12 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το τι τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι δεν τρώτε. Υπάρχουν αρκετές τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες, επειδή είναι δυνητικά επιβλαβείς για την εγκυμοσύνη.
12 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Σεπτεμβρίου, 2022

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Είναι περισσότερα από ό,τι πολλοί άνθρωποι υποθέτουν και αρκετά από αυτά αποτελούν τη συνήθη διατροφή μας. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζετε και να μην τα τρώτε.

Το μωρό αποκτά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή της μητέρας. Κατά τη διάρκεια της κύησης, έχει μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη και εξέλιξη. Υπάρχουν προϊόντα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες γιατί μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να φιλοξενούν μικροοργανισμούς ικανούς να περάσουν τον πλακούντα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η σαλμονέλωση ή η λιστερίωση.

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Η διατροφή είναι μια ουσιαστική πτυχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι καλύτερο να έχετε και τις 5 ομάδες τροφίμων σε κάθε γεύμα:

 1. Φρούτα.
 2. Λαχανικά.
 3. Δημητριακά.
 4. Πρωτεΐνες.
 5. Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα λαχανικά πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν συμπληρώματα προγεννητικών βιταμινών. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο, καθώς και των εξαιρετικά επεξεργασμένων προϊόντων.

Θα πρέπει να προτιμώνται τα άπαχα κρέατα και τα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο. Ομοίως, καλό είναι να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς αυτά είναι πιο εύπεπτα.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη

Τώρα, όπως υπάρχουν συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε οι έγκυες μητέρες, έτσι υπάρχουν και συστάσεις για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες. Θα δούμε τώρα ποια είναι αυτά.

1. Ψάρια με υψηλές ποσότητες υδραργύρου

Αν και τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3, η αλήθεια είναι ότι ορισμένα περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Τα παρακάτω αποτελούν τη μαύρη λίστα:

 • Τόνος.
 • Σκουμπρί.
 • Καρχαρίας.
 • Μαρλίν.
 • Ξιφίας.
 • Κεραμιδόψαρο

Δεν πρέπει ποτέ να τρώγονται ωμά. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λιστέριας. Αυτό το βακτήριο μπορεί να μολύνει βασικά όργανα όπως τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό ή την κυκλοφορία του αίματος.

Τα καπνιστά ψάρια ενέχουν επίσης αυτόν τον κίνδυνο.
12 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη
Ο τόνος μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Αυτό το βαρύ μέταλλο διασχίζει τον πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο.

2. Θαλασσινά

Μεταξύ των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες, είναι και κάθε μορφή ωμών θαλασσινών. Προϊόντα όπως οι γαρίδες, τα μύδια και τα στρείδια πρέπει πάντα να καταναλώνονται καλά μαγειρεμένα. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μεταδώσουν ανισάκι, ένα παράσιτο που προκαλεί σοβαρές πεπτικές βλάβες.

3. Τα κρέατα που δεν έχουν ψηθεί καλά πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη

Ένα άλλο τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες είναι το μισοψημένο ή κακοψημένο κρέας. Πρέπει να είναι πάντα καλά μαγειρεμένο, γιατί μπορεί επίσης να φιλοξενεί βακτήρια.

Επίσης, διάφορα είδη κρέατος περιέχουν ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τοξοπλάσμωση. Το κοτόπουλο, από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι πάντα πλήρως μαγειρεμένο.

4. Παρασκευάσματα κρέατος

Υπάρχουν διάφορα παρασκευάσματα κρέατος που μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια. Ανάμεσά τους είναι τα πατέ, οι πάστες κρέατος, το γεμιστό κοτόπουλο, το άψητο ζαμπόν και το φουά.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επίσης τα λουκάνικα, όπως το τσορίθο, η μορταδέλα και το σαλάμι. Είναι καλύτερο να τα εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή σας.

5. Μη παστεριωμένα τρόφιμα και ορισμένα τυριά

Αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους. Απαγορεύεται η κατανάλωση νωπού γάλακτος ή οποιουδήποτε παραγώγου του. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνονται πρέπει να έχουν παστεριωθεί, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης βλαβερών μικροοργανισμών.

