Βοηθάει ο κουρκουμάς στην πρόληψη του διαβήτη;

Η δυνατότητα του κουρκουμά να προλαμβάνει τον διαβήτη έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Είναι αποτελεσματικός; Εδώ το αναλύουμε.
Βοηθάει ο κουρκουμάς στην πρόληψη του διαβήτη;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά και βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Αν και έχει και άλλες φαρμακευτικές εφαρμογές, έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω ερευνών που συσχετίζουν την πρόσληψή του με τον γλυκαιμικό έλεγχο και την πρόληψη των σχετικών επιπλοκών.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη, η κύρια δραστική του ένωση, συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, εκτός από τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Από την άλλη πλευρά, καταπολεμά τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και άλλους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των ατόμων που κινδυνεύουν από διαβήτη.

Από την άποψη αυτή, μια ανασκόπηση στο Current Topics in Medicinal Chemistry κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη έχει αντιδιαβητικά αποτελέσματα, ενώ δρα ως αντιοξειδωτικό, νευροπροστατευτικό και αντιφλεγμονώδες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές τις ιδιότητες;

Κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό με δυνατότητες πρόληψης του διαβήτη

Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστός ως “το χρυσό μπαχαρικό” ή “ινδικός κρόκος”. Είναι δημοφιλής στην Αγιουρβεδική ιατρική, καθώς από την αρχαιότητα αποτελεί βασικό συστατικό για την ανάπτυξη θεραπειών για τη μείωση των παθήσεων, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Συγκεκριμένα, αποτελείται από βιοδραστικές ουσίες με δυνατότητες προαγωγής της υγείας και της ευεξίας. Σύμφωνα με την έκδοση 2 του βιβλίου Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects, αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Πρωτεΐνες.
 • Πολυσακχαρίτες.
 • Λιπαρά οξέα.
 • Σεσκιτερπένια.
 • Πτητικά έλαια με κουρκουτόνη.
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 • Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
 • Κουρκουμινοειδή, μεταξύ των οποίων η κουρκουμίνη, η δεμεθοξυκουρκουμίνη, η 5-μεθοξυκουρκουμίνη και η διυδροκουρκουμίνη.
 • Άλλα πτητικά έλαια, όπως το d-α-φελλανδρένιο, το d-σαβινένιο, η κινόλη, η βορνεόλη και το ζινγκιβερένιο.
 • Ορυκτά όπως ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο και νάτριο.

Λόγω αυτής της σύνθεσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις ιδιότητες του κουρκουμά υποστηρίζονται από την επιστήμη. Και ενώ δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση παθήσεων, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα.

Όσον αφορά τον διαβήτη, υπάρχουν αρκετές μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητά του. Μια ανασκόπηση μελετών στο περιοδικό Nutrients αποκάλυψε ενδιαφέροντα ευρήματα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι πολυάριθμες in vitro και in vivo έρευνες παρείχαν ισχυρές αποδείξεις για την αντιδιαβητική αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης.

Τα δεδομένα που αναφέρθηκαν υποδηλώνουν ότι αυτή η πολυφαινόλη έχει θεραπευτικές δυνατότητες για την πρόληψη του διαβήτη και τη μείωση των επιπλοκών του. Ως μηχανισμός δράσης της θεωρείται ότι η διαμόρφωση διαφόρων σηματοδοτικών μορίων που συνδέονται με τη φλεγμονή. Ωστόσο, δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτής της πάθησης, δεν είναι απολύτως σαφής.

turmeric for diabetes
Το τι τρώμε είναι το κλειδί στο πλαίσιο του διαβήτη, τόσο για την πρόληψή του όσο και όταν έχει γίνει ήδη η διάγνωση.

Κουρκουμάς, μεταβολικό σύνδρομο και πρόληψη του διαβήτη

Τα οφέλη του κουρκουμά στην πρόληψη του διαβήτη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά του να καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο. Το πρόβλημα αυτό συγκεντρώνει μια σειρά από αλλοιωμένες χημικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, των υψηλών επιπέδων γλυκόζης, των διαταραχών των λιπιδίων και της παχυσαρκίας.

