5 λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος

Σκεφτήκατε ποτέ ότι η διατροφή σας μπορεί να είναι μία από τις αιτίες για τον πόνο στο στήθος; Ο περιορισμός μερικών τροφών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.
5 λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος
María Belén del Río

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μιλάμε για πόνο στο στήθος όταν οι μαστοί γίνονται πιο ευαίσθητοι στην πίεση ή στο άγγιγμα. Μπορεί επίσης να πρόκειται για έναν ξαφνικό, ακανόνιστο πόνο, αν και αυτό μπορεί επίσης να είναι φυσιολογικό στο τέλος του έμμηνου κύκλου ή κατά την εγκυμοσύνη.

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δύο μαστούς ή ακόμα και στην περιοχή κάτω από τη μασχάλη. Η ένταση του πόνου ποικίλλει και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξηγήσεις.

Νιώθετε πόνο στο στήθος; Ακολουθούν μερικές πιθανές αιτίες.

1. Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο μαστό και οφείλεται κυρίως στην απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσης να οφείλεται σε λοίμωξη στο μαστό.

5 λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος

Πέρα από τον πόνο, συνοδεύεται επίσης από:

 • Φλεγμονή.
 • Γενική δυσφορία.
 • Πυρετό.
 • Ευαισθησία στο στήθος.
 • Ερύθημα.
 • Σκληρότητα μαστού.

Η κύρια αιτία της μαστίτιδας μπορεί επίσης να είναι η ξηρότητα και τα σκασίματα στις θηλές, που επιτρέπουν σε μολυσματικούς οργανισμούς να εισέλθουν στο μαστό.

Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή η γέννα μπορούν επίσης να εκθέσουν τη μητέρα σε ορισμένους οργανισμούς που επίσης οδηγούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας και του πόνου που προκαλεί στο στήθος, είναι επιτακτικό να ακολουθήσετε την αγωγή που συστήνει ο γιατρός. Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας θηλάζει σωστά.

Για να αποφύγετε τα σκασίματα στις θηλές, θα πρέπει να δίνετε γάλα κάθε δύο ώρες και έπειτα να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα.

Η μαστίτιδα είναι το θέμα μελέτης του Berens, P. D. στην οποία αναφέρονται χρήσιμα στοιχεία.

2. Κύστες

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για τις γυναίκες. Πρόκειται για έναν καλοήθη σχηματισμό που συνήθως εμφανίζεται για ορμονικούς λόγους και αποτελείται από μικρές μπαλίτσες υγρού.

Οι κύστες μπορούν επίσης να εμφανιστούν όταν οι μαστοί αλλάζουν μέγεθος. Αν και δεν υπάρχει εμφανής αιτία για το σχηματισμό τους, μπορούν να προκαλέσουν αρκετό πόνο.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα γιατρό όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να τις εξαλείψετε με φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Τις περισσότερες φορές αυτό αρκεί και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι η πάθηση είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε μια πιο προχωρημένη θεραπεία.

Μην ανησυχείτε -σπάνια ισχύει κάτι τέτοιο και σχεδόν ποτέ δεν υποδηλώνει ότι υπάρχει καρκίνος, κάτι που φοβούνται οι περισσότερες γυναίκες.

Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, προσπαθείτε να αποφεύγετε ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα και τα αναψυκτικά. Συνιστάται επίσης η λήψη βιταμίνης Ε και βιταμινών του συμπλέγματος Β ως συμπληρώματα διατροφής.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί υποφέρουμε από πόνους στο στήθος;

3. Ιναδενώματα

Τα ιναδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι. Καταρχάς πρέπει να καταλάβετε ότι οι όγκοι και οι κύστες δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ένας όγκος είναι ένα κυτταρικός σχηματισμός που μεγαλώνει γρήγορα, δημιουργώντας επιπλέον ιστό. Συνήθως ο όγκος είναι σκληρός και άκαμπτος.