Ομοίως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μαλακά τυριά και στα μπλε τυριά. Αυτά έχουν περισσότερη υγρασία και λιγότερη οξύτητα από τα σκληρά τυριά. Επομένως, είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν εκεί βακτήρια. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε το brie, τη φέτα, τ0 γκούντα και το τσένταρ.

6. Αυγά

Τα ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα αυγά είναι επίσης στη λίστα των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες. Παρουσιάζουν τον κίνδυνο μετάδοσης σαλμονέλωσης.

Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνονται μαγειρεμένα, όταν ο κρόκος είναι σκληρά βρασμένος. Δεν συνιστάται η κατανάλωση παρασκευασμάτων όπως η σπιτική μαγιονέζα, το αυγοτάραχο, η σάλτσα ολαντέζ και η ωμή ζύμη.

7. Να είστε προσεκτικοί με τα φρούτα και τα λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κάτι παραπάνω από ενδεδειγμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά πλυμένα, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τοξοπλάσμωση. Όλα τα είδη ωμών λαχανικών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συχνά περιέχουν βακτήρια όπως το E. colli και τη σαλμονέλα.

8. Γλυκά, υδατάνθρακες και γρήγορο φαγητό

Παρόλο που αυτό το είδος τροφίμων δεν απαγορεύεται, καλό είναι να τα αποφεύγετε. Συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης ή πολλά λιπαρά. Είναι επίσης προϊόντα που προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους.

9. Καφεΐνη

Η καφεΐνη ως τέτοια δεν αποτελεί μέρος των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό η κατανάλωσή της να είναι καλά ρυθμισμένη.

Καλό είναι να μην πίνετε ροφήματα με καφεΐνη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Μετά από αυτό, μέχρι 300 χιλιοστόγραμμα το πολύ την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο φλιτζάνι.

10. Τσάι από βότανα

Τόσο τα τσάγια από βότανα όσο και τα συμπληρώματα βοτάνων πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλούν βλάβη, αλλά δεν υπάρχουν και αποδείξεις ότι δεν προκαλούν. Οι πληροφορίες για το θέμα αυτό είναι πολύ λίγες και, επομένως, το πιο ενδεδειγμένο είναι να είστε προσεκτικοί.

11. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη

Το αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί τρόφιμο, αλλά είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προϊόντων που δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με αυτό, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και αποβολής.

12 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι αποδεκτή στην εγκυμοσύνη. Μπορεί πάντα να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.

12. Άλλα

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες είναι τα συσκευασμένα σάντουιτς, καθώς συχνά περιέχουν μισοψημένα κρέατα, τυριά και λαχανικά. Ομοίως, τα καφέ φύκια αντενδείκνυνται, καθώς μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στη λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας.

Τα πράσινα φύκια πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Φροντίστε για τη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες, σε γενικές γραμμές, είναι αυτά που δεν είναι καλά μαγειρεμένα ή απολυμασμένα. Τα τρόφιμα αποτελούν δίοδο για τη μετάδοση επιβλαβών βιολογικών παραγόντων και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυμοσύνη.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τηρείτε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και να καθαρίζετε καλά τα σκεύη της κουζίνας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα και να μην αναμειγνύετε ωμά τρόφιμα με μαγειρεμένα τρόφιμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Valls, A., Pascual, C. Y., & Esteban, M. M. (2003). Anisakis y anisakiosis. Allergologia et immunopathologia, 31(6), 348-355.
 • Pamer, E. G. (2004). Immune responses to Listeria monocytogenes. Nature Reviews Immunology, 4(10), 812-823.
 • Edmundo, B. R. R., Saraí, D. Q. M., de Jesús, G. G. G., Elizabeth, M. Z. C., Carolina, S. L., & María, T. B. R. (2005). Conocimientos de mujeres gestantes sobre los requerimientos nutricios en el embarazo. Rev Enferm IMSS, 13(1), 3-7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.