Tι πρέπει να γνωρίζετε για τα υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα

25 Μαΐου 2017
Αν και πρόκειται για μια κατά 99% αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, μην ξεχνάτε ότι τα υποδόρια εμφυτεύματα δεν μπορούν να σας προστατέψουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ξέρετε τι είναι τα υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα; Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης, κάτι που σας επιτρέπει να επιλέγετε πότε, πώς και με ποιον επιθυμείτε να κάνετε παιδί.

Αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, μεγάλη άγνοια και πολλοί μύθοι εξακολουθούν να επικρατούν σχετικά με τις επιδράσεις των επιλογών αυτών στις γυναίκες.

Αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων σχετικά με τις λεπτομέρειες όλων αυτών των εναλλακτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες.

Λόγω των παραπάνω, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να μιλήσουμε για τα υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα, μια λιγότερο γνωστή μέθοδο της οποίας οι επιδράσεις τείνουν να δημιουργούν καχυποψία σε όσες ενδιαφέρονται να τη χρησιμοποιήσουν.

Θα σας εξηγήσουμε πώς λειτουργούν, ποιες είναι οι παρενέργειές τους και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Μάθετε για όλα αυτά παρακάτω!

Τι είναι τα υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα;

Υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα - Γιατρός τοποθετεί εμφύτευμα σε γυναίκα

Τα ορμονικά εμφυτεύματα είναι μια μακροπρόθεσμη μέθοδος και περιλαμβάνει μια ράβδο σαν οδοντογλυφίδα η οποία εισάγεται με ευκολία κάτω από το δέρμα του βραχίονα της γυναίκας.

Οι επιδράσεις των εμφυτευμάτων εξαρτώνται από το σωματικό βάρος της γυναίκας. Επίσης δεν περιέχουν οιστρογόνο -μόνο προγεστίνη.

Η λεπτή ράβδος που εισάγεται κάτω από το δέρμα απελευθερώνει συνεχώς μια ορμόνη που διασπά την κανονική λειτουργία των ωοθηκών και παράγει μια τραχηλική βλέννα που μπλοκάρει το σπέρμα.

Πώς τοποθετούνται τα ορμονικά εμφυτεύματα;

Η εισαγωγή της ράβδου είναι πολύ γρήγορη, δεν χρειάζεται η γυναίκα να διακόψει τις δραστηριότητές της και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία κατά τις πρώτες μέρες της εμμηνορρυσίας.

Πρέπει να τοποθετείται από ειδικό, σε εξουσιοδοτημένη κλινική, μετά από μια αξιολόγηση ρουτίνας για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Μετά από τρία χρόνια το εμφύτευμα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο, καθώς με τον καιρό χάνει την αποτελεσματικότητά του.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Σύνδρομο Τοξικού Σοκ λόγω ταμπόν: προσοχή!

Πόσο αποτελεσματικά τα υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα;

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της αντισυλληπτικής μεθόδου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όπως λέει και ο καθηγητής Roy Jacobstein στη μελέτη του υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να προλάβει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επομένως η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη.

Ποιες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν;

Υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα - Τοποθέτηση εμφυτεύματος σε βραχίονα

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες κάθε ηλικίας και δεν έχει καμία επίδραση στο θηλασμό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων;

Η χρήση αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια επειδή, απέχοντας πολύ από το να έχουν αρνητικές επιδράσεις, εξασφαλίζουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Το εμφύτευμα είναι 99% ασφαλές, απλό και άνετο.
 • Είναι διακριτικό και μόνο η γυναίκα γνωρίζει ότι το έχει.
 • Η ικανότητα για εγκυμοσύνη αποκαθίσταται γρήγορα μετά τη διακοπή της χρήσης του εμφυτεύματος.
 • Μπορεί να χρησιμοποιείται ενώ η γυναίκα θηλάζει.
 • Δεν χρειάζεται η γυναίκα να θυμάται να παίρνει ένα χάπι κάθε μέρα.
 • Αποτελεί μια συνεχή και μακροπρόθεσμη μέθοδο αντισύλληψης χωρίς η γυναίκα να καταφύγει σε στείρωση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων;

Υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα - Γυναίκα με πόνο στο στομάχι

Για τις περισσότερες γυναίκες το αντισυλληπτικό εμφύτευμα προκαλεί κάποιες παρενέργειες καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό.