Γενικά τα καλοήθη ιναδενώματα των μαστών εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα μεγέθους μονάχα μερικών χιλιοστών.

Τα εξογκώματα αυτά συνήθως ποικίλλουν ανάλογα με:

 • Την ορμονική δραστηριότητα.
 • Τον έμμηνο κύκλο.
 • Την εγκυμοσύνη.
 • Το θηλασμό.

Μερικές φορές μπορεί να είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και να απαιτείται χειρουργική αφαίρεση, όμως ευτυχώς τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται με περιορισμένη θεραπεία.

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: 8 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για υγιές στήθος

4. Διατροφή

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο ή καφεΐνη αποτελούν τα κυριότερα παραδείγματα.

Θα πρέπει να αποφεύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Άλλες τροφές είναι οι εξής:

 • Σοκολάτα.
 • Ξηροί καρποί (καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα).
 • Καφεϊνούχα ροφήματα (αναψυκτικά, μαύρο τσάι, καφές).
 • Πρόχειρο φαγητό.
 • Αλατισμένο ποπ-κορν ή τηγανητές πατάτες.
 • Επεξεργασμένες σάλτσες.
 • Κόκκινα κρέατα και λουκάνικα.

Αν παρά τη μείωση της κατανάλωσης των παραπάνω τροφών ο πόνος στο στήθος συνεχίζεται, πρέπει να ζητήσετε μια ειδική ιατρική εξέταση. Επίσης κάθε μήνα θα πρέπει να ψηλαφείτε τους μαστούς σας.

5. H εμμηνορρυσία μπορεί να είναι αιτία για πόνο στο στήθος

Μπορεί να αντιμετωπίζετε πολλά συμπτώματα κατά την εμμηνορρυσία. Ένα από αυτά είναι ο πόνος στο στήθος. Το στήθος είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και μπορεί να μην μπορείτε καν να το αγγίξετε κατά τις μέρες πριν την εμμηνορρυσία ή κατά τη διάρκειά της.

Μερικές γυναίκες παραπονιούνται για υπερβολικό πόνο και ακόμα και η αίσθηση των ρούχων που ακουμπούν στις θηλές ή στους μαστούς μπορεί να είναι ανυπόφορη.

Οι ορμόνες παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμμηνορρυσία καθώς και στις σωματικές αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκειά της, όπως το γενικό οίδημα, η κόπωση ή ο πόνος στο στήθος.

πόνο στο στήθος - μαστίτιδα

Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη είναι οι δύο ορμόνες που εμπλέκονται στην εμμηνορρυσία, ενώ προετοιμάζουν επίσης τις γυναίκες για την εγκυμοσύνη.

Αποτελούν την αιτία των προεμμηνορροϊκών και εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, όπως η αύξηση του βάρους και η οδυνηρή διόγκωση των μαστών.

Αντιμετώπιση με αντισυλληπτικά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφύγετε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Ένας από τους πιο δημοφιλής είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αντισυλληπτικών εμπλάστρων ή ενδομητρίου σπιράλ (IUD), που μειώνουν σημαντικά τον πόνο στο στήθος.

Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να περιορίζετε την κατανάλωση καφέ, αλατιού, ζωικού λίπους και γαλακτοκομικών προϊόντων πριν την έναρξη της περιόδου σας.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε πόνο στο στήθος. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν θα πρέπει να υποθέτετε ότι αυτό που βιώνει κάποια φίλη ή συγγενής είναι το ίδιο με τη δική σας περίπτωση.

Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν νιώσετε πόνο στο στήθος.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αποφασίζετε μόνες σας τι φάρμακα θα πάρετε. Αν και μερικά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή βοηθούν αρχικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η χρήση τους αδιακρίτως μπορεί επίσης να τα καταστήσει αναποτελεσματικά.

Ενημερωθείτε για τον πόνο στο στήθος!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
 • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
 • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
 • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
 • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
 • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
 • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
 • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
 • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.