Άρκευθος: 7 κλειδιά για την καλλιέργειά της

Η άρκευθος έχει γίνει δημοφιλής επειδή ο καρπός χρησιμεύει ως συστατικό για την παρασκευή τζιν. Επιπλέον, είναι ένα εύκολα προσαρμόσιμο φυτό με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Άρκευθος: 7 κλειδιά για την καλλιέργειά της

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2023

Η άρκευθος έχει γίνει δημοφιλής επειδή ο καρπός χρησιμεύει ως συστατικό για την παρασκευή τζιν. Επιπλέον, είναι ένα εύκολα προσαρμόσιμο φυτό με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η εμφάνιση είναι παρόμοια με το κυπαρίσσι και δεν απαιτεί αυστηρό κλάδεμα. Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το υπέροχο φυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι η άρκευθος και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή άρκευθος, που ανήκει στο είδος Juniperus communis L., περιλαμβάνει διάφορα υποείδη ή ποικιλίες, που διαφοροποιούνται από το σχήμα της: ωοειδές ή όρθιο.

Ο θάμνος ευρωπαϊκής προέλευσης έχει ύψος 1 έως 2 μέτρα και τα αειθαλή φύλλα του μοιάζουν με βελόνες. Τα μπλε και βιολετί μούρα που παράγει είναι χρήσιμα για την παρασκευή ποτών, τα οποία παρέχουν διεισδυτικά αρώματα και ένα μείγμα πικρών γεύσεων με γλυκές νότες.

Το φυτό είναι δίοικο – δηλαδή υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά. Τα τελευταία είναι αυτά που ανθίζουν την άνοιξη. Προϋπόθεση για την απόκτηση του προϊόντος είναι η φύτευση και των δύο φύλων, καθώς τα αρσενικά παρέχουν τη γύρη στα θηλυκά άνθη.

Η άρκευθος αντέχει σε κάθε κλίμα και ενσωματώνεται σε όλα τα εδάφη, οπότε δεν είναι παράλογο να βρίσκει κανείς καλλιέργειες σε λιβάδια, θαμνότοπους, ακτές και βουνά. Αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς προβλήματα σε αστικές περιοχές.

Άρκευθος: 7 κλειδιά για την καλλιέργειά της
Η άρκευθος είναι δημοφιλής στην παρασκευή τζιν και τόνικ, στα οποία προσθέτει ένα μοναδικό άρωμα.

Άρκευθος: Τα οφέλη της καλλιέργειας

Στο είδος αυτό αποδίδονται φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό φυσικών θεραπειών κατά της κυστίτιδας, των λίθων στα νεφρά και της ουρηθρίτιδας. Σε εξωτερική εφαρμογή, σχετίζεται με τη θεραπεία της αρθρίτιδας, των μυϊκών πόνων και της μυκητίασης.

Ο καρπός περιέχει βιταμίνη C, μονοτερπένια και αντιοξειδωτικά. Λειτουργεί επίσης ως διουρητικό και αντισηπτικό αλλά σε κάθε περίπτωση, απαιτείται έγκριση ειδικού για τη φαρμακευτική αγωγή με το βότανο.

Στον τομέα της μαγειρικής, λειτουργεί ως αρωματικό μέσο για σάλτσες και κρέατα. Από την άλλη πλευρά, οι καλλωπιστικές ιδιότητες των κλαδιών και των κορμών του ξεχωρίζουν στον καλλωπισμό του κήπου. Είναι όμως το ξύλο που προσφέρει που, αν και μικρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διακοσμητικών κουτιών και δοχείων.

Άρκευθος: Τα κλειδιά για την καλλιέργειά της

Η βασική συμβουλή για την καλλιέργεια αρκεύθου είναι το έδαφος να είναι καλά στραγγιζόμενο. Οι υπόλοιπες συστάσεις παρουσιάζονται παρακάτω.

1. Φυτέψτε χωρίς να αφήνετε θύλακες αέρα

Όπως και με άλλα κωνοφόρα φυτά, καλλιεργήστε την άρκευθο το φθινόπωρο. Αυτή είναι η εποχή που ευνοεί την ανάπτυξη θάμνων.

Σκάψτε μια βαθιά τρύπα και τοποθετήστε το φυτό, φροντίζοντας ώστε ο λαιμός του στελέχους να είναι στο ίδιο επίπεδο με τον πυθμένα της τρύπας. Το ίδιο χώμα που αφήσατε στην άκρη κατά το σκάψιμο είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε την τρύπα.

Ενώ βάζετε τη λάσπη μαζί, πιέστε προς τα κάτω για να ξεφουσκώσουν τυχόν θύλακες αέρα. Τέλος, ποτίστε και, αν χρειάζεται, βάλτε λίγο επιπλέον χώμα.