Ωστόσο αυτές τείνουν να εξαφανίζονται με τον καιρό και δεν θέτουν κινδύνους για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά, μερικές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες που αποτελούν σημάδι ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι η πιο κατάλληλη για το σώμα τους.

Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι εξής:

 • Ακανόνιστη αιμορραγία κατά τους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες χρήσης.
 • Μεγάλη σε διάρκεια και βαριά έμμηνος ρύση.
 • Σταγόνες αίματος ή μικρή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους.
 • Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία.
 • Ουλή στο σημείο εισαγωγής του εμφυτεύματος.
 • Πονοκέφαλοι.
 • Ναυτία και κόπωση.
 • Πόνος στο σημείο εισαγωγής του εμφυτεύματος.
 • Ευαισθησία στους μαστούς.

Πότε και πώς αφαιρείται το εμφύτευμα;

Υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα - Γιατρός κρατά εμφυτεύματα

Μόλις περάσουν τρία χρόνια, το εμφύτευμα πρέπει να αφαιρεθεί. Ωστόσο μπορείτε να το αφαιρέσετε οποιαδήποτε στιγμή, αν το θέλετε.

Ένας ειδικός επαγγελματίας υγείας θα μουδιάσει το σημείο με τοπική αναισθησία, θα κάνει μια μικρή τομή και θα αφαιρέσει τη ράβδο.

Η διαδικασία αυτή διαρκεί μονάχα μερικά λεπτά, αν και διαρκεί λίγο περισσότερο από τη διαδικασία εισαγωγής του εμφυτεύματος.

Αν το επιθυμείτε, τη στιγμή εκείνη μπορείτε να αντικαταστήσετε το παλιό εμφύτευμα με ένα καινούργιο -διαφορετικά μπορεί να μείνετε έγκυος.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 6 περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή.

Πού μπορείτε να βρείτε ένα υποδόριο αντισυλληπτικό εμφύτευμα;

Για να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης, είναι απαραίτητο να μιλήσετε πρώτα λεπτομερώς με το γιατρό σας για τα υπέρ και τα κατά της.

Η εισαγωγή της ράβδου θα πρέπει να πραγματοποιείται με αυστηρή φροντίδα, πάντα από τα χέρια ενός ειδικού, σε εξουσιοδοτημένη κλινική.

Σας ενδιαφέρει αυτή η μέθοδος; Μιλήστε με κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε, ξεκαθαρίστε τις αμφιβολίες και αποφασίστε με βάση τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου σας.

 • Hoopes, A. J., Ahrens, K. R., Gilmore, K., Cady, J., Haaland, W. L., Oelschlager, A. M. A., & Prager, S. (2016). Knowledge and acceptability of long- acting reversible contraception among adolescent women receiving school-based primary care services. Journal of Primary Care and Community Health. https://doi.org/10.1177/2150131916641095
 • Peralta, O., Diaz, S., & Croxatto, H. (1995). Subdermal contraceptive implants. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. https://doi.org/10.1016/0960-0760(95)00051-Z
 • Abdel-Aleem, H., Abol-Oyoun, E. S. M., Shaaban, M. M., El-Saeed, M., Shoukry, M., Makhlouf, A., & Salem, H. T. (1996). The use of nomegestrol acetate subdermal contraceptive implant, uniplant, during lactation. Contraception. https://doi.org/10.1016/S0010-7824(96)00180-1
 • Power, J., Power, J., French, R., & Cowan, F. (2007). Subdermal implantable contraceptives versus other forms of reversible contraceptives or other implants as effective methods of preventing pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001326.pub2