Γιατί δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ μπροστά στα παιδιά

Μάθετε γιατί δεν είναι σκόπιμο να πίνετε αλκοόλ μπροστά στα παιδιά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Γιατί δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ μπροστά στα παιδιά
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniel Osuna Sisco

Τελευταία ενημέρωση: 13 Απριλίου, 2023

Η κατανάλωση αλκοόλ κυριαρχεί σε όλους σχεδόν τους χώρους αναψυχής, παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ μπροστά στα παιδιά. Αυτό το σενάριο δημιουργεί μια λανθασμένη εσωτερίκευση στο μυαλό των μικρών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο να αρχίσουν να πίνουν σε νεαρή ηλικία.

Και όπως αποκαλύπτει μια μελέτη στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs, αυτό οδηγεί σε άλλα ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην παιδική ηλικία αλλά και στην εφηβεία και την ενηλικίωση. Ποιες είναι οι συνέπειες; Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε καθόλου αλκοόλ; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το αλκοόλ στα παιδιά και στους ενηλίκους

Σε γενικές γραμμές, το αλκοόλ είναι επιβλαβές για την υγεία σε υψηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μεταξύ των παθόντων, υπάρχει μεγαλύτερη επικράτηση στους άνδρες, οι οποίοι ευθύνονται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των συνολικών ετήσιων θανάτων.

Όταν πρόκειται για την ανάλυση των αιτιών των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, συναντάμε τόσο υγειονομικούς όσο και κοινωνικούς παράγοντες. Σήμερα, θα εξηγήσουμε τις βλαβερές συνέπειες κάθε σεναρίου.

Πώς το αλκοόλ βλάπτει την υγεία σας

Από άποψη υγείας, τα προβλήματα που δημιουργούνται από το αλκοόλ είναι πολλά και συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς γίνονται ανακαλύψεις. Μεταξύ των πιο θανατηφόρων επιπλοκών είναι οι ακόλουθες:

 • Ηπατική βλάβη. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε κορεσμό το συκώτι και προκαλεί λιπαρές εναποθέσεις στα κύτταρά του.
 • Υποσιτισμός. Υπάρχει παρεμβολή στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο και αυτό προωθείται από το αλκοόλ.
 • Διάφοροι τύποι καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού, του ήπατος και του οισοφάγου μπορεί να προκληθεί και από την κατανάλωση αλκοόλ. Η ακεταλδεΰδη στην οποία μετατρέπεται το αλκοόλ καταστρέφει το DNA.
 • Ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση. Το αλκοόλ έχει θερμίδες που, σε περίσσεια, μπορούν να δημιουργήσουν διαταραχές στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 • Κατάθλιψη. Πρόκειται για ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που, όταν καταναλώνεται συχνά, τείνει να δημιουργεί καταθλιπτικές διαταραχές.

Τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από το αλκοόλ

Drinking alcohol in front of children.
Ο αλκοολισμός μόνο προβλήματα φέρνει – όχι μόνο στο πάσχον άτομο, αλλά και στην οικογένεια και τους φίλους του.

Παρόλο που υπάρχει μεγάλη πίεση στην κοινωνία για κατανάλωση αλκοόλ και όσοι δεν το κάνουν τείνουν να βιώνουν την καζούρα ή την απόρριψη, η δυσανάλογη χρήση αλκοόλ οδηγεί σε πολλά κοινωνικά προβλήματα. Ορισμένες από τις κοινωνικές συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν είναι οι ακόλουθες:

 • Επιθετικότητα. Δημιουργεί επιθετική συμπεριφορά με την οικογένεια και τους φίλους, ως αποτέλεσμα της απώλειας του ελέγχου.
 • Προβλήματα σχέσεων και χωρισμοί. Υπάρχει έλλειψη ενσυναίσθησης και αποστασιοποίηση λόγω του ότι δίνεται προτεραιότητα στον εθισμό έναντι όλων των άλλων.
 • Χαμηλή απόδοση. Τόσο στην εργασία όσο και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτελείται, το αλκοόλ είναι ικανό να προκαλέσει ελλείψεις στην πρόσφατη μνήμη και το συντονισμό.
 • Κοινωνική απόσυρση. Ο διαχωρισμός από όλους τους ανθρώπους που δεν μοιράζονται έναν τρόπο ζωής που έχει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια νευραλγική πτυχή.
 • Ατυχήματα. Τα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, αλλά μία από τις κύριες αιτίες είναι το αλκοόλ, καθώς μειώνει την ταχύτητα αντίδρασης, την προσοχή στο περιβάλλον και την επεξεργασία πληροφοριών.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ μπροστά στα παιδιά;

Έχοντας κατανοήσει πλήρως τα διάφορα κρίσιμα μειονεκτήματα που μπορεί να προκληθούν, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στα άμεσα προβλήματα που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ μπροστά στα παιδιά.

Πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά

Μια μελέτη της Alexandra Aiken, σχετικά με την ηλικία έναρξης και εξέλιξης της κατανάλωσης αλκοόλ στους νέους, έδειξε ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία του πρώτου ποτού, ο κίνδυνος συνέχισης της προβληματικής κατανάλωσης τείνει να αυξάνεται αισθητά.

Ομοίως, η διέγερση των παιδιών υπέρ της κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνεται με γονείς που επιδεικνύουν προτίμηση στο αλκοόλ σε κάθε ευκαιρία ψυχαγωγίας που τους παρουσιάζεται.

