκινά κατά την εφηβεία, περίπου στην ηλικία των 14 ετών, παρ’ όλο που ο οργανισμός κάθε γυναίκας αναπτύσσει και ακολουθεί έναν διαφορετικό ρυθμό.

Αλλά, η αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας έχει, επίσης, και ένα τέλος. Οι ελαττωμένες πιθανότητες που υπάρχουν να μείνει μια γυναίκα έγκυος στην ηλικία των 45 ετών, σχετίζεται με αυτό ακριβώς το γεγονός. Γιατί, όμως να ισχύει κάτι τέτοιο; Για να κατανοήσετε σε βάθος τους λόγους χρειάζεται να μάθετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου;

εγκυμοσύνη στα 45

Στο εσωτερικό των ωοθηκών βρίσκονται τα ωοθυλάκια ή, με άλλα λόγια, μικρά σφαιρίδια γεμάτα υγρό. Παρομοίως, στο εσωτερικό αυτών των σφαιριδίων βρίσκονται τα ωάρια. Στην αρχή κάθε έμμηνου κύκλου, ο εγκέφαλος παράγει μια διεγερτική ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθηλακίων. Μόλις ένα ωοθυλάκιο ωριμάσει, απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο είναι έτοιμο για γονιμοποίηση από κάποιο σπερματοζωάριο.

Σε περίπτωση που συμβεί η γονιμοποίηση, τότε η γυναίκα καθίσταται έγκυος. Τα κύτταρα εμφυτεύονται στο ενδομήτριο, δηλαδή, στην επίστρωση της μήτρας και αναπτύσσονται για να διαμορφώσουν ένα μωρό.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η επίστρωση του ενδομητρίου αποκολλάται από τη μήτρα και αποβάλλεται από το σώμα ως έμμηνος ρύση. Αυτή η στιγμή ορίζει και την επανέναρξη του κύκλου. Από την ηλικία των 16 ετών, η συνηθισμένη διάρκεια κάθε έμμηνου κύκλου είναι από 26 μέχρι 35 ημέρες.

7 χρόνια μετά την πρώτη περίοδο, μια γυναίκα βρίσκεται στο πιο γόνιμο στάδιο κατά το οποίο οι συνθήκες στο σώμα της είναι πιο ευνοϊκές για να συμβεί μια εγκυμοσύνη. Η γόνιμη περίοδος διαρκεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των τριάντα ή μέχρι την αρχή της δεκαετίας των σαράντα.

Εντούτοις, μετά από αυτό το σημείο, η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει σταδιακά. Η συχνότητα των έμμηνων ρύσεων μειώνεται λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Περιορισμένο απόθεμα ωαρίων

Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες διαθέτουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ωοκυττάρων ή ωοθυλακίων, γνωστό ως ωοθηκικό απόθεμα. Το ωοθηκικό απόθεμα είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τη γυναικεία γονιμότητα.

Όλα τα κορίτσια γεννιούνται με ένα εκατομμύριο ωοκύτταρα κατά προσέγγιση. Όταν, όμως, ένα κορίτσι φτάνει στην εφηβεία, το απόθεμα αυτό μειώνεται στις 400 χιλιάδες περίπου. Από αυτά τα ωοκύτταρα, καθ΄όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας, θα προκύψουν μόνο 300 με 400 περίπου ωορρηξίες διαθέσιμες για να καταστεί έγκυος.

Η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία

εγκυμοσύνη στα 45
έγκυος-γυναίκα

Το καλύτερο στάδιο της γυναικείας αναπαραγωγικής ηλικίας εντοπίζεται στη δεκαετία των 20 ετών. Στη συνέχεια, όσο περνά ο καιρός και η γυναίκα μεγαλώνει, μειώνεται αντίστοιχα και το ωοθηκικό απόθεμά της. Ως αποτέλεσμα, το τοπίο γονιμότητας γίνεται πιο πολύπλοκο και οι πιθανότητες μιας φυσικής εγκυμοσύνης μειώνονται.

Μία υγιής γυναίκα 30 ετών έχει μόνο 20% πιθανότητες να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το ωοθηκικό απόθεμα αρχίζει να μειώνεται δραματικά μεταξύ των ηλικιών 35 και 37. Η αντίστοιχη πιθανότητα για γυναίκες που είναι ήδη 40 ετών να μείνουν έγκυες είναι μόνο 5%.

Με άλλα λόγια, μόνο 5 στις 100 γυναίκες θα συλλάβουν φυσικά κατά τη διάρκεια ενός κύκλου και οι υπόλοιπες θα χρειαστεί να προσπαθήσουν ξανά. Επομένως, βιολογικά, οι πιθανότητες να επέλθει μια φυσική εγκυμοσύνη στην ηλικία των 45 είναι μικρές. Ακόμη ένας λόγος που το όλο θέμα περιπλέκεται περισσότερο είναι η επικείμενη έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Οι πιθανότητες για μια φυσική εγκυμοσύνη στα 45

Υπάρχει ίσως η εντύπωση ότι η γονιμότητα συνεχίζει να υφίσταται και σταματά μόνο όταν μια γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η δυνατότητα φυσικής σύλληψης παύει αρκετά χρόνια νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 45 ετών. Επιπλέον, η ίδια συνθήκη εξαλείφει και τις πιθανότητες επιτυχίας άλλων θεραπειών γονιμότητας, όπως της τεχνητής γονιμοποίησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία μέσω της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, επί του παρόντος, η πιθανότητα εγκυμοσύνης στην ηλικία των 40 ανέρχεται σε ποσοστό 27,6% ενώ στην ηλικία των 41 το ποσοστό μειώνεται κατά 20% περίπου. Τέλος, στην ηλικία των 43 υπάρχει πιθανότητα φυσικής εγκυμοσύνης σε ποσοστό μόνο 10%.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ηλικία των 43 είναι το νέο ηλικιακό όριο για την πραγματοποίηση σύλληψης μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εντούτοις, το κόστος της εφαρμογής αυτών των θεραπειών σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας υπολογίζεται πολύ πιο υψηλό. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητας εγκυμοσύνης μετά τα 45 έτη βρίσκονται πολύ χαμηλά.

Εγκυμοσύνη στα 45, συμπεράσματα

εγκυμοσύνη στα 45

Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο μειώνονται οι πιθανότητες φυσικής εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα μετά τα 35 έτη. Ο κανόνας αυτός περιλαμβάνει και τις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες στην ηλικία των 45. Για το λόγο αυτόν, είναι σημαντικό οι γυναίκες που σχεδιάζουν ή περιμένουν να μείνουν έγκυες να έχουν κατά νου όλα τα σχετικά δεδομένα.

Είναι, επίσης, σημαντικό όλες οι γυναίκες να ενημερώνονται, να αναλογίζονται τις εναλλακτικές που διαθέτουν και, σε κάθε περίπτωση, να διαμορφώνουν μια ρεαλιστική εικόνα ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας που υπάρχουν. Γιατί η σωστή πληροφόρηση βοηθά να καταστρωθεί ο καλύτερος δυνατός οικογενειακός προγραμματισμός!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.