Τενοντίτιδα καρπού: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η τενοντίτιδα του καρπού εκδηλώνεται με πόνο και ευαισθησία στον καρπό. Συνήθως συνδέεται με την παρατεταμένη χρήση του καρπού και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Τενοντίτιδα καρπού: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Η τενοντίτιδα του καρπού προκαλείται από μια φλεγμονώδη, χρόνια και εκφυλιστική διαδικασία της ινώδους δομής (τένοντας) που ενώνει τον μυ με το οστό. Ο καρπός αποτελείται από πολλούς τένοντες και μπορεί να προσβληθούν ταυτόχρονα αρκετοί.

Ο τραυματισμός συνήθως συμβαίνει όταν ο τένοντας διασταυρώνεται με άλλον ή πάνω από μια οστική προεξοχή. Εκδηλώνεται με πόνο και ευαισθησία γύρω από τον καρπό που μπορεί να είναι μακροχρόνια.

Η ανατομία του καρπού

Η περιοχή μεταξύ του αντιβραχίου και του χεριού είναι η περιοχή που είναι γνωστή ως καρπός. Οστικά, περιέχει το άπω τμήμα των οστών του αντιβραχίου (κερκίδα και ωλένη) και το αρχικό τμήμα των καρπιαίων οστών που ενώνονται με αυτά.

Υπάρχουν πολλές αρθρώσεις μεταξύ των οστών στην περιοχή αυτή. Παράλληλα, ακόμη περισσότεροι σύνδεσμοι είναι υπεύθυνοι για τη σύνδεση των οστών με τους μύες, προσδίδοντας στον καρπό σταθερότητα και κινητικότητα.

Στον καρπό, οι τένοντες συνδέουν τους μύες του αντιβραχίου με τα οστά του χεριού και των δακτύλων. Αυτοί οι τένοντες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: καμπτήρες και εκτείνοντες.

Επιπλέον, αυτοί οι τένοντες περιβάλλονται από μια θήκη επενδεδυμένη με αρθρικό ιστό. Η θήκη και ο τένοντας περιέχουν αρθρικό υγρό, το οποίο επιτρέπει στους τένοντες να ολισθαίνουν. Η παθολογική φλεγμονή εμφανίζεται όχι μόνο απευθείας στον τένοντα, αλλά και στην περιοχή αυτή.

Pain in the wrist
Ο πόνος που προκύπτει από τενοντίτιδα συχνά γίνεται χρόνιος.

Τι είναι η τενοντίτιδα του καρπού;

Η τενοντίτιδα του καρπού θεωρείται χρόνια και εκφυλιστική πάθηση, καθώς τα συμπτώματα συχνά δεν είναι εμφανή μέχρι να παρέλθει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Συνήθως, είναι πιο συχνή στο δεξί χέρι, επειδή αυτό είναι το κυρίαρχο ή εξειδικευμένο χέρι στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι μεταξύ της πέμπτης και της έκτης δεκαετίας της ζωής (50-60 ετών).

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της τενοντίτιδας του καρπού. Σε αυτές περιλαμβάνονται η τενοντίτιδα De Quervain, το σύνδρομο διατομής και το σύνδρομο έκτου διαμερίσματος.

Η τενοντίτιδα De Quervain είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος τενοντίτιδας. Αυτή η παραλλαγή της τενοντίτιδας του καρπού είναι μια στενωτική (δηλ. συσταλτική) τενοντοσυννευρίτιδα των τενόντιων χιτώνων των εκτεινόντων του αντίχειρα στην πλάγια πλευρά του καρπού. Εκδηλώνεται με πόνο και λειτουργικό περιορισμό του μεγάλου δακτύλου.

Τενοντίτιδα, τενοντοσυννευρίτιδα ή περιτεντινίτιδα;

Εξ ορισμού, η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονώδης και εκφυλιστική διαδικασία του τένοντα, ενώ η τενοντοσυννευρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του αρθρικού χιτώνα που καλύπτει τους τένοντες. Επίσης, η περιτεντονίτιδα είναι η φλεγμονώδης διαδικασία που συμβαίνει ακριβώς στη διασταύρωση μεταξύ του μυός και του τένοντα.

Τα αίτια για την τενοντίτιδα του καρπού σχετίζονται με την υπερβολική χρήση της άρθρωσης

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για την τενοντίτιδα του καρπού, αλλά οι περισσότερες βασίζονται στην απώλεια της ελαστικότητας του τένοντα λόγω γήρανσης (και τη συνακόλουθη απώλεια κολλαγόνου) και στην υπερβολική χρήση των αρθρώσεων, σε συνδυασμό με τη μηχανική φόρτιση.

