Οι 5 αποτελεσματικότερες και καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη

Αυτές οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να αντιλαμβάνεστε καλύτερα καταστάσεις και να αυξήσετε τα επίπεδα συγκέντρωσής σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο για περισσότερο.
Οι 5 αποτελεσματικότερες και καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας τις 5 καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη. Παρότι συχνά σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε να γυμνάζουμε το σώμα μας, ξεχνούμε πως χρειάζεται να εκπαιδεύουμε και τη μνήμη μας. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας και να αντιλαμβάνεστε καλύτερα νέες καταστάσεις, θα χρειαστεί να βρείτε ορισμένους τρόπος για να ασκήσετε τη μνήμη σας.

Οι ασκήσεις για τη μνήμη σας βοηθούν να έχετε ένα ενεργό πνεύμαΊσως με το πέρασμα του χρόνου σταματάτε να μαθαίνετε, να διαβάζετε, ν’ αποκτάτε γνώση… με λίγα λόγια, να δίνετε νέες προκλήσεις στη μνήμη σας.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα σας πούμε σήμερα τις 5 καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη ώστε να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το πνεύμα σας νεότερο και πιο εύστροφο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάμε λοιπόν!

Ασκήσεις για τη μνήμη

1. Κάντε επανάληψη καθημερινά

Θυμάστε εκείνες τις ημέρες που έπρεπε να δώσετε εξετάσεις την επόμενη ημέρα και κάνατε γρήγορες επαναλήψεις πριν τον ύπνο; Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική άσκηση για τη μνήμη. Ωστόσο, με τον καιρό καθώς τελειώνουμε τις σπουδές σταματάμε και τις επαναλήψεις.

Για να κάνετε αυτή την άσκηση δε χρειάζεται να μάθετε κάτι καινούργιο. Το απόγευμα κάντε απλώς μια επανάληψη όσων κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρα, όσα σας συνέβησαν, και ό,τι φάγατε θα είναι αρκετά.

Ασκήσεις για τη μνήμη - Γυναίκα κρατά ημερολόγιο

Το να διατηρείτε ένα ημερολόγιο αποτελεί έναν καλό τρόπο για να βεβαιωθείτε πως το κάνετε κάθε μέρα αυτό. Αν και μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι, η επανάληψη της ημέρας σας είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη σας.

2. Δημιουργήστε νοητούς χάρτες

Πόσο καλή είναι η χωρική μνήμη σας; Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται όταν πρέπει να θυμηθούν τοποθεσίες ή διαδρομές. Αν αντιμετωπίζετε και εσείς αυτό το πρόβλημα, μια καταπληκτική άσκηση για να βελτιώσετε τη χωρική μνήμη σας είναι η δημιουργία νοητών χαρτών.

Πώς γίνεται αυτό; Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα καινούργιο μέρος, μόλις πάτε στο σπίτι δημιουργήστε ένα χάρτη, σχεδιάστε το. Έτσι, θα δώσετε ώθηση στη μνήμη σας και όχι μονάχα στη χωρική μνήμη σας, αλλά και στην οπτική μνήμη. Δεν είναι φανταστικό;

3. Χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας

Είστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες; Μια από τις πιο διασκεδαστικές ασκήσεις για τη μνήμη είναι να κάνετε όσα πράγματα κάνετε φυσιολογικά αλλά με το μη κυρίαρχο χέρι σας. Για παράδειγμα, αν είστε δεξιόχειρες προσπαθήστε να γράψετε ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας με το αριστερό χέρι.

Φυσικά, στην αρχή θα σας φανεί πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό είναι όμως πολύ φυσιολογικό. Θα χρειαστεί προσπάθεια για να χρησιμοποιήσετε το μη κυρίαρχο χέρι σας. Όμως, πρόκειται για κάτι πολύ θετικό. Το μυαλό σας θα δουλέψει σκληρά και θα γυμναστεί.

4. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Αν και φαίνεται ανόητο αλλάζοντας τη ρουτίνα σας θα ασκήσετε τη μνήμη σας. Αντί να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα, δοκιμάστε τις σκάλες. Αντί να πάτε από τη συνηθισμένη διαδρομή στη δουλειά σας, δοκιμάστε μια εναλλακτική διαδρομή.

Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσετε τα επίπεδα προσοχής σας και θα μείνετε σε εγρήγορση. Πρόκειται για κάτι θετικό καθώς θα βρεθούν νέα πράγματα στον δρόμο σας. Όταν κάνετε πράγματα βάσει της ρουτίνας σας δεν προσέχετε το περιβάλλον σας.

Ασκήσεις για τη μνήμη - Άνθρωποι ανεβαίνουν σκάλες

Παραδείγματος χάρη, αν επιλέξετε μια νέα διαδρομή για να πάμε στη δουλειά σας, θα χρειαστεί να καταβάλετε προσπάθεια για να σκεφτείτε αν πάτε σωστά και να επανασυντονίσετε τον εαυτό σας αν χαθείτε. Τότε, μόλις φτάσετε σπίτι σας, μπορεί να συνδυάσετε αυτή την άσκηση με τη δημιουργία νοητών χαρτών που βοηθούν επίσης.

5. Μάθετε κάτι νέο κάθε μέρα

Η τελευταία από τις ασκήσεις για τη μνήμη δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε κάποιο μάθημα για να μάθετε κάτι καινούργιο. Στην καθημερινότητά σας υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε κάτι νέο κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να μάθετε ένα νέο τηλεφωνικό νούμερο, ή τη διεύθυνση ενός φίλου σας που πάντα ρωτάτε επειδή δε μπορείτε να θυμηθείτε. Θα το βρείτε πολύ χρήσιμο καθώς είναι όλα πράγματα καινούργια.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ κάποια από αυτές τις ασκήσεις για τη μνήμη; Ποια βρήκατε περισσότερο χρήσιμη; Υπάρχουν περισσότερες πέραν από αυτές, όπως το να λύσετε ένα Sudoku, ή να χρησιμοποιείτε ορισμένες εφαρμογές για να διατηρήσετε ενεργή τη μνήμη σας.

Να θυμάστε, η εξάσκηση της μνήμης σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι ξεχνάτε και τι όχι. Η άσκηση, σωματική και πνευματική, κάνει πάντα καλό. Σύμφωνα και με τη Δρ. Ann-Kathrin Rogge η φυσική άσκηση βελτιώνει και τις γνωστικές λειτουργίες. Γιατί δε τις δοκιμάζετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia (Vol. 32, pp. 373–381).
  • Morgado, I. (2005, March). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
  • Wycoff, J. (1994). Trucos de la mente creativa: para resolver problemas, tomar decisiones, perfeccionar la memoria, mejorar la concentración y agilizar el pensamiento. Martínez Roca.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.