Απώλεια όρασης: Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα;

Η ξαφνική απώλεια όρασης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοείται σε καμία περίπτωση. Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές αιτίες και συμπτώματα.
Απώλεια όρασης: Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα;

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουνίου, 2021

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό, η όραση είναι μία από τις αισθήσεις στις οποίες βασιζόμαστε περισσότερο. Επομένως, η απώλεια όρασης αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό πρόβλημα που αλλάζει δραματικά τη ζωή μας. Θέλετε να ανακαλύψετε τις αιτίες και τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος; Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς τα εξηγούμε όλα!

Πρώτα απ ‘όλα, για να υπάρξει μείωση της οπτικής οξύτητας, τουλάχιστον ένα από τα μέσα που εμπλέκονται στην όραση πρέπει να επηρεαστεί. Υπό αυτήν την έννοια, μερική ή ολική τύφλωση θα συμβεί όταν υπάρχει πρόβλημα με τον κερατοειδή, τον κρυσταλλικό φακό, τον αμφιβληστροειδή ή το οπτικό νεύρο.

Αιτίες για τη μερική απώλεια όρασης

Όταν μιλάμε για μερική τύφλωση, μιλάμε για εκείνους τους ανθρώπους που, παρόλο που έχουν μειώσει σημαντικά την οπτική τους οξύτητα, εξακολουθούν να είναι σε θέση να διακρίνουν ορισμένα σχήματα, φώτα και σκιές. Επομένως, δεν υπάρχει πλήρης απώλεια αίσθησης, αλλά τα άτομα δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη όρασή τους όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τραυματισμοί στον κερατοειδή

Τυχόν τραυματισμός που προκαλείται στην επιφάνεια ενός ιστού θα δημιουργήσει ουλή και ο κερατοειδής δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η ουλή εξαλείφει τη διαφάνεια του κερατοειδούς, η οποία εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί σημαντική μείωση της οπτικής οξύτητας.

Οι τραυματισμοί στον κερατοειδή μπορεί να έχουν διάφορους λόγους, από σοβαρές λοιμώξεις έως άμεσο τραύμα. Κάθε ερέθισμα που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του κερατοειδούς σε σημαντικό βάθος θα είναι σε θέση να προκαλέσει μερική τύφλωση.

Το επηρεαζόμενο οπτικό πεδίο θα ποικίλει ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της ουλής. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Θολή όραση: ή μια περιοχή μαύρης ή αδιαφανής όρασης
 • Πόνος: ο κνησμός των προσβεβλημένων ματιών
 • Υγρά μάτια
 • Κόκκινα σημεία
 • Αίσθηση ότι έχετε κάτι στο μάτι
καταρράκτης ματιού
Ο καταρράκτης είναι μια σχετικά κοινή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Καταρράκτης

Μια άλλη από τις πιο κοινές αιτίες της μερικής τύφλωσης είναι ο καταρράκτης. Πρόκειται για αδιαφάνειες στον φακό, που είναι το κύριο μέσο διάθλασης του ματιού. Αυτή η αδιαφάνεια εμποδίζει το φως να φτάσει σωστά στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας έτσι μερική απώλεια της όρασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται λόγω εκφυλισμού του κρυσταλλικού φακού ή λόγω κάποιας βλάβης στον ίδιο. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ο καταρράκτης αντιπροσωπεύει την αιτία του 47,9% της τύφλωσης σε ηλικιωμένους.

Μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν από άτομα με καταρράκτη, τα πιο συνηθισμένα είναι: θολή, αδιαφανής όραση, ξεθωριασμένα χρώματα και αδυναμία ορατότητας τη νύχτα. Μπορούν επίσης να είναι φώτα που φαίνονται πολύ φωτεινά ή έχουν φωτοστέφανο γύρω τους, καθώς και διπλή όραση.

Προβλήματα του αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι το μέρος του οφθαλμού που είναι υπεύθυνο για τη μετάφραση φωτεινών σημάτων που κατευθύνονται από τον κρυσταλλικό φακό για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος. Έτσι, φυσικά, οποιοσδήποτε τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ελαττωματικά τριχοειδή προκαλούν προβλήματα στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα ελαττωματικά τριχοειδή φιλτράρουν υγρό στον ιστό. Έτσι, μεταξύ των πιο κοινών αιτιών μπορούμε να βρούμε τα εξής:

 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Απόφραξη αρτηριών ή φλεβών του οφθαλμού
 • Ένα σχίσιμο του αμφιβληστροειδούς
 • Μερική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
 • Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας άλλος τύπος βλάβης στον αμφιβληστροειδή που δεν σχετίζεται με την παρουσία υγρών. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, στον οποίο το κέντρο του αμφιβληστροειδούς αρχίζει να επιδεινώνεται, δημιουργώντας θολή όραση ή τυφλό σημείο στο οπτικό πεδίο.

