Αρθρίτιδα: 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό σας

Έχετε εγκαταλείψει τη σωματική δραστηριότητα εξαιτίας του πόνου; Θα πρέπει να επανεξετάσετε αυτή την απόφαση. Απαντήστε σε αυτές τις 6 ερωτήσεις και αρχίστε να ασκείστε, ακόμη και με αρθρίτιδα.
Αρθρίτιδα: 6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό σας
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Cristian Minich

Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου, 2023

Όταν υποφέρουμε από πόνο, το πιο συνηθισμένο είναι να αποφεύγουμε την προπόνηση, ειδικά αν εμπλέκονται οι αρθρώσεις. Ωστόσο, ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να κάνουμε το αντίθετο, αν και πρέπει να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις 6 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε αν έχετε αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία ή πρήξιμο και συνήθως μειώνει το εύρος της κίνησής μας. Σήμερα, υπάρχουν θεραπείες που σας βοηθούν να την αντιμετωπίσετε καλύτερα, αλλά δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.

Η σωματική δραστηριότητα με ασφάλεια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση του πόνου.

Εάν έχετε αρθρίτιδα, είναι σημαντικό να ασκείστε. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τη δυσφορία, να επιτύχετε μεγαλύτερη ευελιξία και να βελτιώσετε τη λειτουργία των αρθρώσεων.

Με άλλα λόγια, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες προτού ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε να απαντήσετε σε αυτές τις 6 ερωτήσεις πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε.

1. Τι είδους αρθρίτιδα έχετε;

Υπάρχουν περισσότερες από 100 ρευματικές παθήσεις που περιλαμβάνονται στην αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή.

Άλλες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η ουρική αρθρίτιδα είναι επίσης μεταξύ των πιο συχνών. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να προσδιορίσετε ποια είναι η πάθηση από την οποία πάσχετε και, κατά συνέπεια, να εκπονήσετε το πρόγραμμα προπόνησης αναλόγως.

Για παράδειγμα, αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, οι ασκήσεις ευλυγισίας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Sobrepeso empeora la artritis.

2. Ποιο είναι το επίπεδο του πόνου στις πάσχουσες περιοχές;

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες ανάλογα με τη φυσική μας κατάσταση. Αν υποφέρουμε από πόνο, θα πρέπει να θέτουμε όρια, αφού δεν πρέπει να υποφέρουμε από την άσκηση, αλλά να μπορούμε να την εκτελούμε με ευχάριστο και ελεγχόμενο τρόπο.

Αν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ο πόνος αυξάνεται, θα πρέπει να σταματήσουμε και να συμβουλευτούμε έναν γιατρό.

Το 2021 διεξήχθη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων δύναμης στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αποτελούνταν από μια μετα-ανάλυση με 512 ασθενείς σε μια ομάδα ασκήσεων αντίστασης και 498 ασθενείς σε μια άλλη ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η άσκηση δύναμης μείωσε σημαντικά τη βαθμολογία δραστηριότητας της νόσου στους ασθενείς.

3. Πώς θα αξιολογούσατε την τρέχουσα φυσική σας κατάσταση;

Εάν δεν έχετε γυμναστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αργά και να εντείνετε τη δραστηριότητα σταδιακά. Ειδικά αν ο λόγος της εγκατάλειψης οφειλόταν σε αρθρίτιδα ή κάποια άλλη πάθηση.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων και της δύναμης των μυών βοηθά στη μείωση του πόνου ή στην πρόληψη περαιτέρω βλαβών.

