Πώς να αντιμετωπίσετε τη φθορά των αρθρώσεων

Η φθορά των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία, αλλά υπάρχουν τρόποι για την ανακούφισή της. Συνιστάται η αλλαγή θέσης κάθε 5 ή 10 λεπτά, ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο όρθιοι ή καθιστοί.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φθορά των αρθρώσεων

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η φθορά των αρθρώσεων είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε λιγότερη προσοχή σε αυτό. Αν την αγνοήσετε, μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, γι’ αυτό και σήμερα σας δείχνουμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής της!

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο στα γόνατα ή τους καρπούς σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι θα ξεκινήσετε έγκαιρα την πρόληψη και τη θεραπεία.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις φθοράς των αρθρώσεων, επειδή μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πολύ πόνο και προβλήματα για όσους πάσχουν από αυτήν. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά για να μάθετε λίγα περισσότερα για τη φθορά των αρθρώσεων.

Τι προκαλεί τη φθορά των αρθρώσεων;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αρχίσει να υποφέρει από προβλήματα στις αρθρώσεις του. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

 • Ηλικία: Καθώς περνούν τα χρόνια, οι αρθρώσεις μπορεί να αρχίσουν να φθείρονται και όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, επειδή η φθορά των αρθρώσεων είναι μια χρόνια κατάσταση.
 • Γενετική: Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι γυναίκες που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα στα χέρια τους έχουν ένα κληρονομικό γονίδιο που προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Περίπου το 10% των ατόμων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα έχουν επίσης οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας.
 • Βάρος: Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πίεση σε ορισμένες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και τα ισχία, καθώς όλο το βάρος του σώματος στηρίζεται στα άκρα όταν στέκεστε όρθιοι.
 • Σωματική δραστηριότητα: Η μεταφορά βαρέων φορτίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας πάντα στην ίδια πλευρά του σώματός σας, θα καταπονήσει τις αρθρώσεις σας και περισσότερο από την πλευρά όπου μεταφέρετε τα πράγματά σας.
Joint problems
 • Επάγγελμα: Η δουλειά που κάνετε θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη αρθρίτιδας ή οστεοαρθρίτιδας που γίνεται ευκολότερα με την πάροδο του χρόνου.
 • Τραυματισμός: Οποιοσδήποτε τραυματισμός ή ατύχημα σε μια άρθρωση ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο φθοράς, επειδή η αποκατάσταση από τραυματισμούς δεν είναι ποτέ 100%.
 • Υγρασία: Εάν ζείτε ή εργάζεστε σε μια πόλη με υγρασία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ευκολότερη φθορά των αρθρώσεών σας- επιπλέον, εάν περνάτε πολύ χρόνο σε επαφή με το νερό.
 • Τρόφιμα: Τα τρόφιμα συνδέονται στενά με την αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα, επειδή ορισμένα τρόφιμα προκαλούν υπερβολική παραγωγή ουρικού οξέος, το οποίο σχηματίζει κρυστάλλους που μπορούν να εκφυλίσουν τμήματα των αρθρώσεων, ακόμη και τμήματα των οστών.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της φθοράς των αρθρώσεων;

Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα για να σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν υποφέρετε από προβλήματα στις αρθρώσεις.

 • Αίσθηση δυσκαμψίας κατά την ανύψωση ή μικρή ευελιξία αν προσπαθήσετε να μετακινήσετε ή να σηκώσετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα.
 • Συνήθης πόνος στις αρθρώσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτός ο τύπος πόνου συμβαίνει πάντα με τον ίδιο τρόπο, είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο σημείο είτε για μια κακή κίνηση.
 • Γενική αδυναμία και επιθυμία να κάθεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
 • Βίαιοι πόνοι στα οστά σας (σαν να πρόκειται να σπάσουν) και τσιμπήματα ή οξύς πόνος στους μυς σας (σαν ηλεκτροσόκ) ή πόνοι που αλλάζουν θέση πολύ γρήγορα. Αυτού του είδους οι πόνοι μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της εξωτερικής θερμοκρασίας, της υγρασίας, του καιρού κ.λπ.
 • Ερυθρές αρθρώσεις που είναι επώδυνες ακόμη και με την παραμικρή επαφή. Μπορεί επίσης να έχετε μωβ κηλίδες στο αιχμηρό σημείο της άρθρωσης.
 • Υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με έντονη οσμή σώματος.
 • Πυρετός

