8 συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι

Γνωρίζετε τα συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι; Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα βασικό όργανο στο σώμα.
8 συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2020

Γνωρίζετε τα συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι; Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα βασικό όργανο στο σώμα. Μια ατέλειωτη σειρά από βασικές λειτουργίες που εκτελούνται από το συκώτι σας είναι απαραίτητες για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του σώματος. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων στο συκώτι.

Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι το συκώτι έχει βασικά τρεις λειτουργίες: τον καθαρισμό του αίματος μέσω της εξάλειψης των τοξινών και των κυττάρων που δεν είναι πλέον χρήσιμα, τη συμμετοχή στη σύνθεση υδατανθράκων και λιπιδίων και  προλαμβάνει την  αιμορραγία. Αναλαμβάνει επίσης την εκπληκτική λειτουργία της αποθήκευσης. Χάρη στο συκώτι είμαστε σε θέση να αποθηκεύουμε τις βιταμίνες Α, D, Κ και Ε, οι οποίες είναι βασικές για την λήψη ενέργειας.

Σημάδια προβλημάτων στο συκώτι

Γυναίκα κρατά το στομάχι της

1. Ναυτία, συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι

Αυτό είναι το πρώτο από τα συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι, και το πιο προφανές. Αν αισθάνεστε άσχημα μετά το φαγητό ή ακόμα όταν νιώθετε βαριά στο έντερο, ναυτία, ζάλη ή τάση για εμετό τότε αυτά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις. Αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί αυτό. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν διάφορες άλλες αιτίες και αυτό δεν σημαίνει ακριβώς ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι. Αλλά αν αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται αποταθείτε στο γιατρό σας.

2. Πόνος στην άνω περιοχή της κοιλιάς

Ο ηπατικός πόνος εντοπίζεται στο άνω μέρος της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τα πλευρά και μπορεί ακόμη και να φθάσει μέχρι και στην πλάτη. Θα μπορούσε ακόμη και να εμφανίζεται ως πρήξιμο στην κοιλιά. Είναι επίσης πιθανό να αισθανθείτε κάψιμο ή ακόμη και πυρετό, αλλά αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο είδος φλεγμονής ή σε κάποιο πρόβλημα στη χολή.

3. Ίκτερος

Ο ίκτερος παρουσιάζεται ως αποχρωματισμός του δέρματος, σε κίτρινο τόνο που είναι πολύ εμφανής στο πρόσωπο και το σώμα. Αυτό οφείλεται σε υπερβολικές ποσότητες της χολερυθρίνης (χολή) στο σώμα και το αίμα. Θα μπορούσε να προκληθεί από κάποιο πρόβλημα στο συκώτι. Αυτό είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα, που σχετίζονται κυρίως με την μεταδοτική ηπατίτιδα.

4. Κόπωση και αδυναμία

Κάθε φορά που πάσχετε από κάποιο είδους πρόβλημα στο συκώτι, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι, εξαντλημένοι, και να έχετε μειωμένη όρεξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με άλλα πράγματα και να παραβλέπεται, διότι είναι φυσιολογικό να έχετε μία ή περισσότερες ημέρες αδυναμίας. Αλλά όταν η αδυναμία είναι συνεχής, όταν η έλλειψη όρεξης και η εξάντληση είναι συνεχείς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

5. Πυρετός, συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς βιώνουν κοιλιακό πόνο, νιώθουν πρησμένοι, βαρείς και πολύ κουρασμένοι. Θα πρέπει να παρακολουθείτε την θερμοκρασίας σας, αν έχετε αυτά τα συμπτώματα. Εάν έχετε πυρετό, αυτό είναι πιθανόν συνώνυμο με κάποια φλεγμονή ή και μόλυνση. Μην το παραβλέψετε  και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

6. Ανοιχτού χρώματος κόπρανα

Παρατηρήστε τις εκκενώσεις σας όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Εάν είναι ανοιχτές στο χρώμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του ήπατος. Είναι επίσης πιθανό να πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που συνδέεται επίσης με ηπατικά προβλήματα.

7. Κνησμός (φαγούρα) στο σώμα

Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση της χολής κάτω από το δέρμα. Το σώμα σας έχει φαγούρα και νιώθετε άβολα γιατί το αίμα σας αντιδρά σε όλες τις συσσωρευμένες τοξίνες που το ήπαρ έχει σταματήσει να καθαρίζει.

8. Αιμορραγία και μώλωπες

Ένα άλλο (λιγότερο συχνό) σύμπτωμα, αλλά το οποίο μπορεί επίσης να συσχετιστεί με ηπατικά προβλήματα. Η συχνή αιμορραγία από τη μύτη ή η εμφάνιση από μώλωπες χωρίς προφανή λόγο σχετίζεται με την έλλειψη πρωτεϊνών που μπορεί να οφείλεται στην κακή λειτουργία του ήπατος. Θα πρέπει να το θυμάστε αυτό.

Όλα τα συμπτώματα που περιγράφονται εδώ οφείλονται σε προβλήματα στο συκώτι, αλλά μόνο ο γιατρός σας είναι εκείνος που μπορεί να καθορίσει εάν έχετε λιπώδη νόσο του ήπατος, φλεγμονή λόγω ηπατίτιδας, κ.λπ. Όλα αυτά τα συμπτώματα που περιγράφονται είναι συνήθως πολύ παρόμοια και μόνο με ιατρικές εξετάσεις μπορείτε να ελέγξετε από τι είδους ασθένεια του ήπατος έχετε προσβληθεί.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: 10 τοξίνες που βλάπτουν τα παιδιά

Πώς μπορώ να φροντίσω το συκώτι μου;

Συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι - Αγκινάρα, λάδι και λεμόνι στο πιάτο

Οι σωστές συνήθειες στη ζωή και τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το συκώτι. Γνωρίζοντας αυτό, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για την καλυτέρευση της ζωής σας και την αποφυγή προβλημάτων στο συκώτι:

  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, ιδιαίτερα εκείνα που βοηθούν τον καθαρισμό του ήπατος: μήλα, ακτινίδια, σταφύλια, κεράσια, σπανάκι, αγκινάρες, σπαράγγια και ραδίκια …
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι τηγανισμένα ή κατεψυγμένα και αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
  • Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη και το αλκοόλ.
  • Καταναλώνετε αντιοξειδωτικά: πορτοκάλια, λεμόνια, βατόμουρα, ντομάτες …
  • Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση φαρμάκων, που είναι μεγάλοι εχθροί του ήπατος.

[Πηγή: WebMD]


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.