Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας; Εκτός από τις συνήθεις θεραπείες και τη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν και άλλες θεραπείες για την καθημερινή ζωή. Μάθετε γι' αυτά εδώ.
Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια του κινητικού συστήματος που πλήττει κυρίως τον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό που συμβαίνει είναι ένας σταδιακός εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου, της εξωκυτταρικής μήτρας και του υποχόνδριου οστού. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά γεγονός είναι ότι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας οδηγούν σε απώλεια της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Πρόκειται για μια ασθένεια που αναπτύσσεται αργά και προοδευτικά. Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα είναι ο πόνος, το πρήξιμο, η δυσκαμψία, η αρθρίτιδα και η παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Εάν παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να αισθάνεστε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για σωστή διάγνωση και συνταγογράφηση θεραπείας.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να χωριστεί σε διάφορες φάσεις:

 • Ιατρική περίθαλψη
 • Φυσιοθεραπεία και αποκατάσταση
 • Χειρουργική θεραπεία

Επιπλέον, φαίνεται λογικό ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο αυτή θα πρέπει επίσης να τροποποιήσουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους με στόχο την πρόληψη αυτής της πάθησης. Για παράδειγμα, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί συνδέσμων ή μηνίσκων, οι εργασιακές δραστηριότητες, οι δραστηριότητες αναψυχής και οι παθήσεις του ισχίου στην παιδική ηλικία.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Διαβάστε επίσης: Ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις σε μία εβδομάδα

Συστάσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας στην καθημερινή σας ζωή

Εκτός από τη φαρμακολογική θεραπεία, οι ειδικοί συνιστούν την εκτέλεση ορισμένων απλών θεραπευτικών μέτρων στην καθημερινή ζωή.

1. Ενημερωθείτε για την πάθηση

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τις ασθένειές τους. Ειδικότερα, τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα θα πρέπει να γνωρίζουν για την προέλευση και την πορεία της πάθησής τους.

Επιπλέον, είναι καλό να δοθεί έμφαση στην εξέλιξη της νόσου, η οποία είναι συνήθως αργή. Οι πάσχοντες συχνά πιστεύουν ότι θα έχουν αναπηρίες και παραμορφώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα, γι’ αυτό είναι καλό να συμβουλεύονται έναν ειδικό.

2. Απώλεια βάρους για να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Όταν πρόκειται για την οστεοαρθρίτιδα, η παχυσαρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Μειώνοντας το βάρος σας, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, μπορεί να επέλθει μια αρκετά αξιοσημείωτη μείωση του πόνου. Γι’ αυτό συνιστάται ιδιαίτερα η απώλεια βάρους, εάν είστε πάνω από το ιδανικό βάρος.

Εάν είστε παχύσαρκοι ή δεν έχετε ιδανικό βάρος, τότε είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Εν ολίγοις, η σωστή φροντίδα του σώματος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

3. Άσκηση για να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η άσκηση έχει αποδειχθεί σαφώς ευεργετική όταν πρόκειται για τον έλεγχο του πόνου και της λειτουργικότητας σε ορισμένες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα. Το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία συνιστώνται γενικά. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που συνεπάγονται υπερφόρτωση των αρθρώσεων και σωματική επαφή.

Η άσκηση έχει αποδειχθεί σαφώς ευεργετική όταν πρόκειται για τον έλεγχο του πόνου και της λειτουργικότητας σε ορισμένες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές ασκήσεις που συνιστώνται από ειδικούς ρευματολόγους. Θα πρέπει να είναι ειδικές για κάθε άρθρωση. Ορισμένες ασκήσεις είναι οι εξής:

