8 σημάδια της άνοιας που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση για τα σημάδια της άνοιας, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις δε μπορεί να προληφθεί ή να σταματήσει, μπορείτε να βρείτε θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.
8 σημάδια της άνοιας που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Ας δούμε τι είναι και ποια είναι τα σημάδια της άνοιας. Η άνοια είναι ένα σύνδρομο με προοδευτικό χαρακτήρα. Χαρακτηρίζεται από την απώλεια γνωστικών λειτουργιών.

Οι γνωστικές λειτουργίες σάς παρέχουν τη δυνατότητα να θυμάστε πράγματα, να σκέφτεστε και να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ωστόσο, η άνοια ξεπερνάει αυτό που θεωρούμε ως φυσικές συνέπειες της γήρανσης και είναι συνήθως αντίδραση σε πρωτογενείς ή δευτερογενείς ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςυπάρχουν περίπου 47.5 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με άνοια. Κάθε χρόνο, οι γιατροί διαγιγνώσκουν 7.7 εκατομμύρια παραπάνω. Σήμερα, προκαλεί άπειρες αναπηρίες και εξάρτηση στους ηλικιωμένους.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άνοιας. Όμως, συνεχίζει να δυσκολεύει τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές και τα μέλη της οικογενείας τους.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι αγνοούν την ασθένεια αυτή. Παρόλο που είναι αρκετά συνηθισμένη, δεν γνωρίζουν την εξέλιξή της.

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανιχνεύσετε τα συμπτώματά της ώστε να αναλάβετε δράση νωρίς, θέλουμε να μοιραστούμε τα οκτώ πρόωρα σημάδια της άνοιας.

Μάθετε ποια είναι!

1. Δυσκολία στην εύρεση λέξεων

Σημάδια της άνοιας, δυσκολία εύρεσης λέξεων

Πρώτα απ’ όλα, ένα από τα πρόωρα σημάδια της άνοιας είναι η δυσκολία στο να βρείτε τις σωστές λέξεις για να εκφράσετε τις σκέψεις σας.

Ασθενείς που αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτή την πάθηση μπορεί να δαπανήσουν αρκετά λεπτά προσπαθώντας να θυμηθούν μία συγκεκριμένη λέξη. Πιθανόν να είναι και μία λέξη την οποία χρησιμοποιούν συνέχεια, αλλά δεν μπορούν να τη θυμηθούν.

2. Προβλήματα κατανόησης χρόνου

Άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της διαταραχής έχουν σοβαρή δυσκολία στο να καταλάβουν τι συνέβη στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον.

Συχνά, όταν μιλούν για τον χρόνο, δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του ή έχουν την τάση να συγχύζουν τη σειρά των γεγονότων.

3. Προσωρινή απώλεια μνήμης, ένα ακόμα από τα σημάδια της άνοιας

Σημάδια της άνοιας, προσωρινή απώλεια μνήμης

Τα προβλήματα της προσωρινής απώλειας μνήμης είναι πολύ κοινά. Πρόκειται όμως, για ένα πρόωρο σημάδι φθοράς του εγκεφάλου εξαιτίας της άνοιας.

Η ανικανότητα να θυμηθείτε σημαντικά γεγονότα ή πράγματα που έχουν συμβεί ώρες ή μέρες πριν σηματοδοτεί τυπικά πως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας.

Όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο ένα άτομο με άνοια μπορεί να μη θυμάται τι ήθελε να κάνει εκεί εξ’ αρχής.

4. Αλλαγές στη διάθεση, ένα από τα σημάδια της άνοιας

Εξαιτίας των αλλαγών στη χημεία του εγκεφάλου που προέρχονται από την άνοια, άνθρωποι με αυτή την ασθένεια υποφέρουν από καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση. 

Ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή την συμπεριφορά μπορούν να είναι σημάδι εκφυλισμού των γνωστικών σας λειτουργιών.

5. Δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων

γυναίκα μπροστά σε υπολογιστή

Ένα άλλο μεγάλο σύμπτωμα είναι η δυσκολία εκτέλεσης πολλών συνηθισμένων ή καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κάποιος με ελαττωμένη γνωστική λειτουργία ίσως να μην μπορεί να ολοκληρώσει τα καθήκοντα στη δουλειά του. Αυτό οδηγεί σε πολύ απλά λάθη ή ακόμη και λάθη στις δουλειές του σπιτιού.

6. Ανικανότητα αναγνώρισης τόπων, από τα σημάδια της άνοιας

Όσο προχωράει η άνοια, οι ασθενείς αρχίζουν να δυσκολεύονται περισσότερο στην αναγνώριση τόπων, στα οποία περνούσαν συνήθως χρόνο.

Για την ακρίβεια, μπορεί να αισθάνονται ακόμη και μπερδεμένοι ή χαμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το να μη θυμάστε πώς ή γιατί πήγατε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, ή να μη γνωρίζετε που βρίσκεστε, είναι δυνατά σημάδια της άνοιας.

7. Λήθαργος, από τα σημάδια της άνοιας

Επιπροσθέτως, η απώλεια των γνωστικών λειτουργιών φέρνει μαζί της μια σειρά χημικών αντιδράσεων. Αυτές συμβαίνουν τόσο στη νοητική ικανότητα των ασθενών όσο και στη δυνατότητα διατήρησης σωματικών ικανοτήτων.

Ως συνέπεια, το άτομο αυτό αρχίζει να αισθάνεται περισσότερη κούραση κάνοντας φυσιολογικές δραστηριότητες. Χάνουν επίσης το κίνητρο που είχαν προηγουμένως.

8. Δυσκολία στο γράψιμο

Όπως μπορεί να αναπτυχθούν προβλήματα με την εύρεση των σωστών λέξεων για την ομιλία, όσοι πάσχουν από άνοια δυσκολεύονται συχνά να γράψουν όπως πριν.

Οι αλλαγές στο γραπτό λόγο και η δυσκολία έκφρασης μέσω της γραφής είναι κόκκινη σημαία που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια.

Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να προληφθεί ή να σταματήσει, είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση για τα σημάδια της άνοιας και να βρείτε θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

Όσο πιο σύντομα εντοπίσετε γνωστική δυσλειτουργία, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
  • Livingston, G., Sommerlad, A., Orgeta, V., Costafreda, S. G., Huntley, J., Ames, D., … Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
  • McKhann, G. M., Knopman, D. S., Chertkow, H., Hyman, B. T., Jack, C. R., Kawas, C. H., … Phelps, C. H. (2011). The diagnosis of dementia due to Alzheimer’s disease: Recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer’s Association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer’s disease. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2011.03.005
  • Hampson, C., & Morris, K. (2016). Dementia: Sustaining Self in the Face of Cognitive Decline. Geriatrics (Basel, Switzerland), 1(4), 25. https://doi.org/10.3390/geriatrics1040025
  • Jonker C, Geerlings MI, Schmand B. Are memory complaints predictive for dementia? A review of clinical and population-based studies. Int J Geriatr Psychiatry. 2000;15(11):983‐991. doi:10.1002/1099-1166(200011)15:11<983::aid-gps238>3.0.co;2-5
  • Berry B. (2014). Minimizing confusion and disorientation: cognitive support work in informal dementia caregiving. Journal of aging studies, 30, 121–130. https://doi.org/10.1016/j.jaging.2014.05.001

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.