Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία

Για να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία, κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται μοναδική. Δεν ανταποκρίνονται όλες οι γυναίκες το ίδιο στις ίδιες προσεγγίσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες διαθέσιμες επιλογές.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία, το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσει ν’ ανακαλύψει ο γιατρός είναι η αιτία του προβλήματος. Αυτή η διαταραχή προκαλεί βαριά και παρατεταμένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Συνήθως, σχετίζεται με αφύσικη αιμορραγία της μήτρας ή μητρορραγία. Σε αυτή την περίπτωση, το ακριβές όνομα του προβλήματος είναι μηνομητρορραγία. Γενικά, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια κοντινή ματιά σε αυτή την πάθηση και σε κάποιες από τις πιθανές θεραπείες.

Η μητρορραγία και οι αιτίες της

Μια γυναίκα υποφέρει από μητρορραγία όταν αποβάλλει πάνω από 80 ml αίματος στην εμμηνόρροια. Αυτό είναι το τεχνικό όριο για την παθολογία.

Ωστόσο, υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη για τις ημέρες για τις οποίες θα πρέπει να συμβαίνει αυτό προκειμένου να θεωρηθεί παρατεταμένο πρόβλημα. Κατά κανόνα, σχεδόν όλα τα παγκόσμια διαγνωστικά πρωτόκολλα θεωρούν πως πάνω από μία εβδομάδα δεν είναι φυσιολογική.

Εδώ είναι ορισμένες από τις αιτίες της διαταραχής:

 • Ορμονική ανισορροπία. Πολλές ορμόνες παίζουν ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Έτσι, μια ανισορροπία σε οποιαδήποτε από αυτές είναι αρκετή για να προκαλέσει μικρότερη ή μεγαλύτερη αιμορραγία. Γενικά, μπορεί να πρόκειται για πρόβλημα του θυρεοειδή, των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, ή της προλακτίνης.
 • Ινομυώματα μήτρας. Η παρουσία ινομυωμάτων στη μήτρα είναι λόγος μητρορραγίας. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι στον λείο μυ της μήτρας. Παραμορφώνουν την επιφάνεια του ενδομήτριου και προκαλούν περισσότερη αιμορραγία.
 • Αντιπηκτικά. Γυναίκες με διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού ή όσες λαμβάνουν αντιπηκτικά για να αντιμετωπίσουν κάποια άλλη πάθηση ίσως υποφέρουν από πολύ βαριά αιμορραγία. Έτσι, κινδυνεύουν από αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου.
 • Περιεμμηνόπαυση. Όταν μια γυναίκα μπαίνει στα χρόνια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση πριν την τελευταία της περίοδο, είναι φυσιολογικό να αλλάξει ο κύκλος της. Έπειτα, αυτό οδηγεί σε αλλαγές στην ποσότητα της μηνιαίας αιμορραγίας που κυμαίνονται από αμηνόρροια έως βαριές περίοδοι που δεν πήζουν σωστά. Για πολλές, αυτό είναι σημάδι της έναρξης της εμμηνόπαυσης.
Ημερολόγιο εμμηνορροϊκού κύκλου
Η μηνορραγία προκαλείται όταν η αιμορραγία περιόδου μιας γυναίκας είναι πιο βαριά από το συνηθισμένο.

Πώς να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία φυσικά

Πριν δούμε τις ιατρικές προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσετε τη μηνορραγία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές για ήπιες περιπτώσεις. Η ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα έναν γιατρό για να δει αν μπορεί να καταφύγει σε αυτές τις μεθόδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προτείνονται μαζί με φαρμακευτικές αγωγές.

Ενυδάτωση

Η μηνορραγία οδηγεί σε αφυδάτωση, καθώς η βαριά αιμορραγία οδηγεί σε απώλεια υγρών. Οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή θα πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, ειδικά τις μέρες πριν την περίοδό τους.

Καλό είναι να πίνουν ισοτονικά ροφήματα. Ένα ισοτονικό ρόφημα είναι αυτό που περιέχει ίση συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το αίμα. Με αυτόν τον τρόπο, η ασθενής μπορεί ν’ αποφύγει τη σιωπηλή αφυδάτωση εξαιτίας της φτωχής αναπλήρωσης.

Διατροφή για την αναιμία

Στη συνέχεια, μια άλλη επιπλοκή που σχετίζεται με τη μηνορραγία είναι η αναιμία. Η απώλεια σιδήρου λόγω της αιμορραγίας οδηγεί σε μορφές ανεπάρκειας σιδήρου εξαιτίας της μείωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, στην απώλεια μαλλιών, στην ταχυκαρδία, και το χλωμό δέρμα.

