Φυσική θεραπεία και πρόληψη του καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι μια εκφυλιστική και ανώδυνη εξέλιξη της όρασης.
Φυσική θεραπεία και πρόληψη του καταρράκτη

Τελευταία ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου, 2019

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για φυσικές θεραπείες και την πρόληψη του καταρράκτη. Ο καταρράκτης είναι ένα σχεδόν ενδημικό πρόβλημα του 21ου αιώνα και οφείλεται σε πολλές αιτίες συμπεριλαμβανομένων των εξής: της γήρανσης όλο και περισσότερων ανθρώπων στον σημερινό κόσμο, πολλών διατροφικών και φυσικών παραγόντων, της κατάχρησης συσκευών με ανακλαστικές οθόνες – όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ κ.λπ. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά τα όργανα της όρασης των νέων αλλά και των μεγαλύτερων ανθρώπων.

Τι είναι ο καταρράκτης

Η κύρια απώλεια της όρασης προκύπτει επειδή ο φακός σας γίνεται αδιαφανής. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγεθυντικός φακός που έχετε στο μάτι σας χάνει την διαφάνειά του και αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο θολός έως ότου, τελικά, γίνει σαν μια «κουρτίνα» εμποδίζοντας τις εικόνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή σας. Είναι σαν ο φακός της βιντεοκάμερας σας να βρωμίζει ξαφνικά λόγω της συσσώρευσης υπολειμμάτων και να μην μπορεί να απαθανατίσει τις εικόνες.

Ο καταρράκτης είναι μια εκφυλιστική και ανώδυνη εξέλιξη της όρασης. Το πιο εμφανές σημάδι του είναι η φυσική εμφάνιση των ματιών καθώς  θα φαίνεται σαν ένα «γαλακτώδες πέπλο» να καλύπτει σταδιακά την κόρη, η οποία χάνει το μαύρο της χρώμα και γίνεται όλο και περισσότερο γκρι, καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Αυτό συμβαίνει λόγω της συγκέντρωσης πρωτεΐνης στο εσωτερικό του φακού με συνέπεια να δημιουργείται αυτό το πέπλο, το οποίο καλύπτει το φως που κατευθύνεται προς την κόρη.

Αυτό συμβαίνει σιγά-σιγά, μπορεί να το καλύψει εντελώς και, στις σοβαρότερες των περιπτώσεων, να προκαλέσει τύφλωση. Αυτή η ασθένεια τείνει να προσβάλλει περίπου το μισό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στην περίπτωση πολύ σοβαρού καταρράκτη, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να είναι απαραίτητη. Όμως σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η θεραπεία δεν συνεπάγεται της βελτίωσης της όρασης. Εάν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο σας ώστε να λάβετε μια εξατομικευμένη άποψη σχετικά με την πιθανή βελτίωση της κατάστασής σας.

Παρά ταύτα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν καταφύγετε στο χειρουργείο. Με τις παρακάτω μεθόδους, μπορείτε να μειώσετε δραματικά την εξέλιξη του καταρράκτη, ακόμα και να την σταματήσετε. Όμως, εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει προφανώς να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.

Το κλειδί σε αυτές τις μεθόδους έγκειται στην σύνθεση του φακού από 3/4 μέρη νερού και πρωτεϊνών. Η κατανομή των πρωτεϊνών είναι αυτό το οποίο παρεμβαίνει στον τρόπο που βλέπετε το φως. Μπορούμε να σας δώσουμε κάποιες θεραπείες και να υιοθετήσουμε κανόνες που θα βοηθήσουν στην διόρθωση αυτών των ελαττωμάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί ο καταρράκτης είναι μεγαλύτερη στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και στις γυναίκες, καθώς και εάν έχετε συγγενείς με αυτή την ασθένεια. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα στα άτομα που έχουν κάνει χρήση κορτικοειδών σε υψηλές δόσεις (από … έως 15mg ημερησίως) για χρόνια και για τους καπνιστές. Πάνω απ’ όλα αυτό που βοηθάει είναι η πρόληψη του καταρράκτη.

