Πώς να αντιμετωπίσετε τα οδοντικά αποστήματα

Τα οδοντικά αποστήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα από ειδικούς, ακόμη και αν εκδηλώνονται ξαφνικά. Αν δε τα αντιμετωπίσετε σωστά μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.
Πώς να αντιμετωπίσετε τα οδοντικά αποστήματα

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα θα σας ενημερώσουμε για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα οδοντικά αποστήματα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση , και μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσετε και να τα διαχειριστείτε το συντομότερο δυνατό ώστε να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Βασικά, ένα οδοντικό απόστημα είναι μια μόλυνση των δοντιών ή των ούλων. Προκαλεί δυσφορία και οξύ, έντονο πόνο ο οποίος χειροτερεύει με τον καιρό.

Συνήθως, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι η φλεγμονή στα ούλα. Όταν συμβεί αυτό, το ιδανικότερο είναι να εξερευνήσετε την περιοχή για σάκους με πύον. Αν υπάρχει πύον, σημαίνει ότι υπάρχει οδοντικό απόστημα.

Τι είναι τα οδοντικά αποστήματα;

Άτομο με οδοντικό απόστημα

Τα οδοντικά αποστήματα είναι η συσσώρευση πύου εξαιτίας βακτηριακής μόλυνσης. Αυτό μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη του στόματος και για διαφορετικούς λόγους. Συνήθως, σχηματίζονται στη ρίζα του δοντιού ή ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.

Η μόλυνση είναι γεμάτη πύον και προκαλεί φλεγμονή σταδιακά. Επίσης, γίνεται όλο και πιο επώδυνη.

Τα οδοντικά αποστήματα έχουν την τάση να εξαπλώνονται στη γύρω περιοχή. Ορισμένες φορές, επεκτείνονται στο στόμα, το πρόσωπο, το σαγόνι, ακόμη και στον λαιμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, είναι πιθανό να μπλοκάρουν τους αεραγωγούς σας.

Ανάλογα με την αιτία, χωρίζονται σε δύο είδη:

  • Περικλιπικά αποστήματα. Αυτά σχηματίζονται κάτω από το δόντι. Γενικά, προκαλούνται από φθορά του δοντιού ή κάποιο οδοντικό τραύμα. Πρόκειται για τα πιο συχνά οδοντικά αποστήματα.
  • Περιοδοντικά αποστήματαΑυτά σχηματίζονται στους ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια. Με άλλα λόγια, εμφανίζονται στα ούλα ή το κόκκαλο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα οδοντικά αποστήματα – Χαρακτηριστικά και αιτίες

Η φλεγμονή είναι σημάδι πως το σώμα σας κατάφερε να απομονώσει τη φλεγμονή. Ο σάκος με το πύον είναι στην ουσία μια συγκέντρωση λευκών αιμοσφαιρίων μαζί με ιούς, βακτήρια, και παθογόνα που επιτέθηκαν στο ανοσοποιητικό σας. Έτσι λοιπόν, τα οδοντικά αποστήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο αμύνθηκε το σώμα σας.

Τα περικλιπικά αποστήματα συμβαίνουν όταν τα βακτήρια διεισδύουν στο βαθύτερο μέρος του δοντιού που ονομάζεται οδοντικός πολφός. Σε αυτή την περίπτωση, τα παθογόνα περνούν μέσα από την κοιλότητα του δοντιού. Έπειτα, συνεχίζουν μέχρι να φτάσουν στη ρίζα του δοντιού.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχετε φροντίσει να θεραπεύσετε τις κοιλότητές σας. Επίσης, συμβαίνει αν δε φροντίζετε τα δόντια σας σωστά, ή αν τρώτε πολλή ζάχαρη και γλυκά.

Περιοδοντικά αποστήματα έχουμε όταν το ξένο σώμα πηγαίνει στη ρίζα του δοντιού, ή όταν υπάρχει κάτι αφύσικο με το δόντι. Έτσι γίνεται ευκολότερη η εξάπλωση των βακτηρίων.

Συμπτώματα και διάγνωση των οδοντικών αποστημάτων

Γυναίκα με πρησμένους λεμφαδένες

Το πιο κοινό σύμπτωμα των οδοντικών αποστημάτων είναι ο πόνος. Αυτός ο πόνος είναι έντονος, επίμονος και οξύς. Εκτείνεται, συχνά, στο σαγόνι ή το αυτί. Επιπλέον, ίσως αποκτήσετε ιδιαίτερη ευαισθησία στη ζέστη ή το κρύο, και ίσως να αισθάνεστε πίεση όταν μασάτε.

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα φλεγμονής στο μάγουλο ή το πρόσωπο. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε πυρετό και ίσως πρηστούν οι λεμφαδένες του λαιμού ή το σαγόνι. Από την άλλη, θα έχετε μια άσχημη ή αλμυρή γεύση στο στόμα.

Κανονικά, ο/η οδοντίατρός σας θα βγάλει τη διάγνωσή του/ης εφόσον ελέγξει αυτές τις περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κριθεί απαραίτητη μια ακτινογραφία ώστε να φανεί πόσο έχει εξαπλωθεί η μόλυνση. Αν εξαπλώθηκε πολύ, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μαγνητική ακτινογραφία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα οδοντικά αποστήματα – Θεραπείες

Η θεραπεία για τα οδοντικά αποστήματα είναι να ξεφορτωθείτε τη μόλυνση. Για να γίνει αυτό, ο/η οδοντίατρος θα σας πει να κάνετε ορισμένα από τα παρακάτω:

  • Αποστράγγιση του αποστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, θα κάνει μια μικρή τομή στο απόστημα για να αφαιρεθεί το πύον. Έπειτα, θα καθαρίσει την περιοχή με αλατούχο διάλυμα.
  • Ενδοδοντική θεραπεία. Αυτή γίνεται τρυπώντας το δόντι, έπειτα αφαιρείται ο οδοντικός πολφός, και αποστραγγίζεται το απόστημα. Ο/η οδοντίατρος θα σφραγίσει την κοιλότητα, καθώς και τα κανάλια της ρίζας του δοντιού. Γενικά, θα καλύψει το δόντι με οδοντική στεφάνη.
  • Αντιβιοτικά. Όταν έχει ήδη εξαπλωθεί η μόλυνση, ο/η οδοντίατρος είναι πιθανό να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση. Ομοίως, αυτό θα γίνει και αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Εξαγωγή. Αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο/η οδοντίατρος θα βγάλει το δόντι για να σταματήσει τη μόλυνση.

Κάποιες φορές, τα οδοντικά αποστήματα ξεσπούν ξαφνικά. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, θα πρέπει να πάτε σε έναν/μία οδοντίατρο. Εφόσον εφαρμόσετε τη θεραπεία, η πρόγνωση είναι καλή. Αν δεν αφαιρέσετε το υγρό, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σήψη, η οποία είναι θανάσιμη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.