Art therapy κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το art therapy στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια εναλλακτική προσέγγιση που βοηθά τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί εδώ.
Art therapy κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου, 2022

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια εκφυλιστική φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και η αιτία της δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, περιλαμβάνει μια αυτοάνοση αντίδραση. Η φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται καταστρέφει το περίβλημα μυελίνης των νευρώνων, επηρεάζοντας τη νευρική μετάδοση. Αρκετές μελέτες προτείνουν τη χρήση art therapy στην πολλαπλή σκλήρυνση και θα την αναλύσουμε εδώ.

Όντας μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνοντας την κατάσταση των ασθενών.

Η αντιμετώπιση της διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνει διεπιστημονική διαχείριση. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανακοπή της εξέλιξης της βλάβης ή τουλάχιστον τον μετριασμό των συμπτωμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να προσφέρει στον ασθενή τις δυνατότητες να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες αντιμετώπισης.

Τι είναι το art therapy;

Η δημιουργία νοητικών εικόνων είναι μια φυσική διαδικασία σε όλους τους ανθρώπους, είτε είναι καλλιτεχνικά προικισμένοι είτε όχι. Το art therapy βασίζεται στη χρήση της δημιουργικότητας για τη διερεύνηση, την ανακάλυψη, την αντιμετώπιση και την έκφραση των συναισθημάτων του ατόμου, τόσο σε συνειδητό όσο και σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Αυτή η μορφή έκφρασης επιτρέπει τη σύνδεση με τον εαυτό, αλλά και με άλλους ανθρώπους. Σκοπός της θεραπείας μέσω της τέχνης είναι να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Σε αυτό το ταξίδι, μια κατάσταση ή ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς δημιουργείται μια δημιουργία, προικίζοντας τον ασθενή με έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασής του. Ως εκ τούτου, το art therapy είναι σε θέση να παράγει ανακούφιση από τις συναισθηματικές ταλαιπωρίες της ασθένειας και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Οι βασικές απαιτήσεις για το art therapy

Όπως και σε κάθε θεραπευτική δράση, είναι απαραίτητο το εμπλεκόμενο προσωπικό να είναι εκπαιδευμένο. Με αυτόν τον τρόπο, ο θεραπευτής θα είναι σε θέση να καθοδηγήσει τους ασθενείς που παρακολουθούν τη συνεδρία. Ομοίως, ένα ευχάριστο περιβάλλον χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς δημιουργεί στους συμμετέχοντες ένα αίσθημα άνεσης.

Το art therapy στην πολλαπλή σκλήρυνση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους διάφορους περιορισμούς που μπορεί να προκαλεί η πάθηση, καθώς αυτοί ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών. Ο θεραπευτής δεν πρέπει να είναι μόνο ικανός στη διαχείριση των συναισθημάτων, αλλά πρέπει επίσης να έχει γνώση για την κλινική εικόνα του ατόμου.

Paciente con esclerosis múltiple realiza terapia de arte.
Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας αποτελεί σοκ στη ζωή πολλών ασθενών. Γι’ αυτό η θεραπευτική υποστήριξη των συναισθημάτων είναι καθοριστικής σημασίας.

Γιατί το art therapy βοηθάει στην πολλαπλή σκλήρυνση;

Η τέχνη στις διάφορες μορφές της συνοδεύει την ανθρωπότητα από τις απαρχές της. Ως εκ τούτου, είναι ευρέως αποδεκτό ότι ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν μια έμφυτη ανάγκη να μεταφέρουν ένα μήνυμα μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αυτή η ανάγκη, κατά κάποιον τρόπο, τους χρησιμεύει ως πηγή κάθαρσης για να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα της ύπαρξής τους. Το art therapy προορίζεται να έχει παρόμοια χρησιμότητα σε ασθενείς με ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά αυτή τη φορά καθοδηγούμενο από έναν θεραπευτή.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί προσβολές στον γνωστικό και συναισθηματικό τομέα που είναι δύσκολο να διαχειριστούν και το art therapy είναι μια εναλλακτική θεραπεία που βοηθά στη διαδικασία αποδοχής και ανθεκτικότητας απέναντι στην ασθένεια.

Ευέλικτη δημιουργικότητα

Η αποτύπωση μιας εικόνας ξεκινά από μια συνειδητή ιδέα δημιουργίας. Αυτή τροποποιείται στο υποσυνείδητο καθώς επενδύεται χρόνος και προσπάθεια για την εκπόνησή της.

Και παρόλο που το αποτέλεσμα διαφέρει από την αρχική νοητική εικόνα και εξαρτάται επίσης από την ατομική κινητική ικανότητα, το art therapy εκμεταλλεύεται την αφοσίωση που συνεπάγεται η δημιουργική διαδικασία, αντί να αποκτήσει έργα αντάξια ενός μουσείου.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι αρκετοί καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τη ζωγραφική ως μέσο μη λεκτικής έκφρασης ως απάντηση σε συναισθήματα απογοήτευσης και πόνου που προκαλούνται από μια σωματική πάθηση. Ομοίως, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετώπισαν τραγωδίες τόσο φρικτές όσο το Ολοκαύτωμα και κατέφυγαν στη σύλληψη σπαρακτικών εικόνων που εξέθεσαν τον πόνο τους.

