Antabuse (Δισουλφιράμη): Χρήσεις και αποτελέσματα

Αυτό το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου αλκοολισμού, προκαλεί οξεία αντίδραση στην κατανάλωση αιθανόλης που είναι γνωστή ως το «αποτέλεσμα Antabuse»
Antabuse (Δισουλφιράμη): Χρήσεις και αποτελέσματα

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Antabuse είναι φάρμακο του οποίου το δραστικό συστατικό είναι η δισουλφιράμη. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου αλκοολισμού. Αν και δεν είναι θεραπεία για τον αλκοολισμό, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη θεραπεία.

Χρήσεις και αποτελέσματα του Antabuse

Η δισουλφιράμη, όπως αναφέραμε παραπάνω, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου αλκοολισμού. Δεν πρέπει να την παίρνετε για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προκαλεί δυσάρεστα αποτελέσματα, ακόμη και όταν καταναλώνετε μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Μερικά από τα αποτελέσματά της περιλαμβάνουν:

Όταν παίρνετε το Antabuse, τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν εντός δέκα λεπτών μετά την κατανάλωση αλκοόλ και θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και μία ώρα ή περισσότερο.

Πώς να το πάρετε

Το Antabuse διατίθεται σε μορφή δισκίων για λήψη από το στόμα. Θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον ένα την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερες ή λιγότερες δόσεις από τις συνταγογραφούμενες, ούτε για περισσότερο χρόνο από τον συνταγογραφούμενο.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη λήψη των δισκίων, μπορείτε να τα συνθλίψετε και να τα αναμείξετε με χυμό, νερό, καφέ ή τσάι.

Τι γίνεται αν ξεχάσω να πάρω μια δόση;

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση, προσπαθήστε να την πάρετε μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν θυμάστε πότε είναι η ώρα για την επόμενη δόση, θα πρέπει να συνεχίσετε το κανονικό πρόγραμμα δοσολογίας. Είναι σημαντικό να μην πάρετε διπλή δόση για να αντισταθμίσετε αυτήν που ξεχάσατε.

Ειδικές προφυλάξεις

Πριν ξεκινήσετε αυτό το φάρμακο, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν είστε αλλεργικοί στο δραστικό συστατικό του.

Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παίρνετε άλλα φάρμακα επειδή μπορεί να περιέχουν αλκοόλ. Είναι επίσης σημαντικό για το γιατρό σας να γνωρίζει εάν είστε διαβητικός ή πάσχετε από ασθένειες του θυρεοειδούς, του ήπατος ή των νεφρών.

Στην περίπτωση των γυναικών, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε εάν ο ασθενής είναι έγκυος, σκοπεύει να μείνει έγκυος ή αν θηλάζει. Εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της οδοντικής χειρουργικής, πρέπει να ενημερώσετε τον ειδικό σας ότι λαμβάνετε θεραπεία με δισουλφιράμη.

Πρέπει να ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα;

διάφορα αλκοολούχα ποτά

Ενώ παίρνετε το Antabuse, δεν μπορείτε να καταναλώνετε αλκοολούχο ποτό ή φάρμακα που περιέχουν αλκοόλ για 12 ώρες πριν πάρετε την πρώτη δόση και για αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου.

Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση σάλτσας, ξιδιού και όλων των τροφίμων και πιάτων που ενδέχεται να περιέχουν αλκοόλ.

Παρενέργειες του Antabuse

Οι πιθανές παρενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι η ακμή, πονοκέφαλος, υπνηλία, κόπωση και σεξουαλική ανικανότητα. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να βιώσουν μεταλλική ή γεύση σκόρδου στο στόμα τους.

Ωστόσο, πρέπει να πάτε στο γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

Άλλες συστάσεις εάν παίρνετε το Antabuse

Πρέπει πάντα να έχετε ταυτότητα που να αναφέρει ότι παίρνετε αυτό το φάρμακο. Είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε το όνομα του γιατρού σας ή του νοσοκομείου ή του ιατρικού κέντρου με το οποίο επικοινωνείτε συχνά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πρέπει να αποφύγετε την επαφή με ή να αναπνέετε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, όπως βαφές και βερνίκια. Επίσης, προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, όπως λοσιόν μετά από ξύρισμα και κολόνιες. Αυτά τα προϊόντα, όταν συνδυάζονται με δισουλφιράμη, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτία, κνησμό ή ερυθρότητα.

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που περιέχει αλκοόλ στο δέρμα, δοκιμάστε το. Για το σκοπό αυτό, απλώστε λίγο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για μία έως δύο ώρες. Εάν δεν υπάρχει ερυθρότητα που συνοδεύεται από κνησμό ή άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν.

Συμπέρασμα

Αν και το Antabuse δεν είναι θεραπεία για τον αλκοολισμό, μειώνει την ανάγκη για κατανάλωση. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τροποποίηση συμπεριφοράς, ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική για να βοηθήσει τους ασθενείς να σταματήσουν να πίνουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86

  • NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.

  • MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.