Ξηροστομία κατά την εγκυμοσύνη: Αιτίες και θεραπείες

Η ξηροστομία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή. Ανακαλύψτε τις αιτίες αυτής της κατάστασης και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.
Ξηροστομία κατά την εγκυμοσύνη: Αιτίες και θεραπείες
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η εγκυμοσύνη επιφέρει πολλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Η ξηροστομία κατά την εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά συχνή εκδήλωση που δεν αναφέρεται συχνά. Συχνά είναι συνέπεια των ορμονικών αλλαγών και των αυξημένων απαιτήσεων σε νερό για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μας προδιαθέτουν να έχουμε λιγότερο σάλιο στο στόμα. Όποια και αν είναι η κατάσταση, καλό είναι να γνωρίζουμε αυτό το σύμπτωμα. Πρώτα απ’ όλα, επειδή μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας- από την άλλη, επειδή η έλλειψη σάλιου ευνοεί την εμφάνιση στοματικών παθολογιών.

Ωστόσο, ορισμένες σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος. Φυσικά, υπάρχουν και ιατρικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται όποτε είναι απαραίτητο. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά.

Εγκυμοσύνη και ξηροστομία

Το σάλιο είναι ένα στοματικό υγρό που έχει σημαντικές λιπαντικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές λειτουργίες. Επιπλέον, ευνοεί την επούλωση των στοματικών ιστών, συμμετέχει στη διαδικασία της πέψης των τροφών και επηρεάζει την ικανότητα ομιλίας.

Η παραγωγή και η έκκρισή του μέσα στο στόμα ελέγχεται από τους σιελογόνους αδένες. Όταν οι δομές αυτές υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα που μεταβάλλει τη φυσιολογική τους λειτουργία, το άτομο πάσχει από αυτό που είναι γνωστό ως “ξηροστομίαή “σύνδρομο ξηροστομίας”.

Το σάλιο διατηρεί το στόμα υγρό. Όταν η παραγωγή του είναι ανεπαρκής ή η ποιότητά του αλλάζει, το στόμα γίνεται ξηρό και δυσάρεστο.

Η ξηροστομία είναι μία από τις πιο συχνές στοματικές παθήσεις κατά την εγκυμοσύνη. Ξεκινά συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο και εκδηλώνεται συνήθως κατά την αφύπνιση, καθώς η παραγωγή σάλιου μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ορμονικές αλλαγές είναι συνήθως το κύριο έναυσμα. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι σχετίζεται και με άλλους παράγοντες ή μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία κάποιας ασθένειας.

Dry mouth in pregnancy.
Η αφυδάτωση και οι ορμονικές αλλαγές είναι συνήθως τα εναύσματα της ξηροστομίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα της ξηροστομίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η έλλειψη σάλιου και η δυσάρεστη αίσθηση του ξηρού στοματικού βλεννογόνου είναι το κύριο σύμπτωμα της ξηροστομίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν αυτή τη διαταραχή:

 • Αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης ή μεταλλική γεύση στο στόμα
 • Σκασμένα χείλη
 • Κατάλευκη γλώσσα κατά το ξύπνημα
 • Κακή αναπνοή
 • Κάψιμο στο στόμα ή στο λαιμό
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Φουσκωμένη μύτη ή ξηρότητα στο εσωτερικό της μύτης
 • Πονοκέφαλοι
 • Προβλήματα στην ομιλία
 • Δυσπεψία
 • Βραχνάδα
 • Εξάψεις
 • Εμφάνιση κοιλοτήτων ή φλεγμονή των ούλων

Αιτίες της ξηροστομίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές αλλαγές και η αυξημένη ανάγκη για νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την ξηροστομία. Αυτές οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προδιαθέτουν μια γυναίκα σε ορισμένες καταστάσεις που ευνοούν την ξηροστομία. Ακολουθούν οι πιο συχνές αιτίες.

Αφυδάτωση

Όταν ο οργανισμός χάνει νερό ταχύτερα από ό,τι προσλαμβάνει, επέρχεται αφυδάτωση. Στην εγκυμοσύνη, οι ανάγκες σε υγρά είναι μεγαλύτερες, καθώς το νερό βοηθά το μωρό να αναπτυχθεί.

Η μη επαρκής ενυδάτωση για την αναπλήρωση της απώλειας νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες ή πρόωρο τοκετό.

Φυσικά, η κατάσταση αυτή προκαλεί και άλλα συμπτώματα πέρα από την ξηροστομία. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Είναι σημαντικό να αναπληρώνετε την απώλεια υγρών, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν η ναυτία και ο εμετός είναι συχνά φαινόμενα.