Μουσική: Ένα πρόσθετο εργαλείο

Η μουσικοθεραπεία είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το art therapy μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή που έχει διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην πραγματικότητα, η μουσική έχει επιδείξει οφέλη για την υγεία από την αρχαιότητα. Ωστόσο, η χρήση της ως θεραπεία στη σκλήρυνση κατά πλάκας απαιτεί κάτι περισσότερο από την απλή εκτέλεση του ήχου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η νόσος ποικίλλει πολύ ως προς τα συμπτώματά της, τα οποία εξαρτώνται από τη θέση και τη σοβαρότητα των βλαβών. Σε ορισμένους ασθενείς, η αντιληπτική τους ικανότητα μπορεί να είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συνδεθούν με το περιβάλλον τους. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητος ένας θεραπευτής που θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση μεταξύ του ασθενούς και του ήχου.

Άλλες χρήσιμες μορφές του art therapy

Αν και οι κύριες μελέτες επικεντρώνονται στη χρήση της ζωγραφικής ως καλλιτεχνικής θεραπείας στην πολλαπλή σκλήρυνση, υπάρχουν και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες που έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμες. Μεταξύ των μορφών έκφρασης που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, οι ακόλουθες δραστηριότητες έχουν δείξει οφέλη:

 • Ποίηση
 • Γλυπτική
 • Κολάζ
 • Χειροτεχνία με υφάσματα
Art therapy
Η μουσικοθεραπεία έχει εφαρμογές σε ασθένειες διαφόρων ειδών, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των εναλλακτικών θεραπειών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η τέχνη στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Η συναισθηματική κατάσταση ενός ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας ποικίλλει μεταξύ των ασθενών και ακόμη και στον ίδιο ασθενή με το πέρασμα του χρόνου. Η θεραπεία μέσω της τέχνης επιδιώκει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη θετικών πτυχών στην αντίληψη του ατόμου για την ίδια την κατάστασή του μέσω της δημιουργικότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων στις συνεδρίες.

Σε αυτή τη θεραπεία, κάθε συνεδρία μπορεί να μετατραπεί σε μια διαφυγή από τον πόνο, παρά την αντιμετώπιση των συναισθημάτων που προκύπτουν από την κατάστασή του. Το άτομο το επιτυγχάνει αυτό εξερευνώντας τη δημιουργική του διαδικασία και αποκτώντας μια νέα δεξιότητα.

Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν αξιολογήσει την επίδραση του art therapy στην ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει προς το καλύτερο τις ακόλουθες πτυχές:

 • Αυτοεκτίμηση
 • Αίσθηση της ελπίδας
 • Αίσθηση της υποστήριξης από την κοινωνία
 • Αυτοπεποίθηση μπροστά στην περιορισμένη λειτουργικότητα

Πρόσθετα οφέλη από τις συνεδρίες

Από την άλλη πλευρά, η ενσωμάτωση στην ομάδα επιτρέπει τη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Αυτό οδηγεί σε μια αίσθηση ελευθερίας και συντροφικότητας, δημιουργώντας ένα πραγματικό και διαρκές κίνητρο για τη συνέχιση της συμμετοχής.

Ομοίως, η έκθεση και η συζήτηση των ολοκληρωμένων έργων βοηθούν τον ασθενή να κατανοήσει καλύτερα την κατάστασή του και τη δική του εξέλιξη.

Το art therapy έχει περιορισμούς όσον αφορά την πολλαπλή σκλήρυνση;

Ως νευροεκφυλιστική ασθένεια, οι βλάβες μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές διαδικασίες, ιδίως όταν εμπλέκεται ο εγκεφαλικός φλοιός. Σε άτομα με σοβαρά γνωστικά ελλείμματα, τόσο η εφαρμογή όσο και τα οφέλη της art therapy στην πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχουν αποδειχθεί χρήσιμα. Για το λόγο αυτό, η χρήση του art therapy δεν συνιστάται επί του παρόντος σε ασθενείς με πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Έρευνα για την art therapy και τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Αν και το art therapy είναι πολύ δημοφιλές σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί εναλλακτική θεραπεία . Αυτός δεν μειώνει τη χρησιμότητα της εφαρμογής του αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερες επιστημονικές έρευνες. Εξάλλου, στην πράξη, λίγα ιδρύματα προσφέρουν αυτού του είδους την προσέγγιση.

Με την πρόταση αυστηρών μελετών που μπορούν να καταδείξουν αντικειμενικά αποτελέσματα, θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν τα πραγματικά οφέλη της art therapy. Αυτή η προοπτική θα είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τη χρήση της σε ασθενείς με συναισθηματικές και γνωστικές διαταραχές, ιδίως στην περίπτωση εκφυλιστικών και αναπηρικών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Fraser, C.; Keating, M.; The Effect of a Creative Art Program on Self-Esteem, Hope, Perceived Social Support, and Self-Efficacy in Individuals with Multiple Sclerosis: a Pilot Study; Journal of Neuroscience Nursing; American Association of Neuroscience Nurses; 330 – 336; 2014.
 • Guseva, M. E., Matvievskaya, O. V., & Boyko, A. N. (2021). Art therapy possibilities in the complex treatment of patients with multiple sclerosis. Neurology, Neuropsychiatry, Psychosomatics13(1S), 45-49.
 • Rosales, A.; Albizú, A.; El Uso de la Musicoterapia en Síntomas de Ansiedad de Pacientes con Esclerosis Múltiple; Escuela de Ciencias Psicológicas de la Universidad de San Carlos de Guatemala; 2012.
 • Polo, L.; Tres Aproximaciones al Arte Terapia; Arte, Individuo y Sociedad; 12: 311 – 319; 2000.
 • Coll, F.; Un Viaje por Arte Terapia; Arteterapia – Papeles de Arteterapia y educación Artística para la Inclusión Social; 1: 41 – 44; 2006.
 • Godoy, J.; Muela, J.; Pérez, M.; Aspectos Emocionales de la Esclerosis Múltiple; Universidad de Granada; Anales de Psicología; 9 (2): 171 – 176; 1993.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.