Αγγειακή άνοια: Τι πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε

Αν υποφέρετε από αγγειακή άνοια, τα συμπτώματά σας ίσως αρχίσουν να χειροτερεύουν ταχύτερα αντί σταδιακά όπως συμβαίνει με τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.
Αγγειακή άνοια: Τι πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αγγειακή άνοια είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αποτελεί περίπου το 10 με 20% των περιπτώσεων.

Όπως όλοι οι τύποι άνοιας, χαρακτηριστικό της είναι η πρόκληση βλάβης στη γνωστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει απώλεια ή εκφυλισμός ορισμένων νοητικών ιδιοτήτων, όπως μνήμη, λογική, ή συμπεριφορά.

Η αγγειακή άνοια προκαλείται από τραυματισμούς που προέρχονται από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι πως κάποιες περιοχές του εγκεφάλου δεν αιματώνονται επαρκώς και τελικά τραυματίζονται. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τα αίτια, τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Τι είναι η αγγειακή άνοια;

Για να μπορέσει να διαγνωσθεί η ασθένεια, πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Υπάρχουν κάποια κριτήρια για την άνοια. Όπως προαναφέραμε, αυτά βασίζονται στον εκφυλισμό των νοητικών ιδιοτήτων. Για να μετρηθεί ο εκφυλισμός, οι γιατροί χρησιμοποιούν διαφορετικές εξετάσεις και ερωτηματολόγια.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη καρδιαγγειακής ασθένειας. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί από το ιστορικό προβλημάτων με τα αγγεία ή από συγκεκριμένα σημάδια κατά τη διάρκεια της παθολογικής εξέτασης.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες για να παρατηρήσουν τυχόν βλάβη του εγκεφάλου.

Μια καρδιακή προσβολή είναι ικανή να προκαλέσει αγγειακή άνοια, όχι πάντα όμως. Για την ακρίβεια, η αγγειακή άνοια μπορεί να προκληθεί από άλλες διαταραχές που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οποιαδήποτε ασθένεια μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπως η αθηροσκλήρωση, μπορεί να προκαλέσει την πάθηση.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Αν υποφέρετε από διαβήτη ή υπέρταση, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, ή καπνίζετε, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται. Έτσι, εφόσον θέσετε υπό έλεγχο τους παραπάνω παράγοντες θα μπορέσετε να μειώσετε τις επιπτώσεις.

Άτομο λέει όχι στο κάπνισμα

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο δε φτάνει επαρκές αίμα. Γενικά, τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά των υπόλοιπων τύπων άνοιας.

Ο/η ασθενής ίσως αποπροσανατολίζεται και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Επίσης, μειώνεται η ικανότητα οργάνωσης της σκέψης. Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης.

Άλλα συχνά συμπτώματα είναι:

  • Ασταθές βάδισμα.
  • Ανικανότητα ελέγχου της ούρησης.
  • Δυσκολία διεκπεραίωσης εργασιών οι οποίες προηγουμένως ήταν εύκολες.
  • Προβλήματα με τη γλώσσα (ομιλία).
  • Αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα.
  • Απώλεια κοινωνικών ικανοτήτων.
  • Κατάθλιψη.
  • Διαταραχές ύπνου.
  • Παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις.

Τα συμπτώματα είναι πιθανό να γίνουν προφανή και ξαφνικά, όταν εκδηλώνονται μετά από μια καρδιακή προσβολή. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα χειροτερεύουν προοδευτικά. Αυτή η πάθηση συνήθως διαφοροποιείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο σταδιακά.

Όμως, η αγγειακή άνοια μπορεί να αναπτυχθεί διακριτικά και σταδιακά. Καθώς προχωρά η ασθένεια, τα συμπτώματα γίνονται πιο προφανή και σοβαρά. Οι ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από αυτή την πάθηση δε μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους στο τέλος.

Καρδιακή προσβολή

Πώς να αποτρέψετε την αγγειακή άνοια

Η προστασία των αιμοφόρων αγγείων είναι απαραίτητη. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα. Επίσης, θα πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο ή να αποτρέψετε τον διαβήτη. Σας συμβουλεύουμε να ακολουθείτε μια καλή διατροφή και να γυμνάζεστε.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς ο καπνός προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Ομοίως, θα πρέπει να διατηρείτε και τη χοληστερίνη σας σε καλά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια καλή διατροφή.

Θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτά τα προληπτικά μέτρα καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στην αγγειακή άνοια. Οι τρόποι αντιμετώπισης επικεντρώνονται στη διαχείριση των παραγόντων επικινδυνότητας, κατά κύριο λόγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αγγειακής άνοιας;

Η πάθηση διαγιγνώσκεται από την πιθανότητα να οφείλονται σε προβλήματα με τα αγγεία τα συμπτώματα του/ης ασθενούς. Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του/ης ασθενούς και από το αν υπέφερε από κάποια άλλη ασθένεια με την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία.

Για να διευκολυνθεί η διάγνωση γίνονται και εξετάσεις αίματος. Το ιατρικό προσωπικό επικεντρώνεται στη χοληστερίνη και τα επίπεδα σακχάρου, ελέγχοντας ταυτόχρονα για αναιμία ή άλλες παθήσεις. Γίνονται επίσης ακτινογραφίες και υπέρηχοι στις καρωτίδες αρτηρίες.

Οι νευροψυχολογικές εξετάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον διαχωρισμό των ειδών της άνοιας. Οι γιατροί αξιολογούν την ικανότητα του/ης ασθενούς στην ομιλία, τη γραφή, και στα απλά μαθηματικά, μεταξύ άλλων.

Όσοι/ες υποφέρουν από αγγειακή άνοια έχουν, συνήθως, μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναλύσουν ένα πρόβλημα. Ωστόσο, δυσκολεύονται λιγότερο στο να μάθουν και να απομνημονεύσουν πληροφορίες σε σύγκριση με όσους υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συμπέρασμα

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να αποτρέψετε την αγγειακή άνοια. Ο έλεγχος της διατροφής και η άσκηση είναι θεμελιώδεις πυλώνες πρόληψης. Αν όμως, παρόλα αυτά, λάβετε προειδοποιητικά σημάδια, μη διστάσετε να μιλήσετε στον/ην γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.