Απομακρύνετε τις πέτρες στα νεφρά φυσικά

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη βοτανική ιατρική, ιδιαίτερα σε περιοχές της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας. Επιπλέον, βοηθά και σε άλλες παθήσεις εκτός από τις πέτρες στα νεφρά.
Απομακρύνετε τις πέτρες στα νεφρά φυσικά

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Το Lepidium latifolium είναι ένα άγριο ζιζάνιο που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αιώνες από πολλούς λαούς για να αντιμετωπίσει τις πέτρες στα νεφρά. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να διώξετε τις πέτρες στα νεφρά με την βοήθεια της αρχαίας αυτής θεραπευτικής μεθόδου.

Χαρακτηριστικά του Lepidium latifolium

Αυτό το αγγειόσπερμο φυτό  συναντάται σε όλα τα είδη εδάφους και σε τουλάχιστον 3000 μέτρα υψόμετρο. Υπάρχει σε αφθονία σε δάση και τροπικές περιοχές όπως στις Μπαχάμες, στον Αμαζόνιο, στη Νότιο Ινδία και στην Κίνα. Στην Ελλάδα φύεται κυρίως στην περιοχή των Πρεσπών και των γύρω βουνών. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να διαλύσει και να απομακρύνει τις πέτρες στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.

Χρήσιμα στοιχεία για τις πέτρες στα νεφρά παραθέτουν σε μελέτη τους οι Hornberger, B., & Bollner, M. R.

Το Lepidium latifolium συνήθως δεν είναι ψηλότερο από 60 εκατοστά και οι καρποί του έχουν διάμετρο μόλις 3 χιλιοστά. Αν και μικρ0σκοπικό, κρύβει εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη βοτανική ιατρική, ιδιαίτερα σε περιοχές της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας. Επιπλέον, βοηθά και σε άλλες παθήσεις εκτός από τις πέτρες στα νεφρά – περιορίζει τις παθήσεις του ήπατος, όπως τον ίκτερο και θεραπεύει βακτηριακές προσβολές, όπως την κυστίτιδα και την ουρολοίμωξη. Επίσης συστήνεται για αντιμετώπιση ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, της ηπατίτιδας, της φυματίωσης, του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων ιογενών προβλημάτων. Το φυτό αυτό μπορεί επίσης να περιορίσει τα συμπτώματα του διαβήτη, της υπέρτασης και της αναιμίας.

Απομακρύνετε τις πέτρες στα νεφρά φυσικά

Εκπληκτικές ιδιότητες

Οι εκπληκτικές ιδιότητες αυτού του βοτάνου έχουν μελετηθεί από επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική το χρησιμοποιεί για να θωρακίσει την καλή λειτουργιά του συκωτιού και να απαλύνει ασθένειες όπως ηπατίτιδα Β και κίρρωση του ήπατος.

Το Lepidium latifolium μπορείτε να το πιείτε σαν αφέψημα. Χρειάζεστε 40 γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου για κάθε λίτρο νερού. Βάλτε το νερό να βράσει, προσθέστε το αποξηραμένο L. latifolium, σβήστε τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και σουρώστε. Η γεύση του είναι κάπως πικρή, οπότε καλό είναι να ξέρετε ότι μπορείτε να το γλυκάνετε με λίγο μέλι. Για να θεραπεύσετε τις πέτρες στα νεφρά, συστήνεται να πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα επί έναν μήνα, ακόμα και αφού απομακρυνθούν οι πέτρες. Το ίδιο συστήνεται και για όσους έχουν πέτρες στη χολή.

Θαυματουργό για πέτρες στα νεφρά και άλλες παθήσεις

Η κοινή του ονομασία στην ισπανική γλώσσα είναι πεντακάθαρη ένδειξη της δύναμης του να θεραπεύει τις πέτρες στα νεφρά, αφού το όνομά του, “rompepiedras” σημαίνει “αυτό που σπάει πέτρες”. Πέρα από αυτό, όμως έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αξίζει να μάθετε πώς η καθημερινή του κατανάλωση περιορίζει ή και θεραπεύει πολλές διαταραχές και παθήσεις.

πέτρες στα νεφρά

Τα κύρια οφέλη του φυτού Lepidium latifolium είναι ότι αποσυμφορεί κάθε είδους εμφράξεις του ουροποιητικού συστήματος, εξαλείφοντας πλήρως τις πέτρες και την ασβεστοποίηση. Επίσης όμως μπορεί να κάνει τα εξής:

 • Περιορίζει τις φλεγμονές και τους σπασμούς
 • Βελτιώνει την ροή των ούρων (συστήνεται για όσους έχουν νεφρική ανεπάρκεια)
 • Ανακουφίζει πόνους κάθε είδους, ειδικά στην κάτω κοιλιακή χώρα (όπως στις γυναίκες κατά τις δυσκολότερες ημέρες του εμμηνορροϊκού τους κύκλου)
 • Περιορίζει τον πυρετό (προσοχή όμως, δεν πρέπει να το καταναλώνουν παιδιά κάτω των πέντε ετών)
 • Καθαρίζει και προστατεύει το συκώτι
 • Είναι ελαφρύ καθαρτικό και ιδιαίτερα διουρητικό
 • Σκοτώνει ιούς και βακτήρια
 • Απομακρύνει τα σκουλήκια του εντέρου
 • Ρίχνει την αρτηριακή πίεση, το ζάχαρο και τη χοληστερίνη του αίματος
 • Βοηθά την σωστή πέψη

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: Ο πόνος δημιουργεί ανθρώπους με πιο δυνατό πνεύμα

Πώς το καταναλώνω;

Ανάλογα με το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε, έχετε πολλές επιλογές. Είναι καλό να ξέρετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο, αφού τα λουλούδια, οι ρίζες, οι μίσχοι και οι καρποί του περιέχουν όλα τους θεραπευτικές του ουσίες.