Έρευνα που κοινοποιήθηκε στο International Journal of Endocrinology and Metabolism διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη έχει αντιυπεργλυκαιμική και ευαισθητοποιητική στην ινσουλίνη δράση, μειώνοντας την αντίσταση και τις σχετικές επιπλοκές.

Όταν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, τα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα αδυνατούν να απορροφήσουν επαρκώς τη γλυκόζη από το αίμα για χρήση ως πηγή ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη αυξάνεται, η λειτουργία του παγκρέατος διαταράσσεται και προκύπτει διαβήτης τύπου 2.

Μια συστηματική ανασκόπηση στο Longhua Chinese Medicine διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό περιλαμβάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη φλεγμονή και το δείκτη μάζας σώματος.

Αυτό υποστηρίζεται επίσης από μια ανασκόπηση μελετών στο Frontiers in Endocrinology , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη είναι ένα φυσικό, ασφαλές και χαμηλού κόστους αντιδιαβητικό και αντιφλεγμονώδες. Η επίδρασή της αποδίδεται στην ικανότητά της να καταστέλλει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνει τη γλυκόζη αίματος νηστείας, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, το δείκτη μάζας σώματος, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ορού, την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο κουρκουμάς βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ο κουρκουμάς ωφελεί και τους ασθενείς που ήδη πάσχουν από αυτή τη νόσο. Δεδομένων των ιδιοτήτων του, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σχετικών επιπλοκών, όπως η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, η διαβητική νευροπάθεια και η νεφροπάθεια, μεταξύ άλλων.

 • Έρευνα στο Pharmacy Practice ανέφερε ότι το εκχύλισμα κουρκουμίνης έχει θεραπευτικές δυνατότητες κατά της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου. Ωστόσο, δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής θεραπείας ή των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
 • Σε άρθρο στο Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κουρκουμίνη βελτίωσε την υπογλυκαιμική δράση της ινσουλίνης και, με τη σειρά της, παρέχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης διαβητικής νευροπάθειας. Η επιπλοκή αυτή προκαλεί βλάβες στα περιφερικά νεύρα που στέλνουν σήματα από και προς τα άκρα του σώματος.
 • Μελέτες σε ζώα στο BioMed Research International, μιλούν για τη δυνατότητα της κουρκουμίνης να καταπολεμήσει τη διαβητική νεφροπάθεια. Συγκεκριμένα, της αποδίδεται αντιινωτική δράση, η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη κατά της επιπλοκής αυτής του διαβήτη. Απαιτούνται αξιόπιστες μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθεί αυτό το όφελος.
 • Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα και οι μελέτες σε ανθρώπους δεν είναι επαρκείς, η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι έχει δυνατότητες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας που εμφανίζεται λόγω διαβήτη. Μια μελέτη σε αρουραίους στο The Journal of Sexual Medicine έδωσε ελπιδοφόρα ευρήματα.

Βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης: ένα μειονέκτημα

Παρά τη μεγάλη ποικιλία μελετών που συνδέουν την κουρκουμίνη με θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διαβήτη, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: η βιοδιαθεσιμότητά της. Τι σημαίνει αυτό; Μια βιοδιαθέσιμη ουσία είναι αυτή που απορροφάται και φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος για περαιτέρω κυκλοφορία στο σώμα.

Όταν χορηγείται ενδοφλεβίως, μια ουσία είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο, μέσω της από του στόματος κατανάλωσης, η ικανότητα αυτή μειώνεται.

Ο κουρκουμάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Μέσω της από του στόματος πρόσληψης υπάρχει μικρή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, η οποία είναι η δραστική ένωση που συνδέεται με τις κύριες ιδιότητές του.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει φτωχή εντερική απορρόφηση και διασπάται και αποβάλλεται γρήγορα. Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να ασκήσει τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Ακόμα κι έτσι, υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να λειτουργήσει για να μειώσει αυτή την ταλαιπωρία.

