Τι είναι η απειλούμενη αποβολή και γιατί συμβαίνει;

Η απειλούμενη αποβολή είναι μια σειρά συμπτωμάτων που προειδοποιούν ότι η εγκυμοσύνη βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα σας εξηγήσουμε σε τι συνίσταται.
Τι είναι η απειλούμενη αποβολή και γιατί συμβαίνει;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2024

Η απειλούμενη αποβολή, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια προειδοποίηση ότι μπορεί να συμβεί αποβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποβολή ορίζεται η διακοπή και ο πρόωρος τερματισμός της εγκυμοσύνης.

Μια επαπειλούμενη έκτρωση ή αποβολή συμβαίνει συνήθως πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τυχαίνει απλά να συμβεί και η εγκυμοσύνη να συνεχιστεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε πολλές άλλες περιπτώσεις όντως καταλήγει σε πλήρη αποβολή.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απειλούμενη αποβολή.

Τι είναι η απειλούμενη αποβολή;

Η απειλούμενη αποβολή είναι μια προειδοποίηση. Όπως εξηγεί ένα άρθρο στο Assisted Reproduction, η απειλή αυτή υποδηλώνει ότι μπορεί να επίκειται αποβολή.

Η αποβολή συμβαίνει ακούσια. Δηλαδή, χωρίς καμία παρέμβαση για την πρόκλησή της. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 15% όλων των κυήσεων.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία δεν προσδιορίζεται, είναι γνωστό ότι ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Για παράδειγμα, η ηλικία. Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής.

Ωστόσο, η απειλούμενη αποβολή δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε αποβολή αυτή καθαυτή. Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί μια τέτοια έκβαση.

Ποια είναι τα σχετικά συμπτώματα;

Τι είναι η απειλούμενη αποβολή και γιατί συμβαίνει;
Ο κοιλιακός, πυελικός ή οσφυϊκός πόνος, μαζί με την κολπική αιμορραγία, είναι τα κύρια συμπτώματα της απειλούμενης αποβολής.

Η απειλούμενη αποβολή εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων που είναι σημαντικό να εντοπιστούν. Δεν καταλήγει πάντα σε αποβολή.

Όπως εξηγείται σε άρθρο του Stat Pearls το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη αιμορραγία, με ή χωρίς θρόμβους. Εμφανίζεται πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιμορραγία προέρχεται από αιματώματα στο εσωτερικό της μήτρας. Αυτά τα αιματώματα μπορεί να προκαλέσουν την αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε εγκυμοσύνες μικρότερες των 20 εβδομάδων, αλλά μετά από αυτό, τα αιματώματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την έκβαση του τοκετού.

Ένα άλλο πολύ συχνό σημάδι είναι ο πόνος. Εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς και μοιάζει με τις κράμπες της περιόδου. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, ο οποίος συνοδεύεται από τσιμπήματα.

Σε μια απειλούμενη αποβολή, ο τράχηλος της μήτρας παραμένει κλειστός και το έμβρυο είναι ακόμα ζωντανό μέσα στη μήτρα. Δεδομένου ότι συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να αμβλυνθούν ή να εξαφανιστούν.

Η απειλούμενη αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εκτός από την αποβολή καθεαυτή. Μπορεί να εμφανιστεί αναιμία εάν η αιμορραγία ήταν έντονη. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης της μητέρας.

Αίτια για την απειλούμενη αποβολή

Η απειλούμενη αποβολή, όπως και η αυτόματη αποβολή, μπορεί να έχει πολλαπλά αίτια. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζεται από διάφορες πτυχές.

Η ίδια η αποβολή μπορεί να οφείλεται σε μητρικά αίτια καθώς και σε αλλοιώσεις του πλακούντα ή του εμβρύου.

Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο MSD, στα μητρικά αίτια περιλαμβάνονται ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας. Για παράδειγμα, μία από τις πιο σχετικές είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για την περίπτωση που ο τράχηλος της μήτρας αδυνατεί να παραμείνει κλειστός και να διασταλεί στα πρώτα στάδια της κύησης.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε πολύποδες, ουλώδη ιστό ή μυώματα στην κοιλότητα της μήτρας. Οι μητέρες που πάσχουν από χρόνιες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής.

Ομοίως, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο θεωρείται άλλη μία από τις πιο συχνές αιτίες αποβολής. Ειδικά, των επαναλαμβανόμενων αποβολών μετά τις 10 εβδομάδες κύησης.

