Διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα

Παρότι μπορούν να επηρεάσουν όλους μας, μια περίεργη αλήθεια για τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, είναι πως προσβάλουν κυρίως τις γυναίκες. Μάθετε σχετικά με τις διαφορές τους και πώς μπορείτε να τις προλάβετε!
Διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου, 2019

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση.

Όσοι υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις το γνωρίζουν καλά αυτό. Όμως, είναι εύκολο για τους υπόλοιπους να μπερδεύουν αυτούς τους όρους.

Πρόκειται για πολύ συχνές ιατρικές παθήσεις στη σημερινή κοινωνία. Ένα κοινό στην αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση είναι πως επηρεάζουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άντρες.

Το προβληματικότερο στοιχείο τους είναι η χρόνια φύση τους και το γεγονός πως είναι εκφυλιστικές ασθένειες χωρίς αποτελεσματική θεραπεία.

Υπάρχουν, ωστόσο, φάρμακα τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες βοηθούν τη μείωση της φλεγμονής, το μούδιασμα ή τον πόνο.

Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να εξηγήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις καταλάβουμε λίγο καλύτερα.

Διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση.

Οστεοαρθρίτιδα, η πιο κοινή

Ανάμεσα στα ρευματικά νοσήματα η οστεοαρθρίτιδα είναι το πιο κοινό. Πρόκειται για μία ασθένεια η οποία προέρχεται από τον εκφυλισμό των χόνδρων των αρθρώσεων.

Χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών σας. Τα βοηθάει να κινούνται χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Όμως, ο πόνος υποχωρεί συνήθως όταν το άτομο ξαπλώνει ή είναι σε κατάσταση ξεκούρασης.

Όταν οι χόνδροι σας χάνουν τη δύναμη ή την ποιότητά τους, μπορεί να προκληθεί τριβή, πόνος και φλεγμονή.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ κοινή στους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους (οποιοδήποτε μέρος υποστηρίζει το βάρος του σώματος).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτή την πάθηση. Παρότι μπορείτε να επιβραδύνετε την πρόοδο της ασθένειας, δε μπορείτε να τη σταματήσετε.

Αν δεν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα και θέλετε να την αποτρέψετε, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε ήπια αθλήματα και να αποφύγετε την παχυσαρκία.

Θα πρέπει επίσης να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς αυτή δρα ως μέσο παρασκευής κολλαγόνου.

Σε κάθε περίπτωση, αν η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη κομμάτι της ζωής σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δε χάνετε ποτέ έστω και μία δόση βιταμίνης C  ή μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, πυρίτιο και θείο.

Αρθρίτιδα, δεν έχει σημασία η ηλικία

Οι διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αρθρίτιδα δεν αναπτύσσεται με το πέρασμα των χρόνων. Επιπλέον, δεν είναι αρρώστια η οποία χτυπάει όταν φτάσετε σε συγκεκριμένη ηλικία. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αρθρίτιδας, η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και άτομα τα οποία έχουν δραστήρια ζωή, σε αθλητές και άτομα που εξασκούν έντονες ή απαιτητικές εργασίες στη δουλειά τους.

Η αρθρίτιδα προέρχεται από διάφορους παράγοντες:

  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επιτεθεί στις αρθρικές μεμβράνες (το μέρος του ιστού που ευθυγραμμίζει το εσωτερικό των αρθρώσεών σας.
  • Μετατραυματικός παράγοντας: Αυτό συμβαίνει αν είχατε κάποιο ατύχημα ή κάνατε επαναληπτικές κινήσεις (όπως το να δουλεύετε στον υπολογιστή, για παράδειγμα, επιταχύνει αυτή τη διαδικασία).
  • Επίσης, η συσσώρευση κρυστάλλων από ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στην αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα έχει την τάση να εμφανίζεται με τη μορφή συνεχόμενου και έντονου πόνου. Ενώ οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα μπορούν να ανακουφιστούν όταν ξεκουράζονται, ο πόνος της αρθρίτιδας είναι πιο επίμονος. Διαβάστε επίσης το άρθρο του κ. Σιμόπουλου εδώ.

Για να αποτρέψετε την αρθρίτιδα, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, κάντε μέτριας έντασης φυσικές δραστηριότητες. Να περνάτε χρόνο έξω, ώστε να λαμβάνετε αρκετή ηλιακή ακτινοβολία για να συνθέτετε βιταμίνη D.

Οστεοπόρωση, πολύ συχνή στις γυναίκες

Οι διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα

Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική, χρόνια ασθένεια η οποία εξασθενεί τα οστά.

Είναι πάρα πολύ συχνό το να μη γνωρίζετε την ύπαρξη της για πολλά χρόνια, έως ότου ξαφνικά υποφέρετε από κάποιο κάταγμα χωρίς εμφανή αιτία. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα για όσους υποφέρουν από τη νόσο.

Να θυμάστε ότι οι ιστοί των οστών σας ανανεώνονται συνέχεια, σχηματίζοντας νέες δομές εγκαταλείποντας τους παλιούς ιστούς.

Κατά καιρούς, ωστόσο, και συχνά κατά την εμμηνόπαυση, η ισορροπία αυτή αλλάζει.

Σταματάει ο σχηματισμός νέων, δυνατών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου χάνετε οστική πυκνότητα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων.

Με την οστεοπόρωση, τα οστά γίνονται πιο πορώδη, ειδικά γύρω από τους καρπούς, τους γοφούς και τους σπόνδυλους.

Για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας θα σας βοηθήσουν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη C.

Τα διφωσφονικά μπορούν να βοηθήσουν αρκετά καθώς επιτρέπουν στο ασβέστιο να διεισδύσει στους ιστούς των οστών και έτσι τους βοηθάει να αναγεννηθούν, εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Ένα παράξενο γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά κάποιες φαρμακευτικές αγωγές φτιαγμένες με μονοκλωνικά αντισώματα. Εφαρμόζονται μέσω ένεσης και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από οστεοπόρωση. Αυτές είναι οι διαφορές ανάμεσα στην αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την οστεοπόρωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Acosta Hernández Reinaldo R.. ¿Artritis o artrosis?. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2008  Sep [citado  2018  Dic  12] ;  24( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000300001&lng=es
  • Hermoso de Mendoza M.T.. Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2003  [citado  2018  Dic  13] ;  26( Suppl 3 ): 29-52. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000600004&lng=es.
  • Noa Puig Miriam, Más Ferreiro Rosa, Mendoza Castaño Sarahí, Valle Clara Maikel. Fisiopatología, tratamiento y modelos experimentales de artritis reumatoide. Rev Cubana Farm  [Internet]. 2011  Jun [citado  2018  Dic  12] ;  45( 2 ): 297-308. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000200014&lng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.