Πώς να φτιάξετε ένα μπουκέτο λουλουδιών στο σπίτι: Βήμα-προς-βήμα

Έχετε σκεφτεί ποτέ να φτιάξετε μόνοι σας ένα μπουκέτο λουλούδια; Έχουμε τα βήματα για εσάς!
Πώς να φτιάξετε ένα μπουκέτο λουλουδιών στο σπίτι: Βήμα-προς-βήμα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου, 2023

Ένα μπουκέτο λουλουδιών είναι μια χρήσιμη λύση για να διακοσμήσετε τα δωμάτια του σπιτιού, για να το προσφέρετε ως δώρο ή απλά για να διασκεδάσετε. Αν και πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν τις συνθέσεις, με λίγη δημιουργικότητα μπορείτε να δημιουργήσετε όμορφα μπουκέτα, σαν να τα είχε ετοιμάσει ανθοπώλης.

Για να είναι αρμονική η σύνθεση αυτών των διακοσμητικών στοιχείων, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε το μοτίβο και το είδος των φυτών που θα ενσωματωθούν. Δεν χρειάζεστε πολλά υλικά ή βαθιά γνώση της τέχνης των λουλουδιών.

Συνεχίστε να διαβάζετε και λάβετε υπόψη σας έναν λεπτομερή οδηγό για να σχεδιάσετε μια όμορφη ανθοδέσμη.

Μπουκέτο λουλουδιών: μια πινελιά ομορφιάς στο σπίτι

Ένα μπουκέτο λουλουδιών είναι ένα σύνολο από φυσικά ή τεχνητά λουλούδια. Εκτός από μπουμπούκια, περιλαμβάνει επίσης φυλλώματα και άλλα αξεσουάρ: κορδέλες, χαρτί, ακόμη και καραμέλες.

Τα μπουκέτα έχουν αλλάξει, επιτρέποντας την ενσωμάτωση υλικών που έρχονται σε ρήξη με το παραδοσιακό σχήμα της ανθοδέσμης μόνο από λουλούδια. Αλλά οι τυπικές συνθέσεις δεν φεύγουν από τη μόδα- στην πραγματικότητα, ανήκουν στην κατηγορία των vintage, όπως τόσες άλλες τάσεις του παρελθόντος που επέστρεψαν σήμερα.

Οι ανθοσυνθέσεις είναι ένας τρόπος να μιλάς χωρίς να χρησιμοποιείς λέξεις, να εκφράζεις συναισθήματα που δεν είναι αυστηρά ρομαντικά και να δίνεις χαρά στους ανθρώπους που τις δέχονται. Γιατί, λοιπόν, να μην μάθετε πώς να τις φτιάχνετε;

Αν ξέρετε πώς να φτιάξετε ένα μπουκέτο λουλούδια, γλιτώνετε τα χρήματα που θα ξοδέψτε σε ένα ανθοπωλείο.
A man with a bouquet of flowers.
Στο συλλογικό ασυνείδητο, ένα μπουκέτο λουλούδια δηλώνει αγάπη. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα λόγοι για να δημιουργήσετε μια ανθοδέσμη.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν φτιάξετε ένα μπουκέτο λουλουδιών

Αν και η κατασκευή ενός μπουκέτου στο σπίτι είναι απλή, μην προχωρήσετε χωρίς να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες πτυχές:

  • Γέμισμα: με το γέμισμα του μπουκέτου δίνετε όγκο. Συχνά χρησιμοποιούνται μπαστούνια λουλουδιών, ευκάλυπτος και άλλα φύλλα.
  • Σχεδιασμός: αποτελείται από το στυλ που θέλετε να δώσετε στο μπουκέτο. Μια σύνθεση για τους ερωτευμένους είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που θα κάνατε για μια ανθοδέσμη για να διακοσμήσετε το σπίτι, για παράδειγμα.
  • Σχήμα: αναφέρεται στη δομή των στελεχών, καθώς μπορεί να είναι ισχυρά ή αδύναμα. Περιλαμβάνει επίσης την αντοχή των λουλουδιών και την εμφάνισή τους. Υπάρχει ποικιλία και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας για να προσαρμόσετε το μπουκέτο.
  • Ποσότητα: είναι ο αριθμός των δειγμάτων σε ένα μπουκέτο. Γενικά, χρησιμοποιούνται 3 έως 5 είδη λουλουδιών, φροντίζοντας τα περισσότερα από αυτά να αντιστοιχούν σε ένα στρογγυλεμένο σχήμα και τοποθετώντας στο βάθος τα κάθετα ή εκείνα με διαφορετικά καλούπια.
  • Χρώματα: η αρμονία των τόνων είναι απαραίτητη για να λάμψει το μπουκέτο. Αν επιλέξετε την παραδοσιακή κοπή, τα χρώματα της ίδιας κλίμακας εξισορροπούν τη σύνθεση. Μπορείτε επίσης να ρισκάρετε με τους συνδυασμούς.

Μια συμβουλή από το περιοδικό AD Magazine είναι να προσαρμόσετε το χρώμα των λουλουδιών στην περίσταση. Για παράδειγμα, το κόκκινο για την αγάπη, το λευκό για την αγνότητα και το κίτρινο ως σύμβολο της χαράς. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Γλωσσάριο των λουλουδιών.