Καντιντίαση

Η καντιντίαση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από την υπερανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται Candida albicans. Όλοι έχουμε αυτόν τον μικροοργανισμό στο στόμα μας σε μικρές ποσότητες, αλλά όταν αυτό το μικρόβιο αναπτύσσεται περισσότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η παθολογία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεαστεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Με αυτό, χάνεται η ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος και ο μύκητας πολλαπλασιάζεται με υπερβολικό τρόπο. Επιπλέον, το στόμα θα είναι κόκκινο και επώδυνο και συχνά υπάρχουν προβλήματα με τη γεύση.

Προβλήματα ύπνου και ξηροστομία κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου, που κυμαίνονται από το να μην μπορεί κανείς να κοιμηθεί μέχρι το να ξυπνάει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως το ροχαλητό και η υπνική άπνοια, είναι επίσης συχνά.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν στένωση του λαιμού και των ρινικών διόδων, οδηγώντας σε προβλήματα αναπνοής από τη μύτη. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το ροχαλητό είναι αρκετά συχνό. Αυτό είναι πιο συχνό σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες, καπνίζουν ή έχουν διογκωμένες αμυγδαλές.

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια οδηγούν την έγκυο γυναίκα να αναπνέει από το στόμα ενώ κοιμάται. Εξαιτίας αυτού, μειώνεται η παραγωγή σάλιου και εμφανίζεται ξηροστομία.

Διαβήτης κύησης

Διαβήτης κύησης συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά. Σε γενικές γραμμές, συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη από ό,τι συνήθως και, όταν το σώμα της δεν είναι σε θέση να παράγει αυτή την επιπλέον ποσότητα, εμφανίζεται αυτή η κατάσταση.

Όπως είναι αναμενόμενο, η πάθηση από αυτή την κατάσταση ενέχει κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά την κατάσταση και να βελτιώνετε τον τρόπο ζωής σας. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν στον έλεγχο του προβλήματος.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, η ξηροστομία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από αυτά. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν υπερβολική δίψα, κόπωση, κούραση και ανάγκη για ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια

Ξηροστομία κατά την εγκυμοσύνη: Συνέπειες

Η ξηροστομία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί δυσφορία στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες επιπλοκές. Το σάλιο έχει τη λειτουργία του αυτοκαθαρισμού και του ελέγχου των μικροβίων στην περιοχή του στόματος.

Επομένως, όταν το σάλιο είναι λιγοστό ή πολύ παχύρρευστο, αυτή η φυσική προστασία μειώνεται. Οι μικροοργανισμοί βρίσκουν τότε ένα ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως η συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και πέτρας, η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος.

Αυτές οι διαταραχές δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία. Το να πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτές τις στοματικές παθολογίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Επίσης, η ξηρότητα του στόματος σε αυτό το στάδιο μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • Αναιμία: Η ξηροστομία, που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ξηρός λαιμός, κοψίματα στις γωνίες του στόματος και κάψιμο της γλώσσας, είναι μερικές φορές ένδειξη αναιμίας.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η ξαφνική ξηροστομία που συνοδεύεται από πονοκέφαλο μπορεί να οφείλεται σε απροσδόκητη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση επηρεάζει την υγεία της μητέρας και του μωρού και πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως.

Ξηροστομία κατά την εγκυμοσύνη: Θεραπεία

Δεδομένου ότι η ξηροστομία στην εγκυμοσύνη μας προειδοποιεί για άλλα προβλήματα υγείας, είναι απαραίτητο να βρούμε το έναυσμα για να επιλύσουμε σωστά την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να συζητήσετε το πρόβλημα με τον γυναικολόγο, ώστε να έχει πρόσβαση στις σχετικές εξετάσεις.

