4 συμβουλές για να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά

Είναι πραγματικά δυνατόν να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά; Ναι, είναι! Θα σας πούμε πώς εδώ.
4 συμβουλές για να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2023

Τα τηγανητά φαγητά είναι δημοφιλή και συνηθισμένα. Πρόκειται για τρόφιμα που υποβάλλονται σε μαγείρεμα σε καυτό λάδι. Είναι εύκολα διαθέσιμα στα περισσότερα εστιατόρια. Σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα στη διατροφή σας.

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι ανθυγιεινά για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών, επειδή μπορούν να αυξήσουν τα καρδιακά προβλήματα. Επιπλέον, όταν το λάδι θερμαίνεται, παράγονται τοξικές ουσίες.

Τι είναι τα τηγανητά φαγητά;

Το τηγάνισμα είναι μια απλή μέθοδος μαγειρέματος. Συνίσταται στη θέρμανση λαδιού ή βρώσιμου λίπους στους 160 ή 180 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια στο μαγείρεμα του φαγητού σε αυτό. Έτσι, τα τηγανητά φαγητά είναι εκείνα που περνούν μέσα από το λάδι και σχηματίζουν μια κρούστα χαρακτηριστική του ψησίματος των πρωτεϊνών.

Κατά τη διαδικασία αυτή του μαγειρέματος, συμβαίνουν αλλαγές στη θρεπτική σύνθεση. Η πιο συνηθισμένη είναι η αύξηση του ολικού λίπους όταν αυτό απορροφάται ή η μείωσή του αν περάσει μέσα στο λάδι.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Πώς να καθαρίσετε το λεμφικό σας σύστημα: 6 φυσικές λύσεις

Ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα τηγανητά φαγητά

Η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων έχει ορισμένες βλαβερές συνέπειες για την υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμβαίνουν αλλαγές στα συστατικά των τροφίμων. Επιπλέον, τροποποιείται και το λάδι στο οποίο τηγανίζονται.

Σχηματισμός τοξικών ουσιών

Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, επέρχεται αλλοίωση του λαδιού. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται χημικές ενώσεις όπως οι ελεύθερες ρίζες και απελευθερώνονται λιπαρά οξέα από τα τριγλυκερίδια, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στην οξείδωση. Από αυτά σχηματίζονται επίσης πολυμερή. Μεταξύ αυτών, τα πιο επιβλαβή είναι αυτά που θα συζητήσουμε.

Τα ακρυλαμίδια, αποτέλεσμα του μαγειρέματος και της επεξεργασίας του λαδιού σε υψηλές θερμοκρασίες, έχει βρεθεί ότι είναι τοξικά. Επηρεάζουν το περιφερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, παρεμποδίζοντας τις κινητικές και αισθητηριακές λειτουργίες.

Επιπλέον, μελέτες υποστηρίζουν ότι έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν καρκινικούς όγκους σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, το δέρμα και οι πνεύμονες. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ισχυρίζεται ότι πρόκειται ακόμη και για πιθανό καρκινογόνο παράγοντα. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Οι οξυστερόλες σχηματίζονται επίσης κατά το τηγάνισμα. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που προκύπτουν από την οξείδωση της χοληστερόλης στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Οι οξυστερόλες μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως η παρεμπόδιση της φυσιολογικής σύνθεσης χοληστερόλης στον οργανισμό και η πρόκληση απόπτωσης, δηλαδή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ακεραιότητα διαφόρων ιστών.

Ομοίως, παρατηρείται ο σχηματισμός τρανς λιπαρών. Είναι φυσιολογικό οι διπλοί δεσμοί των ακόρεστων λιπαρών οξέων να παραμένουν στη θέση cis. Ωστόσο, οι χημικές διεργασίες σε βιομηχανικό επίπεδο προκαλούν την αλλαγή τους στη θέση τρανς, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τα ένζυμα λιπάσης στο ανθρώπινο σώμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος μπορούν επίσης να τα μετατρέψουν σε τρανς λιπαρά, ειδικά όταν το λάδι κάψει. Αυτό συμβαίνει στη θερμοκρασία στην οποία το τηγανισμένο λάδι αρχίζει να διασπάται. Ο πρώτος δείκτης είναι ο σχηματισμός καπνού όταν υπάρχει πολλή θερμότητα.

Η κατανάλωση τρανς λιπαρών συνδέεται με αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), η πρόσληψη τρανς λιπαρών είναι υπεύθυνη για 537.000 πρόωρους θανάτους λόγω καρδιακών παθήσεων.

tips to Avoid Fried Foods
Το τηγάνισμα παράγει τρανς λιπαρά που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να μπλοκάρουν την αρτηριακή κυκλοφορία.

