Ο καλύτερος τρόπος να πίνετε μπύρα. Εσείς πίνετε;

Σήμερα, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μπύρα, για να ησυχάσετε. Αλλά θα σας πούμε και κάτι σημαντικό: η μπύρα δεν σας παχαίνει, εφόσον την καταναλώνετε με μέτρο.
Ο καλύτερος τρόπος να πίνετε μπύρα. Εσείς πίνετε;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Εσείς πίνετε μπύρα; Λατρεύουμε την παγωμένη μπύρα το καλοκαίρι! Μερικές φορές την πίνουμε και αισθανόμαστε κάποια ενοχή: πίνοντας ένα ποτήρι, θα πάρω βάρος; Είναι κακό για τη δίαιτά μου; Αυτά είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας όταν αναρωτιόμαστε αν πρέπει να πίνουμε μπύρα.

Σήμερα, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μπύρα, για να ησυχάσετε. Αλλά θα σας πούμε και κάτι σημαντικό: η μπύρα δεν σας παχαίνει, εφόσον την καταναλώνετε με μέτρο.

1. Αν κάνετε δίαιτα, μπορείτε να πίνετε μπύρα;

να πίνετε μπύρα

Η μπύρα είναι το ποτό που απολαμβάνουμε σε πολλές περιστάσεις με συγγενείς και φίλους. Γενικά δεν πίνουμε μπύρα κάθε μέρα, αλλά προτιμάμε να την καταναλώνουμε σε κάπως πιο εορταστικές και χαλαρές περιστάσεις.

Αυτό το ποτό, ηλικίας χιλιάδων ετών με το ελκυστικό κεχριμπαρένιο χρώμα, φτιάχνεται από κριθάρι και άλλα σιτηρά. Περιέχει, όπως γνωρίζετε, κάποια ποσότητα οινοπνεύματος, για το λόγο αυτό θα πρέπει να πίνετε μπύρα πάντα με μέτρο. Τι γίνεται όμως αν πίνετε μπύρα τα σαββατοκύριακα; Μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας αυτή την απόλαυση χωρίς να παχύνετε; Εξηγούμε:

  • Η μπύρα γενικά περιέχει λίγες θερμίδες, ενώ το κριθάρι δεν περιέχει κορεσμένα λίπη. Η ακριβής ποσότητα είναι 43 θερμίδες ανά 100 ml. Επομένως, αν πιείτε ένα ποτήρι 250 ml, θα λάβετε μόνο 90 θερμίδες.
  • Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να πίνετε μπύρα με μέτρο. Έχετε υπόψη σας ότι, μερικές φορές, μπορεί να πίνετε πολλά αναψυκτικά τύπου κόλα ή ανθρακούχα ποτά που περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες.
  • Οι διατροφολόγοι λένε ότι είναι καλύτερα να καταναλώνετε τη μπύρα με προσοχή. Αν είστε λάτρεις αυτού του ποτού και σας αρέσει να το πίνετε κάθε μέρα, προσπαθείτε να πίνετε λιγότερο από ένα ποτήρι, δηλαδή 200 ml. Ήδη γνωρίζετε ότι για κάθε ποτήρι λαμβάνετε 90 θερμίδες, επομένως θα πρέπει πάντα να τις καίτε με λίγη άσκηση ή λίγο περπάτημα. Λόγω των θερμίδων και του οινοπνεύματος που περιέχει η μπύρα, είναι καλό να μην πίνετε μεγαλύτερη ποσότητα, αν και μπορείτε να πιείτε μπύρα όταν βγαίνετε έξω.
  • Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η πιο υγιεινή μπύρα είναι αυτή που παρασκευάζεται με φυσικό και παραδοσιακό τρόπο. Αν επίσης αναρωτιέστε ποιο είδος μπύρας είναι το πιο υγιεινό, περιέργως είναι η μαύρη μπύρα: φτιάχνεται από βύνη και λυκίσκο που περιέχουν περισσότερο σίδηρο.

