Επηρεάζουν τα προβιοτικά την κολπική χλωρίδα;

Οι κολπικές λοιμώξεις είναι ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Ανακαλύψτε την επίδραση των προβιοτικών στην κολπική χλωρίδα και φροντίστε την υγεία σας.
Επηρεάζουν τα προβιοτικά την κολπική χλωρίδα;
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η επίδραση των προβιοτικών στην κολπική χλωρίδα έχει μελετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος άξονας των μελετών περιστρέφεται γύρω από τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων βακτηρίων που βρίσκονται στην ευαίσθητη περιοχή .

Αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν προκαλούν καμία βλάβη στη γυναίκα- αντίθετα, ζουν στην περιοχή του κόλπου της και έχουν σκοπό να βοηθήσουν να σταματήσουν τις επιθέσεις ορισμένων παραγόντων, όπως τα επιβλαβή βακτήρια, οι μύκητες, οι ζύμες κ.λπ. Όταν πρόκειται για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, είναι απαραίτητο να έχετε κατανοήσει κάθε παράγοντα που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Παρακάτω, θα εξηγήσουμε ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την κακή φροντίδα της κολπικής χλωρίδας, μεταξύ άλλων σχετικών πτυχών ενδιαφέροντος.

Γιατί προκύπτουν προβλήματα στον κόλπο;

Μεταξύ των λόγων που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στον κόλπο, είναι οι εξής:

  • Έλλειψη οιστρογόνων (λόγω ξηρότητας ή αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση).
  • Κολπικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις που προκαλούνται από την παρουσία μυκήτων.
  • Η πρακτική της σεξουαλικής επαφής χωρίς την απαραίτητη φροντίδα.
  • Η χρήση προϊόντων υγιεινής που επιδεινώνουν την κολπική χλωρίδα (όπως αρωματικά σαπούνια, που δεν προορίζονται για την προσωπική υγιεινή, μεταξύ άλλων).

Είναι φυσιολογικό τα προβλήματα αυτά να αυξάνονται κατά τις πιο ζεστές περιόδους του έτους. Η ευαίσθητη περιοχή υποφέρει από υψηλότερη υγρασία και είναι εκτεθειμένη σε άλλους παράγοντες κινδύνου. Ειδικά σε πισίνες ή κοινόχρηστα μπάνια, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Τι είναι ένα κολπικό προβιοτικό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια του προβιοτικού: “το σύνολο των “ζωντανών μικροοργανισμών που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος στην υγεία του ξενιστή”. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Microbiology and Biotechnology.

Τα κολπικά προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συνυπάρχουν με την κολπική χλωρίδα. Στην περίπτωση της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής, αυτά τα βακτήρια διαφορετικών τύπων διατηρούνται σε αρμονία, εφόσον υπάρχει υγεία.

Πώς επηρεάζουν τα προβιοτικά την κολπική χλωρίδα;

Μια από τις κύριες συνεισφορές των προβιοτικών στην κολπική χλωρίδα είναι να συνεργάζονται στην αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά προβιοτικά, οι λοιμώξεις επανεμφανίζονται λόγω έλλειψης άμυνας. Υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν από χρόνιες κολπικές ενοχλήσεις.

Την ίδια στιγμή που σταματούν την προέλαση των παθογόνων βακτηρίων, παράγουν επίσης γαλακτικό οξύ. Με αυτό το έργο, ελέγχουν ένα χαμηλό επίπεδο οξέος στο κολπικό pH.

Εν ολίγοις, αυτοί οι μικροοργανισμοί υπάρχουν αποκλειστικά για να φροντίζουν και να προστατεύουν τον κόλπο. Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ανισορροπίες και εμφανίζονται ασθένειες όπως η βακτηριακή κολπίτιδα.

Σε περιπτώσεις όπου η συμβολή των προβιοτικών στην κολπική χλωρίδα είναι μειωμένη, είναι δυνατόν να γίνει ενίσχυση με συμπληρώματα. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα φαρμακεία για λήψη από το στόμα και σε κολπικά ωάρια.

Οι κολπικές λοιμώξεις είναι συχνότερες όταν υπάρχει έλλειψη προβιοτικών στην κολπική χλωρίδα

Μια ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Όταν υπάρχει διαταραχή μεταξύ των υγιών βακτηρίων και των παθογόνων βακτηρίων, αυτή η λοίμωξη εμφανίζεται στον κόλπο. Συνήθως δεν εμφανίζει πολλά συμπτώματα, αν και έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων είναι ένα δύσοσμο έκκριμα με γκριζόλευκο ή παχύτερο χρώμα.

Καντιντίαση ή κολπίτιδα από ζυμομύκητες

Γνωστή και ως“κολπική καντιντίαση“, είναι πολύ συχνή μεταξύ των γυναικών. Προκαλείται από την έξαρση ενός συγκεκριμένου μύκητα που προκαλεί κνησμό, ερεθισμό και εκκρίσεις. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί δυσφορία κατά την ούρηση και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Είναι απαραίτητο να δοθεί η σημασία που του αξίζει στη θεραπεία του, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση. Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά κατά του προβλήματος αυτού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Dermatologic Therapy.

Εντεροβακτηριακές λοιμώξεις

Αυτές οι κολπικές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές. Και, βασικά προκαλούνται από μόλυνση ή μεταφορά μικροβίων, από την πρωκτική ή περιπρωκτική περιοχή στην περιοχή του κόλπου. Επηρεάζεται όλο το περιβάλλον και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον επαγγελματία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποκατάσταση του μικροβιόκοσμου μέσω προβιοτικών είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Πώς σχετίζονται οι προβιοτικές τροφές με την κολπική χλωρίδα;

Οι προβιοτικές τροφές συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία θετικών βακτηρίων στον οργανισμό. Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν, εγκαθίστανται στο λεπτό έντερο. Με αυτόν τον τρόπο παρέχουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Γνωρίζετε ήδη τις χρήσεις και τα οφέλη των κολπικών προβιοτικών. Θυμηθείτε να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε, ο οποίος θα σας βοηθήσει να λύσετε τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη χρήση τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kim SK, Guevarra RB, Kim YT, Kwon J, Kim H, Cho JH, Kim HB, Lee JH. Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. J Microbiol Biotechnol. 2019 Sep 28;29(9):1335-1340. doi: 10.4014/jmb.1906.06064. PMID: 31434172.
  • Shenoy A, Gottlieb A. Probiotics for oral and vulvovaginal candidiasis: A review. Dermatol Ther. 2019 Jul;32(4):e12970. doi: 10.1111/dth.12970. Epub 2019 May 30. PMID: 31112355.
  • Kim JM, Park YJ. Probiotics in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Vaginal Infections: Review Article. J Menopausal Med. 2017 Dec;23(3):139-145. doi: 10.6118/jmm.2017.23.3.139. Epub 2017 Dec 29. PMID: 29354612; PMCID: PMC5770522.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.