Η γλώσσα σας μπορεί να αποκαλύψει τα συναισθήματα και την υγεία σας

Γνωρίζατε ότι η γλώσσα σας μπορεί να αποκαλύψει τη συναισθηματική σας κατάσταση και την υγεία σας; Μάθετε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα σας για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα με την υγεία σας σε αυτό το άρθρο.
Η γλώσσα σας μπορεί να αποκαλύψει τα συναισθήματα και την υγεία σας
Abel Verdejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φυσικοθεραπευτή Abel Verdejo.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η γλώσσα είναι ένας από τους μύες που παρέχει τις περισσότερες πληροφορίες για την υγειά μας. Εκτός από την εκτέλεση πεπτικών λειτουργιών, η γλώσσα σας μπορεί να αποκαλύψει πόσο υγιές ή ανθυγιεινό είναι το σώμα σας, καθώς και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Η εκμάθηση της ανάγνωσης της γλώσσας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε διάφορες ασθένειες.

Αυτό συμβαίνει επειδή η γλώσσα είναι προικισμένη με χιλιάδες νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με διαφορετικά όργανα του σώματος. Όταν κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας, η γλώσσα μπορεί να το αντιληφθεί. Στη συνέχεια, μέσω διαφορετικών μηνυμάτων, όπως αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή έναν λεκέ, η γλώσσα μπορεί να μας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να σας δώσουμε έναν οδηγό για τα πράγματα που μπορεί να αποκαλύψει η γλώσσα σας σχετικά με την κατάσταση των συναισθημάτων σας και τη γενική υγεία σας. Μπορείτε να το κάνετε πράξη παρατηρώντας τη γλώσσα σας μπροστά σε έναν καθρέφτη και αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια.

Ας ρίξουμε μια ματιά!

Η ροζ γλώσσα με ομοιόμορφη εμφάνιση: Καλή υγεία

Lengua con escarlatina.
Αυτός ο τύπος γλώσσας σημαίνει ότι είμαστε υγιείς και ότι έχουμε έναν καλό τρόπο ζωής γενικά. Είναι σημάδι για καλή πέψη και καλή διατροφή. Επιπλέον, συναισθηματικά, δείχνει ότι είμαστε ισορροπημένοι.

Η κόκκινη γλώσσα: Προβλήματα στο λαιμό

Εάν το χρώμα της γλώσσας σας είναι κοκκινωπό, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε πρόβλημα στο λαιμό ή σε ένα από τα εσωτερικά σας όργανα. Είναι επίσης σημάδι υπερβολικής κατανάλωσης λίπους και πεπτικών προβλημάτων.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο αγχώνεται πολύ εύκολα όταν πρέπει να αλλάξει το περιβάλλον.

Ξηρή και κοκκινωπή γλώσσα: υψηλός πυρετός

lengua reseca y rojiza

Αυτή η κατάσταση της γλώσσας σας μπορεί να αποκαλύψει υψηλό πυρετό, ειδικά εάν η άκρη είναι κόκκινη. Συναισθηματικά, αυτός ο τύπος γλώσσας είναι χαρακτηριστικός των ανθρώπων που τείνουν να εκνευρίζονται εύκολα και να αγχώνονται.

Μικρά έλκη: Μια ιογενής ή μυκητιασική λοίμωξη

Εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει κάποια ιογενής ή μυκητιασική λοίμωξη. Εμφανίζονται επίσης λόγω ελλείψεων σε βιταμίνη C και Α, καθώς και σε υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, λιπών και ζάχαρης, μεταξύ άλλων.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, αυτός ο τύπος γλώσσας μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο είναι συνεχώς αναστατωμένο και παραμένει ανήσυχο και στρεσαρισμένο. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που υποφέρουν από καταπιεσμένο θυμό. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τη στοματική σας υγιεινή και να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για να δείτε εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πρησμένοι γευστικοί κάλυκες: Διατροφικές ελλείψεις

papilas gustativas inflamadas

Αυτό είναι ένα σαφές σύμπτωμα διατροφικών ελλείψεων. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις διατροφικές συστάσεις εάν έχετε λευκή γλώσσα, καθώς η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Εάν είναι δυνατόν, βουρτσίζετε απαλά τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσά σας κάθε φορά που καθαρίζετε τα δόντια σας. Συναισθηματικά, αυτό το χρώμα της γλώσσας μπορεί να αποκαλύψει μια κατάσταση άγχους και δυσκολίας προσαρμογής στην αλλαγή.

Η γλώσσα με λευκή επίστρωση: Πεπτικά προβλήματα

Αυτός ο τύπος γλώσσας είναι ένα σαφές σύμπτωμα ότι το άτομο έχει πεπτικά και εντερικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικά κορεσμένα λίπη ή ραφιναρισμένα σάκχαρα και κατανάλωση αλευριού. Επίσης, μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο έχει τοξαιμία, που είναι η συσσώρευση τοξινών στα έντερα και στο αίμα, που οδηγεί σε άλλα προβλήματα υγείας.

Εάν παρατηρήσετε ότι μια λευκή επίστρωση καλύπτει τη γλώσσα σας, πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να επιλέξετε μια δίαιτα καθαρισμού που εξαλείφει τα κορεσμένα λίπη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και όλα τα είδη τηγανητών τροφών.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, αυτή η χρωματική γλώσσα αποκαλύπτει μια νευρική ή ανήσυχη κατάσταση. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι συναισθηματικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα πέψης και δυσλειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα βιώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα..

Μια πολύ λεία γλώσσα μπορεί να αποκαλύψει διατροφικές ελλείψεις

Στη συνέχεια, αυτός είναι ένας τύπος γλώσσας που μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια εικόνα αναιμίας εκτός από την αποκάλυψη διατροφικών ελλείψεων. Σε αυτή την περίπτωση, το πιο συνιστώμενο σχέδιο δράσης είναι να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C και σίδηρο.

Συναισθηματικά, αυτή η γλώσσα μπορεί να δείχνει ότι είστε επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Μια πρησμένη γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει αναιμία

Γνωρίζατε ότι η γλώσσα σας μπορεί να αποκαλύψει τη συναισθηματική σας κατάσταση και την υγεία σας; Μάθετε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα σας για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα με την υγεία σας σε αυτό το άρθρο.
Οι πολλαπλές λειτουργίες της γλώσσας καθιστούν προτεραιότητα τη φροντίδα της, όχι την αλλοίωση της γεύσης ή του φωνήματος.

Τέλος, αυτός είναι ένας τύπος γλώσσας που εμφανίζεται επίσης ως σύμπτωμα μειωμένων επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα (περισσότερο γνωστό ως αναιμία ).

Μια γλώσσα που μοιάζει με χάρτη

Τέλος, αν η γλώσσα σας μοιάζει με χάρτη επειδή έχει παρόμοια «σχέδια» στην επιφάνειά της που μπορεί να είναι ροζ, κόκκινα ή λευκά, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.

Μπορεί να είναι ένας κληρονομικός παράγοντας, αλλά μπορεί να υποδηλώνει ότι υποφέρετε από αλλεργία ή δυσανεξία σε ορισμένες τροφές όταν εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Συναισθηματικά, τα άτομα με αυτόν τον τύπο γλώσσας τείνουν να είναι πολύ ευαίσθητα και επιρρεπή στο να ενοχλούνται από οτιδήποτε τους εκνευρίζει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cofer CN. Motivacion y emocion. Desclee BrouwerBiblioteca Psicol. 1976.
  • Ibáñez C, Echeburúa E. Clínica y Salud. Clínica y Salud. 2015.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.