Ποιοι είναι οι λόγοι για τα μάτια που δακρύζουν;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τα μάτια που δακρύζουν. Μερικοί συνδέονται με εξωτερικούς παράγοντες και άλλοι μπορεί να υποδουλώνουν την ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας.
Ποιοι είναι οι λόγοι για τα μάτια που δακρύζουν;

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Όταν μιλάμε για μάτια που δακρύζουν αναφερόμαστε στα μάτια που δακρύζουν υπερβολικά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι δυνατόν να υπάρχει περισσότερο υγρό από ό, τι είναι απαραίτητο σε αυτήν την περιοχή του σώματος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μάτι απαιτεί λίπανση για να παραμείνει υγιές. Ωστόσο, μερικές φορές το υγρό που παράγουν οι δακρυγόνοι αδένες δεν μπορεί να βγει προς τα έξω. Αυτό οφείλεται στην απόφραξη του δακρυϊκού αγωγού που πηγαίνει στη μύτη, η οποία προκαλεί την υπερχείλιση του υγρού στα βλέφαρα.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι για τα μάτια που δακρύζουν;

Μπορούμε να ταξινομήσουμε τους τύπους των υδαρών ματιών ανάλογα με τον πληγέντα πληθυσμό. Γενικά, τα μωρά και οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υπερβολικά δάκρυα.

Μάτια που δακρύζουν στα μωρά

Αν και αυτή η κατάσταση είναι πολύ συχνή στα μωρά, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές. Συχνά, οι αιτίες των υγρών ματιών στα μωρά έχουν να κάνουν με μια μικρή απόφραξη του δακρυϊκού πόρου ή την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να συμβεί όταν το μωρό σας έχει κρυολόγημα, αλλεργίες ή γρατσουνιές στο μάτι του. Επομένως, εάν τα δάκρυα επιμένουν, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Αυτός θα ξεκαθαρίσει τυχόν αμφιβολίες και θα εφαρμόσει την απαραίτητη θεραπεία.

Αν και λιγότερο συχνή, αυτή η διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μικρά παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις του κερατοειδούς εάν, επιπλέον, ένα κοκκινωπό χρώμα των ματιών συνοδεύει την περίσσεια των δακρύων.

μάτια που δακρύζουν
Τα δάκρυα έχουν προστατευτική λειτουργία στο μάτι. Ωστόσο, εάν είναι υπερβολικά, τότε γίνονται αντιπαραγωγικά.

Υγρά μάτια σε ενήλικες

Στην περίπτωση των ενηλίκων, οι αιτίες των υδαρών ματιών είναι διαφορετικές. Ωστόσο, η απόφραξη του δακρυϊκού αγωγού παραμένει η πιο κοινή. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε αυτά:

 • Κόπωση των ματιών που προκαλείται από την υπερβολική χρήση τεχνολογικών συσκευών.
 • Ακραία ξηρότητα του ματιού που διεγείρει τον σχηματισμό δακρύων για αντιστάθμιση.
 • Δυσκολίες που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.

Αιτίες για τα μάτια που δακρύζουν

Τα συνεχή δάκρυα που προκαλούνται από αυτή τη διαταραχή είναι ενοχλητικά. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως η πάθηση αυτή περιλαμβάνει ερυθρότητα του βλεφάρου, ερεθισμό, οίδημα και κάψιμο στην περιοχή. Ακόμα κι έτσι, το σημαντικό είναι να εντοπίσετε την αιτία για να ξεκινήσετε συγκεκριμένη θεραπεία, αποκλείοντας περαιτέρω επιπλοκές.

Απόφραξη του δακρυϊκού αγωγού

Όπως εξηγήσαμε στην αρχή του άρθρου, οι δακρυϊκοί αδένες είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή δακρύων. Η λειτουργία τους είναι να διατηρούν το μάτι καθαρό και λιπαρό. Σε περίπτωση περίσσειας υγρού, πρέπει να φύγει μέσω του δακρυϊκού αγωγού που τελειώνει μέσα στη μύτη.

Όταν εμφανίζεται απόφραξη αυτής της πορείας, τα δάκρυα δεν έχουν τρόπο να εκκενωθούν και ξεχειλίζουν προς τα βλέφαρα. Αυτό συμβαίνει όταν τα μάτια μας μοιάζουν να δακρύζουν χωρίς λόγο.