Πέρα των όσων αναφέρουμε παραπάνω για τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά, προσέξτε τις παρακάτω ενδείξεις που αντιστοιχούν σε κάθε πάθηση:

 • Μπορείτε να επιβραδύνετε την εξάπλωση ορισμένων ειδών καρκίνου και να περιορίσετε τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας με Lepidium latifolium. Για να το καταφέρετε, πίνετε τρία φλιτζάνια τσάι κάθε ημέρα, που θα έχετε φτιάξει με 40 γραμμάρια του αποξηραμένου φυτού για κάθε λίτρο νερού, όπως παραπάνω.
 • Για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, συστήνουμε αφέψημα από τα φύλλα του Lepidium latifolium το οποίο θα πίνετε δύο φορές την ημέρα.
 • Εάν υποφέρετε από κολικούς, βράστε τη ρίζα του φυτού και φτιάξτε ένα αφέψημα το οποίο θα πίνετε όσο συχνότερα μπορείτε τις ημέρες που έχετε πόνους και ενοχλήσεις. Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν κάποια ηπατική ασθένεια.
 • Οι διαβητικοί πρέπει να φτιάχνουν τσάι από ολόκληρο το φυτό και να το πίνουν δύο φορές την ημέρα: Πρωί-πρωί, με άδειο στομάχι και ξανά πριν από τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Σημάδια υψηλής χοληστερίνης: Εντοπίστε τα νωρίς!

Άλλες παθήσεις

 • Για όσους υποφέρουν απο ηπατίτιδα συστήνουμε την εξής θεραπεία. Βάλτε 20 ρίζες Lepidium latifolium σε δύο λίτρα νερό και βράστε τες για μισή ώρα. Περιμένετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώνετε καθημερινά, μέχρι η επιδερμίδα σας να χάσει την κιτρινωπή της όψη.
 • Για όσους έχουν ουρολοίμωξη συστήνουμε ένα τσάι από ολόκληρο το φυτό. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες. Το ίδιο και για όσους έχουν νεφρίτιδα, πέτρες στα νεφρά και ελονοσία.
 • Εάν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τη διουρητική ιδιότητα του φυτού, φτιάξτε ένα τσάι με φρέσκα φύλλα – μία χούφτα ανά λίτρο νερού και πίνετε ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα.
 • Το φυτό μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε εξωτερικά, εάν έχετε ερεθισμό στα μάτια. Ψιλοκόψτε το αποξηραμένο φυτό και κάντε το σκόνη. Ανακατέψτε την με πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο του φυτού ή καστορέλαιο. Ρίξτε μία σταγόνα σε κάθε μάτι το πρωί και το βράδυ.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Azimkhanova B, Ustenova G, Sharipov K, Rakhimov K et al. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Subcritical CO2 Extract of Lepidium latifolium L. (Brassicaceae). Int J Biomater. 2021 Aug 4;2021:4389967.
 • Lee N, Khoo W, Adnan M, Mahalingam T et al. The pharmacological potential of Phyllanthus niruri. J Pharm Pharmacol. 2016 Aug;68(8):953-69.
 • Kaur N, Kaur B, Sirhindi G. Phytochemistry and Pharmacology of Phyllanthus niruri L.: A Review. Phytother Res. 2017 Jul;31(7):980-1004.
 • Nishiura JL, Campos AH, Boim MA, Heilberg IP et al. Phyllanthus niruri normalizes elevated urinary calcium levels in calcium stone forming (CSF) patients. Urol Res. 2004 Oct;32(5):362-6.
 • Navarro E, Alonso J, Rodriguez R, Trujillo J et al. Diuretic action of an aqueous extract of Lepidium latifolium L. J Ethnopharmacol. 1994 Jan;41(1-2):65-9.
 • Micali S, Sighinolfi M, Celia A, De Stefani S et al. Can Phyllanthus niruri affect the efficacy of extracorporeal shock wave lithotripsy for renal stones? A randomized, prospective, long-term study. J Urol. 2006 Sep;176(3):1020-2.
 • Murugaiyah V, Chan KL. Mechanisms of antihyperuricemic effect of Phyllanthus niruri and its lignan constituents. J Ethnopharmacol. 2009 Jul 15;124(2):233-9.
 • Valido H, de la Trinidad I. Formation, transformation and inhibition of calcium oxalate nephroliths: in vitro studies and speciation by synchrotron radiation techniques. 2021.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.