Γι’ αυτό, πολλοί γιατροί συνιστούν την αντιμετώπιση της μηνορραγίας με διατροφή πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη C. Και τα δύο συστατικά βοηθούν στην αναπλήρωση των απωλειών που προκαλεί η αιμορραγία. Για τον σκοπό αυτό, καλές επιλογές είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, το κόκκινο κρέας, και το σπανάκι.

Είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε αυστηρή ιατρική παρακολούθηση αν έχετε διαγνωστεί με αναιμία. Αυτή η πάθηση μπορεί να διορθωθεί, είτε με διατροφή, είτε με τη χρήση συμπληρωμάτων για να φτάσετε στα κανονικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη.

Φάρμακα για να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία

Μόλις αξιολογήσει τις αιτίες της μηνορραγίας ο γιατρός σας, θα λάβει υπόψιν του τις θεραπευτικές επιλογές. Έπειτα, ίσως σας γράψει μεθόδους αντισύλληψης καθώς ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Επίσης, μπορεί να σας δώσει παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα με ειδική δράση στο γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής.

Παρακάτω, έχουμε ορισμένους τρόπους για να αντιμετωπίσετε την μηνορραγία:

 • Αντισυλληπτικά. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυτό βοηθά τις γυναίκες με μηνορραγία, καθώς μειώνει την ποσότητα αίματος που αποβάλλεται σε κάθε περίοδο. Δεν έχει σημασία ποιον τύπο θα επιλέξει η ασθενής. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί έχουν δει αποτελέσματα με τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενέσιμα αντισυλληπτικά, και τα έμπλαστρα.
 • Ενδομήτριο ορμονικό σπείραμα. Τα ενδομήτρια σπειράματα που απελευθερώνουν ορμόνες αποτελούν παράδειγμα σε αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης. Είναι απλά ενδομήτρια σπειράματα που περιέχουν ορμόνες οι οποίες παρεμβαίνουν στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι ειδικοί τις σχεδίασαν για να βοηθήσουν τις γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο.
 • Μεφαιναμικό οξύ. Αυτό το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες δεν έχει μεγάλη αναλγητική δράση. Ωστόσο, αποδείχθηκε εξαιρετικό παυσίπονο για τις κράμπες της περιόδου. Επίσης, μπορεί να μειώσει την αιμορραγία στις γυναίκες με διαταραχές επώδυνων περιόδων.
Αντισυλληπτικά χάπια
Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για τη ρύθμιση των βαριών περιόδων είναι τα αντισυλληπτικά χάπια.

Πότε να δείτε γιατρό

Γενικά, τα συμπτώματα της μηνορραγίας είναι αναγνωρίσιμα πάντοτε επειδή προκαλούν βαριές περιόδους. Αν υποφέρετε από αυτή, θα πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό καθώς η διάγνωση μπορεί να πάρει χρόνο.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε αναιμία και θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής της γυναίκας εξαιτίας του πόνου ή της έλλειψης ενέργειας που προκαλεί η διαταραχή. Αφότου καταφύγετε σε συμπληρωματικές μεθόδους, ο γιατρός θα σας συνταγογράψει την καλύτερη επιλογή για να ρυθμίσετε τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας και να διορθώσετε τις σχετικές επιπλοκές, όπως την αναιμία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kay, Sophie, and Charlotte Jean Sandhu. Lo esencial en ginecología y obstetricia. Elsevier Health Sciences, 2020.
 • Pérez, Carolina, et al. “Sangrado uterino anormal en mujeres tratadas con anticoagulantes orales en el Hospital de Clínicas.” Anales de la Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay 5 (2018): 121-127.
 • Cardero Reyes, Yusimy, Rodolfo Sarmiento González, and Ana Selva Capdesuñer. “Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica.” Medisan 13.6 (2009): 0-0.
 • Solano, María Helena, and Irene del Carmen González. “Prevalencia de Ferropenia por Menorragia en una institución educativa del área de la salud en Colombia.” Revista Repertorio de Medicina y Cirugía 24.2 (2015): 137-142.
 • Cristóbal García, Ignacio. “Anticoncepción con métodos reversibles de larga duración.” (2015).
 • Tobón, John Jairo Zuleta. “Anticoncepción:¿ cuál método seleccionar?.” Iatreia 21.3 (2008): ág-280.
 • Toledo, María Josefa, and Elena Elizabet Gomez. “Sistemas intrauterinos liberadores de hormonas en el tratamiento de la menorragia.” Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina 162 (2006): 19-22.
 • Hernandez, Ailyn Garcia, et al. “Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con menorragia.” Revista Cubana de HematologÃa, InmunologÃa y Hemoterapia 32.2 (2016).
 • González, ME Rosa, et al. “Hemorragia uterina.” Panorama actual del medicamento 41.407 (2017): 840-846.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.