2. Ποιες είναι οι ωφέλειες της μπύρας;

πίνετε μπύρα

1. Η μπύρα σας προστατεύει από πέτρες στα νεφρά

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε μία από τις μεγαλύτερες ωφέλειες της μπύρας: είναι πολύ διουρητική! Η μέτρια κατανάλωση σας εξασφαλίζει 40% μεγαλύτερη προστασία από προβλήματα όπως πέτρες στα νεφρά.

2. Η μπύρα βελτιώνει την πέψη

Ξέρετε ποιο είδος μπύρας μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας; Η μαύρη μπύρα. Πέρα από το σίδηρο, περιέχει περισσότερες ίνες και επομένως βελτιώνει την εντερική λειτουργία, γεγονός που προλαμβάνει τα γαστρεντερικά προβλήματα. Δεν είναι τέλειο;

3. Η μπύρα καταπολεμά την κακή χοληστερίνη

πίνετε μπύρα

Όπως γνωρίζετε, η μπύρα είναι πλούσια σε ίνες, γεγονός που σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα καλό επίπεδο LDL ή κακής χοληστερίνης.

4. Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β6 και Β12)

Οι άνθρωποι που πίνουν μπύρα τακτικά και με μέτρο λαμβάνουν κατά 30% περίπου περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β από ότι εκείνοι που δεν πίνουν μπύρα. Οι βιταμίνες αυτές σας επιτρέπουν να έχετε περισσότερη ενέργεια, ενισχύουν τα οστά και τους μυς σας και επίσης συνεισφέρουν στον καλύτερο μεταβολισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

5. Η μπύρα βελτιώνει την υγεία των οστών σας

Είναι αλήθεια: η κατανάλωση μπύρας σας βοηθάει να διατηρείτε ένα καλό επίπεδο πυριτίου, κάτι που επίσης ευνοεί την υγεία των οστών σας και τα επίπεδα των μετάλλων στον οργανισμό.

6. Η μπύρα σας επιτρέπει να κοιμάστε καλύτερα

πίνετε μπύρα

Γνωρίζετε σε τι οφείλεται αυτό; Στα υψηλά της επίπεδα νικοτινικού οξέος (νιασίνης) και λακτοφλαβίνης, που βελτιώνουν τον ύπνο.

7. Η μπύρα προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων

Η μπύρα ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος, κάτι που προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.

8. Η μπύρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ποτό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας. Αν πίνετε μπύρα με μέτρο, δύο ή τρία ποτήρια την εβδομάδα, για παράδειγμα, θα αποφύγετε πολλά κρυολογήματα, πόνους στο μυς ή στις αρθρώσεις καθώς και θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Είναι θαυμάσιο!

3. Τι είναι ποιο ωφέλιμο, η μπύρα ή το κρασί;

πίνετε μπύρα

Οι διατροφολόγοι λένε ότι και τα δύο ποτά είναι εξαιρετικά, εφόσον τα καταναλώνετε με μέτρο. Με άλλα λόγια, μην πίνετε ποτέ πάνω από ένα ποτήρι την ημέρα. Ακολουθούν οι διαφορές τους, έτσι ώστε να μπορέσετε να κάνετε την επιλογή σας:

  • Κρασί: η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα θα σας εξασφαλίσει περισσότερες ωφέλειες για το καρδιαγγειακό σύστημα από ότι η μπύρα. Το κρασί περιέχει επίσης πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες. Έχει επίσης υψηλότερα επίπεδα καλίου και μαγνησίου.
  • Μπύρα: η μπύρα έχει περισσότερες βιταμίνες Β, θρεπτικές ουσίες και διαλυτές ίνες από ότι το κρασί. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι περιέχει λιγότερο οινόπνευμα.

Επομένως, η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να συνδυάζετε τα δύο ποτά μέσα στην εβδομάδα, ανάλογα με τα πιάτα και τα κοινωνικά γεγονότα, όμως να θυμάστε: πάντα με μέτρο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.