Όποια και αν είναι η κατάσταση, μπορούν να εφαρμοστούν ορισμένες συμβουλές για το σπίτι, ώστε να αμβλυνθεί η δυσφορία που προέρχεται από αυτό το σύμπτωμα. Οι πιο σχετικές είναι οι ακόλουθες:

 • Πίνετε τουλάχιστον δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα. Το να έχετε πρόχειρο ένα μπουκάλι για να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή το πιπίλισμα μικρών κομματιών πάγου βοηθά να διατηρείται το στόμα υγρό.
 • Η αναπνοή από τη μύτη ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν κοιμάστε, εμποδίζει την εξάτμιση του σάλιου. Εάν η ρινική αναπνοή δυσχεραίνεται από αναπνευστικά προβλήματα, η πραγματοποίηση ατμοθεραπείας αρκετές φορές την ημέρα βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών και στη μείωση της εσωτερικής ξηρότητας.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καπνού και καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για το μωρό και τη μητέρα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση.
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα, ειδικά όταν ζείτε σε ξηρές περιοχές.
 • Μασήστε τσίχλα ή καραμέλα χωρίς ζάχαρη, καθώς η ενέργεια αυτή διεγείρει την παραγωγή σάλιου.
 • Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή. Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας μετά από κάθε γεύμα μειώνουν τη δυσφορία και τις επιπλοκές της ξηροστομίας.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια νερού από τον οργανισμό.
A pregnant woman having her mouth checked.
Η συμβουλή του γιατρού και του οδοντιάτρου είναι το κλειδί για τον προσδιορισμό της αιτίας της ξηροστομίας. Ορισμένες φορές, είναι απαραίτητο να παρέμβουμε με ιατρικές θεραπείες.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό;

Εάν οι σπιτικές θεραπείες δεν είναι αρκετές για να ελέγξετε την ξηροστομία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Όπως αναφέρθηκε, η εύρεση της αιτίας του προβλήματος και η αντιμετώπισή της βοηθά στην πρόληψη επιπλοκών. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες από τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Αλλαγή των συνηθισμένων φαρμάκων που μπορεί να προκαλούν ξηροστομία.
 • Χρήση δίσκων φθορίου (φορέων), τεχνητού σάλιου ή ειδικών στοματικών διαλυμάτων.
 • Θεραπεία της άπνοιας του ύπνου ή του ροχαλητού, εάν αυτά προκαλούν ξηροστομία.
 • Θεραπεία της καντιντίασης με αντιμυκητιασικά, εάν αυτή είναι η αιτία της ξηροστομίας.
 • Καθιέρωση ενός σχεδίου διαχείρισης του διαβήτη κύησης. Θα χρειαστούν ορισμένες διατροφικές οδηγίες, άσκηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα από το στόμα ή ινσουλίνη.

Είναι επίσης καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Λευκωπές ή κόκκινες αλλοιώσεις στο στόμα
 • Πόνος ή κάψιμο στο στόμα
 • Υπερβολική δίψα
 • Κόπωση, ροχαλητό και συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Ανάγκη για συχνότερη ούρηση
 • Οδοντικός πόνος που δεν υποχωρεί, ευαισθησία των δοντιών ή καφέ ή μαύρα στίγματα στα δόντια
 • Αποπροσανατολισμός
 • Μαύρα ή αιματηρά κόπρανα
 • Πονοκέφαλοι

Αυτές οι εκδηλώσεις σχετίζονται με άλλες διαταραχές που πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

Έλεγχος της ξηροστομίας κατά την εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές και οι αυξημένες ανάγκες σε νερό σχετίζονται με την ξηροστομία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, με απλά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να ανακουφιστεί.

Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να συζητάτε αυτή την ενόχληση με τον γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ξηροστομία αποτελεί εκδήλωση μιας πιο σύνθετης διαταραχής που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το σύμπτωμα αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στοματικών προβλημάτων, όπως η κοιλότητα, η ουλίτιδα και οι λοιμώξεις. Εξαιτίας αυτού, δεν βλάπτει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο.

Η ενυδάτωση, η στοματική υγιεινή, η υγιεινή διατροφή και οι τακτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο αυτού του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • de la Paz Suárez, T., Alguacil, C. D. L. M. G., & Rodríguez, L. N. (2014). Boca seca: causas, diagnóstico y tratamiento. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta39(10).
 • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
 • Salvatierra Ratti, E. J. (2020). Salud oral y diabetes gestacional (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • PONCE PÁRRAGA, M. M. (2017). PREVALENCIA DE MANIFESTACIONES ORALES ASOCIADAS A DIABETES GESTACIONAL. CENTRO DE SALUD RESBALÓN, ÁREA DE ODONTOLOGÍA (Doctoral dissertation).
 • Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
 • Fernández, Y. G. (2020). Impacto de la diabetes gestacional en la morbimortalidad neonatal. NPunto3(28), 25-42.
 • Rambay Holguín, G. A. (2022). Enfermedades periodontales y sus riesgos en la mujer gestante (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
 • Praharaj, N., & Naik, D. (2020). Management of Oral Health During Pregnancy. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology14(4).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.