4. Τι συμβαίνει αν δεν κάνω σωματική δραστηριότητα;

Αν δεν κάνετε καμία δραστηριότητα, οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν πιο δύσκαμπτες. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να αυξηθεί.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ασκείστε για να δυναμώσετε τους μυς. Διαφορετικά, θα είστε αδύναμοι και θα είστε πιο επιρρεπείς στο να υποστείτε διάφορους τύπους τραυματισμών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να θέλετε να διαβάσετε: 5 θεραπευτικοί χυμοί για ανακούφιση από τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

5. Ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνω για την αρθρίτιδα;

Πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τον τύπο της αρθρίτιδας από τον οποίο πάσχετε, προκειμένου να αναπτύξετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Σε γενικές γραμμές, οι κύριες ασκήσεις πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Εύρος κίνησης: χρησιμεύουν για τη μείωση της δυσκαμψίας και κάνουν τις αρθρώσεις πιο ευέλικτες. Αυτό είναι ευεργετικό για την άμβλυνση του πόνου. Εκτελούνται συνήθως στο στάδιο της προθέρμανσης ή των διατάσεων και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κύλιση κεφαλής, κινήσεις ώμων, περιστροφές καρπών και διατάσεις δακτύλων.
  • Ενίσχυση: αποσκοπούν στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, η οποία συμβάλλει στην προστασία των αρθρώσεων. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με το βάρος που θα χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι πάντα να ξεκινάτε με ελαφριά βάρη και να αυξάνετε προοδευτικά.
  • Αντοχή: Η αερόβια άσκηση ενισχύει την καρδιά. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή κάποιες υποβρύχιες ασκήσεις απαιτούν μικρή προσπάθεια και συμβάλλουν στην αύξηση των καρδιακών παλμών και στη δουλειά των μυών.
  • Ασκήσεις ευλυγισίας: Συνδυάστε την κίνηση, την αναπνοή και τον διαλογισμό. Μπορεί να είναι γιόγκα, πιλάτες ή άλλες προπονήσεις αυτών των χαρακτηριστικών που θα σας επιτρέψουν να επιτύχετε μεγαλύτερο εύρος κίνησης και θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας.
  • Ισομετρικές: πρόκειται για ασκήσεις αντίστασης στις οποίες δεν υπάρχει κίνηση, αλλά οι μύες είναι σφιγμένοι και η στάση διατηρείται για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να εκτελέσετε μεταξύ άλλων σανίδες, ανυψώσεις ισχίων, βηματισμούς ή στατικούς κοιλιακούς.
exercising if you have arthritis
Οι διατάσεις είναι πολύ σημαντικές στην αρθρίτιδα. Ειδικά για τους ασθενείς άνω των 40 ετών.

6. Πρέπει να πάω στο γιατρό;

Φυσικά και πρέπει! Σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε φυσιοθεραπευτή, ο οποίος ειδικεύεται στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην ανάπτυξη θεραπείας για όσους πάσχουν από καταστάσεις που περιορίζουν την ικανότητα κίνησης, είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω ασθένειας. Ο ειδικός μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το επίπεδο του πόνου και τι να αποφύγετε για να μην επιδεινώσετε την κατάσταση.

Κινηθείτε και ξεχάστε τον πόνο από την αρθρίτιδα!

Η άσκηση, αν πάσχετε από αρθρίτιδα, είναι μια πολύ καλή ιδέα. Αφενός, θα βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, στην ενδυνάμωση των μυών, στην επίτευξη μεγαλύτερης ευλυγισίας και στη μείωση του πόνου. Από την άλλη πλευρά, θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας, αφού θα νιώθετε καλύτερα, θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον φυσιοθεραπευτή σας για να αναπτύξετε το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας και τη φυσική σας κατάσταση. Κινηθείτε και απαλλαγείτε από τον πόνο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wen Z, Chai Y. Effectiveness of resistance exercises in the treatment of rheumatoid arthritis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2021 Apr 2;100(13):e25019. doi: 10.1097/MD.0000000000025019. PMID: 33787585; PMCID: PMC8021371. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33787585/
  • Messier SP, Loeser RF, Miller GD, Morgan TM, Rejeski WJ, Sevick MA, Ettinger WH Jr, Pahor M, Williamson JD. Exercise and dietary weight loss in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis: the Arthritis, Diet, and Activity Promotion Trial. Arthritis Rheum. 2004 May;50(5):1501-10. doi: 10.1002/art.20256. PMID: 15146420. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15146420/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.