Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων και δεν είναι όλοι εξίσου σοβαροί. Μάθετε περισσότερα για αυτό σε αυτό το άρθρο.
Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Τι πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο πονοκέφαλος λόγω βήχα είναι συνήθως αποτέλεσμα προηγούμενου φυσικού προβλήματος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα κάτι σοβαρό. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν είτε λόγω πίεσης κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ξηρού βήχα είτε ενός επίμονου βήχα που διαρκεί καιρό.

Κανονικά, οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από βήχα είναι εύκολο να εξηγηθούν. Συμβαίνουν επειδή ο βήχας δημιουργεί πίεση στο άνω μέρος του σώματος, σε περιοχές όπως το στήθος, το λαιμό και το κεφάλι. Έτσι, η επαναλαμβανόμενη και συχνή πίεση σε αυτά τα σημεία οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Αυτά τα είδη πονοκεφάλων δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να τα συζητήσετε με το γιατρό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκλείσετε άλλα σοβαρά προβλήματα και επίσης να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο σώμα σας.

Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Πρωτογενής και δευτερογενής

Πονοκέφαλος λόγω βήχα

Ο πονοκέφαλος λόγω βήχα δεν είναι πολύ συχνός. Όταν συμβαίνει, συνήθως συνδέεται με την προσπάθεια που κάνετε όταν βήχετε ή με άλλες παρόμοιες προσπάθειες όπως το φτέρνισμα, το τραγούδι, όταν προσπαθείτε να φυσήξετε τη μύτη σας, το γέλιο, το κλάμα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.

Αυτά τα είδη πονοκεφάλων εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:

  • Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι δεν συμβαίνουν συχνά και, όταν συμβαίνουν, διαρκούν για λίγο. Εκτός αυτού, περνούν αμέσως.  Είναι αρκετά αβλαβείς και συνήθως υποφέρουν από αυτούς άτομα άνω των 50 ετών. Κυμαίνονται από μέτριους έως έντονους και σπάνια διαρκούν περισσότερο από δύο ώρες. Μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού ή πάνω από το λαιμό.
  • Οι δευτερογενείς πονοκέφαλοι οφείλονται σε εγκεφαλικά προβλήματα. Είναι επικίνδυνοι και μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια υποκείμενη ασθένεια. Θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την παρουσία όγκου ή αγγειακής διαταραχής στον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου συνήθως δεν προέρχεται αποκλειστικά από το βήχα, αλλά επιδεινώνεται όταν συμβαίνει.

Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Κύριες αιτίες

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο βήχας μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοπαθή κεφαλαλγία δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι συμβαίνει συχνότερα σε καπνιστές και σε άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη και σε άλλα αλλεργιογόνα.

Άλλες αιτίες για τον πονοκέφαλο λόγω βήχα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το άσθμα μερικές φορές οδηγεί σε πονοκεφάλους, ειδικά όταν ο βήχας είναι ξηρός. Αυτός ο τύπος βήχα προκαλεί έντονη ενδοκρανιακή πίεση και προκαλεί πονοκέφαλο. Ωστόσο, ο πόνος εξαφανίζεται μαζί με την ασθματική κρίση.
  • Η ιγμορίτιδα προκαλεί πίεση στους κόλπους και συχνά οδηγεί σε πονοκεφάλους.
  • Επίσης, το πρήξιμο του λάρυγγα ή του φάρυγγα οδηγεί σε βήχα και ημικρανίες

Η πιο συνηθισμένη αιτία δευτερογενών πονοκεφάλων από βήχα ονομάζεται Chiari δυσπλασία τύπου Ι, μια ανατομική ανωμαλία.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι όγκοι του εγκεφάλου και άλλες δυσπλασίες. Επίσης, αδυναμία στα αιμοφόρα αγγεία και / ή αυθόρμητη απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να τους προκαλέσει.

Τα συμπτώματα από τον πονοκέφαλο λόγω βήχα

άνδρας με πονοκέφαλο

Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι ξεκινούν ξαφνικά μετά από βήχα και οδηγούν σε έντονο πόνο. Ωστόσο, δεν διαρκούν πολύ. Στην πραγματικότητα, σπάνια διαρκούν περισσότερο από δύο ώρες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να αξιολογήσετε εάν φέρουν επιπλέον συμπτώματα όπως ναυτία και φωτοευαισθησία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ημικρανίες.

Οι δευτερογενείς πονοκέφαλοι έχουν παρόμοια συμπτώματα αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αστάθεια, ζάλη και λιποθυμία. Διαρκούν, όμως, περισσότερο.

Μπορεί να υπάρχει εγκεφαλικός τραυματισμός εάν εμφανιστούν πονοκέφαλοι λόγω βήχα σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, ειδικά εάν η δυσφορία βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση και πρόληψη

Η διάγνωση γίνεται από το κλινικό ιστορικό ενός ατόμου. Λαμβάνει υπόψη σχετικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο (οι πρωταρχικοί πονοκέφαλοι είναι συχνότεροι στους άνδρες) και την παρουσία ταυτόχρονων ασθενειών όπως το άσθμα ή την παραρρινοκολπίτιδα.

Ένας γιατρός είναι πολύ πιθανό να σας γράψει εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία (MRI) ή / και αξονική τομογραφία (CT). Αυτές οι εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες πονοκέφαλου.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του πρωτογενούς πονοκεφάλου λόγω βήχα είναι η θεραπεία όλων των αναπνευστικών σας προβλημάτων. Η παρουσία φαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας, άσθματος και ιγμορίτιδας, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει σε βήχα και μπορεί να ακολουθήσει πονοκέφαλος. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τις επίπονες προσπάθειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernández Concepción, O., & Pando Cabrera, A. (1999). Diagnóstico de las cefaleas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 15(5), 555-561.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.