Διατροφική Θεραπεία για την Αντιμετώπιση του Καταρράκτη

Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C όπως αναφέρει στην έρευνά της εδώ η Δρ. Karen A Weikel. Είναι βιταμίνες απαραίτητες για τους ιστούς, τις λειτουργίες του ματιού και συμβάλλουν στο να σταματήσει η επιδείνωση του φακού. Για να λαμβάνετε βιταμίνη Α, να τρώτε κόκκινα λαχανικά και φρούτα, καρότα, πορτοκάλια, παπάγια κ.λπ. αλλά και σπανάκι. Συγκεκριμένα το σπανάκι συνίσταται για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καταρράκτη σοβαρής μορφής. Για να λαμβάνετε βιταμίνη C, υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων, όπως η σπιρουλίνα, η μορίνγκα (τα φύλλα ή το έλαιο).

Απομακρύνετε τα σακχαρώδη ποτά και την ζάχαρη, γενικώς, από το διαιτολόγιο σας. Αυτή αποδυναμώνει και εκφυλίζει το νευρικό σας σύστημα. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ..

• Πρέπει να συμπεριλάβετε τροφές, οι οποίες είναι φυσική πηγή αντιοξειδωτικών. Τέτοιες είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα μωβ σταφύλια, το μπρόκολο, οι ντομάτες, το ελαιόλαδο και το έλαιο από μορίνγκα. Τα αντιοξειδωτικά απωθούν τις ελεύθερες ρίζες (τα ασταθή μόρια οξυγόνου) που μπορούν να συγκεντρωθούν στα μάτια και να προκαλέσουν καταρράκτη.

Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα. Μπορείτε να τα λάβετε σαν συμπλήρωμα διατροφής ή από τα ψάρια (κυρίως στα μπλε) ή τον λιναρόσπορο, την μαστίχα, ή τα έλαια. Σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες, η κατανάλωση τόνου μια φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του καταρράκτη έως και 12%.

• Η βλέννα του ματιού δεν πρέπει να αφυδατώνεται. Να πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον δύο λίτρα ημερησίως. Επίσης να αποφεύγετε τις τροφές με πολύ αλάτι ή καρυκεύματα.

• Το συκώτι σας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την όραση σας. Είναι σημαντικό να το διατηρείτε πολύ υγιές.

Συμβουλές για την πρόληψη του καταρράκτη

Η συμπεριφορά σας και η στάση σας στην ζωή είναι πολύ σημαντική στην πρόληψη, την αναχαίτιση, ακόμα και στην θεραπεία του καταρράκτη. Να θυμάστε τα παρακάτω:

• Περιοδικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους για ενήλικες. Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας κάθε δύο χρόνια.

• Προστατέψτε τα μάτια σας από τις ακτίνες UV. Φορέστε γυαλιά ηλίου και/ ή καπέλο.

• Αποφύγετε την έκθεση σε ακτίνες UVA στο σολάριουμ. Οι ηλιακές υπεριώδεις ακτίνες (UVB) είναι λιγότερο επιβλαβείς.

• Χρησιμοποιήστε μια μάσκα ματιών για να κοιμηθείτε εάν δεν έχετε σκοτεινό δωμάτιο για να κοιμηθείτε. Η επίφυση παράγει μελατονίνη (την ορμόνη που καθυστερεί την γήρανση) κατά την διάρκεια του ύπνου, μόνο όμως στο σκοτάδι.

• Μην καπνίζετε.

• Ελέγξτε τον διαβήτη.

• Πραγματοποιήστε τη «χαλάρωση ματιών». Αυτό γίνεται κοιτάζοντας για μισή ώρα ένα φυτό, ένα πράσινο φύλλο, ένα πράσινο και ειρηνικό χωράφι καθώς είστε σε κατάσταση εσωτερικής γαλήνης.