 • Ασκήσεις στον αυχένα: Σε όρθια θέση, τοποθετήστε τα χέρια σας στα πλάγια του σώματός σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σηκώσετε τους ώμους σας χωρίς να μετακινήσετε το κεφάλι σας, να το κρατήσετε για μερικά δευτερόλεπτα και να επιστρέψετε στην αρχική θέση.
 • Ασκήσεις για την πλάτη: Ξεκινήστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τοποθετήσετε τα χέρια σας στη μέση σας και να σηκώσετε το κεφάλι και τον κορμό σας προς τα πάνω όσο το δυνατόν περισσότερο. Μετά, επιστρέψτε στην αρχική θέση.
 • Ασκήσεις για την οσφυϊκή μοίρα: Για να κάνετε αυτή την άσκηση, ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα, ενώ ακουμπάτε τα πέλματα των ποδιών σας στο πάτωμα. Στη συνέχεια, οι γλουτοί σας θα πρέπει να ανασηκωθούν προς τα πάνω. Κρατήστε αυτή τη θέση για 1 έως 2 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική θέση.
 • Ασκήσεις για τα γόνατα: Ενώ είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα, θα πρέπει να σηκώσετε το πόδι σας σε πλήρη έκταση και να το κρατήσετε για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να το χαμηλώσετε σταδιακά.
 • Ασκήσεις ισχίου: Για να κάνετε αυτή την άσκηση, θα πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να λυγίσετε το γόνατό σας πάνω από τον μηρό σας και πάνω από την κοιλιά σας. Αυτή η διάταση θα πρέπει να εκτελείται ανάλογα με την ικανότητα του κάθε ατόμου.

Αυτός ο τύπος άσκησης πρέπει να εκτελείται 2 έως 3 φορές την ημέρα, κάθε μέρα. Η ήπια δυσφορία είναι φυσιολογική μετά την εκτέλεση των ασκήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

5. Θερμοθεραπεία

Η εφαρμογή τοπικής θερμότητας στις πάσχουσες αρθρώσεις αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από τον πόνο και χαλαρώνει τους μυς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οικιακές θεραπείες, όπως θερμοφόρες, θερμαντικά στρώματα ή θερμά πακέτα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε την εφαρμογή κομπρεσών με πολύ ζεστό νερό, καθώς μπορεί να τραυματίσει το δέρμα.

Γενικά, κατά τη φάση του πόνου στις αρθρώσεις, η τοπική θερμότητα μπορεί να εφαρμόζεται 1 έως 2 φορές την ημέρα για 15 έως 20 λεπτά. Ομοίως, οι επισκέψεις σε ιαματικά λουτρά και σπα 1 έως 2 φορές το χρόνο είναι σε μεγάλο βαθμό ευεργετικές για τη βελτίωση των ενοχλήσεων της οστεοαρθρίτιδας.

6. Ξεκούραση και μασάζ για να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια με διαλείπουσες φάσεις πόνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καλό είναι να μην απαιτούμε πολλά από τον οργανισμό μας και να διατηρούμε μια σχετική κατάσταση ξεκούρασης. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να αποφεύγουμε τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων, την ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή την πολύωρη εργασία.

Από την άλλη πλευρά, τα μασάζ είναι μια μεγάλη βοήθεια για την προώθηση της ροής του αίματος και της μυϊκής δύναμης. Θα πρέπει να εκτελούνται από επαγγελματίες και να γίνονται στους συνδέσμους, τους μυς και τους τένοντες γύρω από την άρθρωση και όχι στην ίδια την άρθρωση.

7. Μέτρα προστασίας των αρθρώσεων

Γενικά, τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, του γόνατος και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης πρέπει να φορούν παπούτσια με χοντρές σόλες από καουτσούκ για να απορροφούν τους κραδασμούς των αρθρώσεων. Συνιστώνται επίπεδα παπούτσια και πρέπει να αποφεύγονται τα ψηλά τακούνια.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες συνιστούν να αποφεύγεται το περπάτημα σε σκληρές και ανώμαλες επιφάνειες. Καλό είναι να περπατάτε σε γρασίδι ή άμμο, καθώς μειώνεται η μηχανική δύναμη της πρόσκρουσης.

8. Διατηρήστε σωστή στάση σώματος

Για να φροντίσετε την υγεία των αρθρώσεων και να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, θα πρέπει να αποφεύγετε να κάθεστε σε πολύ μαλακά έπιπλα ή πολυθρόνες. Στην περίπτωση αυτή, οι καρέκλες με ίσια πλάτη είναι καλύτερες, ώστε η σπονδυλική στήλη και οι γοφοί να διατηρούν μια φυσική θέση. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να κοιμάστε σε επίπεδα κρεβάτια που δεν είναι πολύ μαλακά.

9. Μέσα στήριξης για μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η χρήση ενός μπαστουνιού στο αντίθετο χέρι από την πάσχουσα άρθρωση, είτε γόνατο είτε ισχίο, είναι χρήσιμη για τη μείωση της υπερφόρτωσης, έως και 60% στην περίπτωση του ισχίου, γεγονός που ανακουφίζει σημαντικά τον πόνο.