Η αντίληψη του αλκοόλ ως τρόπος ζωής

Ένα άλλο από τα προβλήματα της κατανάλωσης αλκοόλ μπροστά στα παιδιά σας σχετίζεται με την ερμηνεία του κόσμου γύρω τους. Σε αυτή τη σειρά ιδεών, παρατηρώντας ότι οι γονείς τους καταφεύγουν συχνά στο ποτό, τα μικρά καταλήγουν να θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι φυσικό και ότι δεν έχει καμία βλαβερή επίδραση.

Αυτό τους δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για να μιμηθούν αυτή τη συμπεριφορά όταν βρίσκονται με φίλους.

Καθυστέρηση της συναισθηματικής ωριμότητας

Ακολουθώντας τη σειρά των ατυχημάτων, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπροστά σε ανήλικα παιδιά τα ενθαρρύνει να αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά από μικρή ηλικία.

Αν συμβεί αυτό, το αλκοόλ έχει επιπτώσεις που καθυστερούν τη συναισθηματική ωριμότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να αναρωτιέστε; Λοιπόν, οφείλεται στη μεταμφίεση των συναισθημάτων και στην αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης και υπέρβασης των συναισθηματικών συγκρούσεων.

Άλλο ένα ενδιαφέρον άρθρο για εσάς: Τι συμβαίνει όταν πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι

Πώς να μιλήσετε για το αλκοόλ με τα παιδιά σας

A family talking.
Η επιλογή της σωστής στιγμής και των σωστών λέξεων είναι θεμελιώδους σημασίας για να γίνει κατανοητό το μήνυμα και να προβληματιστούν τα παιδιά πάνω στο θέμα.

Αν και πολλοί γονείς έχουν την εντύπωση ότι η καλύτερη επιλογή είναι να αποφεύγουν το θέμα, αυτός δεν είναι ένας τρόπος δράσης που συνιστάται από τους ειδικούς. Αντιθέτως, θα πρέπει να αναζητήσετε ένα σημείο συνάντησης με τα παιδιά σας για να επικοινωνήσετε με ακρίβεια για τους κινδύνους του αλκοόλ.

Ο καλύτερος τρόπος για να συζητήσετε για το αλκοόλ με τα παιδιά σας είναι να χρησιμοποιείτε πάντα σαφήνεια, θέτοντας τις βάσεις για το τι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων κινδύνων. Το να μην είστε περιοριστικοί και άκαμπτοι μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για κατανόηση καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική επικοινωνίας, τα παιδιά θα είναι πρόθυμα να αναφέρουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το θέμα, έτσι ώστε η καθοδήγηση να μπορεί να βελτιωθεί καθώς προκύπτουν νέες εμπειρίες.

Η σημασία του να είστε ρεαλιστές

Ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της συζήτησης των γονέων με τα παιδιά τους. Αυτό συνίσταται στο να μην τοποθετείται το αλκοόλ ως κάτι απαγορευμένο, αλλά ως ένα κοινωνικό στοιχείο που έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία και την ανάπτυξη όταν είναι υπερβολικό.

Είναι καλή ιδέα να δείξουμε στα παιδιά ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν την κατανάλωσή του είναι ο καλός αυτοέλεγχος. Υπό αυτή την έννοια, το να δίνετε το καλό παράδειγμα αν είναι το κλειδί.

Είναι σημαντικό να δίνετε το παράδειγμα

Η κατανάλωση αλκοόλ μπροστά στα παιδιά σας πρέπει να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί, ώστε να μην καταλήξει σε εξάρτηση ή εθισμό. Υπό αυτή την έννοια, η συζήτηση για το θέμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την αντίληψη.

Σε περίπτωση επεισοδίου κατά το οποίο ένα από τα παιδιά σας επιστρέφει στο σπίτι μεθυσμένο, οι ειδικοί λένε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν οι αισθήσεις τους επανέλθουν στο φυσιολογικό. Έτσι, η υπομονή και η κατανόηση των γονέων είναι βασικά εργαλεία για να ξεπεράσετε τις προκλήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aiken A, Clare P, Wadolowski M, Hutchinson D, Najman J, Slade T, Bruno R, McBride N, Kypri K y Mattick R. Edad de iniciación al alcohol y progresión al consumo excesivo de alcohol en la adolescencia: un estudio de cohorte prospectivo. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2018. Disponible en: 110. https://doi.org/ 10.1111 / acer.13525.
 • Abar, C., Abar, B. y Turrisi, R. El impacto del modelado y la permisividad de los padres sobre el consumo de alcohol y las consecuencias negativas experimentadas por beber en la universidad Comportamientos adictivos. 2009.  Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.addbeh.2009.03.019.
 • Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 2011;34(2):135-43. PMID: 22330211; PMCID: PMC3307043.
 • Morean M, Corbin W y Fromme K. Edad del primer uso y retraso hasta la primera intoxicación en relación con las trayectorias de consumo excesivo de alcohol y problemas relacionados con el alcohol durante la adultez emergente. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2012. Disponible en: https://doi.org/ 10.1111 / j.1530-0277.2012.01812.x.
 • Mattick R, Wadolowski M, Aiken A, Clare P, Hutchinson D, Najman J y Kypri K. Oferta parental de alcohol y consumo de alcohol en la adolescencia: estudio de cohorte prospectivo. Medicina psicológica. 2017. Disponible en: doi 10.1017 / S0033291716002373.
 • Sharmin S, Kypri K, Khanam M, Wadolowski M, Bruno R, Attia J, Holliday E, Palazzi K y Mattick R. Efectos de las reglas de los padres sobre el alcohol en el consumo de riesgo y problemas relacionados en la adolescencia: revisión sistemática y metanálisis. Dependencia de drogas y alcohol. 2017. Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.drugalcdep.2017.05.011.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.