2. Ελέγξτε το έδαφος

Αν και τα φυτά αυτά ευδοκιμούν σε διαφορετικά εδάφη, τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτά ασβεστολιθικού τύπου, των οποίων το pH είναι μεγαλύτερο από 7. Δεν πρέπει να ποτίζεται υπερβολικά, γιατί θα καταλήξει να υδροφορεί, ειδικά αν το έδαφος είναι αργιλώδες.

Τα φυτά αυτά τείνουν να αναπτύσσονται αργά, αλλά αν παρέχετε ρυθμισμένες δόσεις λιπασμάτων και βοτανικά συμπληρώματα μαγνησίου, βοηθάτε την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, εμποδίζετε τα φύλλα να αλλάξουν την πράσινη απόχρωσή τους σε θαμπή.

3. Λιπαίνετε με προσοχή

Κοκκώδη λιπάσματα που περιέχουν φώσφορο, άζωτο και κάλιο προάγουν την ανάπτυξη των φυτών. Η προτεινόμενη ποσότητα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 γραμμαρίων, τα οποία χορηγούνται μία φορά το μήνα μέχρι να έρθει ο χειμώνας. Το λίπασμα πρέπει να εφαρμόζεται γύρω από το στέλεχος.

4. Αναπαραγωγή του φυτού με εκβλάστηση από το στέλεχος

Η αναπαραγωγή του Juniperus communis L. γίνεται με μοσχεύματα. Κόψτε μίσχους περίπου 10 εκατοστών ή λιγότερο, μουλιάστε τους για 2 ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρετέ τους στη γλάστρα.

Για να το φυτέψετε, προετοιμάστε το υπόστρωμα με περλίτη και τύρφη. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα μείγμα νερού και ορμονών ριζοβολίας.

Αν και είναι επίσης δυνατή η φύτευση με σπόρους, η διαδικασία είναι πιο δύσκολη. Απαιτείται στρωμάτωση του σπόρου για να βλαστήσει.

5. Ρυθμίστε την άρδευση

Οι καλλιέργειες αρκεύθου αντέχουν τέλεια στην ξηρασία, γι’ αυτό μην αρδεύετε υπερβολικά. Όταν δέχονται πολύ νερό, η καλλιέργεια κινδυνεύει να προσβληθεί από μούχλα τύπου Phytophthora.

Η γενική σύσταση είναι να ποτίζονται δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, το πότισμα είναι μία φορά την εβδομάδα και το χειμώνα, να ποτίζετε το θάμνο μία φορά κάθε 2 εβδομάδες και αν βρέχει πολύ να μην τον ποτίζετε.

6. Τοποθετήστε το φυτό σε σημείο που έχει καλό ηλιακό φως

Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το φυτό σε περιοχή που εγγυάται το ηλιακό φως. Μη φοβάστε μήπως το καταστρέψετε. Αυτό το είδος αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και στα πιο ζεστά κλίματα.

Bayas de enebro.
Τα μούρα της αρκεύθου έχουν φαρμακευτικές, διακοσμητικές και γαστρονομικές εφαρμογές.

7. Άρκευθος: Κλαδέψτε την σωστά

Κλαδέψτε με ψαλίδι κήπου ή κλαδευτήρι φρακτών. Προσπαθήστε να εξομαλύνετε το ύψος, δίνοντας παράλληλα στον θάμνο το σχέδιο που επιθυμείτε.

Η ιστοσελίδα Gardener’s Path προτείνει να μην κλαδεύετε υπερβολικά και να εστιάζετε στους βλαστούς της κορυφής, για να βοηθήσετε την ανάπτυξη και το σχήμα των πλευρών. Ομοίως, συνιστάται η αφαίρεση των πυκνών κλαδιών για καλύτερο αερισμό και διαπερατότητα του φωτός.

Τι πρέπει να κάνετε αν η καλλιέργεια αρκεύθου αρρωστήσει;

Σύμφωνα με δημοσίευση του Συμβουλίου Γεωργίας της Generalitat Valenciana, ένα δείγμα αρκεύθου μπορεί να σαπίσει λόγω ιών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασιτικών φανερόγαμων. Τα συμπτώματα είναι καφέ φύλλα και ξηρότητα, οι αλλοιώσεις αυτές προκύπτουν μόλις η κατάσταση προχωρήσει στους αγωγούς μέσω των οποίων θα έπρεπε να κυκλοφορούν οι χυμοί.

Η έλλειψη ή η περίσσεια αλάτων και οι τοξικές ουσίες είναι άλλες αιτίες ζημιάς της καλλιέργειας. Η θεραπεία είναι η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων ή η χρήση φυτοφαρμάκου όταν η ασθένεια προκαλείται από παράσιτα.

Αν δείτε κάμπιες στα κλαδιά, φροντίστε να τις απομακρύνετε. Επίσης, αν βρείτε αυγά ή προνύμφες, κόψτε και κάψτε τα κλαδιά, και προχωρήστε στον ψεκασμό του θάμνου με το εντομοκτόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.