Οι ειδικοί γνωρίζουν αυτήν την παθολογία ως χρόνια δακρυοκυστίτιδα. Μπορεί να είναι μια επίκτητη κατάσταση και αναφέρεται στη στένωση των αγωγών λόγω γήρανσης. Υπάρχει επίσης μια συγγενής παραλλαγή που επηρεάζει συχνά τα μωρά.

Σύνδρομο ξηροφθαλμίας

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας προέρχεται από ορμονικές αλλοιώσεις, στην περίπτωση των γυναικών, καθώς και στα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μερικά από τα συμπτώματα είναι το κάψιμο, ο κνησμός, η φωτοφοβία, η αίσθηση ότι το μάτι είναι βρώμικο και η βαρύτητα των βλεφάρων.

Ένα ακόμα σύμπτωμα, παρά το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια σχετίζεται με ανεπαρκή δάκρυα, είναι ένα υδατώδες μάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδένες είναι υπερβολικά διεγερμένοι ως μηχανισμός προστασίας, παράγοντας περίσσεια υγρού.

Κόπωση των ματιών και μάτια που δακρύζουν

Επίσης γνωστό ως σύνδρομο κόπωσης των ματιών, αυτή η διαταραχή εμπίπτει στην κατηγορία των επαγγελματικών ασθενειών. Περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι και τα υγρά μάτια.

Συνδέεται επίσης με την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, κάτι πολύ συνηθισμένο σήμερα με την έλευση της τηλεργασίας. Αυτή η κατάσταση καταγράφεται στα ψηφιακά οπτικά σύνδρομα και μπορεί να επηρεάσει την οφθαλμική επιφάνεια προκαλώντας άφθονα δάκρυα.

Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες των ματιών. Επηρεάζει τους ανθρώπους σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους και, παρόλο που προκαλεί ενόχληση, είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων αυτής της παθολογίας που επηρεάζει τον επιπεφυκότα (την μεμβράνη που καλύπτει το μάτι), βρίσκουμε το υδατώδες μάτι, τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και επίσης την έκκριση ή την καταρροή.

Φωτοφοβία

Η φωτοφοβία είναι ένα σημάδι που προκαλείται από την αδυναμία αντοχής στην ένταση του φωτός, τεχνητή ή φυσική. Είναι μια παθολογία που επηρεάζει πολύ τα άτομα με αλμπινισμό και με ανοιχτόχρωμα μάτια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υγρά μάτια, την ανάγκη να διατηρούνται τα μάτια κλειστά, αίσθημα καύσου και ερυθρότητα. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο.

Άλλες κοινές και ήπιες αιτίες

Εκτός από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, τα υδαρή μάτια σχετίζονται επίσης με αλλεργίες, όπως ρινίτιδα, αλλά και με γρίπη, γέλιο, χασμουρητό και ακόμη και έμετο. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, η περίσσεια των δακρύων δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς οφείλεται σε εξωτερική αντίδραση.

κόκκινο μάτι
Υπάρχουν πολλές αιτίες υγρών ματιών. Μερικές ίναι λιγότερο περίπλοκες και άλλες είναι πιο σοβαρές.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό;

Είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν παρατηρείτε ότι οι αιτίες των υδαρών ματιών σχετίζονται με επιπεφυκίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι ιογενείς και μεταδοτικές. Επίσης, όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία και η δυσφορία επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ομοίως, όταν τα συμπτώματα δεν σταματούν.

Σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις, είναι εύκολο να ελέγξετε αυτήν την κατάσταση των ματιών. Επομένως, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για να ξεκινήσετε την αντίστοιχη θεραπεία. Τα υπερβολικά δάκρυα όχι μόνο αποτελούν εμπόδιο όσον αφορά στην ποιότητα ζωής, αλλά επηρεάζουν και την όρασή μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
 • Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
 • Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab.  [Internet]. 2017  Dic [citado  2020  Sep  17] ;  63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
 • Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
 • Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
 • Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
 • Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
 • Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol  [Internet]. 2004  Jun [citado  2020  Sep  16] ;  17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
 • Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
 • Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
 • Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.