Όσα πρέπει να ξέρετε για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Αν και η ηλικία μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μπορείτε να την προλάβετε αν φροντίζετε τα μάτια σας και τα εξετάζετε τακτικά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Όσα πρέπει να ξέρετε για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή πάθηση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να αποφευχθούν πιθανά μη αναστρέψιμα προβλήματα όρασης.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς προκύπτει όταν το εξωτερικό στρώμα του αμφιβληστροειδούς αποκολλάται από το πίσω μέρος του. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στη μελέτη του Jaime Claramunt, L.

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο για να εξετάσει το μάτι σας.

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση της πάθησης, να αναζητήσει θεραπευτική αντιμετώπιση και να διορθώσει το πρόβλημα.

Αιτίες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Τώρα που έχετε μια ιδέα για το τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Δώστε προσοχή στην κύρια αιτία της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς και δείτε πώς μπορείτε να προλάβετε αυτήν την πάθηση.

1. Ασθένειες και οικογενειακό ιστορικό

Ιστορικό και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Υπάρχουν αρκετοί εγγενείς παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Σε περίπτωση που εσείς και οι στενοί συγγενείς σας παρουσιάζετε κάποια από τις παρακάτω διαταραχές, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο:

 

Οι παθήσεις αυτές δεν οδηγούν απαραίτητα σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αλλά συχνά συνδέονται με αυτή.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Λιωμένο σκόρδο για να αναστρέψετε την απώλεια όρασης.

 

2. Τραυματισμοί

Γνωρίζουμε ότι οι τραυματισμοί στα μάτια δεν είναι ποτέ καλό πράγμα, όμως δεν συνειδητοποιούμε πάντα σε τι μπορεί να οδηγήσουν οι τραυματισμοί αυτοί στο μέλλον.

Υπάρχουν περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς λόγω χτυπήματος στο μάτι παρά ως αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας.

Μια εσωτερική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει αρκετή πίεση στο πίσω μέρος του ματιού ώστε να προκληθεί διαρροή υγρών, οδηγώντας σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχει κάποιος όγκος σε αυτήν την περιοχή του ματιού, αν και πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο.

Πώς να ανιχνεύσετε την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Εξέταση για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανίχνευσης αυτής της πάθησης είναι η εξέταση των ματιών από οφθαλμίατρο.

  • Η εξέταση συνήθως γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια για ανθρώπους χωρίς γνωστά προβλήματα στα μάτια.
  • Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης, ο οφθαλμίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε προληπτικούς ελέγχους.

Ωστόσο είναι καλό να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να κάνετε εξετάσεις στα μάτια σας άμεσα.

Ίσως να μην παρουσιάζετε όλα τα συμπτώματα, όμως αν έχετε κάποια από αυτά, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο που εμπιστεύεστε.

  • Μαύρα στίγματα: είναι φυσικό με την ηλικία να αρχίσετε να βλέπετε μερικά αιωρούμενα μαύρα στίγματα, όμως οτιδήποτε δεν μοιάζει φυσιολογικό πρέπει να σας κάνει να πάτε στον οφθαλμίατρο.

Τα στίγματα αυτά οφείλονται σε μικρούς κρατήρες στον αμφιβληστροειδή, τους οποίους όλοι έχουμε,όμως θα πρέπει να ανησυχήσετε αν η εμφάνιση αυτών των μαύρων στιγμάτων αυξηθεί σημαντικά.

  • Λάμψεις φωτός: αυτές προκαλούνται από το υγρό που βρίσκεται μέσα στα μάτια. Οι άνθρωποι βλέπουν λάμψεις φωτός στις άκρες των ματιών τους, συνεχώς ή ανά διαστήματα.
  • Σκιερά σημεία: αν ο αμφιβληστροειδής σας έχει βλάβη, δεν θα βλέπετε καλά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρχει μια σκιά που σκοτεινιάζει την όρασή σας.
  • Θολή όραση: δυσκολεύεστε με την όρασή σας και δεν μπορείτε να εστιάσετε σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα.

Πώς προλαμβάνεται η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Αντίθετα με ό,τι ισχύει για άλλα προβλήματα όρασης, δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς πέρα από τη φροντίδα των ματιών.

Η γνώση είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο. Αν παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν υπάρχουν κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν, είναι καλό να δείτε έναν οφθαλμίατρο.

Πρέπει να αποφεύγετε τα χτυπήματα στο κεφάλι ή κοντά στα μάτια.

Να χρησιμοποιείτε προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια όταν ασχολείστε με την κηπουρική, αθλείστε, μαστορεύετε ή επιδίδεστε σε άλλες δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορεί να προκύψουν τραυματισμοί στα μάτια.

Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης

Σήμερα υπάρχουν δύο είδη θεραπευτικής αντιμετώπισης για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Και οι δύο είναι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε εξωτερικά ιατρεία με γενική ή τοπική αναισθησία. Οι κίνδυνοι είναι μικροί.

Η μία επέμβαση πραγματοποιείται με λέιζερ. Η αντιμετώπιση αυτή εντοπίζει τις ρωγμές στον αμφιβληστροειδή και τις καίει με τη βοήθεια ενός λέιζερ. Αυτή η καυτηρίαση σφραγίζει τον αμφιβληστροειδή.

Η δεύτερη μέθοδος είναι η κρυοπηξία. Είναι παρόμοια με την πρώτη μέθοδο αλλά συγκολλά τις ρωγμές παγώνοντάς τες αντί να τις καυτηριάζει.

Αν και οι παραπάνω μέθοδοι μπορεί να μοιάζουν πολύ παρεμβατικές, καμία δεν θέτει την όραση σε κίνδυνο. Οι επεμβάσεις αυτές εστιάζουν σε πολύ μικρές περιοχές.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των επεμβάσεων, η όραση βελτιώνεται εντυπωσιακά και πραγματοποιείται πλήρης ανάρρωση σε έξι μήνες.

Η μόνη περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω επεμβάσεων είναι όταν η διάγνωση γίνεται πολύ αργά ή αν το άτομο έχει ήδη υποβληθεί σε κάποια από τις παραπάνω διαδικασίες.

Για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις στα μάτια σας.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο:  9 μηνύματα από τις κόρες των ματιών σας.

 

Γνωρίζουμε ότι η φροντίδα του σώματός σας μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ωστόσο, αν δεν προσέχετε το σώμα σας, μπορεί να θέσετε την ποιότητα ζωής σας σε μεγάλο κίνδυνο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα μάτια σας. Να θυμάστε ότι τα μάτια σας παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.