Μια μελέτη στο περιοδικό Foods περιγράφει λεπτομερώς ότι η ταυτόχρονη κατανάλωση κουρκουμίνης με πιπερίνη -τη δραστική ένωση του μαύρου πιπεριού- αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά της έως και 2000%. Για το λόγο αυτό, είναι σύνηθες να βρίσκουμε και τα δύο συστατικά σε συμπληρώματα του εμπορίου.

black pepper
Η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης όταν καταναλώνεται μαζί.

Πιθανές παρενέργειες του κουρκουμά

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων κουρκουμά και κουρκουμίνης θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του λόγω της καλής ανεκτικότητας και της αποτελεσματικότητάς του.

Οι προτεινόμενες δόσεις κυμαίνονται από 4000 έως 8000 mg ημερησίως.

Ωστόσο, η κατανάλωσή του πρέπει να είναι μέτρια, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, δυσφορία στο πεπτικό σύστημα, διάρροια, αέρια, κίτρινα κόπρανα και πονοκέφαλο. Το μπαχαρικό αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ασθενείς με καούρα και παλινδρόμηση οξέων.
 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες (συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας).
 • Άτομα με ασθένεια της χοληδόχου κύστης.
 • Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, καρδιαγγειακά ή αντικαρκινικά φάρμακα.
 • Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Είναι ο κουρκουμάς ένα καλό συμπλήρωμα κατά του διαβήτη;

Η συμπερίληψη του κουρκουμά στην κανονική διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η από του στόματος πρόσληψή του συνεπάγεται χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με την πιπερίνη, είτε φυσικά είτε σε συμπληρώματα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κουρκουμάς δεν αντικαθιστά φάρμακα ή θεραπείες για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη. Είναι απαραίτητο να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού.

Η χρήση αυτού του συμπληρώματος είναι απλώς συμπληρωματική
.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
 • Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55. doi: 10.2174/1568026615666150619142519. PMID: 26088351.
 • Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
 • Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. In Foods (Vol. 6, Issue 10, p. 92). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. PMID: 25745485; PMCID: PMC4338652.
 • Laurindo, L. F., Barbalho, S. M., Joshi, R. K., Rezende, B. de A., de Alvares Goulart, R., Guiguer, E. L., & Araújo, A. C. (2021). Curcuma longa and curcumin on metabolic syndrome: a systematic review. In Longhua Chinese Medicine (Vol. 4, pp. 32–32). AME Publishing Company. https://doi.org/10.21037/lcm-21-25
 • Marton, L. T., Pescinini-e-Salzedas, L. M., Camargo, M. E. C., Barbalho, S. M., Haber, J. F. dos S., Sinatora, R. V., Detregiachi, C. R. P., Girio, R. J. S., Buchaim, D. V., & Cincotto dos Santos Bueno, P. (2021). The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 12). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.669448
 • Maithili Karpaga Selvi N, Sridhar MG, Swaminathan RP, Sripradha R. Efficacy of Turmeric as Adjuvant Therapy in Type 2 Diabetic Patients. Indian J Clin Biochem. 2015 Apr;30(2):180-6. doi: 10.1007/s12291-014-0436-2. Epub 2014 May 8. PMID: 25883426; PMCID: PMC4393385.
 • White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416.
 • Saadati, S., Sadeghi, A., Mansour, A. et al. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol 19, 133 (2019). https://doi.org/10.1186/s12876-019-1055-4
 • Kulkarni, S., & Dhir, A. (2010). An overview of curcumin in neurological disorders. In Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Vol. 72, Issue 2, p. 149). OMICS Publishing Group. https://doi.org/10.4103/0250-474x.65012
 • Lu M, Yin N, Liu W, Cui X, Chen S, Wang E. Curcumin Ameliorates Diabetic Nephropathy by Suppressing NLRP3 Inflammasome Signaling. Biomed Res Int. 2017;2017:1516985. doi: 10.1155/2017/1516985. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28194406; PMCID: PMC5282455.
 • Draganski A, Tar MT, Villegas G, Friedman JM, Davies KP. Topically Applied Curcumin-Loaded Nanoparticles Treat Erectile Dysfunction in a Rat Model of Type-2 Diabetes. J Sex Med. 2018 May;15(5):645-653. doi: 10.1016/j.jsxm.2018.03.009. PMID: 29699754; PMCID: PMC8826927.
 • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.