4 συμβουλές για να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον πάσχοντα και τους γύρω του. Ως εκ τούτου, η επίτευξη της νηφαλιότητας είναι ο κύριος στόχος.
4 συμβουλές για να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το αλκοόλ θεωρείται αποδεκτό στις κοινωνίες μας, οπότε η διανομή του είναι επί του παρόντος νόμιμη. Ωστόσο, όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι υπερβολική, μετατρέπεται σε εθισμό και είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς να πίνει.

Επηρεάζει αρνητικά τους διάφορους τομείς της ζωής ενός ατόμου, προκαλώντας χάος. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να προσπαθήσει κανείς να κόψει τη συνήθεια του αλκοόλ, προκειμένου να ανακτήσει τον χαμένο έλεγχο.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να υποστηρίξει όσους επιθυμούν να σταματήσουν να πίνουν, δίνοντας τις συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την απόφασή τους. Ωστόσο, δεν έχει σκοπό να αποτελέσει οδηγό για τη διακοπή του αλκοόλ, ούτε να ενθαρρύνει τον ασθενή να απεμπλακεί από την επαγγελματική βοήθεια.

Αντίθετα, έχει σκοπό να παρέχει ειλικρινή πληροφόρηση για τον δύσκολο δρόμο έχετε να αντιμετωπίσετε. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να γίνεται με την υποστήριξη ενός θεραπευτή.

1. Αναγνωρίστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί πρόβλημα

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη της αλλαγής είναι το πιο δύσκολο: να αναγνωρίσετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει πραγματικό πρόβλημα. Το να είστε σε θέση να οραματιστείτε τη ζημιά που έχει προκληθεί μπορεί να είναι ένα αρκετά επώδυνο σημείο για να το αντιμετωπίσετε.

Ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική ώθηση για να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να έχει κανείς επίγνωση της επίδρασης της κατανάλωσης αλκοόλ και της συχνότητας με την οποία καταναλώνεται.

Επίσης, είναι απαραίτητο να σταματήσει και να αξιολογήσει αντικειμενικά τους διάφορους ρόλους που παίζει ως άτομο: σύντροφος, γονέας, παιδί, αδελφός, φίλος, εργαζόμενος και αφεντικό, μεταξύ άλλων. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσει να αναδύεται η πραγματικότητα που κρύβεται στο παζλ του εθισμού.

Η ζωή των εξαρτημένων είναι συχνά γεμάτη από συνεχείς διαφωνίες, οικονομικά προβλήματα και χαμηλή παραγωγικότητα. Αυτό είναι μια σαφής απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Η γνώση αυτού του γεγονότος μπορεί να εμπνεύσει την αλλαγή.

2. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια

Ένα από τα μεγάλα ταμπού που μένει ακόμη να σπάσουν σε πολλές κοινωνίες είναι να αναγνωριστεί ότι ο αλκοολισμός είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια και όχι ένα ελάττωμα ή ένα πρόβλημα στο χαρακτήρα. Το πραγματικό πλεονέκτημα αυτής της προοπτικής έγκειται στο γεγονός ότι ο αλκοολικός παύει να είναι ο απόλυτος ένοχος και γίνεται ένας άνθρωπος που χρειάζεται την υποστήριξη των γύρω του.

Ομοίως, η παρακολούθηση κέντρων όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί είναι πολύ χρήσιμη. Σε αυτές τις ομάδες, η βοήθεια προέρχεται από διαφορετικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Επομένως, γνωρίζουν πραγματικά με τι έχουν να κάνουν. Η συνεχής αλληλοϋποστήριξη στην οποία βασίζονται αυτές οι ενώσεις δημιουργεί μεγαλύτερες ημέρες αποχής από το αλκοόλ, εφόσον υπάρχει δέσμευση για συμμετοχή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Aislamiento por alcoholismo.
Ο αλκοολισμός μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εξεύρεση κοινωνικών δικτύων υποστήριξης.

Συμπόνια από το περιβάλλον και κατανάλωση αλκοόλ

Συχνά είναι δύσκολο για το στενότερο περιβάλλον του αλκοολικού να είναι ειλικρινά πρόθυμο να τον βοηθήσει χωρίς να δημιουργήσει μια αξιακή κρίση. Η μεγαλύτερη δυσκολία από αυτή την άποψη εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ έχει επηρεάσει την οικογενειακή ζωή, καθώς συνήθως υπάρχει συχνή και συνεχής βλάβη σε κάθε μέλος, ιδίως στα παιδιά.

Για το λόγο αυτό, είναι σύνηθες να υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα προς τον αλκοολικό που συχνά αντιστρατεύονται την επιθυμία το μέλος της οικογένειας να αναρρώσει. Ένας χρήσιμος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η ανάπτυξη της συμπόνιας. Αν και υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές για να γίνει αυτό, όλες στοχεύουν στην αποδόμηση της οδυνηρής τερατώδους φιγούρας που αντιπροσωπεύει ο αλκοολικός.

Η καλλιέργεια της συμπόνιας για τον άλλον και για τον εαυτό μας είναι ένα σημείο-κλειδί για τη θεραπεία των διαφόρων βαθμών τοξικότητας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η πολύπλοκη πορεία προς τη διακοπή του αλκοόλ εξομαλύνεται κάπως όταν υπάρχει υποστήριξη στο οικείο περιβάλλον.

Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβαίνει, η ικανότητα να υιοθετήσετε μια συμπονετική και ειλικρινή στάση θα βοηθήσει την κατάσταση να μην γίνει δικαιολογία για να πιείτε ξανά.

3. Αναγνωρίστε τα εναύσματα για την κατανάλωση αλκοόλ

Συνήθως, η συνέχιση της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί μια μορφή προστασίας από τον κόσμο και τον ίδιο τον αλκοολικό. Η συνήθεια της κατανάλωσης αλκοόλ παρέχει κάποιου είδους ανακούφιση από κάποιες πτυχές που το άτομο δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναλογιστεί κανείς γιατί πίνει. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι όταν εμφανίζεται η ανάγκη για κατανάλωση.

Ένας τρόπος είναι η προετοιμασία ενός προσωπικού ημερολογίου, όπου καταγράφονται οι αντιλήψεις που έχει κανείς σχετικά με αυτό. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απασχολείτε το μυαλό σας με κάτι άλλο εκτός από την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ. Στη συνέχεια, πρέπει να προσδιορίσετε τι σας οδήγησε αρχικά στην παρόρμηση. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε επίγνωση κάποιων από τις βαθύτερες αιτίες του εθισμού σας.

4. Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ: Βρείτε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο που βρίσκεται σε ανάρρωση είναι τα συμπτώματα στέρησης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Έχουν περιγραφεί διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού για τον ασθενή ώστε να μειώσει τα επίπεδα άγχους του. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υποτροπή στην κατανάλωση αλκοόλ.

Η υποτίμηση του στερητικού συνδρόμου είναι ένα συνηθισμένο λάθος.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία που είναι εξειδικευμένος στις εξαρτήσεις, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή πορεία δράσης. Η αξιολόγηση και η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ πρέπει να είναι αυστηρή. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο ασθενής έχει τις θεραπευτικές επιλογές που χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φαρμάκων.

stop drinking alcohol
Το σύνδρομο αποχής είναι μια σοβαρή κατάσταση. Ορισμένοι ασθενείς στρέφονται από την κατανάλωση αλκοόλ σε φάρμακα ή ακόμη και ναρκωτικά για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι συμβαίνει όταν πίνετε αλκοόλ στην καρδιά

Τα βασικά σημεία για τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ

Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής θα έχει θετικό αντίκτυπο στο δύσκολο έργο της διακοπής του αλκοόλ. Αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες στην αρχή, καθώς θα δημιουργήσουν κίνητρα. Ωστόσο, απαιτούν συνέπεια και πειθαρχία εκ μέρους του ασθενούς.

Ορισμένες από τις συστάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εξαλείψτε το αλκοόλ από το σπίτι
  • Ενσωματώστε ρουτίνες σωματικής άσκησης σε τακτική βάση
  • Αποφύγετε τις κοινωνικές συναθροίσεις όπου η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί προτεραιότητα
  • Προγραμματίστε τακτικές ώρες για φαγητό και ύπνο τη νύχτα

Η διακοπή του αλκοόλ προϋποθέτει να σηκώνεστε και να πέφτετε ξανά και ξανά

Ο δρόμος προς τη νηφαλιότητα είναι ένα δαιδαλώδες μονοπάτι, με συνεχείς υποτροπές. Για το λόγο αυτό, δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται τρικλοποδιές που είναι τόσο δύσκολες που οδηγούν κάποιον να υποθέσει ότι η ευκολότερη διέξοδος είναι η εγκατάλειψη.

Και αυτό μπορεί να ισχύει βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι ο αλκοολισμός που θολώνει την όραση των πλεονεκτημάτων της διακοπής, ιδίως με την πάροδο του χρόνου.

Ο κύριος εχθρός της διαδικασίας είναι το αίσθημα της ήττας. Ενώ για πολλούς αυτό προέρχεται από την ίδια την υποτροπή, το να επιμένουμε να πίνουμε όσες φορές χρειάζεται είναι η πραγματική αποτυχία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pascual, F.; Alcoholismo y Ayuda Mutua. De la Necesidad a la Evidencia; Adicciones; 25 (4): 243 – 245; 2015.
  • Ramírez, A.; Naal, A.; Salinas, E.; Pérez, C.; Una Visión del Alcoholismo del Padre desde la Mirada de los Hijos; Health and Addictions; 14 (2): 109 – 120; 2014.
  • Carreras, A.; Intervenciones en el Consumo de Alcohol: de los Grupos de Autoayuda a la Regulación de la Propia Conducta. ¿Métodos Complementarios o Antagónicos?; Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid; Clínica Contemporánea; 2 (3): 249 – 269; 2011.
  • Montes, R.; Rabuñal, R.; Guía de Práctica Clínica: Tratamiento del Síndrome de Abstinencia Alcohólica; Galicia Clínica; 72 (2): 51 – 64; 2011.
  • Zgierska, A.; Burzinski, C.; Mundt, M.; McClintock, A.; Cox, J.; Coe, C.; Miller, M.; Fleming, M.; Mindfulness-based Relapse Prevention for Alcohol Dependence: Findings from a Randomized Controlled Trial; Journal of Substance Abuse Treatment; 100: 8 – 17; 2019.
  • Siñol, N.; Martínez, E.; Guillamó, E.; Campos, M.; Efectividad del Ejercicio Físico como Intervención Coadyuvante en las Adicciones: Una Revisión; Adicciones; 2013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.