Η φυσιοπαθητική υποστηρίζει ότι ο καταρράκτης προκαλείται από φτωχή διατροφή και ασθένειες που προκαλούν ένταση στους μύες των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καταρράκτης είναι πιο κοινός στους διαβητικούς και τους καπνιστές και δεν προσβάλλει το σύνολο του γηραιότερου πληθυσμού. Όλα αυτά προκαλούν την έλλειψη αίματος και μετάδοσης θρεπτικών στοιχείων στον φακό. Για την πρόληψη του καταρράκτη, η κατάλληλη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και η άσκηση είναι ιδανικές για την καταπολέμηση της έντασης των μυών.

Πρόληψη του καταρράκτη και δημοφιλείς θεραπείες

• Το μέλι είναι ένας γνωστός σύμμαχος στην πρόληψη του καταρράκτη. Απλώστε αγνό μέλι (μη επεξεργασμένο) στην περιοχή του ματιού σας. Είναι αντιβιοτικό και συμβάλλει στο να την καθαρίσετε και να την θρέψετε.

• Εναποθέστε εκχύλισμα γλυκάνισου ή εκχύλισμα ωμής πατάτας στα βλέφαρα σας καθημερινά για μια ώρα.

• Το εκχύλισμα πιπεριού καγιέν ή ευφρασίας μία φορά ημερησίως καθυστερεί την εξέλιξη της ασθένειας.

• Οφθαλμικές σταγόνες με βάση το ισότονο καθαρό θαλασσινό νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό αρχικά, αλλά δεν προκαλεί βλάβη και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.

• Μερικές σταγόνες λεμονιού, διαλυμένες σε ορό καθαρού νερού. Μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσης εάν τα μάτια σας είναι βρώμικα ή έχετε επιπεφυκίτιδα, αλλά είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό και δεν προκαλεί βλάβη στο μάτι.

Καστορέλαιο. Βρέξτε το δάχτυλο σας και απλώστε απαλά στην άκρη του ματιού σας, έτσι ώστε να το απορροφήσει μόνο του. Το έλαιο από μορίνγκα χρησιμεύει επίσης, αλλά θα προκαλέσει λίγο μεγαλύτερο αίσθημα καύσης λόγω των αντιβιοτικών ιδιοτήτων του. Να το απλώνετε για τουλάχιστον ένα μήνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε λινέλαιο ή μουρουνέλαιο, μια σταγόνα κάθε βράδυ.

• Αλόη (Aloe Vera). Απλώστε δύο ή τρεις σταγόνες αναμεμειγμένου πολτού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Δρ. Paduch R, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η αλόη βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονών στα μάτια.

• Κομμάτια κρύου κρεμμυδιού. Βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα και τοποθετήστε το στα βλέφαρα σας για πέντε λεπτά.

• Βράστε χαμομήλι (25 γραμμάρια), σαμπούκο (30 γραμμάρια), μια πατάτα, μισό αγγούρι και λιναρόσπορο (15 γραμμάρια) σε ένα λίτρο νερού. Τοποθετήστε επιθέματα στα μάτια σας.

Τώρα που γνωρίζετε για την πρόληψη του καταρράκτη μη διστάσετε να δοκιμάσετε τις παραπάνω συμβουλές μας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να μιλάτε με τον οφθαλμίατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lam, D., Rao, S. K., Ratra, V., Liu, Y., Mitchell, P., King, J., Chang, D. F. (2015). Cataract. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.14.
  • Mathew, M. C., Ervin, A.-M., Tao, J., & Davis, R. M. (2012). Antioxidant vitamin supplementation for preventing and slowing the progression of age-related cataract. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004567.pub2
  • Pollreisz, A., & Schmidt-Erfurth, U. (2010). Diabetic Cataract—Pathogenesis, Epidemiology and Treatment. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2010/608751
  • VIT P, JACOB T. (2008). Putative anticatarat propiertes of honeys studied by the actions of flavonoids on a lens culture models. J. Health Sc. 54(2): 196-202.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.