Τι πρέπει να κάνω αν έχω φθορά των αρθρώσεων;

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο που προκαλεί η φθορά των αρθρώσεων, ώστε να απολαμβάνετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

 • Κουνήστε τα πόδια σας πριν σηκωθείτε. Κάντε το αυτό όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, ώστε το βάρος σας να μην πέσει πάνω στα γόνατα και τους αστραγάλους σας. Κουνήστε τα πόδια σας για λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε μετά από πολύωρη καθιστή θέση (όταν εργάζεστε, στο αεροπλάνο, όταν βλέπετε ταινία κ.λπ.).
 • Ξεκουραστείτε κάθε μέρα. Στη μέση της εργάσιμης ημέρας ή οποιασδήποτε δραστηριότητας κάνετε, ξεκουραστείτε για 5 έως 10 λεπτά, ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο όρθιοι ή καθιστοί.
 • Επιλέξτε τα κατάλληλα υποδήματα. Τα παπούτσια σας πρέπει να έχουν καλή στήριξη και δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά. Η καλύτερη επιλογή είναι τα παπούτσια με στενή μύτη. Εάν έχετε προβλήματα στα γόνατα, θα πρέπει να επιλέξετε φλατ παπούτσια ή άλλα παπούτσια χωρίς τακούνια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια που φοράτε είναι σε καλή κατάσταση.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν μεταφέρετε πράγματα. Αν έχετε μια δουλειά που απαιτεί να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή αν κουβαλάτε πολλές τσάντες όταν πηγαίνετε για ψώνια, προσπαθήστε να μεταφέρετε το ίδιο βάρος και στις δύο πλευρές. Αν είναι δυνατόν, κάντε πολλαπλές διαδρομές αντί να προσπαθείτε να μεταφέρετε τα πάντα με τη μία. Αν πρέπει να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα, φροντίστε να σκύβετε.
 • Σκάλες. Ανεβείτε τις σκάλες αργά, χρησιμοποιήστε το κιγκλίδωμα για να στηριχτείτε και κάντε ένα βήμα τη φορά.
Man walking up the stairs

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη φθορά των αρθρώσεων με τη διατροφή μου;

Εκτός από την τήρηση των παραπάνω συστάσεων, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη φθορά των αρθρώσεων. Για να το κάνετε αυτό:

 • Πίνετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσετε υγιείς ποσότητες υγρών στις αρθρώσεις σας.
 • Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C σας βοηθά να σχηματίσετε κολλαγόνο, οστικό ιστό και χόνδρο, η βιταμίνη Α βοηθά στην ενίσχυση και αναγέννηση των οστών σας και η βιταμίνη D προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, δύο στοιχεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την οστεοπόρωση και άλλα οστικά προβλήματα.
 • Επιλέξτε τροφές που έχουν βλεννοπολυσακχαρίτες, όπως το χοιρινό ή το κρέας βοδιού, προκειμένου να ενισχύσετε και να βοηθήσετε τις αρθρώσεις σας να ανακάμψουν. Προσέξτε να μην τα τρώτε σε υπερβολική ποσότητα, επειδή αυτές οι τροφές περιέχουν επίσης πολλά λιπαρά και χοληστερόλη.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kurz, B., Jost, B., & Schünke, M. (2002). Dietary vitamins and selenium diminish the development of mechanically induced osteoarthritis and increase the expression of antioxidative enzymes in the knee joint of STR/1N mice. Osteoarthritis and cartilage10(2), 119-126.
 • Dexter, P. A. (1992). Joint exercises in elderly persons with symptomatic osteoarthritis of the hip or knee. Performance patterns, medical support patterns, and the relationship between exercising and medical care. Arthritis & Rheumatism: Official Journal of the American College of Rheumatology5(1), 36-41.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.