Υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

11 Οκτωβρίου 2019
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της υψηλής πίεσης στην εγκυμοσύνη.

Η υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη διαγιγνώσκεται όταν οι τιμές ξεπερνούν τα 140/90 mmHg.

Όμως, γνωρίζετε τι είναι πραγματικά η πίεση;

Η πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών. Υπέρταση έχουμε όταν η δύναμη αυτή είναι πολύ ισχυρή για κάποιον λόγο.

Αν υποψιάζεστε ότι υποφέρετε από υψηλή πίεση, πηγαίνετε στον/ην γιατρό σας. Αυτή η πάθηση πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα και συμβουλευτείτε αμέσως τον/ην γιατρό σας.

Υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη

Πιεσόμετρο

Ο έλεγχος της υψηλής πίεσης στην εγκυμοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε άλλες σοβαρές παθήσεις.

Γενικά, η υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη στις γυναίκες που δεν υποφέρουν από αυτή την πάθηση, εκδηλώνεται κατά το μέσο και/ή τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, συνήθως μετά την 20η εβδομάδα. Για την ακρίβεια, είναι πολύ συνηθισμένο για τις εγκύους να έχουν χαμηλή πίεση τους πρώτους μήνες της κυοφορίας.

Ανάλογα με τα συμπτώματα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρία είδη υψηλής πίεσης στην εγκυμοσύνη:

1. Υπέρταση εγκυμοσύνης

Η υπέρταση εγκυμοσύνης είναι η υψηλή πίεση που αναπτύσσεται κατά την εγκυμοσύνη, συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματική και εξαφανίζεται μετά τη γέννα. Όμως, ίσως:

 • Να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στο μέλλον,
 • Να προκαλέσει πρόωρο τοκετό,
 • Να προκαλέσει χαμηλό βάρος στο μωρό,
 • Να οδηγήσει στην ανάπτυξη προεκλαμψίας.

2. Χρόνια υπέρταση

Αυτή συμβαίνει όταν η γυναίκα υποφέρει από υπέρταση πριν την εγκυμοσύνη ή η υψηλή πίεση ξεκινά πριν την 20η εβδομάδα της κύησης.

Η πάθηση αυτή, όπως και η προαναφερθείσα, μπορεί να ενεργοποιήσει την προεκλαμψία.

3. Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι η ξαφνική αύξηση της πίεσης που συνήθως εκδηλώνεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης, το τελευταίο τρίμηνο. Αυτή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, τα νεφρά, και σε άλλα όργανα.

Επιπλέον, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μαμάς και του μωρού. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε την πίεσή σας κατά την εγκυμοσύνη.

Ίσως σας ενδιαφέρει: H μαύρη γραμμή στην κοιλιά της εγκύου: μια συνέπεια της εγκυμοσύνης

Υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα

Υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη

Αν υποφέρετε από οίδημα στα χέρια και το πρόσωπο, έχετε θολή όραση, και ναυτία, πηγαίνετε στον/ην γιατρό σας.

Η υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη δεν έχει συμπτώματα πάντοτε. Όταν έχει, προκαλεί κυρίως πονοκεφάλους, ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, όπως επίσης θολή όραση, φωτοευαισθησία, πρήξιμο στα άκρα, και έντονο στομαχόπονο.

Όπως είδαμε, η πάθηση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος της πίεσης είναι σημαντικό μέρος τις προγεννητικής φροντίδας. Σε κάθε προγεννητικό έλεγχο, ο/η γιατρός σας θα ελέγχει την πίεσή σας.

Εδώ σας έχουμε ορισμένα συμπτώματα της προεκλαμψίας:

 • Υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα.
 • Έντονοι πονοκέφαλοι.
 • Αλλαγές στην όραση, θολή όραση, ή και απώλεια όρασης.
 • Ναυτία και εμετός.
 • Δύσπνοια.
 • Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων.
 • Οίδημα, κυρίως στο πρόσωπο και τα χέρια.
 • Απότομη αύξηση βάρους.
 • Πόνο της άνω κοιλίας, κυρίως στη δεξιά πλευρά.

Σε περίπτωση που υποφέρετε από κάποιο από τα συμπτώματα, ο/η γιατρός σας θα κάνει μια σειρά από εξετάσεις προκειμένου να εντοπίσει την παρουσία ή την απουσία προεκλαμψίας, και να δράσει ανάλογα ώστε να προστατεύσει εσάς και το μωρό σας.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη στα 45. Ποιες οι πιθανότητες να συμβεί φυσικά;

Υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη: Αντιμετώπιση

Γιατρός ελέγχει την πίεση εγκύου

Ο/η γιατρός σας θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ώστε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας.

Η αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από την κατάσταση της γυναίκας και το ιατρικό ιστορικό σας, όπως επίσης και από τη γενικότερη κατάσταση της εγκυμοσύνης. Ο/η γιατρός σας θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις ανάλογα με την προσωπική του/ης εκτίμηση της κατάστασης.

Ίσως συνταγογραφήσει φάρμακα για την πίεση τα οποία είναι ασφαλή για εσάς και το μωρό. Λάβετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του/ης γιατρού. Μην παραλείψετε ή μην αλλάξετε τη δοσολογία.

Επιπλέον, ο/η γιατρός ίσως σας προτείνει να πίνετε αρκετά υγρά (περίπου 12 ποτήρια ή τρία λίτρα την ημέρα), να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλή πρόσληψη άλατος και επεξεργασμένων φαγητών, όπως γλυκά, λουκάνικα, και τηγανιτά, και να ξεκουράζεστε πολύ.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ίσως απαιτηθεί νοσοκομειακή περίθαλψη για να προληφθεί η ανάπτυξη προεκλαμψίας.

Για να αποτρέψετε την υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη, σας προτείνουμε να γυμνάζεστε τακτικά (περπάτημα, γιόγκα για εγκύους, ή υδρόβια αεροβική για παράδειγμα), να πίνετε αρκετό νερό, να αποφεύγετε τον καφέ και τα καφεϊνούχα ροφήματα, και να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη άλατος.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, μιλήστε στον/ην γιατρό σας στον επόμενο προγεννητικό έλεγχο. Θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, προσαρμόζοντας τις πληροφορίες στο προσωπικό σας ιατρικό ιστορικό και τη φυσική σας κατάσταση.

 • MedlinePlus. Presión alta en el embarazo. https://medlineplus.gov/spanish/highbloodpressureinpregnancy.html#cat_78
 • Eunice Kennedy Shiver National Institute of Child Health and Human Development. ¿Cuáles son los riesgos de la preeclampsia y la eclampsia para el feto? https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/preeclampsia/informacion/Pages/riesgos-feto.aspx
 • Mayo Clinic. El embarazo semana a semana. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098
 • Pérez Caballero, Dr. Manuel Delfin. Valdés Armenteros, Dra. Reina. Tasis Hernández, Dr. Manuel. Cordies Jackson, Dra. Liliam. Bajo peso al nacer y su relación con la hipertensión arterial en adolescentes y jóvenes. http://bvs.sld.cu/revistas/med/vol43_5-6_04/med48_04.htm