Βήμα προς βήμα: σας μαθαίνουμε πώς να φτιάξετε ένα μπουκέτο λουλουδιών στο σπίτι

Τώρα ας πιάσουμε δουλειά. Προμηθευτείτε τα υλικά που θα σας υποδείξουμε στη συνέχεια και εκτελέστε βήμα προς βήμα για να φτιάξετε ένα μπουκέτο λουλούδια στο σπίτι.

Θα χρειαστείτε τα εξής

1. Καθαρίστε τα δείγματα

Αφού επιλέξετε τα λουλούδια για την ανθοδέσμη σας, προχωρήστε στον καθαρισμό τους. Σε αυτό το βήμα αφαιρείτε τα μαραμένα φύλλα και το κάτω μέρος του μίσχου.

Όταν χρησιμοποιείτε τριαντάφυλλα, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Ο σκοπός είναι να τα χειρίζεστε χωρίς ενόχληση.

Επίσης, όταν απολυμαίνετε τα λουλούδια, αποτρέπετε τη μικροβιακή δραστηριότητα που μειώνει τη διάρκεια ζωής τους στο βάζο, καθώς οι βακτηριακοί οργανισμοί φράζουν τα κοτσάνια και δυσκολεύουν την είσοδο του νερού σε αυτά, όπως εξηγεί η Ένωση Ανθοπωλών της Πολιτείας του Τέξας.

2. Τοποθετήστε τα κομμάτια

Τοποθετήστε τα λουλούδια οριζόντια σε μια επιφάνεια τραπεζιού για να ελέγξετε το ύψος τους και να εντοπίσετε ποια είναι σκληρά ή μαλακά στελέχη. Θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο μέτρο, γι’ αυτό κόψτε τα για το σκοπό αυτό.

Καθώς το κάνετε αυτό, αφήστε τα να ξεκουραστούν σε ένα δοχείο με νερό. Επίσης, εκμεταλλευτείτε αυτόν τον έλεγχο για να τοποθετήσετε το μεγαλύτερο λουλούδι και να το κάνετε το επίκεντρο της σύνθεσης.

3. Ξεκινήστε τη συναρμολόγηση

Τα πρώτα λουλούδια στο μπουκέτο είναι αυτά με σκληρό μίσχο, όπως οι μαργαρίτες. Καθώς σπειροειδώς συγκεντρώνετε τα δείγματα, ενσωματώστε κομμάτια γεμίσματος.

Στη συνέχεια, πάρτε 5 λουλούδια για να δημιουργήσετε το περίγραμμα, σχηματίζοντας χαμηλά στρώματα σε κύκλο. Περιστρέψτε αυτό που μεταφέρετε ως μπουκέτο όταν προσθέτετε κομμάτια, για να απλοποιήσετε τη συναρμολόγηση. Η τεχνική είναι να τοποθετείτε τα λουλούδια προς το μέρος σας και να αφήνετε το στέλεχος να δείχνει προς τα έξω.

Some daisies.
Χρησιμοποιήστε τις μαργαρίτες για να τις τοποθετήσετε στο κέντρο, καθώς οι σκληροί μίσχοι τους δίνουν σταθερότητα στο μπουκέτο.

4. Ενσωματώστε τα μαλακά στελέχη στο μπουκέτο λουλουδιών

Μετά τον πρώτο γύρο, προσθέστε τα λουλούδια με τα μαλακά στελέχη που θα παίξουν το ρόλο του φόντου. Διανθίστε τα επιλεγμένα είδη με αυτά που ορίσατε ως κύρια.

5. Συμπληρώστε

Χρησιμοποιήστε τη γυψοφίλη για να συμπληρώσετε και να δώσετε δυναμισμό στη δημιουργία. Συμπληρώστε με ευκάλυπτο, ανάλογα με το γούστο σας. Εκμεταλλευτείτε το πράσινο για να τονίσετε τη φυσικότητα της ανθοδέσμης.

6. Δέστε το μπουκέτο

Δέστε το κάτω μέρος των λουλουδιών με το σπάγκο από γιούτα. Μόλις το μπουκέτο συναρμολογηθεί και δεθεί, ελέγξτε ότι τα στελέχη είναι στο ίδιο επίπεδο- αν όχι, κόψτε το πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, προσφέρετε τις τελευταίες πινελιές για να εξατομικεύσετε το μπουκέτο σας.

7. Τυλίξτε ή τοποθετήστε σε βάζο

Τέλος, πάρτε το φύλλο χαρτιού και κόψτε τουλάχιστον 40 εκατοστά. Τυλίξτε το μπουκέτο και στερεώστε το με την κορδέλα. Σε περίπτωση που δεν θέλετε το χαρτί, επειδή το μπουκέτο προορίζεται για βάζο, γεμίστε το δοχείο με φρέσκο νερό και τοποθετήστε τα λουλούδια.

Ποια λουλούδια να επιλέξετε για να φτιάξετε ένα μπουκέτο;

Μια σύσταση για τη δημιουργία μπουκέτων είναι να χρησιμοποιήσετε τα λουλούδια που έχετε στον κήπο σας, αφού φυτεύετε αυτά που σας αρέσουν και παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα.

Τα εποχιακά λουλούδια είναι επίσης μια καλή εναλλακτική λύση, καθώς θα είναι φθηνότερα επειδή βρίσκονται σε πλήρη άνθιση. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγετε πάντα δείγματα που δείχνουν φρέσκα και ανταποκρίνονται στα γούστα σας.

Είστε έτοιμοι να φτιάξετε την πρώτη σας ανθοδέσμη;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.