Απώλεια θρεπτικών συστατικών

Ορισμένες βιταμίνες (A, D, E και K) διαλύονται στο λίπος, σύμφωνα με έρευνες. Όταν υποβάλλονται σε τηγάνισμα, χάνονται επειδή παραμένουν στο λάδι.

Έτσι, εμποδίζεται η πρόσβασή τους στον οργανισμό και η κατανάλωσή τους δεν είναι τόσο θρεπτική όσο αν το φαγητό μαγειρευόταν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Επιπλέον, χάνονται και άλλες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, η Β1, η Β2 και το φολικό οξύ.

Ομοίως, το τηγάνισμα βοηθάει στην εξάτμιση του νερού στα τρόφιμα. Έτσι, το φαγητό ψήνεται αλλά έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Απορρόφηση λιπών

Κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, το φαγητό μπορεί να απορροφήσει το λάδι στο οποίο μαγειρεύεται. Σε μια μελέτη συγκρίθηκαν η πατάτα, η πράσινη μπανάνα, η ώριμη μπανάνα  και η μανιόκα ως προς της απορροφητικότητά τους στο λάδι.

Και τα τέσσερα είχαν σημαντική αύξηση του λίπους, αλλά το τρόφιμο με το περισσότερο λίπος μετά το τηγάνισμα ήταν η ώριμη μπανάνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο μαλακή, με περισσότερη υγρασία και περισσότερα σάκχαρα για να καραμελώσει.

Ωστόσο, όπως ακριβώς τα λίπη μπορούν να απορροφηθούν, μπορούν επίσης να μειωθούν. Κυρίως, αυτό συμβαίνει με τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μετατρέπονται σε τρανς και σε ελεύθερες ρίζες. Ενώ τα κορεσμένα λίπη είναι πολύ πιο σταθερά, σύμφωνα με έρευνες.

Συμβουλές για να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά στη διατροφή σας

Τώρα που ξέρετε γιατί δεν πρέπει να τρώτε τηγανητά και τις βλαβερές επιπτώσεις τους στην υγεία, θα σας πούμε πώς να αποφύγετε τα τηγανητά στη διατροφή σας και να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή.

1. Προτιμήστε άλλους τρόπους μαγειρέματος

Μία από τις συμβουλές μας για να αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα στη διατροφή είναι να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος, όπως το μαγείρεμα στον ατμό ή το μαγείρεμα του φαγητού με λίγο νερό και τον κατάλληλο χρόνο. Να βάζετε πάντα το φαγητό όταν το νερό φτάσει στο σημείο βρασμού.

Ένας άλλος θρεπτικός τρόπος μαγειρέματος είναι το ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται οι περισσότερες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μικρά χρονικά διαστήματα.

Το ψήσιμο στο γκριλ μπορεί επίσης να είναι υγιεινό. Αρκεί να χρησιμοποιούνται μέτριες-υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε καμένα τρόφιμα.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Καθαρίστε το συκώτι σας για να χάσετε βάρος

2. Μαγείρεμα χωρίς λάδι

Σήμερα, υπάρχουν φριτέζες θερμού αέρα  (airfryers) που μεταδίδουν θερμότητα σε θερμοκρασίες μεταξύ 170 και 200 βαθμών Κελσίου, παρόμοιες με το κανονικό τηγάνισμα. Η συσκευή αυτή καταφέρνει να μαγειρέψει το φαγητό με 85% λιγότερο λίπος.

Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα με θερμό αέρα είναι σε θέση να μειώσει το σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά 90%. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο τοξικά.

tips to Avoid Fried Foods
Οι φριτέζες θερμού αέρος έχουν δει σημαντική πρόοδο στη γαστρονομική τεχνολογία για πιο υγιεινή διατροφή.

3. Χρησιμοποιήστε τα καλύτερα έλαια για τηγάνισμα

Τα υδρογονωμένα έλαια είναι τα καλύτερα για τηγάνισμα. Μετασχηματίζονται λιγότερο από τη θερμότητα και διατηρούν κάποια από τα πολυακόρεστα λιπαρά τους. Αυτό μειώνει την παραγωγή τοξικών ουσιών.

Μεταξύ των καθαρών ελαίων, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λάδι καρύδας αντιστέκεται καλύτερα στη θερμότητα, επειδή έχει 90% κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αποδείχθηκε ότι 8 συνεχείς ώρες σε θερμοκρασία 180 βαθμών Κελσίου δεν άλλαξαν τη χημική του σύνθεση.

