Εύκολοι τρόποι στήριξης για τα αναρριχώμενα φυτά σας

Ο πάσσαλος από βρύα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για να αναπτυχθούν τα αναρριχώμενα φυτά κανονικά και με δύναμη. Μάθετε πώς να τον φτιάξετε εδώ.
Εύκολοι τρόποι στήριξης για τα αναρριχώμενα φυτά σας

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Τα αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ένα φυσικό στήριγμα για να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό αυτή τη φορά θέλουμε να μοιραστούμε τρόπους στήριξης για τα αναρριχώμενα φυτά που έχετε σε εσωτερικούς χώρους.

Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι στήριξης στην αγορά, δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλα τα φυτά. Δηλαδή, μπορεί αγοράσετε κάποια πολύ ελκυστικά στηρίγματα, αλλά να μην είναι κατάλληλα για τα φυτά. Ας δούμε λοιπόν τι είναι ο πάσσαλος από βρύα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πώς να φτιάξετε τον δικό σας γρήγορα και εύκολα.

Πάσσαλος από βρύα για τα αναρριχώμενα φυτά: τι είναι και γιατί είναι τόσο χρήσιμος

Ο πάσσαλος από βρύα είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται για τα φυτά αναρρίχησης εσωτερικού χώρου, ώστε να μπορούν να αναρριχηθούν σε αυτόν και να προσκολληθούν σε αυτόν με τις εναέριες ρίζες τους. Μερικά από τα πιο γνωστά είδη είναι τα φιλόδεντρα, ο πόθος, τα ανθούρια, οι ορχιδέες και τα αναρριχώμενα αμπέλια.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα φυτά αυτά προσκολλώνται στον υγρό φλοιό των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πάσσαλος από βρύα θα εκπληρώσει τη λειτουργία αυτού του δέντρου.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον βρέξετε και να τον τοποθετήσετε στη γλάστρα. Κρατήστε το στέλεχος και, σιγά-σιγά, το φυτό αρχίζει να προσκολλάται.

Θυμηθείτε να κρατάτε το βρύο υγρό για να ενυδατώσετε τις εναέριες ρίζες του φυτού.
moss guide
Το ανθούριο είναι ένα είδος που, όντας μέσα στο σπίτι, θα χρειαστεί έναν πάσσαλο από βρύα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

Πώς να στηρίξετε τα αναρριχώμενα φυτά σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηρίξετε τα φυτά σας στην αγορά, αλλά μερικές φορές δεν είναι και τόσο καλοί. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι ίνες καρύδας, οι οποίοι είναι πολύ ελκυστικές, αλλά δεν δίνουν επαρκές αποτέλεσμα.

Δεν διατηρούν την υγρασία που χρειάζονται οι ρίζες. Ως εκ τούτου, το φυτό δεν θα επιδιώξει να αναρριχηθεί εκεί.

Ομοίως, δεν έχουν λειτουργήσει ούτε οι πάσσαλοι από συντηρημένα βρύα ή προεπεξεργασμένα βρύα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κατασκευαστής προσθέτει γλυκερίνη και βαφές για να μιμηθεί μια φυσική εμφάνιση.

Πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα να φτιάξουμε στο σπίτι έναν πάσσαλο από βρύα για να προσφέρουμε στα φυτά μας μια καλή εναλλακτική λύση. Ας δούμε τι υλικά θα χρειαστείτε.

Υλικά

Αυτά είναι τα αντικείμενα και τα εργαλεία που πρέπει να προμηθευτείτε για να φτιάξετε τον δικό σας πάσσαλο:

  • Μπαστούνι μπαμπού ή ξύλινο ραβδί. Το ύψος και το πάχος εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού που έχετε στη γλάστρα.
  • Βρύα σφάγνου. Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες βρύων, προτείνουμε αυτή εδώ, επειδή τα κλωνάρια της είναι μακριά, πράγμα σημαντικό όταν πρέπει να τη στερεώσετε στο καλάμι. Επιπλέον, κρατάει την υγρασία και τα φυτά θα κρατηθούν γερά.
  • Συρματόπλεγμα. Από 60 έως 90 cm πλάτος. Το πλέγμα μπορεί να είναι πλαστικό ή αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κουνουπιέρας. Προσπαθήστε να έχετε εύκαμπτο σύρμα, κλωστή και κόφτη συρμάτων.
  • Άλλα αξεσουάρ: γάντια, γλάστρα, φυτό και χώμα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Βήμα προς βήμα

Φορέστε γάντια εργασίας για να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό. Πάρτε όλα τα υλικά και ας ξεκινήσουμε.

Θα σας δώσουμε δύο επιλογές συναρμολόγησης, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο. Αρχικά, μουλιάστε το βρύο για περίπου 10 λεπτά σε ζεστό νερό για να το ενυδατώσετε. Παράλληλα, κόψτε το πλέγμα σε πλάτος περίπου 25 cm.

Για την πρώτη επιλογή, τυλίξτε το πλέγμα σε ρολό και στερεώστε το με λωρίδες από το σύρμα. Στραγγίξτε το βρύο και τοποθετήστε το μέσα στον κύλινδρο που σας έχει απομείνει μόλις ολοκληρώσετε το τύλιγμα του πλέγματος. Καθώς προσθέσετε βρύα, με τη βοήθεια του καλαμιού, πιέστε τα προς τα κάτω για να τα συμπιέσετε καλά.

Στη συνέχεια, όταν τα γεμίσετε, τοποθετήστε τα σε μια γλάστρα δίπλα στο καλάμι ή το ξύλινο ραβδί. Τοποθετήστε το φυτό και γεμίστε με καλό υγρό χώμα, φροντίζοντας να είναι σταθερό το ρολό, το καλάμι και το φυτό. Αν θέλετε, μπορείτε να στερεώσετε το στέλεχος του φυτού στο καλάμι μέχρι να αποκτήσει δύναμη και σταθερότητα.

moss guide for plants
Το σφάγνον συνιστάται ως φυσική επιλογή για τα φυτά σας.

Στη δεύτερη επιλογή, θα στερεώσουμε το ήδη ενυδατωμένο βρύο στον πάσσαλο. Για να το κάνουμε αυτό, δένουμε πρώτα μια κλωστή στην άκρη του πασσάλου που θα κοιτάζει προς τα πάνω. Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρές ποσότητες βρύου, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στο μπαστούνι, ασκώντας πίεση.

Πριν προσθέσουμε ξανά βρύα, περιβάλλουμε τα βρύα που έχουμε ήδη τοποθετήσει με την κλωστή που δέσαμε στην αρχή στον πάσσαλο. Κάντε αυτή τη διαδικασία μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο το μπαστούνι.

Για να ολοκληρώσετε, κόψτε την περίσσεια της κλωστής και τοποθετήστε το φυτό στη γλάστρα. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τα ίδια βήματα με την πρώτη επιλογή.

Η σημασία των πασσάλων για τα αναρριχώμενα φυτά

Αυτός ο πάσσαλος από βρύα είναι απαραίτητος για να κρατήσει τα φυτά υγρά και ίσια. Και οι δύο επιλογές λειτουργούν πολύ καλά και έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ελπίζουμε να μπορέσετε να εφαρμόσετε μία από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, τα αναρριχώμενα φυτά σας θα αναπτυχθούν υγιή και δυνατά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.