Τρεις συμπληρωματικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό

Οι συμπληρωματικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ασθένειας. Εδώ έχουμε για εσάς τρεις ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις.
Τρεις συμπληρωματικές θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουλίου, 2020

Ψάχνετε θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό; Συχνά, πολλοί από εμάς ψάχνουμε για απλές και φυσικές θεραπείες προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να συμπληρώσουμε τις φαρμακευτικές θεραπείες.

Σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να σας προσφέρουμε ορισμένες επιλογές. Θα κάνουν θαύματα για την ευεξία σας. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή βοηθούν στη διαχείριση ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως είναι η κούραση, η απώλεια μαλλιών, η αϋπνία, και η δυσκοιλιότητα.

Θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό

Ο θυρεοειδής αδένας είναι σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία. Ο λόγος είναι πως παράγει ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, επεμβαίνουν σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Έτσι, τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού επηρεάζουν συχνά την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται όταν είναι αργός ο θυρεοειδής. Εξαιτίας αυτού, δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Για να διαγνωστεί το πρόβλημα ένας/μία γιατρός θα πρέπει να κάνει αιματολογικές εξετάσεις ώστε να δει τα επίπεδα της θυροξίνης (Τ4) και της θυρεοτροπίνης (TSH). 

Όπως με όλες τις ασθένειες, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιο εύρος είναι προβληματικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλαγές σε οποιοδήποτε επίπεδο μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό έπειτα από λίγο.

Έτσι, ο/η γιατρός βασίζεται στις αιματολογικές εξετάσεις, αλλά και στα συμπτώματα. Από εκεί και πέρα αν το θεωρήσει απαραίτητο θα συνταγογραφήσει φάρμακα που περιέχουν την ορμόνη του θυρεοειδούς ώστε να αναπληρωθεί η ανεπάρκεια.

Παρότι θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις ιατρικές οδηγίες και τους ελέγχους, υπάρχουν θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό που μπορούν να φανούν αποδεδειγμένα χρήσιμες ως συμπληρώματα στη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, υπάρχουν καλά προληπτικά μέτρα αν έχετε μια φυσική προδιάθεση σε αυτού του είδους τις ασθένειες.

1. Θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό: Μια ημερήσια δόση σεληνίου

Διάφορα τρόφιμα με σελήνιο
Αυτές είναι εκπληκτικές πηγές σεληνίου. Καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες θα βελτιώσετε την πρόγνωσή σας.

Στους περισσότερους ενήλικες, το σελήνιο συσσωρεύεται στον θυρεοειδή κατά κύριο λόγο. Αυτός ο αδένας το χρειάζεται για να μεταβολίζει σωστά τις ορμόνες, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Από, αποδεδειγμένης, επιστημονικής άποψης στην περίπτωση του αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού (νόσος Hashimoto), το μέταλλο σχετίζεται με:

 • Μείωση των αντισωμάτων.
 • Βελτίωση του θυρεοειδούς σε επίπεδο υπέρηχου.
 • Καλύτερη ποιότητα ζωής.
 • Καθυστέρηση εκφυλισμού των ματιών, αν υπάρχει η νόσος του Grave.

Πολλές μελέτες προτείνουν την κατανάλωση οργανικού σεληνίου. Ωστόσο, μη λαμβάνετε αυτό το συμπλήρωμα χωρίς ιατρική παρακολούθηση καθώς μπορεί να σας προκαλέσει βλάβες αν πάρετε μεγάλες δόσεις. Αντιθέτως, μια καλή εναλλακτική είναι να προσθέσετε φιστίκι Βραζιλίας στη διατροφή σας. Με μόλις δύο την ημέρα θα λάβετε την ποσότητα σεληνίου που χρειάζεται το σώμα σας χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

2. Θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό: Συμπλήρωμα Μάκα

Η μάκα είναι μια ρίζα από το Περού και αποτελεί μέρος της διατροφής των κατοίκων της Νότιας Αμερικής. Όμως, η σκόνη της είναι τώρα κομμάτι των συμπληρωμάτων διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή δίνει μια ενεργειακή ώθηση και ρυθμίζει τις ορμόνες.

Ειδικότερα, η κίτρινη μάκα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στις διαταραχές του θυρεοειδούς, κυρίως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Επιπροσθέτως, αυτή η ρίζα μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ενέργεια για να καταπολεμήσετε την κόπωση, ένα συχνό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.

Για να λάβετε τη μάκα ως συμπλήρωμα, ακολουθήστε απλώς τις οδηγίες και τη δοσολογία στην ετικέτα του προϊόντος. Να θυμάστε ότι θα σας διεγείρει, γι’ αυτό ξεκινήστε με μικρές δόσεις και αυξήστε σιγά-σιγά υπό την επίβλεψη ιατρού.

3. Προσοχή στους καταστολείς ιωδίου

Δύο μπολ με σόγια
Ένας άλλος τρόπος για να συμπληρώσετε τη θεραπεία σας ενάντια στον υποθυρεοειδισμό είναι να αποφεύγετε τροφές που μπορούν να βλάψουν τον θυρεοειδή.

Για να συμπληρώσετε οποιαδήποτε θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό δε θα πρέπει να λαμβάνετε μόνο θρεπτικές ουσίες. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τις τροφές που μπορούν να σας βλάψουν τις οποίες καταναλώνετε ήδη καθημερινά.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες βλάπτουν μονάχα άτομα με αδρανή θυρεοειδή. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν ουσίες που ονομάζονται βρογχοκηλογόνα και εμποδίζουν την απορρόφηση ιωδίου. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του θυρεοειδούς.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι:

 • Σόγια και τα παράγωγά της (τόφου, τέμπε, λεκιθίνη, κ.λπ.)
 • Κεχρί
 • Σταυροειδή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκια, και γογγύλια
 • Κουκουνάρι, αμύγδαλα και φιστίκια
 • Κασάβα και γλυκοπατάτες
 • Μουστάρδα
 • Σπανάκι
 • Λιναρόσπορο

Παρόλα αυτά, φροντίστε να ρωτήσετε τον/η γιατρό σας αν έχετε απορίες.

Γενικά, θα δείτε πως ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού, θα ενισχύσετε τη φαρμακευτική αντιμετώπιση και θα παρατηρήσετε βελτίωση στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Γι’ αυτό, κάντε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας και φροντίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
 • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
 • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.