Εδώ, η “μηχανική φόρτιση” αναφέρεται στο συνδυασμό της βαριάς χρήσης με επαναλαμβανόμενες κινήσεις και στη δύναμη και τη θέση του καρπού. Βασικά, οποιαδήποτε ενέργεια που δημιουργεί επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη καταπόνηση των μυών και των τενόντων μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση.

Η τενοντίτιδα του καρπού αποτελεί μια πολύ κοινή πάθηση. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο επιπολασμός των παθήσεων του χεριού και του καρπού στους χειρωνακτικά εργαζόμενους φτάνει το 45%.

Στο χώρο εργασίας, η τενοντίτιδα του καρπού προκαλείται από επαναλαμβανόμενες χειρωνακτικές κινήσεις, όπως η χρήση γραφομηχανής, υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Η χρήση εξοπλισμού που απαιτεί δύναμη μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη προκαλεί επίσης τη διαταραχή.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάζετε: Συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε την τενοντίτιδα του ώμου

Τενοντίτιδα του καρπού: Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας του καρπού είναι ο έντονος πόνος γύρω από την περιοχή κατά την εκτέλεση κινήσεων ή όταν κρατάτε αντικείμενα. Εάν ο αιτιολογικός παράγοντας διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα εξελίσσονται σε επίμονο πόνο ακόμη και με ξεκούραση.

Συνολικά, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα εάν έχετε τενοντίτιδα καρπού:

Αρχικά, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν ή να βελτιωθούν με την παύση των επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο πόνος συχνά γίνεται επίμονος.

Η τενοντίτιδα του καρπού απαιτεί ιατρική αξιολόγηση

Οποιαδήποτε συμπτώματα τενοντίτιδας του καρπού θα πρέπει να παραπέμπονται σε γιατρό που ειδικεύεται στο μυοσκελετικό σύστημα, δηλαδή ορθοπεδικό. Ο επαγγελματίας θα κάνει τη διάγνωση με ερωτήσεις και φυσική εξέταση.

Κατά τη στιγμή της διαβούλευσης, συνήθως υπάρχουν ενδείξεις δυσκαμψίας της άρθρωσης, πρήξιμο και πόνος κατά την κίνηση του καρπού.

Η διάγνωση είναι κλινική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητείται υπερηχογράφημα μαλακών μορίων ή μαγνητική τομογραφία για την ακριβέστερη αξιολόγηση του προσβεβλημένου τένοντα και της έκτασης της φλεγμονής. Μια ακτινογραφία καρπού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό οστικού τραυματισμού σε περίπτωση τραυματισμού.

Η θεραπεία για την τενοντίτιδα του καρπού

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του καρπού εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Ωστόσο, ξεκινά πάντα με συντηρητική, μη επεμβατική θεραπεία.

Συνήθως, η προσέγγιση αυτή αποτελείται από τα εξής:

  • Ανάπαυση της άρθρωσης
  • Ακινητοποίηση της άρθρωσης για τρεις εβδομάδες
  • Συνταγή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Ασκήσεις φυσικής αποκατάστασης

Σε πολύ επώδυνες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενέσεων κορτιζόνης. Όταν η συντηρητική προσέγγιση δεν βοηθά στην επίλυση των συμπτωμάτων, οι γιατροί μπορεί επίσης να στραφούν στη χειρουργική θεραπεία.

Στο πλαίσιο της θεραπείας μπορεί να συνιστάται ακινητοποίηση των καρπών για διάστημα έως και τριών εβδομάδων.

Ορισμένες τελικές συμβουλές

Για την πρόληψη υποτροπών σε περιπτώσεις τενοντίτιδας του καρπού, η πιο σημαντική σύσταση είναι η τροποποίηση της δραστηριότητας που φαίνεται να αποτελεί την πηγή του προβλήματος. Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας εκτενώς καθημερινά, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε τη θέση ανάπαυσης του καρπού σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα στήριγμα καρπού.

Επιπλέον, πριν από οποιαδήποτε σωματική άσκηση θα πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις διάτασης και προθέρμανσης των μυών και των τενόντων. Ο πάγος για τη μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να βοηθήσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Castel A. Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 2010;2(38).
  • Medina C, Benet M, Marco F. El complejo articular de la muñeca: aspectos anatofisiológicos y biomecánicos, características, clasificación y tratamiento de la fractura distal del radio. Med Sur 2016;4(14). Disponible en http://medisur.sld.cu/index.php/medisur/article/view/3361.
  • Thomsen J, Mikkelsen S, Andersen J, Fallentin N, Loft I, Frost P, et al. Risk factors for hand-wrist disorders in repetitive work. Occup Environ Med 2007; 64:527–533. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17387137/.
  • Zepeda J, Carranza A. Determinación de factores causantes de Tendinitis de Muñeca. Rev. Fac. Med 2017;1(23).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.