Τέλος, πολλές μολύνσεις από μύκητες, παράσιτα ή βακτήρια μπορούν να τον τραυματίσουν σοβαρά. Αυτή είναι η περίπτωση της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης, πολύ συχνή σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Προβλήματα με το οπτικό νεύρο και απώλεια όρασης

Το οπτικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση όλων των πληροφοριών που συλλαμβάνονται από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο. Επομένως, είναι επίσης ένα κρίσιμο μέρος της ικανότητας του σώματός μας να βλέπει. Τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν τη δομή επηρεάζουν συνήθως ένα ή περισσότερα οπτικά πεδία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, παράγονται από γλαύκωμα. Αυτή είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που επηρεάζει το νεύρο. Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι σε θέση να μεταδώσει τα σήματα σωστά, καθιστώντας δύσκολη την προβολή.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη σειρά καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν μερική τύφλωση που επηρεάζει το οπτικό νεύρο, όπως είναι η περίπτωση της οπτικής νευρίτιδας ή της φλεγμονής του νεύρου. Επιπλέον, έμμεσες επιδράσεις εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων (CVE) ή όγκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζουν επίσης την όρασή μας.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα συμπτώματα των τραυμάτων οπτικού νεύρου μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αιτιολογία τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι συνήθως παρουσιάζουν ταχεία απώλεια όρασης, κοκκινωπό κορεσμό σε ένα ή περισσότερα οπτικά πεδία, διπλή όραση και πόνο στα μάτια.

εξέταση ματιών
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικούς για να εντοπίσετε σωστά τα προβλήματα των ματιών και να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.

Αιτίες της πλήρους απώλειας της όρασης

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από πλήρη τύφλωση. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν μπορεί να διακρίνει ούτε το φως ούτε τη σκιά. Οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ολική απώλεια όρασης μπορεί να είναι οι ίδιες που προκαλούν μερική τύφλωση. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Τραύμα ή σοβαρός τραυματισμός

Όταν το τραύμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει ολόκληρο τον κερατοειδή, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει πλήρη απώλεια όρασης. Μία από τις πιο συχνές αιτίες αυτού του τύπου τραυματισμού είναι τα χημικά εγκαύματα.

Ωστόσο, όχι μόνο οι τραυματισμοί του κερατοειδούς μπορούν να επηρεάσουν την οπτική οξύτητα. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι ή στον οφθαλμό, μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή.

Πλήρης αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Αναφέραμε τη μερική απόσπαση του αμφιβληστροειδούς ως αιτία μερικής τύφλωσης. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προχωρήσει και να γίνει μια απόλυτη απόσπαση, κάτι που θα οδηγούσε σε τύφλωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβαίνει λόγω της παρουσίας υγρού στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς. Αυτό διαχωρίζει τον ιστό του βολβού, διακόπτοντας την παροχή αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και το θάνατο της περιοχής.

Αν και μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και ανώδυνο στην αρχή, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εμφάνιση κηλίδων στα μάτια
 • Ξαφνικά φώτα σε όλα τα οπτικά πεδία
 • Θολή όραση
 • Ξαφνική απώλεια της περιφερειακής όρασης και μετά της κεντρικής όρασης

Πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία από τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Επηρεάζει τα τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδούς που φιλτράρουν το υγρό στον αμφιβληστροειδή και προάγουν την εναπόθεση ουσιών. Επιπλέον, μπορεί να εμποδίσει ορισμένα υγιή αιμοφόρα αγγεία.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, μπορεί να εμφανιστεί μερική τύφλωση. Ωστόσο, εάν δεν γίνει τίποτα για να σταματήσει την πρόοδο, προκαλεί πλήρη απώλεια όρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή στο τελευταίο στάδιο, δημιουργούνται νέα αιμοφόρα αγγεία με πολύ λεπτά τοιχώματα για να προσπαθήσουν να ποτίσουν σωστά τον ιστό. Αυτά τα νέα τριχοειδή είναι επιρρεπή να σπάσουν αυθόρμητα και να δημιουργήσουν αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς.

Ενδοφθαλμίτιδα και απώλεια όρασης

Μια σπάνια αιτία απώλειας όρασης είναι η ενδοφθαλμίτιδα. Πρόκειται για λοίμωξη μέσα στο μάτι και πρέπει πάντα να θεωρείται ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξωτερικοί μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι μετά από χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή τραυματισμό και να προκαλέσουν αυτή τη μόλυνση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από μια εσωτερική σηπτική λοίμωξη που έχει επηρεάσει το μάτι.