Άλλες αιτίες απειλούμενης αποβολής είναι οι εξής:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Περίπου το 80 % των αποβολών κατά τις πρώτες εβδομάδες οφείλεται σε ανευπλοειδία.
  • Διαταραχές του πλακούντα, όπως ανεπαρκής εμφύτευση.
  • Ανατομικές δυσπλασίες του εμβρύου.

Ομάδες κινδύνου και παράγοντες κινδύνου

Ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούμε μια απειλούμενη άμβλωση είναι αυτός που έχουμε επισημάνει προηγουμένως: Η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, καθώς, με την ηλικία, η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται σημαντικά.

Επιπλέον, οποιοδήποτε χτύπημα ή τραυματισμός συμβεί μέσα ή κοντά στη μήτρα μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Το ίδιο ισχύει για λοιμώξεις, στρες ή ακόμα και ορισμένες ιατρικές θεραπείες που συνταγογραφούνται στην έγκυο γυναίκα.

Πώς διαγιγνώσκεται η απειλούμενη αποβολή;

Τι είναι η απειλούμενη αποβολή και γιατί συμβαίνει;
Με τη χρήση υπερήχων είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν το έμβρυο είναι ακόμη ζωντανό μετά από μια απειλούμενη αποβολή.

Η απειλούμενη αποβολή είναι συνήθως αρκετά εμφανής, επειδή ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι η κολπική αιμορραγία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια σειρά συμπληρωματικών εξετάσεων για να ελεγχθεί η κατάσταση του εμβρύου και η κατάσταση της εγκυμοσύνης.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι το υπερηχογράφημα. Αυτό μπορεί να γίνει κοιλιακά ή διακολπικά.

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί αν το μωρό είναι ακόμη σταθερό, καθώς μπορεί να προσδιοριστεί ο καρδιακός παλμός και η θέση του. Ομοίως, συνήθως γίνεται ενδελεχής εξέταση της μητέρας και κολπική εξέταση.

Από την άλλη πλευρά, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται εξέταση αίματος. Η εξέταση αυτή μετρά τα επίπεδα της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης. Πρόκειται για μια ουσία που αυξάνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης και σηματοδοτεί έμμεσα, αν παραμείνει αυξημένη στο αίμα, ότι η εγκυμοσύνη συνεχίζεται.

Η εξέταση μπορεί επίσης να ελέγξει για αναιμία ή ενεργή λοίμωξη. Μπορεί να συμπληρωθεί από ένα τεστ ευημερίας του εμβρύου σε πιο προχωρημένες εγκυμοσύνες.

Υπάρχει κάποια θεραπεία;

Η απειλούμενη αποβολή είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία.

Στις περιπτώσεις που δεν επέρχεται αποβολή, συνιστώνται ορισμένες ενέργειες για την αποτροπή της επανάληψής της. Η βασική ιδέα είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με ποικίλη και πλήρη διατροφή. Συνιστάται να μην καταναλώνετε λουκάνικα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα με κρέας, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα να υποστείτε ορισμένες λοιμώξεις (όπως λιστερίωση).

Ομοίως, η μητέρα πρέπει να προσπαθήσει να ξεκουραστεί και να μην έχει σεξουαλικές σχέσεις. Επιπλέον, ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός θα πρέπει να διακοπούν εντελώς, εάν δεν είχαν εξαλειφθεί από τις συνήθειες πριν. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα, δεν πρέπει να λαμβάνεται τίποτα που δεν έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Όπως εξηγεί μια ανασκόπηση της Cochrane, σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της απειλούμενης αποβολής. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη θεραπεία, καθώς η αποτελεσματικότητά της δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως.

Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμη σε γυναίκες που έχουν στο ιατρικό τους ιστορικό επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη

Για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μια επαπειλούμενη έκτρωση ή μια αυτόματη αποβολή, θα πρέπει να προωθήσουμε τις βέλτιστες συνθήκες εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις αποβολής δεν μπορούν να προληφθούν.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δράσετε στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ποτών με καφεΐνη και καπνού.

Επιπλέον, πριν μείνετε έγκυος, ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει καλός έλεγχος οποιασδήποτε προηγούμενης κατάστασης. Στην περίπτωση των γυναικών που ζουν με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις πριν από την εγκυμοσύνη.

Η προγεννητική διαβούλευση είναι πολύ σημαντική. Θα διεξαχθεί μια σειρά από μελέτες και θα δοθούν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την εγκυμοσύνη.

Αν και πολλές περιπτώσεις απειλούμενης αποβολής καταλήγουν στην απώλεια του εμβρύου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πάτε στον γιατρό το συντομότερο δυνατό και να ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.