Μια άλλη μελέτη επισημαίνει επίσης το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως καλή επιλογή για τηγάνισμα. Ωστόσο, αυτό το είδος λαδιού είναι πολύ καθαρό και, παρά το γεγονός ότι έχει μονοακόρεστα λιπαρά που επίσης αντέχουν στη θερμότητα, η γεύση του δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

4. Μην επαναχρησιμοποιείτε το λάδι

Η επαναχρησιμοποίηση του λαδιού αυξάνει την κατάσταση οξείδωσής του. Αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών και τον σχηματισμό τρανς λιπαρών οξέων.

Η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ηπατικά και καρδιακά προβλήματα. Αυτό επιβεβαιώνεται από ορισμένες μελέτες.

Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός φορών που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένα λάδι. Εξαρτάται από το τρόφιμο που μαγειρεύτηκε σε αυτό, πόσο μαγειρεύτηκε και σε ποιες θερμοκρασίες. Εξαρτάται επίσης από το πόσο βρώμικο έμεινε.

Έτσι, το λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω από δύο φορές.

Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε και αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά

Οι συμβουλές μας για να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά είναι εύκολες. Ωστόσο, πρέπει να έχετε τη δύναμη της θέλησης να τα εγκαταλείψετε.

Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, γιατί αν έχετε συνηθίσει να τα τρώτε, μπορεί να μην είναι εύκολο. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να τα εγκαταλείψετε εντελώς, μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις τους βελτιώνοντας τον τρόπο που τα καταναλώνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • María Daniela Juárez, Norma Sammán. El deterioro de los aceites durante la fritura. Rev Esp Nutr Comunitaria 2007;13(2):82-94. https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/0032007.pdf
 • Sathya N Prasad. Neuroprotective effect of geraniol and curcumin in an acrylamide model of neurotoxicity in Drosophila melanogaster: relevance to neuropathy.
 • Edoardo Capuano. Acrylamide and 5-hydroxymethylfurfural (HMF): A review on metabolism, toxicity, occurrence in food and mitigation strategies. LWT – Food Science and Technology. Volume 44, Issue 4, May 2011, Pages 793-810
 • Valeria González. Acrilamida en los alimentos: Valores de referencia, recomendaciones y acciones de mitigación. Rev. chil. nutr. vol.48 no.1 Santiago feb. 2021. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182021000100109
 • Adrianne E.Rogers. Diet and toxicity of chemicals. The Journal of Nutritional Biochemistry. Volume 2, Issue 11, November 1991, Pages 579-593
 • Alberto Ascherio. Epidemiologic studies on dietary fats and coronary heart disease. Am J Med. 2002 Dec 30;113 Suppl 9B:9S-12S. doi: 10.1016/s0002-9343(01)00986-x.
 • OPS. Ácidos grasos trans. https://www.paho.org/es/temas/acidos-grasos-trans
 • Carla Nieto. Técnicas de cocción: sabor, color, textura y nutrientes a buen recaudo. Vol. 28. Núm. 4. Páginas 15-19 (Julio 2014)
 • Luz Myriam Moncada Rodríguez / Lucila Gualdrón de Hernández RETENCIÓN DE NUTRIENTES EN LA COCCIÓN, FREÍDO Y HORNEADO DE TRES ALIMENTOS ENERGÉTICOS Revista de Investigación, julio-diciembre, año/vol. 6, número 002 Universidad La Salle Bogotá, Colombia pp. 179-187
 • Adriana Cecilia Suaterna Hurtado. La fritura de los alimentos: el aceite de fritura. Perspectivas en Nutrición Humana. Perspect Nut Hum vol.11 no.1 Medellín Jan./June 2009
 • M Sansano. Effect of pretreatments and air-frying, a novel technology, on acrylamide generation in fried potatoes. J Food Sci. 2015 May;80(5):T1120-8. doi: 10.1111/1750-3841.12843. Epub 2015 Apr 13.
 • Yashi Srivastava. A study on monitoring of frying performance and oxidative stability of virgin coconut oil (VCO) during continuous/prolonged deep fat frying process using chemical and FTIR spectroscopy. J Food Sci Technol. 2015 Feb;52(2):984-91. doi: 10.1007/s13197-013-1078-8. Epub 2013 Jul 4.
 • Susana Casal. Olive oil stability under deep-frying conditions. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):2972-9. doi: 10.1016/j.fct.2010.07.036. Epub 2010 Aug 3.
 • CID. ¿Hay riesgos para la salud al consumir aceites reutilizados?. 2010-02-01. https://publicaciones.fedepalma.org/index.php/palmicultor/article/view/9529

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.