Τα συμπτώματα για άτομα με ενδοφθαλμίτιδα περιλαμβάνουν σοβαρό πόνο στα μάτια με ερυθρότητα των ματιών και εμφάνιση κίτρινης, λευκής ή πυώδους εκκρίσεως στο εσωτερικό του βολβού. Τα βλέφαρα επίσης παρουσιάζουν φλεγμονή.

Αγγειακή απόφραξη

Όλα τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα είναι επιρρεπή σε απόφραξη. Όταν εμφανίζονται μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς ή του οπτικού νεύρου, το άτομο βιώνει μια ανώδυνη απώλεια όρασης.

Εάν το προσβεβλημένο αιμοφόρο αγγείο είναι η κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς ή η αρτηρία του οπτικού νεύρου, θα υπάρξει ανεπαρκής παροχή αίματος στον ιστό. Αυτό θα οδηγήσει σε ανεπαρκή παροχή οξυγόνου, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκωμα και να καταστραφεί μόνιμα.

Από την άλλη πλευρά, όταν επηρεάζει την κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς, δεν θα υπάρχει επαρκής αποστράγγιση αίματος. Αυτό θα προκαλέσει υπερχείλιση, δηλαδή υπερβολική συσσώρευση υγρών στον ιστό, κάτι που θα οδηγήσει σε τύφλωση.

εγχείριση ματιού
Η χειρουργική επέμβαση των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε ενδοφθαλμίτιδα η οποία, εάν δεν επιλυθεί, προκαλεί τύφλωση.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για απώλεια όρασης;

Η απώλεια όρασης, ολική ή μερική, πρέπει πάντα να θεωρείται ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι ανώδυνη και να φαίνεται προσωρινή. Ωστόσο, ο πόνος δεν δείχνει ότι είναι λιγότερο σοβαρός και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν τις σχετικές εξετάσεις και να φτάσουν σε μια ακριβή διάγνωση. Πολλές από τις αιτίες δίνουν μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα προτού η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι όταν η απώλεια της όρασης δεν μπορεί να αντιστραφεί, απαιτείται αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ευτυχώς, σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς καμία ταλαιπωρία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Boid K, Gudgel D. First Aid for Eye Scratches [Internet]. American Academy of Ophthalmology. 2019. Available from: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/first-aid-eye-scratches.
 • Stuart A. When It’s Not Glaucoma [Internet]. American Academy of Ophthalmology. 2018. Available from: https://www.aao.org/eyenet/article/when-its-not-glaucoma?november-2018.
 • Jiménez, Pamela Maroto. “Degeneración macular relacionada con la edad.” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.618 (2016): 49-51.
 • Welch Ruiz G, Cruz Blanco M, Hernández Fernández Y. Ruptura del globo ocular. Revista Cubana de Medicina Militar. 2018;47(4).
 • Mehta S. Desprendimiento de retina – Trastornos oftálmicos – Manual MSD versión para público general [Internet]. Manual MSD versión para público general. 2019.
 • La retinopatía diabética | National Eye Institute [Internet]. National Eye Institute. 2019 [cited 8 October 2020]. Available from: https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/en-espanol/la-retinopatia-diabetica.
 • Jürgens I. Obstrucciones u oclusiones arteriales y venosas de retina | ICR [Internet]. Centro Oftamológico de Barcelona – Institut Català de Retina. 2020.
 • Rivera-Garcia, Víctor H. “Característica clínico epidemiológica de las lesiones corneales por traumatismo en pacientes que acudieron a la consulta oftalmológica.” Polo del Conocimiento 2.5 (2017): 1362-1372.
 • Ortega, A. García, et al. “Neuritis ópticas desmielinizantes y autoinmunes.” Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología (2020).
 • Lopez, Hans Israel Morales, Juan Carlos Sanchez Garcia, and Jose Alejandro Diaz Mendez. “Cataract detection techniques: A review.” IEEE Latin America Transactions 14.7 (2016): 3074-3079.
 • Sarabia, César Pineda, Xóchitl Josefina Zarco Vite, and María Luisa Ruiz Morales. “Retinopatía diabética, una complicación descuidada.” Atención Familiar 25.2 (2018): 83-85.
 • Gallardo, Diana Florencia Medina, et al. “Oclusión de la vena central de la retina en paciente con diabetes mellitus tipo 2. Reporte de caso.” Lux Médica 13.38 (2018): 37-42.
 • Nossa, Simona, Joaquin Barraquer, and Miguel Castilla Cespedes. Endoftalmitis: Diagnóstico y tratamiento en la cirugía ocular. Universitat Autònoma de Barcelona,, 2016.
 • Freire, Gabriela Mishel Bravo, Glenda Elisa Espinosa Vallejo, and Karina Marisol Vargas Bosquez. “Actualización sobre patogenia, clínica y diagnóstico del desprendimiento de retina.” Journal of America health 3.2 (2020): 117-128.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.