Από την άλλη πλευρά, για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο, μπορεί να είναι ευεργετική η χρήση σφηνοειδών σόλων. Άλλα μέσα, όπως ένας νάρθηκας γόνατος, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα σε περίπτωση πόνου στην κνήμη ή το μηριαίο οστό, για παράδειγμα.

Συνολικά, η κύρια θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα είναι συνήθως η φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, μπορεί να είναι πολύ καλό να ληφθούν αυτά τα μέτρα που περιγράφονται ανάλογα με την πάθηση που υπάρχει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ali, A., Rosenberger, L., Weiss, T. R., Milak, C., & Perlman, A. I. (2017). Massage therapy and quality of life in osteoarthritis of the knee: A qualitative study. Pain Medicine (Malden, Mass.)18(6), 1168–1175. https://doi.org/10.1093/pm/pnw217
 • Brand, R. A., & Crowninshield, R. D. (1980). The effect of cane use on hip contact force. Clinical orthopaedics and related research, (147), 181-184.
 • Brosseau, L., Yonge, K. A., Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews4, CD004522. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004522
 • Chalem Choueka, M., Arango Pilonieta, C. E., Díaz Cortés, M. E., Duperly Sánchez, J., Forero Franco, J. P., Llinás Hernández, P. J., Rangel Galvis, C. E., Rodríguez Martínez, C., Herrera Correo, F. R., Velásquez Ramírez, D., Sofía, C. R., Lili, F. V. (2017). Recomendaciones sobre diagnóstico, prevención y tratamiento farmacológico y no farmacológico de la osteoartritis (OA) de rodilla. Revista Colombiana de Médicina Física y Rehabilitación27(2), 160–184. https://doi.org/10.28957/rcmfr.v27n2a4
 • Ebell, M. H. (2018). Osteoarthritis: Rapid evidence review. American Family Physician97(8), 523–526.
 • Espinoza-Morales, R., & Pérez-Bastidas, M. E. (2005). Enfoque terapéutico actual de la osteoartritis. Reumatología Clínica, 1, S8-S15.
 • Fernández Travieso, JC. (2013). Osteoporosis y Osteoartritis: incidencia de la inflamación en ambas patologías. Revista CENIC. Ciencias Biológicas , 44 (1). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181226886002
 • Katz, J. N., Arant, K. R., & Loeser, R. F. (2021). Diagnosis and treatment of hip and knee osteoarthritis: A Review: A review. JAMA: The Journal of the American Medical Association325(6), 568–578. https://doi.org/10.1001/jama.2020.22171
 • Kan, H. S., Chan, P. K., Chiu, K. Y., Yan, C. H., Yeung, S. S., Ng, Y. L., Shiu, K. W., & Ho, T. (2019). Non-surgical treatment of knee osteoarthritis. Xianggang Yi Xue Za Zhi [Hong Kong Medical Journal]25(2), 127–133. https://doi.org/10.12809/hkmj187600
 • Keating, E. M., Faris, P. M., Ritter, M. A., & Kane, J. (1993). Use of lateral heel and sole wedges in the treatment of medial osteoarthritis of the knee. Orthopaedic review, 22(8), 921-924.
 • Ortiz, L. S. (2017). Use of physiotherapy exercise as a treatment for osteoarthritis of the knee in older adults. Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC62(1), 44–53. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=11&IDARTICULO=71244&IDPUBLICACION=6931
 • Pérez Bastidas, M. E., & Espinosa Morales, R. (2008). Tratamiento del dolor en la osteoartritis. Dolor, Clínica y Terapia5, 25–28. https://biblat.unam.mx/es/revista/dolor-clinica-y-terapia/articulo/tratamiento-del-dolor-en-la-osteoartritis
 • Prada Hernández, D. M., Rodriguez, C. M., Gómez, M. J. A., Hernández, C. I. M., Novo, J. P., Cabreja, G. L., & Gil, P. J. Y. (2011). Evaluación de la calidad de vida en pacientes con osteoartritis de rodilla y tratamiento rehabilitador. Revista cubana de reumatología13(17). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=50041
 • Torres, A., & Francisco, R. (2021). Masaje terapéutico como herramienta para mejorar la calidad de vida en personas con artrosis. Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.